Puhelu, joka aloitti sodan

Trumpin ja Erdoğanin puhelu viikko sitten sysäsi liikkeelle uuden sodan Pohjois-Syyriassa. Mitä puhelussa sanottiin ja mitä sen jälkeen tapahtui? HS kävi läpi Turkin hyökkäykseen johtaneet askeleet dramaattisella viikolla.

Julkaistu: , Päivitetty:

Sen piti olla ihan tavallinen puhelu kaupasta ja puolustushankinnoista.

Sen sijaan se aloitti uuden sodan Pohjois-Syyriassa, syöksi Lähi-idän entistä syvemmälle kaaokseen ja horjutti koko maailmanjärjestystä.

Kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sunnuntai-iltana aloittivat puhelinkeskustelun, tarkoitus oli lehtitietojen mukaan puhua esimerkiksi Turkin hiljattain Venäjältä hankkimasta S-400-ilmatorjuntajärjestelmästä.

Yhtäkkiä keskustelun loppupuolella Erdoğan kuitenkin ilmoitti: Turkki aikoisi toteuttaa pitkään poreilleen uhkauksensa Pohjois-Syyrian kurdialueelle hyökkäämisestä.


Yllätetty Trump vastasi Erdoğanille ”vaistomaisesti”, The New York Times kertoo Valkoisen talon lähteisiinsä vedoten.

Trump sanoi, että Yhdysvallat ei tukisi hyökkäystä liittolaisiaan eli kurdijoukkoja vastaan, ja lopetti puhelun.

Pian puhelun jälkeen oli kuitenkin Trumpin vuoro yllättää: Valkoinen talo lähetti myöhään sunnuntaina tiedotteen, jossa se kertoi Yhdysvaltain joukkojen vetäytyvän Pohjois-Syyriasta.

Käytännössä Trump siis näytti vihreää valoa Erdoğanille.


Turkin mahdollisesta hyökkäyksestä Pohjois-Syyriaan oli puhuttu Valkoisessa talossa jo pitkään. Eri ministeriöt olivat kuiskutelleet presidentin korvaan ristiriitaisia neuvoja.

The New York Timesin diplomaattilähde kertoo, että maan ulkoministeriö oli jo pitkään ollut myötämielinen Turkille, jota se pitää tasapainottavana voimana Lähi-idässä.

Puolustusministeriö puolestaan piti kurdeja aseveljinään, koska kurdijoukot taistelivat menestyksekkäästi terroristijärjestö Isisiä vastaan Yhdysvaltain tuella.

Tähän asti puolustusministeriön kanta oli ollut voitolla.

 

Trumpin ilmoitus tulikin puskista kaikille.

Puolustusministeriö kertoi pian Valkoisen talon ilmoituksen jälkeen, että Trump oli kysynyt neuvoja Pohjois-Syyrian suhteen jo useampi päivä ennen Erdoğanin kanssa soittelua.

Ministeriö oli varoittanut presidenttiä, että amerikkalaisjoukkojen vetäytyminen olisi huono ajatus.

Trumpin ilmoitus tulikin puskista kaikille.

Presidentti ”poikkesi puhelussa avustajien laatimasta käsikirjoituksesta”, Trumpia lähellä oleva lähde kertoi Fox Newsin toimittajalle.On kuvaavaa, että Trump teki täyskäännöksen ulkopolitiikassaan juuri Erdoğanin kanssa juttelemisen jälkeen.

Puhelu Turkin presidentin kanssa on aiemminkin johtanut nopeisiin päätöksiin: viime joulukuussa Trump tyrmistytti avustajakuntaansa vetämällä 2 000 amerikkalaissotilasta Syyriasta.

”Ok. [Syyria] on nyt teidän. Me olemme valmiita”, Trump sanoi silloin Erdoğanille puhelimitse CNN:n lähteen mukaan.

Siirto suututti silloisen puolustusministeri Jim Mattisin niin pahanpäiväisesti, että hän erosi tehtävästään.

 

Trump on aiemminkin tehnyt nopeita päätöksiä puhuttuaan puhelimessa Erdoğanin kanssa.

On yhä mysteeri, miksi Trump antoi tällä viikolla tilaa Turkin hyökkäykselle ja hylkäsi kurdiliittolaisensa.

Trumpin ja Erdoğanin poikkeuksellinen suhde hämmentää Yhdysvalloissa muutenkin.

Amerikkalaisten politiikan asiantuntijoiden mukaan on erikoista, että kaksi niin kilpailuhenkistä ja räjähdysaltista johtajaa suhtautuu toisiinsa niin ymmärtäväisesti ja uskoo puhelinkeskustelujen voimaan.

Valkoisesta talosta kerrotaan The New York Timesille, että presidenttien keskustelut ovat tyypillisesti ”liehitteleviä”. Trump aloittaa yleensä ylistämällä Erdoğania.

”Heillä on samanlainen maailmankatsomus, he eivät pidä eliitistä. Trump haluaisi luultavasti hallinnoida niin kuin Erdoğan”, sanoo riippumattoman GMF-ajatushautomon Ankaran-toimiston johtaja Özgür Ünlühisarcıklı lehdelle.


Kun Trumpin päätös joukkojen vetämisestä tuli julki, hän jäi näkemyksineen yksin. Presidenttiä vastaan kääntyi jopa oma lähipiiri.

Tyytymättömyys Trumpin Turkki-politiikkaan oli kytenyt republikaanienemmistöisessä senaatissa jo pidempään. Senaattoreita turhautti esimerkiksi se, ettei Trump ollut määrännyt Turkille pakotteita venäläisen ilmatorjuntajärjestelmän ostamisesta.

Sunnuntainen ilmoitus oli viimeinen niitti monelle.

”Päätös hylätä kurdiliittolaiset ja luovuttaa Syyria Venäjälle, Iranille ja Turkille on kuin antaisi steroideja kaikille radikaaleille islamisteille”, Trumpin läheinen liittolainen, republikaanisenaattori Lindsey Graham moitti tiistaina.

Samoilla linjoilla oli muun muassa senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell ja Trumpin entinen YK-lähettiläs Nikki Haley.


 

”Trump ei selvästikään mieti päätöstensä jatkoseurauksia.”

Lähipiirin vastustus sai Trumpissa ilmeisesti aikaan jonkinlaisen pakokauhun. Alkoi ristiriitainen twiittien sarjatuli.

Ensin Trump sanoi, että Yhdysvaltain ”on aika jättää nämä naurettavat loputtomat sodat, joista moni on heimojen välisiä”.

Hän kuitenkin varoitti Turkkia menemästä liian pitkälle, joskaan ei tarkentanut, mitä se vaatisi.

”Jos Turkki tekee mitään, minkä suuressa ja vertaa vailla olevassa viisaudessani katson ylittävän rajan, tuhoan ja hävitän täydellisesti Turkin talouden.”

Trump myös vakuutti, ettei Yhdysvallat ole hylännyt kurdeja. Lopulta hän jopa tarjoutui välittäjäksi Turkin ja kurdien välille.


Trumpin hämmentämä kansainvälinen kriisi kuvastaa presidentin päätöksentekoa yleisestikin.

Hän luottaa vaistoon ja reflekseihin, ei neuvonantajiinsa. Omien ministeriöidensä sijaan hän kuuntelee mieluummin ulkomaista voimahahmoa.

Asiantuntijat ovat kuvanneet päätöstä Trumpin riskialtteimmaksi siirroksi tähän mennessä.

”Trump ei selvästikään mieti päätöstensä jatkoseurauksia”, professori ja entinen Yhdysvaltain diplomaatti R. Nicholas Burns arvioi The New York Timesille.

”Tämä yksi siirto Erdoğanin miellyttämiseksi maksaa nyt Trumpille ja Yhdysvalloille jotakin, mitä on vaikea ansaita takaisin: uskottavuutemme luotettavana liittolaisena.”

Keskiviikkona iltapäivällä päätöksen välitön seuraus kävi selväksi: Turkki aloitti maahyökkäyksen Pohjois-Syyriaan kello 22.30.

Kymmenet tuhannet Syyrian kurdit lähtivät pakoon.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  3. 3

   Miksi tuhannet miehet vaelsivat jopa puolen Euroopan halki kuollakseen lähellä Itämeren rantaa 3 000 vuotta sitten?

  4. 4

   Varjojen naiset: Riikka Tuomi ja Jenni Eronen tietävät, minkälaista on kodittomien naisten elämä Helsingin kaduilla

   Tilaajille
  5. 5

   Kynsiä katsomalla voi saada vihiä terveysongelmista – Näistä piirteistä tunnistat poikkeavan kynnen

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisen opiskelijan poikkeuksellinen tutkielma kerää hehkutusta: ”Voimme tehdä eriytymiselle jotain melko yksinkertaisilla tavoilla”

  7. 7

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköinti­maksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  8. 8

   Kuopion kouluhyökkääjän pysäyttäneiden poliisien nimet salattiin, vaikka yleensä nimettömät virkamiehet touhuavat aivan toisenlaisissa maissa

  9. 9

   Italialais-suomalainen pariskunta rakentaa Itä-Helsinkiin hirsitaloja, jotka heidän mukaansa kestävät ikuisesti ”kuin antiikin Rooma”

  10. 10

   Uusnatsi julisti New Balancen lenkkitossut ”valkoisten ihmisten virallisiksi kengiksi” – Näin äärioikeisto yrittää omia esineitä, meemejä ja eleitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  3. 3

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  4. 4

   Helsinkiläisen opiskelijan poikkeuksellinen tutkielma kerää hehkutusta: ”Voimme tehdä eriytymiselle jotain melko yksinkertaisilla tavoilla”

  5. 5

   Lapsensa onnettomuudessa menettäneet britti­vanhemmat järkyttyivät Valkoisessa talossa: Epäilty yli­ajaja oli Trumpin kutsumana viereisessä huoneessa

  6. 6

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  7. 7

   Elisa Wirkkalan remontoimat ja sisustamat asunnot menevät kaupaksi nopeasti, ja nyt hän paljastaa vinkkinsä

   Tilaajille
  8. 8

   ”Komppaan kaikkia, et ihan diippiishittii” – Somessa irvaillaan Triplan nimistölle, YIT puolustaa ”kansainvälisyyttä”

  9. 9

   ”Pitäkää tunkkinne” – Triplan pysäköinti­maksuja kauhistellaan korkeiksi, mutta ovatko ne sitä?

  10. 10

   Kiina esitteli taistelu­helikopterin, joka muistuttaa lentävää lautasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  5. 5

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  6. 6

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  11. Näytä lisää