Ulkomaat

Ecuadorin pääkaupunkiin asetettiin ulkona­liikkumiskielto

Presidentti Moreno vaati väkivaltaisuuksien lopettamista.

Ecuadorin polttoainemielenosoituksia johtava alkuperäiskansojen järjestö on hyväksynyt presidentti Lenín Morenon ehdotuksen suorista neuvotteluista.

Moreno esitti perjantaina neuvotteluja väkivaltaisten mielenosoitusten lopettamiseksi. Hän sanoi tv-puheessa, että väkivalta on saatava loppumaan.

”Kehotan johtajia puhumaan suoraan minun kanssani. Maahan on palautettava rauha. Meidän on näytettävä maalle, että meillä on tahtoa vuoropuheluun”, Moreno sanoi.

Alkuperäiskansojen kattojärjestö Conaie kieltäytyi aluksi neuvotteluista mutta myöntyi kuitenkin lauantain aikana presidentin ehdotukseen. Mielenosoitukset kuitenkin jatkuivat päätöksestä huolimatta, ja lauantaina päivällä muun muassa viranomaisrakennus ryöstettiin ja sytytettiin tuleen.

Mielenosoittajien ja presidentti Morenon on tarkoitus neuvotella mielenosoitusten lopettamisesta ensimmäisen kerran sunnuntaina.

Kuusi ihmistä on kuollut ja yli 2 000 ihmistä loukkaantunut tai otettu kiinni viime viikolla alkaneissa mielenosoituksissa. Lauantaina mielenosoitukset jatkuivat yhdettätoista päivää pääkaupunki Quitossa, jossa mielenosoittajat ottivat jälleen yhteen mellakkapoliisin kanssa.

Lauantaina presidentti Moreno määräsi Quitoon ja sitä ympäröiville alueille ulkonaliikkumiskiellon ja tiukensi armeijan kontrollia alueella. Päätös oli määrä panna täytäntöön Suomen aikaa lauantai-iltana. Toimien on tarkoitus hillitä ”sietämättömän kohtuutonta väkivaltaa”, presidentti kertoi Twitterissä.

Ulkonaliikkumiskiellon voimaantulon jälkeen protestit yltyivät. Mielenosoittajat tunkeutuivat Quitossa tv-studion tiloihin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Teleamazonas-kanava joutui keskeyttämään lähetyksensä ja evakuoimaan 25 työntekijää tv-studion tiloista. Tv-studio oli hyökkäyksen kohteena noin puolen tunnin ajan, kun mielenosoittajat heittelivät kiviä ja polttopulloja. Kukaan televisiokanavan työntekijöistä ei loukkaantunut.

Myös El Comercio -sanomalehti ilmoitti Twitterissä, että sen tiloihin oli tunkeuduttu. Protestiliikkeen johtajat kiistivät osallisuutensa tv-studioon ja sanomalehden tiloihin tehdyissä hyökkäyksissä.

Protestit alkoivat sen jälkeen, kun polttoaineen hinta yli kaksinkertaistui 3. lokakuuta Morenon hallituksen poistettua polttoaineiden verotuet. Polttoainetukiaisten poistaminen oli osa Morenon Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa tekemää sopimusta, jonka avulla Ecuador sai 4,2 miljardin dollarin lainan.

Alkuviikosta Morenon hallitus siirtyi mielenosoitusten tieltä Quitosta rannikkokaupunki Guayaquiliin. Protestit ovat keskittyneet Quiton keskustaan, jossa kongressirakennuksen ympäristöstä on tullut taistelutanner turvallisuusjoukkojen ja mielenosoittajien välillä. Mielenosoittajat ovat myös kertaalleen tunkeutuneet kongressirakennuksen sisään.

Suuri osa mielenosoittajista on Ecuadorin alkuperäiskansojen edustajia. Polttoaineen hinnannousu on osunut erityisesti moniin syrjäisillä alkuperäiskansojen yhteisöihin Amazonin alueella ja Andeilla.

Ecuadorin 17,3 miljoonasta asukkaasta noin neljäsosa kuuluu alkuperäiskansoihin.

Levottomuuksista on ollut monenlaista murhetta Ecuadorin taloudelle. Mielenosoittajat valtasivat aiemmin tällä viikolla kolme öljyntuotantolaitosta, ja Ecuador on joutunut sulkemaan yhden öljyputkistaan, mikä on supistanut maan taloudelle tärkeää öljynjakelua yli kahdella kolmasosalla.

Yhdysvallat ilmaisi perjantaina tukensa Morenon hallitukselle. Myös suuri osa Etelä-Amerikan maista on tukenut Morenoa.

”Ymmärrämme vaikeita päätöksiä, jotka Ecuadorin hallitus on tehnyt edistääkseen hyvää hallintoa ja kestävää talouskasvua”, Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi.

Moreno on syyttänyt mielenosoitusten lietsomisesta maan entistä presidenttiä Rafael Correaa ja Venezuelan presidenttiä Nicolas Maduroa, joiden hän katsoo pyrkivän vallanvaihtoon Ecuadorissa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta

  2. 2

   Uimaopettaja huolestui hurjasta muutoksesta: Jäykistyneet helsinkiläislapset eivät enää pysty uimaan selkää

  3. 3

   Trumpin virkarikostutkinnan keskeistä todistusta verrataan Watergate-skandaalin ”John Dean -hetkeen”, joka käänsi tutkinnan kulun

  4. 4

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  5. 5

   Pirkka-Pekka Petelius pyysi vanhoja sketsejään anteeksi saamelaisilta, myös romanit toivovat anteeksi­pyyntöä

  6. 6

   Kuuden tonnin kivilohkare oli pudota upouudelle kevyen liikenteen väylälle Helsingissä

  7. 7

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  8. 8

   Poliisin Karhu-ryhmän entinen varajohtaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen: ylikonstaapeli huijasi rikoskumppaninsa kanssa poliisilaitokselta yli 150 000 euroa

  9. 9

   Miltä vanhempien puhelimen käyttö näyttää lapsen silmin? Nyt puhuvat lapset, ja heillä on aikuisille muutama neuvo

  10. 10

   Uefa listasi: Suomen paras pelaaja ei ollutkaan Teemu Pukki eikä Lukas Hradecký vaan Paulus Arajuuri

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  3. 3

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  4. 4

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  5. 5

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  6. 6

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  7. 7

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen maahan­muutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  9. 9

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Virkarikos­tutkinnassa kuultiin järisyttävä todistus – Miten republikaanit puolustavat presidentti Trumpia?

   Tilaajille
  10. 10

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää