Ulkomaat

HS Irakissa: Kurdialueella ihmisten usko on koetuksella – ”Olemme maksaneet verellämme tässä sodassa ja katso, miten kävi”

Irakin Kurdistanin pääkaupungissa kuulee, kuinka ihmisten usko kaikkeen on ehtymässä Syyrian sotaa ympäröivissä valtapeleissä. ”Meitä lyötiin puukolla selkään. Olemme maksaneet verellämme tässä sodassa ja katso, miten kävi, kaikki ovat meidät hylänneet”, sanoi Syyriasta seitsemän vuotta sitten paennut teknikko Muhammad Khalil.

Erbil

YK:n lippu on laskettu puolitankoon ja kengät on nostettu ilmaan.

”Erdoğan on likaisempi kuin kenkämme! Erdoğan on likaisempi kuin kenkämme!” väkijoukko huutaa.

Irakin Kurdistanin pääkaupungissa Erbilissä järjestettiin lauantaina paikallisen YK-tukikohdan edessä satojen ihmisten äänekäs mielenosoitus, jossa pääkonnan rooli oli sovitettu Turkin itsevaltaiselle presidentille Recep Tayyip Erdoğanille.

Muslimienemmistöisessä kulttuurissa kengänpohjien näyttäminen johtajalle on erityisen raju solvaus. Kengillähän mennään esimerkiksi vessaan, mutta ne on ehdottomasti riisuttava pois moskeijoissa, eräs mies selittää.

Erdoğan käynnisti keskiviikkona sotilasoperaation Pohjois-Syyrian kurdien parin miljoonan asukkaan alueelle, jota kutsutaan Rojavaksi. Erdoğanin mukaan hän luo turvavyöhykettä, jolla estetään kurditerroristien toiminta Turkkia vastaan ja jolle siirretään ainakin miljoona Syyrian sodan pakolaista.

Turkin presidentin lisäksi kurdit osoittivat turhautumistaan tai suuttumustaan YK:lle, Euroopan unionille, Venäjän presidentille Vladimir Putinille ja erityisesti Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille. Turkin hyökkäys alkoi sen jälkeen, kun Trump ilmoitti yllättäen vetävänsä amerikkalaissotilaat Pohjois-Syyriasta ja hänen katsottiin näyttäneen vihreä valoa Erdoğanin hyökkäykselle.


Yhden protestoijan kommentti kiteyttää tuntemukset, joita Trump kurdeissa herättää.

Rojavassa lapset kuolevat eikä heillä ole paikkaa, jossa nukkua, mutta samaan aikaan Trump viettää naistensa kanssa aikaa hotelleissaan, totesi 54-vuotias Khader Reza Kalhori.

Mielenosoittajat kertoivat, kuinka he tuntevat joutuneensa historiallisen mittaluokan petoksen kohteeksi. Syyrian kurdien johtamat SDF-joukot löivät amerikkalaisten tuella terroristijärjestö Isisin, jonka katsottiin pitkälti kukistuneen viime keväänä.

”Hän huijaa maailmaa ja hän huijasi kurdeja, hän on petturi”, arvostelee 62-vuotias Hamza Abdullah, joka on entinen Irakin kurdien peshmerga-joukkojen taistelija.

”Meitä lyötiin puukolla selkään. Olemme maksaneet verellämme tässä sodassa ja katso, miten kävi, kaikki ovat meidät hylänneet”, sanoi puolestaan Syyriasta seitsemän vuotta sitten paennut 38-vuotias teknikko Muhammad Khalil.


Suurperheen pojan Khalilin tarina kertoo siitä, millaiseksi monen syyrialaisen elämä on vuonna 2011 alkaneen sodan jälkeen muuttunut. Hänen lisäkseen kolme hänen veljistään on pakolaisina Irakissa, kaksi siskoa on Turkissa, yksi veli yrittää jatkaa työntekoa kotikaupungissa Syyrian Kobanissa. Vanhemmat ovat kuolleet.

Ison sisarussarjan kuudes veli on liittynyt SDF-joukkoihin ja taistelee milloin ketäkin vastaan. Viime kevääseen asti päävihollinen oli Isis, nyt Turkin armeija sekä Turkin tukema Vapaan Syyrian Armeija FSA, joka puolestaan taisteli aiemmin kurdien kanssa Isisiä vastaan.

”Nyt Erdoğan käyttää FSA:ta meitä vastaan. Hän haluaa, että kurdit ja arabit vihaavat toisiaan”, Khalil sanoo.

Khalilin mukaan Turkin tukema FSA ei ole oikea Vapaan Syyrian Armeija, vaan Turkin rahoilla pyörivä Isis-järjestön jatke.

”Kuka on todellinen Isis? Erdoğan on Isis! Terroristi, terroristi, Erdoğan on todellinen terroristi”, mielenosoittajat huusivat kymmenien mellakkapoliisien muodostaman rivin edessä.Turkin ja Isis-järjestön kummallisesta suhteesta on esitetty kovia väitteitä jo vuosien ajan. Mielenosoittajat ihmettelevät esimerkiksi, miksi Turkki salli takavuosina Isis-taistelijoiden kulkevan maillaan ja hoiti Isis-taistelijoita sairaaloissaan.

Erbilissä siis syytetään sotilasliitto Naton jäsenmaata ja Euroopan unionin jäsenyydestä neuvotellutta maata terroristijärjestön tukemisesta. Tämä kertoo vähimmillään siitä, että Irakin ja Syyrian vuosia jatkuneet sodat ovat koetelleet ihmisten uskoa kaikkeen.

Erdoğanin pääväittämä taas on, että Syyrian kurdien SDF on liittoutunut Turkin päävihollisen, turkkilaisen kurdijärjestö PKK:n kanssa. Kun hän ilmoitti sotilasoperaation alkamisesta viime keskiviikkona, hän kertoi sen kohdistuvan näihin kahteen järjestöön sekä Isisiin.

SDF:ään hän viittasi kurdien YPG-joukkojen nimellä.
Länsimaat pitävät turkkilaista PKK:ta terroristijärjestönä, kun taas SDF:ää on juhlittu jonkinlaisena toivon ja orastavan demokratian lähteenä Lähi-idän kyynisten valtapelien, diktatuurien ja verenvuodatuksen keskellä.

Lauantaina Turkin kerrottiin taas kiihdyttäneen iskujaan Pohjois-Syyriassa. Kymmenien tai satojen ihmisten sanotaan kuolleen operaation alkamisen jälkeen, ja jopa 200 000 ihmistä on paennut kodeistaan.

Epätoivoiselta näyttävässä tilanteessa kurdit odottavat apua mistä tahansa, jopa melko odottamattoman kuuloisilta tahoilta.

”Haluan, että Trump ja Putin yhdistävät voimansa ja rikkovat Erdoğanin valta-aseman”, entinen peshmerga-taistelija Hamza Abdullah toivoi.


Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raiskauksen uhriksi väitetty lapsi kertoo keksineensä koko jutun: Oikeus kumosi viiden vuoden tuomion

  2. 2

   Nettivideon jakaneelta pojalta rahaa vaatinut konstaapeli sai potkut Helsingin poliisista

  3. 3

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  4. 4

   Meksikolainen kaupunki suistui kaaokseen, kun viranomaiset yrittivät pidättää huumeparoni El Chapon pojan: Tutkija varoittaa välikohtauksen seurauksista

  5. 5

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  6. 6

   Panaman papereista kertova Netflix-elokuva sai erikoisen kunnianloukkaussyytteen ja nostatti kohun Meryl Streepin rasistisesta meikistä

  7. 7

   KuPSille mestaruutta jahtaavasta Jani Honkavaarasta on tulossa SJK:n päävalmentaja

  8. 8

   Venäläismedia: Töölössä sijaitsevan Venäjän kulttuurikeskuksen remontista syntyi pitkä oikeusriita

  9. 9

   Taika Mannilan #whatagirlfeelz on vastalause Instagramin jaksuhalienergialle ja saliselfieille – Tällaista on muodikas ”sad girl -estetiikka”

  10. 10

   Kuinka otan itseäni niskasta kiinni ja saan enemmän aikaan? Psykologi antaa neljä neuvoa, joita voi soveltaa niin treenaamiseen kuin työtehtäviin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  4. 4

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  5. 5

   EU-johtajat hyväksyivät Britannian ja EU:n uuden brexit-sopimuksen – Tämä sopimuksesta tiedetään juuri nyt

  6. 6

   Kommentti: Opiskelijoiden lihansyönnistä kasvoi ”kulttuurisota”, joka saattaa ratketa perussuomalaisten voittoon

  7. 7

   Heikko pohjelihas vaikuttaa kävelytapaan ja aiheuttaa monia vaivoja – Yksinkertainen testi osoittaa, onko pohkeissasi riittävästi voimaa

   Tilaajille
  8. 8

   Suomi otti taas lisävelkaa, Ruotsilla jäi jälleen rahaa yli: Mistä ero syntyy?

  9. 9

   Kommentti: Kuka putoaa kyydistä? Triplan kauppakeskus on yllätyksetön, mutta nyt alkavassa pudotuspelissä sillä on yksi valtti

  10. 10

   Ravintolayhtiö ajautui ongelmiin ja joutuu lopettamaan kaikki ravintolansa: Klassikkoravintolat Rivoli ja Rivoletto sulkevat ovensa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Roskapankin portsari löi ja Sakari Lauriala nautti – Armoton harrastus oli tappaa miehen, jonka työ oli kohdata kuolleiden omaisia

   Tilaajille
  3. 3

   Näyttelijä Minna Kivelä kertoo, millaista on asua Suomen suurimmassa taloyhtiössä yli tuhannen naapurin kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  7. 7

   Potkujen antaminen oli MTV Uutisten entiselle päätoimittajalle liikaa: ”Ilmoitin, että sanon itseni irti ensimmäiseksi”

  8. 8

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  9. 9

   Suomea uhkaavat ”todella huonot ajat”, sanoo Elina Lepomäki

  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää