Ulkomaat

Kansalaisjärjestö: Turkin kanssa liittoutuneet taistelijat tappoivat kurdipoliitikon ja siviilejä Pohjois-Syyriassa

Turkki väittää vallanneensa Ras al-Ainin rajakaupungin Syyriassa, mutta kurdijoukot kiistävät tiedon.

rac
Turkki voimisti sotatoimiaan lauantaina Syyriassa, kertoi uutistoimisto Reuters.

Puolilta päivin Suomen aikaan Turkin puolustusministeriö kertoi Twitterissä joukkojensa ottaneen hallintaansa Ras al-Ainin rajakaupungin. Reutersin mukaan kurdijoukkojen hallussa olleen kaupungin valtasivat Turkin tukemat syyrialaisten kapinallisten joukot.

Hieman aiemmin kaupungin ympäristöstä nousi Reutersin mukaan mustaa savua sen jälkeen, kun Turkin joukot olivat kohdistaneet alueelle tykistötulta. Kaupungista kuului myös ampumista.


Pian Turkin ilmoituksen jälkeen kurdijoukot kuitenkin kiistivät menettäneensä Ras al-Ainia, kertoi uutistoimisto AFP.

Kansalaisjärjestö Syrian Observatory for Human Rightsin (SOHR) lauantai-iltaisten tietojen mukaan taisteluissa on kuollut 81 SDF-joukkojen kurditaistelijaa ja 38 siviiliä. Turkkia tukevia syyrialaistaistelijoita on aiempien tietojen mukaan kuollut 49.

Turkin puolustusministeriön mukaan Turkin joukot ovat ”neutralisoineet” 415 YPG:n eli Kansan suojeluyksikköjen taistelijaa keskiviikkona alkaneen hyökkäyksen jälkeen. Kansan suojeluyksiköt on kurdien aseellisista joukoista suurin ja johtaa myös SDF-joukkoja.

Syyrian kurdihallinto arvioi lauantaina, että lähes 200 000 ihmistä on joutunut pakenemaan taisteluiden tieltä.


SOHR kertoi lauantai-iltana, että Turkin kanssa liittoutuneet taistelijat ovat lauantain aikana tappaneet yhdeksän kurdisiviiliä Pohjois-Syyriassa.

Järjestön mukaan yksi tapetuista on Syyrian tulevaisuus -puolueen pääsihteeri Hevrin Khalaf, joka on ollut yksi tunnetuimmista kurdilaisista naispoliitikoista.

Kurdien mukaan Turkin liittolaisjoukot kiskoivat Khalafin ja tämän kuljettajan ulos autosta ja ampuivat nämä. Sosiaalisessa mediassa levisi videoita, joiden väitettiin olevan surmatyöstä, mutta niiden aitoutta ei ole pystytty varmistamaan.

Turkkia tukevat syyrialaiset joukot, joiden alaisuudessa siviilejä väitetysti tappaneet taistelijat toimivat, kertoivat myöhemmin lauantaina valvovansa tarkkaan, ettei vastaavaa pääsisi tapahtumaan ja rankaisevansa ankarasti sotarikosten tekijöitä.

Yhdysvaltain puolustusministeriö ilmoitti perjantaina, että Yhdysvaltojen joukot Syyriassa joutuivat Turkin tykistötulen tielle. Kukaan yhdysvaltalaissotilaista ei haavoittunut.

Puolustusministeriö Pentagon kertoi, että Turkin ampuma ammus räjähti perjantai-iltana yhdeksältä paikallista aikaa muutaman sadan metrin päässä Yhdysvaltain tukikohdasta Kobanin kaupungissa. Pentagonin mukaan Turkin tiedossa oli, että alueella on Yhdysvaltain joukkoja.

Pentagon kertoi, ettei Yhdysvallat ole vetänyt joukkojaan Kobanista.Yhdysvallat vastustaa Turkin hyökkäystä Syyriaan, vaikka hyökkäyksen mahdollisti presidentti Donald Trumpin päätös siirtää yhdysvaltalaisjoukot pois Turkin sotilasoperaation tieltä. Yhdysvallat kertoi maanantaina vetäneensä Turkin rajan tuntumasta joitakin kymmeniä sotilaita.

Lue myös: Puhelu, joka aloitti sodan


Samalla kertaa Valkoinen talo ilmoitti, ettei se aio estää Turkkia etenemässä suunnitelmassaan luoda eteläisen naapurinsa Syyrian puolelle ”turvavyöhyke”. Turkki aloitti hyökkäyksen Syyrian kurdijoukkoja vastaan keskiviikkona.


Turvavyöhyke on sana, jota Turkki alueesta käyttää, koska se pitää Koillis-Syyriaa hallussaan pitäviä kurdijoukkoja turvallisuusuhkana itselleen. Turkki tarvitsee Syyrian puolella sijaitsevan kaistaleen haltuunsa myös siksi, että se haluaa palauttaa rajan yli jopa kaksi miljoonaa syyrialaista turvapaikanhakijaa.


”Yhdysvallat vastustaa yhä Turkin sotilaallista liikettä Syyriaan ja vastustaa erityisesti Turkin operaatioita turvallisuusmekanismialueen ulkopuolella ja alueilla, joilla turkkilaiset tietävät olevan Yhdysvaltain joukkoja”, sanoi Yhdysvaltain merivoimien kapteeni Brook DeWalt Pentagonin tiedotteessa.

”Yhdysvallat vaatii Turkkia välttämään toimia, jotka voisivat johtaa välittömiin puolustuksellisiin toimiin.”

Perjantai-iltaan mennessä Turkin hyökkäys oli saanut noin satatuhatta ihmistä jättämään kotinsa Syyrian ja Turkin välisen rajan tuntumassa.


Yhdysvallat on myös uhannut Turkkia taloudellisilla pakotteilla, jos hyökkäystä ei lopeteta. Valtiovarainministeri Steven Mnuchin kertoi Trumpin hyväksyneen Turkkia koskevat pakotteet jo siltä varalta, että hyökkäys jatkuu.

”Voimme pysäyttää koko Turkin talouden, jos meidän täytyy”, Mnuchin sanoi AFP:n mukaan.

Myös puolustusministeri Mark Esper arvosteli Turkkia alueellisen vakauden horjuttamisesta ja ”impulsiivisista teoista”.

Venäjän presidentti Vladimir Putin otti lauantaina sotatoimiin kantaa. Venäjän valtiollisen Ria-uutistoimiston mukaan Putin vaati Syyrian vapauttamista ”ulkomaisen armeijan läsnäolosta”, kertoi Reuters.

”Jokaisen, joka on laittomasti jonkin toisen valtion, tässä tapauksessa Syyrian, alueella, pitää vetäytyä alueelta pois. Sama pätee kaikkiin valtioihin”, Putin sanoi ja lisäsi, että myös Syyriassa olevat Venäjän joukot olivat vetäytymisvalmiudessa odottamassa sitä, että ”Syyrian uusi laillinen hallinto kertoo, ettei se tarvitse Venäjän apua.”

Myös Arabiliiton pääsihteeri Ahmed Aboul Gheit vaati lauantaina Turkkia perääntymään.

Saksa ja muut EU-maat ovat tuominneet Turkin iskun kurdeja vastaan.

Saksa kertoi lauantaina, ettei se myönnä enää uusia asevientilupia Turkkiin. Ulkoministeri Heiko Maas sanoi saksalaiselle Bild-lehdelle, että Saksa ei anna enää uusia lupia sellaisille puolustustarvikkeille, joita voitaisiin käyttää Syyrian hyökkäyksessä.

Viime vuonna Saksa vei Turkkiin aseita lähes 243 miljoonan euron edestä. Turkin osuus oli lähes kolmannes Saksan koko aseviennistä.

Myöhään lauantai-iltana myös Ranska ilmoitti, että se keskeyttää aseiden viennin Turkkiin kokonaan. Suomi on aiemmin ilmoittanut, että uusia asevientilupia Turkkiin ei myönnetä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ei perjantaina osoittanut merkkejä siitä, että hän olisi taipumassa Yhdysvaltain uhkailun edessä.

”Meille sataa oikealta ja vasemmalta uhkauksia lopettaa hyökkäys. Me emme peräänny”, Erdoğan sanoi AFP:n mukaan.


Sekä demokraatit että republikaanit Yhdysvaltain kongressissa ovat hyväksyneet pakotteiden käyttöön ottamisen, mikäli Turkki hyökkää täydellä voimalla kurdijoukkoja vastaan Koillis-Syyriassa.

Kritiikkiä on saanut myös presidentti Trump, jonka päätös vetää joukkoja Pohjois-Syyriasta mahdollisti Turkin hyökkäyksen. Häntä vastaan ovat Syyria-päätöksessä kääntyneet myös monet merkittävät republikaanit.

”Kaikki ne huolet, joita presidentti Trumpin Syyriaa koskeva päätös minussa aiheutti, ovat käymässä toteen täysimittaisina”, kommentoi republikaanisenaattori Lindsey Graham.

Trumpin päätös jättää kurdit Turkin armoille on tuomittu myös kansainvälisesti. Esimerkiksi Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmaisi perjantaina haluavansa kääntää Trumpin pään ja saada tämän lopettamaan Turkin hyökkäys.

Trump itse on vedonnut lupaukseensa lopettaa Yhdysvaltain osallistuminen ”loputtomiin naurettaviin sotiin”.

Turkki on kohdistanut Syyrian rajalla kurdijoukkoja vastaan tähän mennessä lähinnä ilmaiskuja ja tykistötulta. Yhdysvaltain armeijan mukaan se on käyttänyt ”rajoitetusti” maavoimia. Trump määritteli torstaina ”puolustuksellisiin toimiin” johtavat sotatoimet löyhästi.

”Emme halua heidän tappavan enempää ihmisiä”, Trump sanoi perjantaina.


Turkin hyökkäyksen kohteena Syyriassa ovat kurdijohtoiset SDF-joukot, jotka olivat Yhdysvaltain liittolaisia vuosia kestäneessä taistelussa Isisiä vastaan. Yhdysvallat on antanut Turkille tarkat tiedot joukkojensa sijainnista Syyriassa, jotta amerikkalaisia ei joutuisi tulilinjalle.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupasta voi löytää vaatteita, jotka kestävät jopa eliniän – Näin tunnistat pitkä­ikäisen vaatteen ja vältät virheet, jotka kuluttavat sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  4. 4

   Arvovaltainen republikaanijohtaja arvostelee ankarasti presidentti Trumpin Syyria-linjauksia

  5. 5

   Juutalaisviha ja rasismi ovat arkea Saksassa, mutta moni havahtui äärioikeiston uhkaan vasta nyt

  6. 6

   Valtion pitäisi aloittaa muun muassa maahan­muuttajien ja vammaisten positiivinen syrjintä, sanoo Tullin pääjohtaja

  7. 7

   ”Tämä on tämmöinen keltainen rotanraato”, hoitaja sanoi Inge-Maj Ekströmin vastasyntyneestä 1981: Omat kokemukset tekivät Ekströmistä kapinallisen kätilön

  8. 8

   Unicafen päätös luopua naudanlihasta on huono

  9. 9

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  10. 10

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  2. 2

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat löysivät pahoin runnellun valkohain Atlantilta, suuri puremajälki saattaa auttaa tutkimustyössä

  4. 4

   Finnkinon toimitusjohtaja irtisanottiin kaikessa hiljaisuudessa yli kuukausi sitten

  5. 5

   HS-analyysi: Erdoğan voitti Trumpin mutta hävisi Putinille, Syyriassa Turkkia odottavat venäläiset joukot

  6. 6

   Aivojamme kuormittavat lukemattomat turhat asiat, sanoo neuropsykologi Nina Uusitalo ja kertoo keinon, jonka avulla hän oppi keskittymään olennaiseen

   Tilaajille
  7. 7

   Yhä useampi suomalainen asuu täydellisessä eristyksessä – Muoniolainen kalastaja Jopi Saari on asunut vuosi­kymmeniä syrjässä ilman puolisoa tai ystäviä, ensi vuodelle hänellä on yksi toive

   Tilaajille
  8. 8

   Nettivideon jakaneelta pojalta rahaa vaatinut konstaapeli sai potkut Helsingin poliisista

  9. 9

   Alppihiihtolupaus Nette Kiviranta nukkui auton takapenkillä, kun nokkakolari muutti elämän suunnan – Nyt Kiviranta kävelee, vaikka jalat ovat halvaantuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Eksyykö kävijä Triplaan? Arkkitehti ilahtui ja pettyi uudesta kauppakeskuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  5. 5

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  6. 6

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  9. 9

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  10. 10

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  11. Näytä lisää