Ulkomaat    |   HS-analyysi

Orbánille Unkarin vaalitulos oli varoitus – Puolassa Laki ja oikeus -puolueen valta vain vahvistuu

Unkarissa opposition seuraava haaste on pysyä myös vaalien jälkeen yhtenäisenä, kirjoittaa HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.

Berliini

Unkarin pääministerillä Viktor Orbánilla ja Puolassa valtaa pitävän kansalliskonservatiivisen Laki ja oikeus -puolueen (PiS) johtajalla Jarosław Kaczyńskillä oli kovin erilaiset vaali-illat sunnuntaina.

Kaczyńskillä oli syytä juhlia. Toinen vaalivoitto perättäisissä vaaleissa antaa PiSille mahdollisuuden betonoida valtansa Puolan rakenteisiin. Puolan oikeusvaltiokehityksestä huolissaan olevalle EU:lle tämä ei ole hyvä uutinen.

Kaczyńskin tärkein liittolainen EU:ssa, Viktor Orbán, on tehnyt jo saman vallan vankan ankkuroinnin Unkarissa.

Orbán oli yksi ensimmäisistä Kaczynskin onnittelijoista. Orbánin oma vaali-ilta oli kuitenkin pettymys.

Unkarissa nähtiin eräänlainen ihme. Oppositiopuolueiden onnistui kuntavaaleissa ympäri maata yhdistää voimansa Orbánin puoluetta Fidesziä vastaan.

Orbánille vaalitulos on varoitus. Kuntavaalien tappiot eivät vie häntä vallasta, mutta kaava rikkoutui, sanoo Berliinissä toimivan Saksan ulkopoliittisen seuran DGAP:n vanhempi tutkija András Rácz.

”Tähän asti Fidesz on ollut politiikan kentän keskellä ja oppositio sekä sen vasemmalla että oikealla puolelle. Kun äänestäjällä on ollut monia puolueita, mistä valita, Fidesz on päässyt valtaan suurimpana vähemmistöistä. Tämä on nyt ohi. Opposition onnistui yksinkertaistaa valinta kahden vaihtoehdon välille.”

Joko tai -asetelma suosii oppositiota Fideszin kustannuksella. Valtaosassa niistä kaupungeista, joissa valinta oli pelkistetty kahteen ehdokkaaseen, opposition ehdokas löi Fideszin ehdokkaan.

”Se, että taktiikka toimi, on Unkarin oppositiolle avainhetki”, Rácz sanoo.

Erityisen tärkeää vaalivoitto oli Budapestissa, jossa viiden oppositiopuolueen yhteinen ehdokas Gergely Karácsony voitti valtaa pitäneen ja Fidesziä edustaneen ylipormestarin.

Muualla maassa kaikkiaan 23 suurimmasta kaupungista Fidesz voitti 13:ssa ja opposition ehdokas 10:ssä. Muutos on suuri, sillä aiemmin Fideszillä oli vallassaan 20 kaupunkia 23:sta. Pienemmät paikkakunnat ovat yhä Fideszin valtakuntaa.

Miten Orbán muutokseen vastaa, on auki. Tavoite on kuitenkin selvä. Fideszin olisi rikottava oppositiopuolueiden yhtenäisyys, Rácz sanoo.

”Mahdollisuuksia on paljon, kuten vaikka yrittää liittoutua osan oppositiosta kanssa. Mutta emme tiedä vielä, mitä tapahtuu.”

Seuraava opposition suuri haaste on pysyä yhtenäisenä. Yhteistyö vaaleissa ei riitä, vaan puolueiden on kyettävä toimimaan vielä vuosien ajan yhtenäisesti.

Koska Unkarissa käytiin kuntavaalit, Orbánia ja Fidesziä ei lyöty, Rocz muistuttaa. ”Valtapuolue on yhä Unkarin vahvin poliittinen voima – ja todella vahva.”

Fideszillä on parlamentissa enemmistö, jolla se voi muuttaa perustuslakia. Samoin puolueella on kaikki politiikan avainasemat. Tätä valtaa Fidesz käyttää tavoilla, joka on ajanut sen konfliktiin EU:n kanssa.

Sekä Unkarissa että Puolassa hallitukset ovat puuttuneet oikeusjärjestelmän riippumattomuuteen ja tuomarinimityksiin. Näin ne rikkovat EU:n keskeisiä sääntöjä. Nyt PiS seurannee entistä itsevarmemmin Orbánin mallia, jossa sadat sanomalehdet ja keskeiset tv- ja radioasemat on keskitetty hallituksen valvontaan ja kansalaisyhteiskunnan ja tieteen vapautta on rajattu.

Kuntavaalit olivat opposition viimeinen mahdollisuus päihittää Fidesz. Jos se olisi nyt epäonnistunut, todennäköisyys sille, että yhteistyö saataisiin enää toimimaan vuoden 2022 vaaleissa, olisi pieni, Rácz sanoo.

”Äänestäjille oli saatava aikaan joko tai -asetelma.”

Puolassa PiS voitti toiset vaalit perätysten. Voitto oli sille tärkeä. Kahden vaalikauden jälkeen valtapuoluetta on vaikea horjuttaa – ilman Unkarissa nähtyä opposition todella poikkeuksellista yhtenäisyyttä. Puolassa oppositiopuolueet eivät kuitenkaan liittoutuneet.

PiS myös käytti voittaakseen paljon rahaa.

Sekä Fideszin että PiSin tyyliin kuuluu hyvin avokätinen sosiaalipolitiikka. Taitavasti ajoitetuilla eläkelupauksilla ja lapsilisien nostoilla saa vanhemman väen ja pienituloisten kannatuksen, varsinkin, kun vyöryttää päälle tv-propagandaa.

Puolan vahva talouskasvu antoi PiSille pelivaraa. Lupaukset on kuitenkin lunastettava, jos aikoo pysyä vallassa. Äänestyskäyttäytymistä analysoivat tutkimukset osoittavat, että PiS menetti joka neljännen sitä edellisissä vaaleissa äänestäneistä. Tilalle tuli tuki niiltä, jotka viimeksi jättivät äänestämättä.

Rahan lisäksi PiSin ja Fideszin äänestäjiä puhuttelee kansallismielisyys ja omaa identiteettiä tukeva me ja ne -erottelu. Tätä erottelua autoritaariset johtajat rakentavat uhkakuvilla maahanmuuttajista, homoista, Brysselin johtajista ja jopa kaupunkilaisista.

Asetelma on demokratialle ja vakaudelle vaarallinen, sillä PiS ja Fidesz lietsovat tieten tahtoen epäilyksiä ja vihamielisyyttä välittämättä oikeusvaltion perusteista.

Unkarissa oppositio ylitti odotukset. Viisi hyvin erilaista puoluetta todella yhdisti voimansa. Puolueita yhdistävä tekijä on Fideszin korruption vastustaminen.

Sekä Fidesz että PiS ovat jatkuvasti keskellä korruptioskandaaleja, mutta puolueet ostavat itsensä niistä ulos anteliaalla tulonsiirtopolitiikallaan.

Unkarissa vaalien alla esiin nousi Györin kaupungin pormestarin Zsolt Borkain tapaus. Verkkoon vuodetulla videolla Borkai harrastaa Kroatian rannikolla luksusveneessä seksiä prostituoitujen kanssa.

Vielä on vaikea arvioida, miten video vaikutti. Osa Fideszin kannattajista jäi varmasti kotiin. Silti Fidesziä edustava Borkai voitti opposition ehdokkaan. Puolueelle on kuitenkin riski antaa hänen jatkaa pormestarina.

Fideszin kannatus hupenee, jos se ei puutu korruptioon – ja opposition kannatus kasvaa, kun se kaivaa esiin Fideszin korruptiota.

”Fidesz on tehnyt valtavia virhearvioita siinä, etteikö korruptio vaikuttaisi sen asemaan”, Rácz sanoo.

Oppositio rikkoi myytin siitä, ettei Fidesziä voi voittaa. Oppositiolla on kuitenkin edessä vaikeat ajat. Siksi Budapestin uusi ylipormestari Karácsony esiintyi vaalikampanjassaan yhteistyöhaluisena.

Fideszillä on yhä kaikki valta. Jos Fidesz päättää kostaa kollektiivisesti äänestäjille sen, että pormestarin paikka siirtyi oppositiolle, rahahana menee kiinni.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Tästä on kyse

Puolassa parlamenttivaalit, Unkarissa kuntavaalit


 Puolassa kansalliskonservatiivinen Laki ja oikeus -puolue (PiS) voitti parlamenttivaalit toista kertaa peräkkäin. PiS sai äänistä noin 45 prosenttia mutta saa Puolan vaalitavan vuoksi parlamenttiin määräenemmistön.

 Unkarin kuntavaaleissa oppositiopuolueiden yhteiset ehdokkaat saivat voittoja suurissa kaupungeissa, mutta Viktor Orbánin johtama kansalliskonservatiivinen Fidesz-puolue on yhä vahva maaseudulla. Fideszillä on enemmistö Unkarin parlamentissa ja kaikki keskeiset politiikan avainasemat.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tutkijat kehittivät uuden tavan määrittää, miten vanha koira on ihmisten iässä – Laskuri kertoo tuloksen lemmikille

  3. 3

   Tutkijat löysivät mullistavan keinon estää maapalloa uhkaavia hyönteisten joukkokuolemia: Sammuttakaa valot

  4. 4

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  5. 5

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  6. 6

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  7. 7

   Antti Rinne lupasi kieltää työehto­shoppailun, mutta sellainen laki olisi ”juridisesti aivan mahdoton”, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  9. 9

   Useita valmisleipiä vedetään pois markkinoilta listeriavaaran vuoksi

  10. 10

   Kallion uudesta julkisesta käymälästä tuli hetkessä törkyinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  4. 4

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  5. 5

   Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen yhä useammin: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

  6. 6

   Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista

  7. 7

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  8. 8

   HS-analyysi: Postin työehto­sotku on Sdp:n painajainen

   Tilaajille
  9. 9

   Alastomuus häviää somesta, se johtuu kiistellystä amerikkalaisesta laista, joka ulottaa vaikutuksensa nyt myös suomalaisten elämään

  10. 10

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne halvaantuisi, risteilylaivoja jäisi satamaan – Grafiikka näyttää, miten lakot uhkaavat laajentua maanantaina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Tuore video näyttää: Hermosoluteknologian lisäksi maailman nuorimpana yliopistosta valmistuva Laurent Simons, 9, tykkää koirastaan ja Fortnite-pelistä

  6. 6

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää