Ulkomaat

Mitä jos Hongkong ei rauhoitu? Poliisi vaihtaa isompiin aseisiin, julistetaan hätä­tila ja Kiina voi lähettää ”vaikka miljoona poliisia” rajan yli, arvioi kiinalainen asian­tuntija

Jos Hongkong pyytäisi virallista apua Kiinalta, sotilaat olisivat kaduilla todennäköisesti noin vuorokauden sisällä, arvioi kiinalainen asiantuntija Victor Zhikai Gao, joka on työskennellyt sekä Kiinan ulkoministeriölle että Hongkongin hallinnolle.

Peking

Tässä jutussa kiinalaisasiantuntija kertoo näkemyksensä siitä, mitkä mahdollisesti ovat Kiinan seuraavat askeleet Hongkongissa, jos kaoottisiksi muuttuneet mielenosoitukset jatkuvat.

Lähettääkö Kiina sotilaansa Hongkongin kaduille? Jos niin kävisi, kuinka nopeasti se tapahtuisi? Miksi Hongkongin poliisin voimankäyttöä ei selvitetä?

Victor Zhikai Gao vastaa HS:n pyynnöstä kysymyksiin, mutta haluaa korostaa tätä: Näkemykset ovat henkilökohtaisia, eivät Kiinan virallinen lausunto.

Gao on kuitenkin perillä asioista – ja nimenomaan Kiinan näkökulmasta.

Hongkongin asukkaiden ja mielenosoittajien ajatuksia voit lukea esimerkiksi tästä ja tästä ja tästä.

Victor Gao on Kiinan kansainvälisten suhteiden asiantuntija, joka on työskennellyt sekä Kiinan ulkoministeriölle että Hongkongin hallinnolle. Gao on toiminut aikanaan myös Deng Xiaopingin tulkkina.

Nyt Gao on Kiina ja globalisaatio -tutkimuslaitoksen varajohtaja ja johtaa myös Kiinan kansallista kansainvälisen tutkimuksen yhdistystä.Hongkongin suurin ongelma on lain ja järjestyksen puute, Victor Gao sanoo ja toistaa samaa läpi haastattelun. Hongkongin miljoonan ihmisen mielenosoituksissa ei ole mitään vikaa, kunhan ne ovat rauhanomaisia.

”Mutta mikään yhteiskunta maailmassa ei suvaitsisi väkivaltaa, jota Hongkongissa on”, Gaon väite kuuluu.

Kiinan erityishallintoalueella on käynnissä laaja aluehallinnon ja Kiinan keskushallinnon vastainen protestiliike.

”Jos rauhaa ei ole, se pitää palauttaa. Yhteiskunta ei voi elää viidakon lakien varassa.”


Gao puhuu nimenomaan mielenosoittajien otteista. Mielenosoittajat sekä ihmisoikeusjärjestöt puolestaan ovat huolissaan nimenomaan Hongkongin poliisin brutaalista voimankäytöstä.

Mielenosoittajat ovat heitelleet polttopulloja ja kiviä, mutta heidän aseistuksensa on alkeellista mellakkapoliisiin verrattuna.

Victor Gaon puheenparressa mielenosoittajat ovat vandaaleja, rikollisia ja vertautuvat terroristeihin – se on Kiinalle tyypillistä retoriikkaa. Hongkongin poliiseista puhutaan sankarillisina hahmoina.

Hongkongilla on omat poliisivoimat, ja Kiinan johto luottaa heidän hoitavan hommansa.

”Kiina ei ole puuttunut asiaan”, Gao sanoo.

Hän ei mainitse, että Hongkongin poliisi toki sai Kiinan keskusjohdolta hyväksyvän nyökäytyksen voimankäyttöön jo heinäkuun lopulla, kun puolueen äänitorvena tunnettu Kansan päivälehti vaati ”välittömiä ja voimakkaita” poliisitoimia Hongkongissa.

Toinen muutos on tuoreempi: Hongkongin poliisin ohjesäännöissä todettiin aiemmin, että jokainen poliisi vastaa itse toimistaan, mutta kohta poistettiin muutama viikko sitten. Nyt ohjeen mukaan ”poliisit käyttävät omaa harkintaansa päättäessään, mikä voimataso on oikeutettu missäkin tilanteessa”.

Victor Gao kutsuu Hongkongin poliisin tähänastista voimankäytön tasoa minimivoimaksi.

Tähän mennessä kaksi mielenosoittajaa on haavoittunut poliisin luodista ja yli 1 100 mielenosoittajaa on saanut sairaalahoitoa vaativia vammoja. Indonesialaistoimittaja menetti näkökyvyn toisesta silmästään. Pidätyksiä on tehty yli 2  000.

Gao sanoo, että poliisin varustustasossa on nostamisen varaa.

”He eivät ole esimerkiksi käyttäneet aseita kuin satunnaisesti. Nyt heillä on käsiaseet vyöllä, mutta heillä olisi mahdollisuus kantaa esimerkiksi oikeilla luodeilla varustettuja konekivääreitä.”

Jos Hongkongin poliisin toimissa ei ole vikaa, miksi mielensoittajien ydinvaatimusta eli selvitystä poliisin voimankäytöstä ei siis tehdä?

”Poliisilla on työ kesken”, Gao sanoo. ”Ensin väkivalta pitää saada loppumaan, vasta sitten on poliittisen dialogin vuoro.”

Jos Hongkongin tilanne ei rauhoitu pian, seuraava askel on hätätilan julistaminen, arvioi Gao.

Tähän asti Hongkongin johto on painottanut, että hätätila ei ole näkyvissä. Se tarkoittaisi esimerkiksi ulkonaliikkumiskieltoa ja rajoituksia perusoikeuksiin.

”Hätätila olisi huono kaikille hongkongilaisille ja taloudelle, mutta se on ainoa looginen keino, jos tilannetta ei saada kontrolliin. Hongkong pitää rauhoittaa keinolla millä hyvänsä.”

Entä jos hätätilakaan ei auta?

Silloin on kaksi vaihtoehtoa, Gao sanoo. Joko Hongkongin hallinto pyytää virallisesti apua Kiinalta tai Kiinan kansankongressin Pysyvä komitea tekee itsenäisen päätöksen puuttua asiaan.

Molemmat vaihtoehdot on kirjattu Hongkongin peruslakiin. Sen mukaan Kiina voi puuttua tilanteeseen, jos kansallinen turvallisuus on uhattuna ja tilanne on riistäytynyt Hongkongin hallinnon hallinnasta.Hongkongilla ei ole omaa armeijaa, vaan sen ulkopolitiikasta ja puolustuksesta vastaa Kiina. Reutersin selvityksen mukaan tällä hetkellä kaupungissa on jopa 12 000 kiinalaista sotilasta eli tuplamäärä perustilanteeseen verrattuna.

Jos Hongkong pyytäisi virallista apua Kiinalta, sotilaat toimisivat todennäköisesti noin vuorokauden sisällä, Gao arvioi.

”Mutta uskon, että ihmiset, jotka odottavat Kiinan sotilaiden tuloa Hongkongiin, joutuvat pettymään.”


Tästä vaihtoehdosta ei ole puhuttu julkisuudessa aiemmin: Gao pitää todennäköisenä, että armeijan tai edes puolisotilaallisten poliisivoimien tunkeutumisen sijaan Kiina saattaisi koota vapaaehtoisten poliisien joukon, joka lähtisi Hongkongiin.

”Helmijoen suiston alueen miljoonakaupungeissa on valtava määrä poliiseja, jotka voitaisiin mobilisoida Hongkongin poliisin avuksi”, Gao sanoo.

Kiinassa on Interpolin mukaan noin kaksi miljoonaa poliisia.

”Kiina voi lähettää Hongkongiin vaikka miljoona vapaaehtoista poliisia, tai ihan niin monta kuin tarvitaan. Heitä riittää helposti joka metroasemalle.”

Etelä-Kiinassa puhutaan kantonin kiinaa kuten Hongkongissakin. Olisi järkevämpää ja edullisempaa lähettää paikalle paikallista kieltä puhuvia poliiseja kuin mandariinikiinaa puhuvia sotilaita, Gao selittää.

Tai sitten ratkaisu on tavallisten ihmisten käsissä, Gao väläyttää. Kiinalaiset ovat isänmaallisia, ja moni olisi Gaon uskomuksen mukaan valmis auttamaan.

”Kiinan puolella lähellä Hongkongin rajaa asuu sata miljoonaa ihmistä. Kuten he, myös minäkin, olisin valmis auttamaan lain palauttamisessa Hongkongiin. Raja vain auki.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leikkauspotilaan koko veri vaihdettiin kylmään suolaveteen – Yhdysvalloissa tehty hoitokokeilu voi tulevaisuudessa pelastaa potilaan, joka muuten todennäköisesti kuolisi

  2. 2

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat kehittivät uuden tavan määrittää, miten vanha koira on ihmisten iässä – Laskuri kertoo tuloksen lemmikille

  4. 4

   Tutkijat löysivät mullistavan keinon estää maapalloa uhkaavia hyönteisten joukkokuolemia: Sammuttakaa valot

  5. 5

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  6. 6

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  7. 7

   Poliisi iski laittomaan laboratorioon Pietarin lähellä ja takavarikoi noin sadan miljoonan euron arvosta muunto­huumeita

  8. 8

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  9. 9

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  10. 10

   Peteliuksen anteeksipyynnöstä syntyi rönsyilevä somevääntö, kun ihmiset olivat täysin eri mieltä kaikesta ja kaikesta muustakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  4. 4

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  5. 5

   Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen yhä useammin: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

  6. 6

   Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista

  7. 7

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  8. 8

   Alastomuus häviää somesta, se johtuu kiistellystä amerikkalaisesta laista, joka ulottaa vaikutuksensa nyt myös suomalaisten elämään

  9. 9

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne halvaantuisi, risteilylaivoja jäisi satamaan – Grafiikka näyttää, miten lakot uhkaavat laajentua maanantaina

  10. 10

   Kolmen lapsen hengen vaatineen Levin mökkipalon onnettomuustutkinta valmistui: ”Tulosten pitäisi kiinnostaa kaikkia, jotka vuokraavat mökkejä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Tuore video näyttää: Hermosoluteknologian lisäksi maailman nuorimpana yliopistosta valmistuva Laurent Simons, 9, tykkää koirastaan ja Fortnite-pelistä

  6. 6

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää