Ulkomaat

Yhdysvaltain entinen suurlähettiläs todisti Trumpia vastaan kiellosta huolimatta

Toukokuussa äkillisesti suurlähettilään pestistään Ukrainasta kotiin kutsuttu Marie Yovanovitch kertoo tulleensa savustetuksi ulos Trumpin määräyksestä.

Valkoisen talon myötävaikutuksella keskiviikkona alkanut Turkin hyökkäys pohjoiseen Syyriaan osui virkarikosepäilyn alaisena olevan presidentti Donald Trumpin kannalta sopivaan kohtaan. Maailman katseet ovat kääntyneet kohti Syyriaa, mutta virkarikosepäilyn tutkinta jatkuu Yhdysvalloissa edelleen Valkoisen talon vaikeuttamisyrityksistä huolimatta.

Perjantaina edustajainhuoneen kuultavaksi marssi Yhdysvaltain entinen Ukrainan-suurlähettiläs Marie Yovanovitch, joka kertoo tulleensa Trumpin savustamaksi tehtävästään. Yovanovitchin pesti Ukrainassa päättyi äkillisesti toukokuussa.

Trumpin virkarikosepäilyn tutkinta liittyy epäilyihin, joiden mukaan republikaanipresidentti Trump olisi kesällä painostanut Ukrainaa tutkimaan demokraattipuolueen presidenttiehdokkuutta vuoden 2020 vaaleissa tavoittelevan Joe Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin toimia Ukrainassa – eli valjastanut Yhdysvaltain ulkopolitiikan henkilökohtaiseksi hyödykseen ensi vuoden vaaleja varten.

Perjantaina entinen Ukrainan suurlähettiläs Yovanovitch oli suljettujen ovien takana edustajainhuoneen kuultavana yhdeksän tuntia, kertoo uutistoimisto Reuters.Yovanovitchin kuulemisen piti tapahtua jo viime viikolla, mutta demokraattilähteen mukaan Yhdysvaltain ulkoministeriö oli Valkoisen talon määräyksestä kieltänyt häntä puhumasta. Perjantaina Yovanovitch saapui kuultavaksi todistajaksi haastettuna.

Yovanovitchin kuulemista varten valmistelema avauspuheenvuoro julkaistiin perjantaina yhdysvaltalaismediassa. Sen mukaan Yovanovitch on kertonut suurlähettiläspestinsä viimeisinä hetkinä joutuneensa Trumpin henkilökohtaisen asianajajan Rudy Giulianin painostamaksi ja ”perusteettomien ja valheellisten väitteiden” kohteeksi.

Yovanovitchin – joka on ammattidiplomaatti ja toiminut suurlähettiläänä kolmessa maassa kolmen presidentin aikana – mukaan Trumpin savustuskampanja alkoi jo vuoden 2018 puolella, kertoi Reuters.

Yovanovitch kertoo olleensa hyvin hämmentynyt saatuaan huhtikuussa 2019 käskyn palata viivyttelemättä kotiin ”seuraavalla koneella”.

”Halusin ihan ymmärrettävästi tietää, miksi pestini päättyi niin äkillisesti. Halusin ja yritin selvittää asian. Tapasin varaulkoministerin, joka kertoi, että kauttani oli lyhennetty. Hän kertoi presidentin menettäneen luottamuksensa minuun eikä hän enää halunnut minun jatkavan suurlähettiläänä”, Yovanovitch kertoi The Guardianin mukaan.

Varaulkoministeri John Sullivan kertoi Yovanovitchin mukaan myös, ettei kyse ollut tavallisesta tilanteesta, jossa suurlähettiläs vedetään äkillisesti pois ja että hän ei uskonut Yovanovitchin tehneen mitään väärää.

Entinen suurlähettiläs ilmaisi Reutersin mukaan myös vakavaa huolta siitä, kuinka presidentin toimet tuhoavat Yhdysvaltojen diplomaattisia suhteita ja varoitti tämän ”yksityisistä pyrkimyksistä”, joiden vuoksi ”hän kierrättää ammattidiplomaatteja omaksi hyödykseen ennemmin kuin yleisen hyvän vuoksi”.

”Diplomaatteina palvelemme maatamme ja teemme sen eteen kaikkemme, koska uskomme Amerikkaan ja sen erityiseen rooliin maailmassa. Uskomme myös, että vastapalveluksena hallituksemme suojaa selustamme ja puolustaa meitä, jos joudumme vieraan vallan hyökkäysten kohteeksi”, Yovanovitch sanoi The Guardianin mukaan.

”Valitettavasti asiat ovat muuttuneet. Tällä hetkellä ulkoministeriötä vastaan hyökätään ja nakerretaan hallinnon sisältä.”

Trumpin asianajaja Giuliani on syyttänyt Yovanovitchia pyrkimyksistä estää yritykset saada Ukraina tutkimaan Bideneita. Giulianin mukaan hän on toimittanut sekä Trumpille että ulkoministeriölle tietoja Yovanovitchista ja katsoo tämän vastustavan Trumpia avoimesti.

Giuliani puolusteli Yovanovitchia koskevaa tiedonvälitystään perjantaina Reutersin mukaan sanomalla, että hän toimi Trumpin puolustusasianajajan roolissa.Yhdysvaltain ulkoministeriö kielsi tiistaina myös maan EU-suurlähettilästä Gordon Sondlandia todistamasta edustajainhuoneelle. Sondland oli aiemmin suostunut edustajainhuoneen ulkoasiain-, tiedustelu- ja valvontavaliokuntien yhteiseen kuulemiseen suljettujen ovien takana.


Sondlandin nimi liitettiin virkarikosepäilyyn lokakuun alussa, kun edustajainhuoneen valiokuntien johtajat julkaisivat tekstiviestikeskusteluja, joissa Yhdysvaltojen edustajat, Sondman mukaan lukien, vaikuttavat painostavan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin esikuntaa lupaamaan apua Bidenien taustojen kaiveluun. Vastineeksi Zelenskyille lupaillaan vierailua Valkoiseen taloon ja satojen miljoonien eurojen sotilasavustusta, jonka Yhdysvallat jäädytti hieman ennen Trumpin ja Zelenskyin heinäkuista puhelinkeskustelua.

Toinen tekstiviestikeskusteluissa esiintyvä yhdysvaltalaishahmo on maan entinen erityisedustaja Ukrainassa. Kurt Volkerin nimitti tehtäväänsä heinäkuussa 2017 Trumpin hallinnon tuolloinen ulkoministeri Rex Tillerson. Volker irtisanoutui tehtävästä pian sen jälkeen, kun Trumpin Ukrainaan liittyviä toimia alettiin tutkia.

The Guardianin mukaan Yovanovitchin perjantainen kuuleminen vastoin maan ulkoministeriön käskyä saattaa avata Trumpin virkarikosepäilyn tutkintaan liittyviä ongelmia ja saada muutkin todistamaan.

Jo Yovanovitchin yhdeksäntuntisen kuulemisen aikana Washingtonissa alkoi Daily Beastin mukaan kuhina, joka saattaa saada muitakin korkea-arvoisia vuotajia kertomaan tietojaan kongressille.

Nimettömien lähteiden mukaan Trumpin hallinto on painostanut muitakin kuin Ukrainaa kaivamaan itselleen tietoja poliittisista vastustajistaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  2. 2

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  3. 3

   Poliisi aloittaa esitutkinnan: Helsingin kotihoito unohti vanhuksen, löytyi kuolleena kotoaan vuonna 2018

  4. 4

   Trumpin virkarikostutkinnan keskeistä todistusta verrataan Watergate-skandaalin ”John Dean -hetkeen”, joka käänsi tutkinnan kulun

  5. 5

   Martin Scorsesen mammuttimainen uutuuselokuva kertoo ay-pomo ja tappokone Frankista, joka ”maalasi taloja” verellä

  6. 6

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  7. 7

   Pääministeri Rinne Postin umpisolmusta: ”Pitäisi saada loppumaan tuo työtaistelu”

  8. 8

   Tallipäällikkö Tommi Mäkinen joutuu maksumieheksi, kun Sébastien Ogier vaihtaa tallia; Citroëniä uhkaa miljoonien eurojen sopimussakko

  9. 9

   Pirkka-Pekka Petelius pyysi vanhoja sketsejään anteeksi saamelaisilta, myös romanit toivovat anteeksi­pyyntöä – Petelius lähetti Romaniasiain neuvottelukunnalle tapaamispyynnön

  10. 10

   Poliisin Karhu-ryhmän entinen varajohtaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen: ylikonstaapeli huijasi rikoskumppaninsa kanssa poliisilaitokselta yli 150 000 euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  3. 3

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  4. 4

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  5. 5

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  6. 6

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  7. 7

   Suomen maahan­muutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  8. 8

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Virkarikos­tutkinnassa kuultiin järisyttävä todistus – Miten republikaanit puolustavat presidentti Trumpia?

   Tilaajille
  9. 9

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  10. 10

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  10. 10

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  11. Näytä lisää