Ulkomaat    |   HS-analyysi

Orbánille Unkarin vaalitulos oli varoitus – Puolassa Laki ja oikeus -puolueen valta vain vahvistuu

Unkarissa opposition seuraava haaste on pysyä myös vaalien jälkeen yhtenäisenä, kirjoittaa HS:n Berliinin-kirjeenvaihtaja Anna-Liina Kauhanen.

Berliini

Unkarin pääministerillä Viktor Orbánilla ja Puolassa valtaa pitävän kansalliskonservatiivisen Laki ja oikeus -puolueen (PiS) johtajalla Jarosław Kaczyńskillä oli kovin erilaiset vaali-illat sunnuntaina.

Kaczyńskillä oli syytä juhlia. Toinen vaalivoitto perättäisissä vaaleissa antaa PiSille mahdollisuuden betonoida valtansa Puolan rakenteisiin. Puolan oikeusvaltiokehityksestä huolissaan olevalle EU:lle tämä ei ole hyvä uutinen.

Kaczyńskin tärkein liittolainen EU:ssa, Viktor Orbán, on tehnyt jo saman vallan vankan ankkuroinnin Unkarissa.

Orbán oli yksi ensimmäisistä Kaczynskin onnittelijoista. Orbánin oma vaali-ilta oli kuitenkin pettymys.

Unkarissa nähtiin eräänlainen ihme. Oppositiopuolueiden onnistui kuntavaaleissa ympäri maata yhdistää voimansa Orbánin puoluetta Fidesziä vastaan.

Orbánille vaalitulos on varoitus. Kuntavaalien tappiot eivät vie häntä vallasta, mutta kaava rikkoutui, sanoo Berliinissä toimivan Saksan ulkopoliittisen seuran DGAP:n vanhempi tutkija András Rácz.

”Tähän asti Fidesz on ollut politiikan kentän keskellä ja oppositio sekä sen vasemmalla että oikealla puolelle. Kun äänestäjällä on ollut monia puolueita, mistä valita, Fidesz on päässyt valtaan suurimpana vähemmistöistä. Tämä on nyt ohi. Opposition onnistui yksinkertaistaa valinta kahden vaihtoehdon välille.”

Joko tai -asetelma suosii oppositiota Fideszin kustannuksella. Valtaosassa niistä kaupungeista, joissa valinta oli pelkistetty kahteen ehdokkaaseen, opposition ehdokas löi Fideszin ehdokkaan.

”Se, että taktiikka toimi, on Unkarin oppositiolle avainhetki”, Rácz sanoo.

Erityisen tärkeää vaalivoitto oli Budapestissa, jossa viiden oppositiopuolueen yhteinen ehdokas Gergely Karácsony voitti valtaa pitäneen ja Fidesziä edustaneen ylipormestarin.

Muualla maassa kaikkiaan 23 suurimmasta kaupungista Fidesz voitti 13:ssa ja opposition ehdokas 10:ssä. Muutos on suuri, sillä aiemmin Fideszillä oli vallassaan 20 kaupunkia 23:sta. Pienemmät paikkakunnat ovat yhä Fideszin valtakuntaa.

Miten Orbán muutokseen vastaa, on auki. Tavoite on kuitenkin selvä. Fideszin olisi rikottava oppositiopuolueiden yhtenäisyys, Rácz sanoo.

”Mahdollisuuksia on paljon, kuten vaikka yrittää liittoutua osan oppositiosta kanssa. Mutta emme tiedä vielä, mitä tapahtuu.”

Seuraava opposition suuri haaste on pysyä yhtenäisenä. Yhteistyö vaaleissa ei riitä, vaan puolueiden on kyettävä toimimaan vielä vuosien ajan yhtenäisesti.

Koska Unkarissa käytiin kuntavaalit, Orbánia ja Fidesziä ei lyöty, Rocz muistuttaa. ”Valtapuolue on yhä Unkarin vahvin poliittinen voima – ja todella vahva.”

Fideszillä on parlamentissa enemmistö, jolla se voi muuttaa perustuslakia. Samoin puolueella on kaikki politiikan avainasemat. Tätä valtaa Fidesz käyttää tavoilla, joka on ajanut sen konfliktiin EU:n kanssa.

Sekä Unkarissa että Puolassa hallitukset ovat puuttuneet oikeusjärjestelmän riippumattomuuteen ja tuomarinimityksiin. Näin ne rikkovat EU:n keskeisiä sääntöjä. Nyt PiS seurannee entistä itsevarmemmin Orbánin mallia, jossa sadat sanomalehdet ja keskeiset tv- ja radioasemat on keskitetty hallituksen valvontaan ja kansalaisyhteiskunnan ja tieteen vapautta on rajattu.

Kuntavaalit olivat opposition viimeinen mahdollisuus päihittää Fidesz. Jos se olisi nyt epäonnistunut, todennäköisyys sille, että yhteistyö saataisiin enää toimimaan vuoden 2022 vaaleissa, olisi pieni, Rácz sanoo.

”Äänestäjille oli saatava aikaan joko tai -asetelma.”

Puolassa PiS voitti toiset vaalit perätysten. Voitto oli sille tärkeä. Kahden vaalikauden jälkeen valtapuoluetta on vaikea horjuttaa – ilman Unkarissa nähtyä opposition todella poikkeuksellista yhtenäisyyttä. Puolassa oppositiopuolueet eivät kuitenkaan liittoutuneet.

PiS myös käytti voittaakseen paljon rahaa.

Sekä Fideszin että PiSin tyyliin kuuluu hyvin avokätinen sosiaalipolitiikka. Taitavasti ajoitetuilla eläkelupauksilla ja lapsilisien nostoilla saa vanhemman väen ja pienituloisten kannatuksen, varsinkin, kun vyöryttää päälle tv-propagandaa.

Puolan vahva talouskasvu antoi PiSille pelivaraa. Lupaukset on kuitenkin lunastettava, jos aikoo pysyä vallassa. Äänestyskäyttäytymistä analysoivat tutkimukset osoittavat, että PiS menetti joka neljännen sitä edellisissä vaaleissa äänestäneistä. Tilalle tuli tuki niiltä, jotka viimeksi jättivät äänestämättä.

Rahan lisäksi PiSin ja Fideszin äänestäjiä puhuttelee kansallismielisyys ja omaa identiteettiä tukeva me ja ne -erottelu. Tätä erottelua autoritaariset johtajat rakentavat uhkakuvilla maahanmuuttajista, homoista, Brysselin johtajista ja jopa kaupunkilaisista.

Asetelma on demokratialle ja vakaudelle vaarallinen, sillä PiS ja Fidesz lietsovat tieten tahtoen epäilyksiä ja vihamielisyyttä välittämättä oikeusvaltion perusteista.

Unkarissa oppositio ylitti odotukset. Viisi hyvin erilaista puoluetta todella yhdisti voimansa. Puolueita yhdistävä tekijä on Fideszin korruption vastustaminen.

Sekä Fidesz että PiS ovat jatkuvasti keskellä korruptioskandaaleja, mutta puolueet ostavat itsensä niistä ulos anteliaalla tulonsiirtopolitiikallaan.

Unkarissa vaalien alla esiin nousi Györin kaupungin pormestarin Zsolt Borkain tapaus. Verkkoon vuodetulla videolla Borkai harrastaa Kroatian rannikolla luksusveneessä seksiä prostituoitujen kanssa.

Vielä on vaikea arvioida, miten video vaikutti. Osa Fideszin kannattajista jäi varmasti kotiin. Silti Fidesziä edustava Borkai voitti opposition ehdokkaan. Puolueelle on kuitenkin riski antaa hänen jatkaa pormestarina.

Fideszin kannatus hupenee, jos se ei puutu korruptioon – ja opposition kannatus kasvaa, kun se kaivaa esiin Fideszin korruptiota.

”Fidesz on tehnyt valtavia virhearvioita siinä, etteikö korruptio vaikuttaisi sen asemaan”, Rácz sanoo.

Oppositio rikkoi myytin siitä, ettei Fidesziä voi voittaa. Oppositiolla on kuitenkin edessä vaikeat ajat. Siksi Budapestin uusi ylipormestari Karácsony esiintyi vaalikampanjassaan yhteistyöhaluisena.

Fideszillä on yhä kaikki valta. Jos Fidesz päättää kostaa kollektiivisesti äänestäjille sen, että pormestarin paikka siirtyi oppositiolle, rahahana menee kiinni.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Tästä on kyse

Puolassa parlamenttivaalit, Unkarissa kuntavaalit


 Puolassa kansalliskonservatiivinen Laki ja oikeus -puolue (PiS) voitti parlamenttivaalit toista kertaa peräkkäin. PiS sai äänistä noin 45 prosenttia mutta saa Puolan vaalitavan vuoksi parlamenttiin määräenemmistön.

 Unkarin kuntavaaleissa oppositiopuolueiden yhteiset ehdokkaat saivat voittoja suurissa kaupungeissa, mutta Viktor Orbánin johtama kansalliskonservatiivinen Fidesz-puolue on yhä vahva maaseudulla. Fideszillä on enemmistö Unkarin parlamentissa ja kaikki keskeiset politiikan avainasemat.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trumpin virkasyyte hyväksyttiin oikeusvaliokunnassa, historiallinen äänestys ensi viikolla

  2. 2

   Uusi laskuri paljastaa viimein, missä ajassa sähköautosta tulee polttomoottoria halvempi ja ympäristöystävällisempi

  3. 3

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  4. 4

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  5. 5

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  6. 6

   Gabriel-ohjuksen salaisuuden verho raottuu: Merivoimat julkaisi erittäin harvinaisen kuvan

  7. 7

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  8. 8

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  9. 9

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  10. 10

   Helsingin poliisi hankkii sähköpyörät jahdatakseen liikenteessä hölmöileviä pyöräilijöitä – eivät ”tunne liikennesääntöjä tai halua noudattaa niitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  2. 2

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  3. 3

   Al-Holissa olevan suomalais­naisen äiti HS:lle: Naiset eivät ole valmiita luovuttamaan lapsiaan Suomeen ja jäämään itse leirille

   Tilaajille
  4. 4

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  5. 5

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  6. 6

   Britannian konservatiivipuolueelle selvä vaalivoitto – Boris Johnson voitonpuheessaan: ”Brexit on vastustamaton ja vastaansanomaton”

  7. 7

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  8. 8

   Toimitusjohtaja hankki Helsingistä kymmenen hitas-asuntoa – Asuntokriisin helpottajaksi luotua järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  10. 10

   Sanna Marinin ihastelu maailmalla saa yhä uusia kierroksia, mutta The Daily Show’n näyttämässä valokuvassa on eräänlainen virhe

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  7. 7

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  8. 8

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  9. 9

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  11. Näytä lisää