Ulkomaat

Ecuadorin pääkaupunkiin asetettiin ulkona­liikkumiskielto

Presidentti Moreno vaati väkivaltaisuuksien lopettamista.

Ecuadorin polttoainemielenosoituksia johtava alkuperäiskansojen järjestö on hyväksynyt presidentti Lenín Morenon ehdotuksen suorista neuvotteluista.

Moreno esitti perjantaina neuvotteluja väkivaltaisten mielenosoitusten lopettamiseksi. Hän sanoi tv-puheessa, että väkivalta on saatava loppumaan.

”Kehotan johtajia puhumaan suoraan minun kanssani. Maahan on palautettava rauha. Meidän on näytettävä maalle, että meillä on tahtoa vuoropuheluun”, Moreno sanoi.

Alkuperäiskansojen kattojärjestö Conaie kieltäytyi aluksi neuvotteluista mutta myöntyi kuitenkin lauantain aikana presidentin ehdotukseen. Mielenosoitukset kuitenkin jatkuivat päätöksestä huolimatta, ja lauantaina päivällä muun muassa viranomaisrakennus ryöstettiin ja sytytettiin tuleen.

Mielenosoittajien ja presidentti Morenon on tarkoitus neuvotella mielenosoitusten lopettamisesta ensimmäisen kerran sunnuntaina.

Kuusi ihmistä on kuollut ja yli 2 000 ihmistä loukkaantunut tai otettu kiinni viime viikolla alkaneissa mielenosoituksissa. Lauantaina mielenosoitukset jatkuivat yhdettätoista päivää pääkaupunki Quitossa, jossa mielenosoittajat ottivat jälleen yhteen mellakkapoliisin kanssa.

Lauantaina presidentti Moreno määräsi Quitoon ja sitä ympäröiville alueille ulkonaliikkumiskiellon ja tiukensi armeijan kontrollia alueella. Päätös oli määrä panna täytäntöön Suomen aikaa lauantai-iltana. Toimien on tarkoitus hillitä ”sietämättömän kohtuutonta väkivaltaa”, presidentti kertoi Twitterissä.

Ulkonaliikkumiskiellon voimaantulon jälkeen protestit yltyivät. Mielenosoittajat tunkeutuivat Quitossa tv-studion tiloihin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Teleamazonas-kanava joutui keskeyttämään lähetyksensä ja evakuoimaan 25 työntekijää tv-studion tiloista. Tv-studio oli hyökkäyksen kohteena noin puolen tunnin ajan, kun mielenosoittajat heittelivät kiviä ja polttopulloja. Kukaan televisiokanavan työntekijöistä ei loukkaantunut.

Myös El Comercio -sanomalehti ilmoitti Twitterissä, että sen tiloihin oli tunkeuduttu. Protestiliikkeen johtajat kiistivät osallisuutensa tv-studioon ja sanomalehden tiloihin tehdyissä hyökkäyksissä.

Protestit alkoivat sen jälkeen, kun polttoaineen hinta yli kaksinkertaistui 3. lokakuuta Morenon hallituksen poistettua polttoaineiden verotuet. Polttoainetukiaisten poistaminen oli osa Morenon Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa tekemää sopimusta, jonka avulla Ecuador sai 4,2 miljardin dollarin lainan.

Alkuviikosta Morenon hallitus siirtyi mielenosoitusten tieltä Quitosta rannikkokaupunki Guayaquiliin. Protestit ovat keskittyneet Quiton keskustaan, jossa kongressirakennuksen ympäristöstä on tullut taistelutanner turvallisuusjoukkojen ja mielenosoittajien välillä. Mielenosoittajat ovat myös kertaalleen tunkeutuneet kongressirakennuksen sisään.

Suuri osa mielenosoittajista on Ecuadorin alkuperäiskansojen edustajia. Polttoaineen hinnannousu on osunut erityisesti moniin syrjäisillä alkuperäiskansojen yhteisöihin Amazonin alueella ja Andeilla.

Ecuadorin 17,3 miljoonasta asukkaasta noin neljäsosa kuuluu alkuperäiskansoihin.

Levottomuuksista on ollut monenlaista murhetta Ecuadorin taloudelle. Mielenosoittajat valtasivat aiemmin tällä viikolla kolme öljyntuotantolaitosta, ja Ecuador on joutunut sulkemaan yhden öljyputkistaan, mikä on supistanut maan taloudelle tärkeää öljynjakelua yli kahdella kolmasosalla.

Yhdysvallat ilmaisi perjantaina tukensa Morenon hallitukselle. Myös suuri osa Etelä-Amerikan maista on tukenut Morenoa.

”Ymmärrämme vaikeita päätöksiä, jotka Ecuadorin hallitus on tehnyt edistääkseen hyvää hallintoa ja kestävää talouskasvua”, Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi.

Moreno on syyttänyt mielenosoitusten lietsomisesta maan entistä presidenttiä Rafael Correaa ja Venezuelan presidenttiä Nicolas Maduroa, joiden hän katsoo pyrkivän vallanvaihtoon Ecuadorissa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lapsensa onnettomuudessa menettäneet britti­vanhemmat järkyttyivät Valkoisessa talossa: Epäilty yli­ajaja oli Trumpin kutsumana viereisessä huoneessa

  2. 2

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  3. 3

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  4. 4

   Kiina esitteli taistelu­helikopterin, joka muistuttaa lentävää lautasta

  5. 5

   Uusnatsi julisti New Balancen lenkkitossut ”valkoisten ihmisten virallisiksi kengiksi” – Näin äärioikeisto yrittää omia esineitä, meemejä ja eleitä

  6. 6

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  7. 7

   Elisa Wirkkalan remontoimat ja sisustamat asunnot menevät kaupaksi nopeasti, ja nyt hän paljastaa vinkkinsä

   Tilaajille
  8. 8

   Brexit-vääntö jatkuu: tulli­rajasta merellä yhteis­ymmärrys

  9. 9

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  10. 10

   Pohjois-Korea julkaisi kuvan Kim Jong-unista ratsastamassa vuorella, ja asiantuntijoiden mukaan se saattaa ennakoida suuria päätöksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Yrittäjät pakenivat uudesta kauppa­keskuksesta Espoossa, Juha Kumaran liikkeessä kävi päivässä alle kymmenen asiakasta: ”Ihan floppi”

  3. 3

   Kuusihenkinen perhe odotti vuosia maailmanloppua maatalon kellarissa Hollannissa – Vanhin poika pakeni kylän pubiin ja pyysi apua

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Petra Wilkman löysi Sipoon metsästä herkkusuiden himoitseman 3,5-kiloisen sienen: ”Olin jo melkein autolla, mutta sitten käännyin takaisin”

  6. 6

   Alkoiko Iphonesi akku tyhjentyä pikavauhtia, kun päivitit puhelimen käyttöjärjestelmän? Tästä on kyse

  7. 7

   Myynnissä oleva satavuotias kivilinna näyttää petollisen halvalta: Kunnon remonttiin voi upota satakertainen summa

  8. 8

   Vapaa seksi ja huumesekoilut jättivät jäljet paratiisisaaren lapsiin, yksi Hydran hippiajan lapsista oli Leonard Cohenin kasvattivauva

   Tilaajille
  9. 9

   Junasta noussut muukalainen ojensi Tiia Maria Saarelle yhtäkkiä rakkaudentäyteisen kirjeen: ”Kyllähän minulla kyyneleet tulivat silmiin”

  10. 10

   CNN: Yhdysvaltalaiset sotilaat ja puolustus­viranomaiset kokevat pettäneensä kurdit – ”Häpeän maatani”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos surmaaja soittaa itse hätäpuhelun, hän tekee yleensä samat virheet

   Tilaajille
  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  5. 5

   Mitä tehdä, jos tarjoilija avaa viinipullon, antaa maistaa lasista mutta viini onkin pahaa? ”Se on asiakkaan ongelma, pullo on jo avattu häntä varten”

   Tilaajille
  6. 6

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  7. 7

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  8. 8

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  9. 9

   Sofia maksoi yli 450 euroa palvelusta, jota ei edes käyttänyt – Uusi ilmiö osoittaa, että rahaa on vaikea hahmottaa, kun sitä ei näe

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi ennakkosuosikkina pidettyä Greta Thunbergia ei valittu Nobelin saajaksi? HS käy läpi neljä mahdollista syytä

  11. Näytä lisää