Ulkomaat

Presidentti Erdoğan vastaa länsimaiden esittämiin pakotteisiin: ”Ne, jotka luulevat Turkin taipuvan tahtoonsa uhkailemalla, ovat väärässä”

Muun muassa Saksa ja Ranska ovat ilmoittaneet keskeyttävänsä asevientinsä Turkkiin ja vaatineet kurdeihin kohdistuvan hyökkäyksen lopettamista. Yhdysvallat uhkasi Turkkia talouspakotteilla jo aiemmin viikolla.

Turkin hyökkäys pohjoiseen Syyriaan on jatkunut viikonlopun yli siitä huolimatta, että monet eri tahot ovat vaatineet sotatoimien lopettamista.

Myös Turkin toimille alkuviikosta vihreää valoa näyttänyt ja omia sotilaitaan Pohjois-Syyriasta vetänyt Yhdysvallat on uhannut presidentti Recep Tayyip Erdoğania taloudellisilla pakotteilla ja sotilaallisella puuttumisella, mikäli Turkki jatkaa hyökkäystään kurdijohtoisten joukkojen suuntaan.

Muun muassa Saksa ja Ranska ovat ilmoittaneet keskeyttävänsä asevientinsä Turkkiin. Myös Suomi tuomitsi Turkin hyökkäyksen Syyriaan heti sen alettua keskiviikkona, ja ilmoitti tukevansa Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin lausuntoa, jossa vaadittiin sotatoimien keskeyttämistä.

Pääministeri Antti Rinteen (sd) mukaan valtioneuvosto ei tule myöntämään uusia asevientilupia Turkkiin.

Erdoğan ilmoitti sunnuntaina, etteivät pakotteet ja muut länsimaiden uhkaukset pysäytä sotatoimia.

”Sen jälkeen, kun aloitimme operaatiomme, olemme saaneet kaikenlaisia uhkauksia taloudellisista pakotteista ja asemyynnin keskeyttämisestä. Ne, jotka luulevat Turkin taipuvan tahtoonsa uhkailemalla, ovat väärässä”, presidentti sanoi televisioidussa lausunnossaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

Erdoğan kertoi puhuneensa puhelimitse sunnuntaina Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa.

”Pyysin häntä selittämään minulle [aseviennin keskeyttämisen]. Olemmeko todella liittolaisia Naton ytimessä vai onko terroristiryhmä [kurdien YPG] hyväksytty Natoon ilman, että minua on tiedotettu asiasta”, hän sanoi AFP:n mukaan.

Turkki pitää jihadistien jälkeen rauhan Koillis-Syyriaan tuonneita kurdijoukkoja, SDF:ää ja siihen kuuluvaa YPG:tä, turvallisuusuhkana, koska osalla niistä on tiiviit suhteet Turkin kurdien PKK-ryhmään.

Erdoğan kieltäytyi AFP:n mukaan mahdollisista rauhanneuvotteluista YPG:n kanssa.

”Milloin olette nähneet valtion istuvan samaan pöytään terroristiryhmän kanssa?” hän kysyi.

Syyrian kurdijohtoiset joukot saivat Isisin-vastaisessa sodassa tiivistä tukea Yhdysvalloilta ja sen johtamalta koalitiolta, vaikka myös Yhdysvallat pitää Turkin PKK:ta terroristijärjestönä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Merkel oli pyytänyt Erdoğania lopettamaan sotatoimet Syyriassa välittömästi.Erdoğanin mukaan syyrialaisten liittolaistensa tukemana Turkin on onnistunut ottamaan haltuunsa aiemmin kurdijohtoisten joukkojen hallinnassa ollut Ras al-Ainin kaupunki ja piirittää Tel Abiadin kaupunki kahdesta eri suunnasta.

AFP:n mukaan Syyrian tilannetta läheltä seuraava Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) -järjestö kertoo Turkin vallanneen Tel Abiadin kaupungin, mikä jättää Ras al-Ainin käynnissä olevan hyökkäyksen ainoaksi suureksi kohteeksi.

Turkin päämääränä Syyriassa on ajaa Koillis-Syyriaa jihadistijärjestö Isisin murskaamisen jälkeen hallinnoineet kurdijohtoiset SDF-joukot kauemmas turkin rajalta. Turkin ”turvavyöhykkeeksi” nimeämä alue on lähes koko Syyrian ja Turkin välisen rajan mittainen leveyssuunnassa ja ulottuu noin 30–35 kilometriä rajalta etelään.

Reuters kertoi sunnuntai-iltapäivänä kurdijohtoisten SDF-joukkojen ilmoittaneen, että se taisteli Turkkia ja sen syyrialaisia liittolaisia vastaan noin 30 kilometrin päässä maiden väliseltä rajalta etelään sijaitsevan maantien tuntumassa.

Turkin tavoitteena on lisäksi siirtää alueelle Turkkiin Syyriasta sotaa paenneita syyrialaisia. Luku siirrettävien määrästä on vaihdellut. Aiemmin Turkki puhui noin miljoonan syyrialaisen palauttamisesta kotimaansa puolelle, viikonlopun aikana mediassa on kerrottu määrän olevan jopa kolme miljoonaa. Kaikkiaan Turkissa on noin neljä miljoonaa syyrialaista pakolaista.

Syyrian puolella tapahtuvia taisteluita on sunnuntaina paennut YK:n mukaan jo 130 000 ihmistä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  2. 2

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  3. 3

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  4. 4

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  7. 7

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  8. 8

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  9. 9

   Iivo Niskanen sai Ylläksen leirilleen yllättävää harjoitusseuraa: ”Olemme viettäneet neljän tähden illallisia”

  10. 10

   Suomessa kuolee vähemmän vauvoja kuin missään muualla, syy löytyy rokotuksista: ”Se on ollut melkoinen menestystarina”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää