Ulkomaat

Trump pyysi Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan ja kertoi asettavansa Turkille pakotteita: ”Olen valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti”

Trump kertoi aikeistaan myöhään maanantai-iltana Suomen aikaa Twitterissä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoo asettavansa Turkille pakotteita ja jäädyttävänsä maan kanssa käydyt kauppaneuvottelut Turkin Syyriaan tekemän hyökkäyksen takia.

Trump kertoi aikeistaan myöhään maanantai-iltana Suomen aikaa Twitterissä. Trumpin julkaiseman tiedotteen mukaan presidentti aikoo asettaa virallisen määräyksen pakotteista ”pian”.

Tiedotteen mukaan Yhdysvallat tulee muun muassa nostamaan terästullit 50 prosenttiin.

”Olen täysin valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti, mikäli Turkin johto jatkaa tällä vaarallisella ja tuhoisalla tiellä”, Trump sanoo tiedotteensa lopussa.

Tulevat pakotteet koskevat Trumpin mukaan nykyisiä ja entisiä Turkin hallinnon virkamiehiä sekä ”kaikkia henkilöitä”, jotka ottavat osaa Turkin hyökkäykseen Syyriassa.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö ilmoitti maanantaina asettavansa pakotteita Turkin puolustus-, sisä- ja energiaministereille jäädyttäen heidän omaisuutensa.

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence ilmoitti Valkoisessa talossa pidetyssä lehdistötilaisuudessa matkustavansa pian Turkkiin. Pence myös kertoi varhain tiistaina Suomen aikaa Trumpin pyytäneen Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğania lopettamaan hyökkäyksen Syyriaan, tekemään välittömän tulitauon ja aloittamaan neuvottelut Syyrian kurdijoukkojen kanssa.
Lisäksi Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper kertoi matkustavansa ensi viikolla Brysselissä sijaitsevaan Naton päämajaan ja pyytävänsä Naton jäsenmaita ja liittolaisia ryhtymään toimenpiteisiin Turkin hyökkäystoimia vastaan. Myös Turkki on Nato-maa.

Turkki aloitti hyökkäyksen Syyriaan viime keskiviikkona sen jälkeen, kun Trump oli ilmoittanut vetävänsä Yhdysvaltojen joukot Syyriasta pois.

Aiemmin maanantaina Trump kertoi epäilyistään liittyen vankileireiltä paenneisiin Isis-taistelijoihin. Trumpin mukaan kurdit saattavat vapauttaa Pohjois-Syyriassa vankina olevia terroristijärjestö Isisin taistelijoita tarkoituksellisesti.

Trump sanoi Twitterissä, että vapautusten taustalla olisi kurdien halu pakottaa Yhdysvallat ottamaan osaa Turkin ja kurdien väliseen sotaan ja lähettämään sotilaitaan Syyriaan.

”Uskovatko ihmiset tosiaan, että meidän pitäisi ryhtyä sotaan Naton jäsen Turkkia vastaan”, Trump tivasi päivityksessään.

The Washington Postin mukaan Yhdysvallat on siirtänyt Syyriasta pois muutamia kymmeniä Isis-vankeja.

Sunnuntaina Yhdysvallat ilmoitti uutistoimisto AFP:n mukaan vetävänsä noin 1 000 sotilastaan kokonaan pois Syyriasta. Maanantaina yhdysvaltalaisviranomaiset vahvistivat, että joukkojen pois vetäminen koskee kaikkia maassa olevia Yhdysvaltojen sotilaita, kertoo uutistoimisto AFP.

Turkki puolestaan ilmoitti maanantaina, että kurdien YPG-joukot olisivat tyhjentäneet kokonaisen vankilan Koillis-Syyriassa, jossa oli vangittuna Isis-taistelijoita, kertoo uutistoimisto Reuters.

Vankileirin tyhjennyksestä kertoi Turkin puolustusministeri Hulusi Akar. Reutersin tietojen mukaan tyhjennetty vankila sijaitsee Tal Abiadin kaupungissa.

Vastuu Isis-vangeista Syyriassa on ollut pääsääntöisesti kurdien SDF-joukoilla.

Joukkojen johtajiin lukeutuva Redur Xelil ilmoitti kuitenkin viikonloppuna, että Isis-vankiloiden vartioiminen ei enää ole joukkojen tärkein tehtävä.

Lue lisää: Turkin hyökkäys pakottanut kurdijoukot keskittymään omien suojeluun

Kurdien vankileireillä on ollut tuhansia entisiä Isisin taistelijaa ja jopa 70 000 taistelijoiden perheenjäsentä. Turkin hyökkäyksen on pelätty aktivoivan uudestaan terroristijärjestö Isisin.

Sunnuntaina Syyrian sotaa tarkkaileva SOHR-järjestö kertoi, että noin sata vankia on paennut Ain Issan leiriltä. Paenneet ovat tiettävästi naisia ja lapsia, kertoi Reuters. Kurdien mukaan leireiltä paenneita olisi noin 800.


Syyrian armeijan joukot ovat edenneet Manbijin kaupunkiin, Syyrian valtiollinen media Sana kertoi maanantai-iltana Suomen aikaa.

Kaupunki sijaitsee Pohjois-Syyriassa Aleppon maakunnassa, noin 30 kilometrin päässä Syyrian ja Turkin väliseltä rajalta. Manbijia pidetään yhtenä Turkin ja Syyrian välisen konfliktin strategisesti tärkeimmistä kaupungeista.

Uutistoimisto AFP:n mukaan paikallinen virkamies on vahvistanut tiedot Syyrian joukkojen saapumisesta kaupunkiin.Turkin presidentti Erdoğan sanoi aiemmin maanantaina odottavansa kurdijoukkojen vetäytyvän pois Manbijista.

”Kun Manbij on evakuoitu, emme mene sinne Turkkina. Arabiveljemme, jotka ovat alueen todellisia omistajia, palaavat sinne. Meidän tehtävämme on turvata heidän paluunsa”, Erdoğan sanoi AFP:n mukaan viitaten syyrialaisiin arabijoukkoihin, jotka tukevat Turkin sotatoimia kurdeja vastaan.

Turkki oli saanut maanantaihin mennessä haltuunsa kaksi tärkeää aluetta, Tal Abiadin ja Ras al-Ainin kaupungit.

Syyrian armeijan joukot olivat ennen Manbijiin saapumista Koillis-Syyriassa sijaitsevassa Tal Tamrin kylässä. Kylässä sijaitsee niin ikään strategisesti tärkeän M4-valtatien risteyskohta. Turkin joukot ilmoittivat sunnuntaina vallanneensa tien.

Syyrian hallinto ilmoitti sunnuntai-iltana lähettävänsä asevoimiansa maan pohjoisosaan vastatakseen Turkin hyökkäykseen, kertoi uutistoimisto Sana.

Myöhemmin sunnuntai-iltana kurdien edustajat ilmoittivat uutistoimisto Reutersin mukaan, että Syyria ja kurdien johtamat SDF-joukot ovat päässeet sopimukseen syyrialaisten joukkojen sijoittelusta lähelle Turkin rajaa.

Ainakin 160 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan sen jälkeen, kun Turkki hyökkäsi Syyriaan viime viikon keskiviikkona, YK arvioi tiedotteessaan maanantaina.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi – Omistaja kiistää ongelmat

  2. 2

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  3. 3

   Vanhempi nainen käytti nuorta John Irvingiä seksuaalisesti hyväkseen – Rajuista muistosta syntyi romaaneja, joista menestynein lumosi Suomen 30 vuotta sitten

   Tilaajille
  4. 4

   Työssä käyvät suomalaiset kustantavat vielä vuosikymmeniä lisäeläkkeitä, joita saavat keskimääräistä hyvätuloisemmat eläkeläiset

  5. 5

   ”Hongkong ei ole enää entisensä” – HS tapasi suomalaisia, jotka asuvat mielen­osoitusten ravistelemassa kaupungissa

  6. 6

   Vain muutaman vuoden ikäiset älytelevisiot hyytyvät – HS selvitti, voiko uuden television ostaja luottaa palvelujen toimivuuteen

   Tilaajille
  7. 7

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  8. 8

   Huuhkajat päätti EM-karsintaurakan tappioon, Pukki teki Suomen maalin

  9. 9

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  10. 10

   Ogier, Evans ja Rovanperä ovat valikoitumassa Toyotan ensi vuoden kuljettajiksi, Jari-Matti Latvalalle jäämässä MM-sarjassa maksukuskin rooli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  2. 2

   Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

  3. 3

   Vantaalle rakennettiin jalkakäytävä, joka on kymmeniä senttejä talojen pihoja korkeammalla: ”En tiedä, miten sitä ei ole huomattu”

  4. 4

   Laulaja Whitney Houstonin pitkäaikainen avustaja vahvistaa vuosikymmenten huhut: ”Olimme rakastavaisia”

  5. 5

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  6. 6

   Valtakunnan­sovittelija neuvotteli maanantai-illan sovinto­esityksestä Postin työriitaan, tukilakot uhkaavat laajeta lentokentille ja pää­kaupunki­seudun liikenteeseen

  7. 7

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  8. 8

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  9. 9

   Nesteiden pakkaaminen muovipusseihin loppuu Helsinki-Vantaalla luultavasti jo lähitulevaisuudessa

  10. 10

   Trumpin neuvon­antajan Rudy Giulianin teknologia­taidot herättävät kysymyksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää