Ulkomaat

Mielenosoitukset Barcelonassa jatkuivat toista päivää, Suomen Madridin-lähetystö kehottaa välttämään väkijoukkoja

Barcelonassa mielenosoittajat tukkivat moottoriteitä ja katuja ja junaraiteita.

Mielenosoitukset jatkuivat Barcelonassa tiistaina kestäen myöhään iltaan.

Tiistaina lentoasemalla oli rauhallista. Muualla Barcelonassa mielenosoittajat tukkivat moottoriteitä ja katuja ja junaraiteita, kertovat uutistoimistot.

Mielenosoittajat heittelivät poliisia kivillä ja tölkeillä ja sytyttivät roskiksia tuleen Barcelonan kaduilla. Aidat paloivat myös Barcelonan tunnetuimpiin nähtävyyksiin lukeutuvan Antoni Gaudín suunnitteleman La Pedreran lähellä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Poliisi käytti pamppua joihinkin mielenosoittajiin. Neljä ihmistä pidätettiin, kertoo Reuters.

Kataloniassa pidätyksiä tehtiin kuluneen yön aikana 51, kun mielenosoittajat ottivat poliisin kanssa yhteen useissa eri kaupungeissa, kertoo uutistoimisto AFP.

Osa Barcelonan lentokentän lennoista peruttiin tiistaina. Peruutuksia oli sekä Espanjan sisäisillä lennoilla että ulkomaan lennoilla. Lentoaseman mukaan lentoja peruttiin tiistaina 45.

Peruutukset johtuvat maanantaisista poliisin ja mielenosoittajien yhteenotoista.

Katalonian itsenäisyyttä kannattava ammattiliitto IAC on julistanut perjantaiksi Kataloniaan yleislakon, joka on uutistoimisto Reutersin mukaan laiton.

Mielenosoitukset alkoivat maanantaina sen jälkeen, kun Espanjan korkein oikeus oli langettanut yhdeksälle Katalonian itsenäisyysjohtajalle kovat 9–13 vuoden vankeustuomiot.

Itsenäisyysjohtajia puolustaneet mielenosoittajat tukkivat Barcelonan kansainvälisen lentokentän. Paikalla oli Espanjan sisäministeriön mukaan 10 000 mielenosoittajaa. Maanantaina peruttiin toistasataa lentoa, sillä lentokoneiden miehistöt eivät päässeet työpaikalleen.

131 ihmistä loukkaantui mielenosoituksissa, heistä 115 lentokentällä.

Lue lisää: Barcelonan lentoaseman mielenosoitusten taustalla on uusi salaperäinen ryhmä, josta kukaan ei tunnu tietävän mitään

Finnairin lento Helsingistä Barcelonaan lähti tiistaiaamuna normaalisti, kertoi Satu Haataja Finnairin viestinnästä

Maanantaina Finnair perui yhden lennon Barcelonasta Helsinkiin. Finnairin mukaan matkustajat reititettiin uusille lennoille.

Näillä näkymin Finnairin ja Norwegianin lennot Helsingin ja Barcelonan välillä lennetään normaalisti tänään tiistaina.

Lentojen perumisen taustalla ovat Katalonian itsenäisyyttä ajaneiden johtajien saamien tuomioiden nostattamat levottomuudet.

Suomen Madridin-suurlähetystö tiedotti Twitterissä vähän ennen kahta iltapäivällä, että poliittiset levottomuudet Barcelonassa ja muualla Kataloniassa jatkuvat. Lähetystö neuvoo välttämään väkijoukkoja. Lisäksi alueella olevia suomalaismatkustajia kehotetaan tekemään matkustusilmoitus ja ilmoittamaan tilanteestaan läheisille.
Espanjalainen El Pais -lehti kertoo, ettei tiistaina aamulla Barcelonan kaduilla ollut isoja levottomuuksia. Keskustan ulkopuolella elämä soljui täysin normaalisti. Liikkeet olivat auki, kaduilla kulki joukoittain turisteja ja kansalaisia, ravintolat olivat täynnä ihmisiä.

El Paisille turistioppaat kuitenkin arvioivat, että päivästä tulee ”hieman vaikea” poliittisten protestien vuoksi.

Näin kahakoitiin Barcelonan lentoasemalla maanantaina:


Barcelonan lentoaseman verkkotiedotuksen mukaan tiistain lentojen perumiset koskettavat myös Finnairin lentoja. Finnairin Satu Haataja kuitenkin kertoo, ettei näillä näkymin eilen perutun lennon lisäksi uusia Finnairin lentoja ole peruttu, joten Finnairin nimissä perutut lennot ovat mahdollisesti yhteistyölentoja, eli lentoja, joille voi ostaa Finnairin lipun, mutta jotka operoi jokin muu lentoyhtiö.

Haataja sanoo, että Finnair seuraa Barcelonan tilannetta, mutta yhtiössä ei osata kommentoida, miten tilanne kaupungin lentoasemalla kehittyy.

Barcelonassa maanantaina tiet ruuhkautuivat pahoin lentokentän ulkopuolella, ja osa matkustajista käveli loppumatkan kentälle. Kymmenien kerrottiin loukkaantuneen mielenosoittajien ja poliisien välisissä yhteenotoissa.

Korkein oikeus langetti maanantaina 9–13 vuoden vankeustuomiot yhdeksälle Katalonian itsenäistymishankkeen johtajalle. Pisimmän tuomion sai alueen entinen varapresidentti Oriol Junqueras, jolle langetettiin 13 vuoden vankilatuomio kansankiihotuksesta ja julkisten varojen väärinkäytöstä.

Yhteensä kahtatoista johtajaa vastaan nostettiin syytteet heidän toiminnastaan lokakuun 2017 kansanäänestyksen aikoihin. Kolme heistä tuomittiin tottelemattomuudesta, mutta he eivät saaneet vankilatuomiota. Kaikki syytetyt kiistivät syyllisyytensä.

Katalonian aluehallinto tavoittelee Kataloniasta edelleen itsenäistä tasavaltaa. Kaksi suurinta puoluetta on kuitenkin erimielisiä siitä, miten tavoite voitaisiin saavuttaa.

Kataloniassa on noin 7,5 miljoonaa asukasta, mikä on noin 16 prosenttia koko Espanjan asukasmäärästä. Katalonian osuus Espanjan viennistä on neljännes ja bruttokansantuotteesta lähes viidennes.

Katalonian kansallismieliset ovat pitkään valittaneet, että alueelta lähetetään liian paljon rahaa Espanjan köyhempiin osiin keskushallinnon verolinjausten vuoksi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  2. 2

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  3. 3

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  4. 4

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  5. 5

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  6. 6

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  7. 7

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  8. 8

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  9. 9

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  10. 10

   Suomessa kuolee vähemmän vauvoja kuin missään muualla, syy löytyy rokotuksista: ”Se on ollut melkoinen menestystarina”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää