Ulkomaat

”Pitäisikö meidän istua pimeässä?” Tänään äänestävällä ja kivihiiliriippuvaisella Puolalla puuttuu vielä täysin suunnitelma ilmastotavoitteisiin pääsystä

Puolan hallituksen ilmastopolitiikka on sekavaa ja tilanteen hahmottamista sotkevat tänään pidettävät parlamenttivaalit sekä EU:ssa käytävät ilmasto- ja budjettineuvottelut. Hiilikaivosväki uskoo, että Puola käyttää hiilienergiaa vielä runsaasti vuonna 2050. ”Tilanne on se, että meillä ei ole strategiaa eikä suunnitelmaa”, sanoo energiaan ja ilmastoon keskittyvä toimittaja Justyna Piszczatowska.

Varsova / Katowice

Joukko polkupyörämielenosoittajia mennä vilistää pitkin Varsovan keskustaa. Ensin terveysministeriöön, sieltä merenkulkuministeriöön, energiaministeriöön, maatalousministeriöön ja parin lisäpysäkin kautta vielä ympäristöministeriöön.

Puolaan on rantautunut uusi kansainvälinen aktivistijärjestö Extinction Rebellion (Suomessa Elokapina), joka haluaa herättää kansalaiset ja poliitikot ”ilmastohätätilaan”. Ulkopuolisen silmiin pistää yksi asia ylitse muiden: mielenosoittajia on vain parikymmentä.

Missäköhän kaikki muut 38 miljoonaa puolalaista ovat? Ehkä töissä ja koulussa, sillä eihän kaikilla ole aikaa huutaa iskulauseita tiistai-iltapäivänä, eikä räväkän järjestön toiminta välttämättä puhuttele.

Yksi mielenosoittajista on 30-vuotias kulttuurialan väitöskirjaopiskelija Kornelia Sobczak. Häntä suututtaa nyt erityisesti se, että Puolan tiedeministeri on pari päivää aiemmin esittänyt epäileväisiä kommentteja ilmastotieteen luotettavuudesta.

”On skandaali, että Puolassa kukaan ei välitä”, hän sanoo ja hyppää pyöränsä selkään.


Väite ei pidä ihan tismalleen paikkansa. Myös Puolassa on tapahtunut heräämistä ilmastonmuutokseen. Tuoreessa eurobarometrissä 70 prosenttia puolalaisista pitää ilmastonmuutosta erittäin vakavana ongelmana ja 20 prosenttia melko vakavana.

Toisessa kyselyssä näkyy kuitenkin, että vain noin kolmanneksen mielestä ”aika on loppumassa” ilmastonmuutoksen vastaisissa toimissa, kun esimerkiksi Italiassa niin ajattelee yli 60 prosenttia vastaajista.

Kiireen tai kriisin tunne ei ole vielä vallannut maata, joka saa lähes 80 prosenttia sähköstään ja yli 50 prosenttia kaikesta energiastaan ilmastonmuutosta kiihdyttävästä kivi- tai ruskohiilestä.

Puolalaisten kiireetöntä asennetta on saanut maistaa myös Antti Rinteen (sd) hallitus, joka olisi jo kesällä halunnut EU-maiden johtajien sitoutuvan niin sanottuun hiilineutraaliuteen vuoteen 2050 mennessä. Puola, Tšekki, Viro ja Unkari eivät suostuneet ainakaan vielä tavoitetta allekirjoittamaan.

Hiilineutraalius tarkoittaa, että kasvihuonekaasupäästöjä tuotetaan korkeintaan sen verran kuin niitä voidaan sitoa ilmakehästä niin sanottuihin hiilinieluihin, kuten metsiin.

Puolan päättäjien epäröintiä on selittänyt osittain tänään sunnuntaina pidettävät parlamenttivaalit, joissa yhä autoritäärisemmin maata hallitseva Laki ja oikeus -puolue PiS yrittää uudistaa mandaattinsa. Puolan vaaleissa on perinteisesti pyritty pitämään kaivostyöläiset tyytyväisinä.

”Jos ei hyvällä, niin pahalla – mutta aina me voitamme”, summaa Katowicen kaupungissa kaivostyöläisten ajattelua Wacław Czerkawski, joka johtaa Sleesian kaivosalueella Puolan suurinta ammattijärjestöä OPZZ:aa.

Noin 70 000:n kaivostyöläisen liehittelystä kertoo joidenkin mielestä sekin, että PiS-puolueeseen kuuluva pääministeri Mateusz Morawiecki pyrkii parlamenttiin täkäläisessä vaalipiirissä. Aivan vaalien alla hänen puolueensa edustajat ovat singonneet ilmoille lupauksia siitä, että kivihiilen taru ei ole päättymässä.


Syyskuun lopulla Morawiecki osallistui seremoniaan, jossa ilmoitettiin ensimmäisen kerran 25 vuoteen uuden hiilikaivoksen avaamisesta. Kyse oli tosin teräksen valmistukseen käytettävästä koksikivihiilestä ja kaivos aloittaa toimintansa vasta vuonna 2022, mutta ilmoituksesta saivat jotkut iloa ja toiset raivokohtauksia.

Saman kaivoshankkeen seremoniassa energiaministeri Krzysztof Tchórzewski ilmoitti, että PiS-valtapuolue suunnittelee lakia, joka mahdollistaa uusien hiilikaivosten avaamisen ilman paikallisten viranomaisten hyväksyntää. Tällä yritetään pakottaa käyntiin erityisesti Złoczewin ruskohiilikaivos, joka edellyttäisi 3 000 ihmisen muuttamista kodeistaan.

Kaikki poliitikot eivät tietenkään tue hallituksen hiilisuunnitelmia. Esimerkiksi pääoppositiopuolue Kansalaisfoorumi antoi äskettäin vaalilupauksen, jonka mukaisesti Puola luopuisi hiilen energiakäytöstä kokonaan vuoteen 2040 mennessä.

Tällainen puhe tuntuu huvittavan Katowicen alueen kaivostyöläisten liiton puheenjohtajaa Dariusz Potyrałaa. Hän huomauttaa, että vasemmistolainen Kevät-puolue on luvannut hiilestä vapaata Puolaa jo vuonna 2035.

”Se on kuin kilpailu. Miten näitä voisi kommentoida? Puola on maa, jonka energia perustuu hiileen. Mitään taikatemppuja ei todellisuuden muuttamiseksi ole”, Potyrała hymähtää ja toteaa, että vaalien läheisyys on johtanut vuosilukujen ja päivämäärien huutokauppaan.


Potyrała sanoo, että nykyhallituksen strategia on, että vuonna 2050 Puolan sähköstä vielä 50 prosenttia tuotetaan kivihiilestä verrattuna nykyiseen 80 prosentin tasoon.

”Mutta koska energian tarve kasvaa, hiilen tuotanto pysyy nykyisellään”, lisää OPZZ:n johtaja Czerkawski.

Sulatellaanpa tätä.

Puolan ay-väki uskoo, että valtapuolue PiS:n strategia on, että 30 vuoden päästä Puola tuottaa yhtä paljon hiiltä kuin tänäänkin. Sen suuntaisia kommentteja on kuultu myös hallituksen piiristä.

Kuin tilauksesta liiton miesten kokoushuoneeseen kävelee energiaministeriön valtiosihteeri Adam Gawęda, joka on vierailemassa Katowicessa. Mutta hän harppoo hymyillen ulos ennen kuin hänelle ehtii esittää ensimmäistäkään kysymystä.

Energiaan ja ilmastoon keskittyvän Green-news.pl-sivuston päätoimittaja Justyna Piszczatowska sanoo, että poliitikkojen puheisiin ei pidä suhtautua liian vakavasti vaalien alla, ei valtapuolueen eikä opposition.

Hänen mukaansa ei ole mikään ihme, jos ulkomaalainen ei ymmärrä, mikä on hallituksen energiastrategia, koska ministerit puhuvat keskenäänkin ristiin. Hallitus joutuu nyt ottamaan huomioon kansan tunnot vaaleissa ja EU:ssa käytävät neuvottelut tulevien vuosikymmenien ilmastotavoitteista.

”Kun puhutaan todellisesta energiastrategiasta, niin tilanne on se, että meillä ei ole strategiaa eikä suunnitelmaa”, Piszczatowska toteaa.


Oppositiossa istuvan kansalaisfoorumin lupaus lopettaa hiilen energiakäyttö 20 vuodessa on Piszczatowskan mukaan tyhjää puhetta.

”Kansalaisfoorumi oli vallassa kahdeksan vuotta ennen PiSiä. He eivät sulkeneet ensimmäistäkään hiilikaivosta, eikä heillä ollut suunnitelmaa uusiutuvista energiamuodoista. Mutta nyt tulee rohkeita lausuntoja, ei niihin ole luottamista”, hän sanoo.

Energiaministeri Tchorzewski paukautti äskettäin ilmoille arvion, jonka mukaan Puola tarvitsee 700–900 miljardin euron investoinnit päästäkseen EU:n tavoittelemalle ”nollapäästöjen” tasolle vuoteen 2050 mennessä.

Ei liene sattumaa, että näitä arvioita esitetään juuri nyt. EU:ssa käydään parhaillaan neuvotteluja siitä, minkä verran mikäkin maa maksaa ja saa rahaa budjettikaudella 2021–2027. Runsaan vuoden päästä päättyvällä seitsenvuotiskaudella Puola on ollut suurin nettosaaja noin 80 miljardin euron tuilla.

Kaivostyöläisten liiton Doriusz Potyrata säestää hallituksen sanomaa, kun kyse on unionin ilmastotavoitteista ja niiden hinnasta.

”Me voimme puhua mistä tahansa vuosiluvuista, 2025 tai 2030 tai 2040. Mutta tärkein asia on raha. Puolassa ei ole ydinvoimaa, pitäisikö meidän istua pimeässä?”

Jos hiilestä luovutaan ja valot pidetään päällä, jotain tarvitaan tilalle. Justyna Piszczatowska sanoo, että tässä kohtaa Puola huomaa heränneensä muutokseen myöhässä.

Tällä hetkellä maan energiasta vasta alle 14 prosenttia tulee uusiutuvista energianlähteistä, kuten tuulesta tai biomassasta. Suomessa vastaava osuus on hieman yli 40 prosenttia.

Kaasuun siirtymistä taas viivästyttää se, että Puola ei halua olla riippuvainen Venäjästä, joka olisi luontevin ja halvin kaasun lähde.

Ydinvoimalaa on maahan puuhattu vuosikymmenien ajan ja nyt hallituksella on tavoitteena kuusi voimalaa, joista ensimmäisen pitäisi käynnistyä 2030-luvun puolivälissä.

Piszczatowska sanoo, että Britannian Hinkley Pointin ja Suomen Olkiluoto 3:n projektit ovat osoittaneet, että ydinvoimaloiden rakentamisessa eivät pidä hintalaskelmat eivätkä aika-arviot. ”Jos meillä kohdataan samanlaiset skenaariot, vuosi 2035 on optimistinen arvio.”

Puolassa oli 1980-luvulla rakenteilla Żarnowiecin ydinvoimala, mutta sen työt lopetettiin vuonna 1989, osin kolme vuotta aiemmin sattuneen Tšernobylin ydinvoimaonnettomuuden kiihdyttämien protestien vuoksi.

”Suunnitelma ydinvoimasta ei perustu sitovaan poliittiseen päätökseen. Jos minulta kysytään, sitä ei tule. Se on yksi kalleimpia tekniikoita, eikä koko energiasektorillamme ole sellaista rahaa”, Piszczatowska sanoo.

Piszczatowska uskoo, että hiilen kohtaloksi koituu lähivuosikymmeninä sen korkeaksi nouseva hinta ja tehottomuus. Hintaa nostaa EU:n päästökauppajärjestelmä, joka suosii vähemmän ilmastoa kuormittavia energiamuotoja.

Piszczatowskan mukaan on todennäköistä, että PiS-puolue voittaa sunnuntain vaalit ja joulukuussa tai helmikuussa se sitoutuu hiilineutraaliuteen vuonna 2050.

”Mutta miten se saavutetaan, sitä en tiedä. Suunnitelmaa ei ole.”

Puolan sekavaan energiapolitiikkaan tutustuminen synnyttää ajatuksen, että ehkä täälläkin tarvitaan nuorisoa apuun ilmastotalkoissa?

Ja kuinka ollakaan, myös Puolassa koululaiset ovat ryhtyneet järjestämään ilmastolakkoja.


Innokkaita mielenosoittajia ovat esimerkiksi lukiolaiset Anna Pawłowska, 16, ja Bruno Müller, 17, jotka ovat osallistuneet muutaman kuukauden ajan Nuorten ilmastolakko -liikkeen toimintaan. Kumpikin ihailee ruotsalaista aktivistia Greta Thunbergia.

”Olen kauhuissani tulevaisuuteni puolesta. Joskus kun vain kävelen kadulla, minut valtaa sellainen murskaava tunne, että kaikki voi vielä muuttua äärimmäisellä tavalla”, viime keväänä ilmastoherätyksen saanut Pawłowska sanoo.

Kaikilla puolalaisilla ei tätä tunneta kuitenkaan ole. Müller hallinnoi nuorten ilmastokampanjan Twitter-tiliä ja sanoo, että saa toistuvasti silmiensä eteen tutkimustietoa kiistäviä kommentteja.

”En halua lukea Twitteriä aamuisin ollenkaan, koska se on liian masentavaa.”

Pawłowska pyörittää saman kampanjan Facebook-sivuja ja kertoo törmäävänsä jatkuvaan nälvimiseen ja vääristelyyn. Nettihäiriköt väittävät esimerkiksi, että ilmastonmuutos on miljardööri George Sorosin rahoittama salaliitto.

”Näkee kommentteja, joista huomaa, että ihmiset eivät ymmärrä ilmastonmuutoksesta mitään. He saattavat perustella väitteitään sillä, että kasvitkin tarvitsevat hiilidioksidia. Heidän mielestään nuorten pitäisi kerätä roskia mieluummin kuin kampanjoida ilmastosta.”

Samoin kuin Greta Thunberg, puolalaisnuoret sanovat kohtaavansa vähättelyä.

”Sanotaan, että nuoret eivät tee mitään. Mutta kun me teemme, väitetään, että meitä manipuloidaan”, Pawłowska kertoo.

Asenteet ovat kuitenkin muuttumassa, mikä näkyy kyselyissä ja kaduillakin. Pawlowska sanoo, että viime keväänä suurimmissa nuorten mielenosoituksissa nähtiin 10 000 osallistujaa, mutta tänä syksynä heitä saapui eräänä perjantaina paikalle jo 15 000:tta.

”Me lintsaamme koulusta antaaksemme teille opetuksen”, Pawlowska lainaa nuorten parissa suosittua iskulausetta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  2. 2

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  3. 3

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  4. 4

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  5. 5

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  6. 6

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  7. 7

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  8. 8

   Vastenmielinen hirviö – Tuore dokumentti Harvey Weinsteinin tapauksesta järkyttää, vaikka tarinat ovat jo tulleet tuskallisen tutuiksi

  9. 9

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  10. 10

   Kuollut isä juoksi kodin ohi keltaisissa shortseissa – Terveetkin ihmiset näkevät harhoja, ja tutkijan mukaan niihin liittyy vaarallinen tabu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  5. 5

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää