Ulkomaat

Tummaihoisen naisen ikkunan läpi ampunutta poliisia syytetään murhasta Texasissa

Perheen asianajajan mukaan nainen oli hetkeä ennen kuolemaansa pelannut videopelejä kahdeksanvuotiaan veljenpoikansa kanssa.

Tummaihoisen naisen ikkunan läpi ampunutta poliisia syytetään murhasta Texasin osavaltiossa Yhdysvalloissa, kertoo uutistoimisto Reuters ja useat kansainväliset mediat.

28-vuotias Atatiana Jefferson kuoli lauantaina noin puoli kolmelta aamuyöllä paikallista aikaa, kun poliisi Aaron Dean ampui hänet asuntonsa ikkunan läpi Forth Worthin kaupungissa.

Dean ja toinen poliisi vastasivat hälytystehtävään, joka oli tullut Jeffersonin naapurilta. Tämä oli ollut huolissaan, sillä Jeffersonin asunnon ovi oli auki.

Kun poliisi saapui asunnolle, Dean huomasi jonkun seisovan makuuhuoneessa lähellä ensimmäisen kerroksen ikkunaa. Hän otti aseensa esiin, käski henkilöä nostamaan kätensä ilmaan ja ampui sekunteja myöhemmin kuolettavan laukauksen ikkunan läpi.

Tapahtumat tallentuivat poliisin vartalokameraan. Videomateriaali osoittaa myös, ettei Dean esitellyt itseään poliisiksi ennen kuin painoi liipaisinta.

Jefferson oli ollut äitinsä asunnossa pelaamassa videopelejä kahdeksanvuotiaan veljenpoikansa kanssa, kun hän oli kuullut ulkoa outoja ääniä ja mennyt siksi ikkunaan, kertoi naisten perhettä edustava asianajaja Lee Merritt Facebook-päivityksessään.

Veljenpoika oli samassa huoneessa ampumisen aikaan.

Forth Worthin poliisilaitos kertoi Twitterissä, että Dean pidätettiin ja vangittiin maanantaina. Hän pääsi kuitenkin vapaaksi 200 000 dollarin eli noin 182 000 euron takuita vastaan samana iltana.
Poliisilaitoksen päällikkö Edwin Kraus järjesti maanantaina tiedotustilaisuuden tapauksesta. Britannian yleisradion BBC:n mukaan Kraus kertoi, että Dean oli eronnut poliisivoimista samana päivänä.

”Ellei hän olisi eronnut itse, olisin erottanut hänet useista sääntörikkeistä. Erostaan huolimatta häntä syytetään silti rikoksesta”, Kraus kertoi toimittajille.

Poliisi julkaisi viikonloppuna valokuvan aseesta, joka Jeffersonilla oli asunnossaan. Krausilla ei ollut tietoa, pitelikö Jefferson asetta ollessaan ikkunassa, mutta sanoi aseen löytyneen ”aivan ikkunan vierestä”.

Forth Worthin kaupungin johto paheksui valokuvan julkaisua todeten, että poliisi yrittää vierittää syyn kuolemasta Jeffersonin niskoille. Kraus pahoitteli myöhemmin kuvan julkaisua. Texasissa ampuma-aseiden hallussapito on sallittua yli 18-vuotiaille.

Kraus kertoi tiedotustilaisuudessa sanomalehti The New York Timesin mukaan, että Forth Worthin poliisi on aloittanut tapauksen tutkinnan. Forth Worthin pormestari Betsy Price sanoi, että kaupunki aikoo marssittaa esiin koko joukon asiantuntijoita, jotka saavat arvioida poliisin toiminnan tilanteessa.

”Mikään ei oikeuta lauantaiaamun tapahtumia, ei mikään”, Price kommentoi.

Tapaus on järkyttänyt Forth Worthin yhteisöä. Kaupungin asukkaat järjestivät protestin Jeffersonin asunnon edustalla sunnuntaina. Mielenosoittajat pitelivät käsissään kynttilöitä ja huusivat: ”Ei oikeutta, ei rauhaa.”

Poliisin hälyttänyt naapuri James Smith kertoi paikalliselle medialle yrittäneensä olla hyvä naapuri, kertoo BBC.

”Ellen olisi soittanut poliisille, hän [Jefferson] olisi vielä elossa”, Smith totesi.

”Se ei rohkaise soittamaan poliisille.”

Jeffersonin ampuminen tapahtui vain kaksi viikkoa sen jälkeen, kun dallasilainen poliisi tuomittiin tuomittiin aseettoman tummaihoisen miehen ampumisesta.

Myös muualla Yhdysvalloissa poliisiväkivalta erityisesti aseettomia tai afroamerikkalaisia ihmisiä kohtaan on viime vuosina herättänyt runsaasti keskustelua ja huolta.

Jefferson on yksi ainakin 709 ihmisestä, jotka Yhdysvaltojen poliisi on ampunut tänä vuonna, selviää sanomalehti The Washington Postin ylläpitämästä tilastosta. Yhteensä poliisit ovat ampuneet tänä vuonna 147 afroamerikkalaista ihmistä, joista tähän mennessä viisi on ollut naisia.

Tilastoista selviää lisäksi, että poliisi on ampunut Yhdysvalloissa kuoliaaksi vuosittain lähes tuhat ihmistä jo neljänä peräkkäisenä vuotena.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump käski Greta Thunbergiä ”chillaamaan”, Thunberg näpäytti takaisin – ja sai tuekseen myös Michelle Obaman

  2. 2

   Trumpin virkasyyte hyväksyttiin oikeusvaliokunnassa, historiallinen äänestys ensi viikolla

  3. 3

   9-vuotiasta tyttöä lyötiin kadulla Soukassa – poliisi etsii epäiltyä

  4. 4

   Katri Kulmunin Instagram-kysely al-Holin suomalaisista nousi otsikoihin maailmalla

  5. 5

   Uusi laskuri paljastaa viimein, missä ajassa sähköautosta tulee polttomoottoria halvempi ja ympäristöystävällisempi

  6. 6

   HS:n piparikisassa ei pelätty ottaa kantaa ajankohtaisiin tapahtumiin – Äänestä omaa suosikkiasi pipariteoksista

  7. 7

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  9. 9

   Aivotutkija suunnitteli ohjelman, jonka avulla mikä tahansa elämänmuutos helpottuu – Seitsemän neuvoa, joiden avulla pääset eroon tunnesyömisestä tai turhasta valvomisesta

   Tilaajille
  10. 10

   Gabriel-ohjuksen salaisuuden verho raottuu: Merivoimat julkaisi erittäin harvinaisen kuvan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heidän kohtalostaan syntyi poliittinen myrsky – HS:n grafiikka kertoo, miten Sanna ja muut suomalais­naiset päätyivät lapsineen Syyriaan ja al-Holin leirille

  2. 2

   Katri Kulmuni pyysi anteeksi Instagram-kyselyään al-Holin leiriläisistä – Ehti herättää laajaa arvostelua: ”Ihan oikeasti, Suomi?” kysyi ihmis­oikeusjärjestö

  3. 3

   Al-Holissa olevan suomalais­naisen äiti HS:lle: Naiset eivät ole valmiita luovuttamaan lapsiaan Suomeen ja jäämään itse leirille

   Tilaajille
  4. 4

   Kiertueen loppumetreillä Samu Haberin piti pystyssä vain kalja ja salamipitsa – Nyt Haber kertoo kosteista vuosista ja kertyneistä kiloista

   Tilaajille
  5. 5

   Jussi Halla-aho yhdisti Tullin harjoituksen ja al-Holin suomalaisten kotiuttamisen, Tulli kertoi poikkeuksellisen laajasta disinformaatio­kampanjasta – Näin Halla-aho vastaa

  6. 6

   Haavisto nosti esiin vaihto­ehdon, jolla hallitus saattaa ainakin hetkeksi väistää poliittisen kriisin al-Holista

  7. 7

   Britannian konservatiivipuolueelle selvä vaalivoitto – Boris Johnson voitonpuheessaan: ”Brexit on vastustamaton ja vastaansanomaton”

  8. 8

   Toimitusjohtaja hankki Helsingistä kymmenen hitas-asuntoa – Asuntokriisin helpottajaksi luotua järjestelmää käytetään entistä enemmän hyväksi

   Tilaajille
  9. 9

   Suomalaisnainen päätyi Hollywoodin kuumimpien tähtien sijaisnäyttelijäksi, ja nyt edessä on todellinen suurtuotanto

   Tilaajille
  10. 10

   Kommentti: Katri Kulmunin Instagram-äänestys paljastaa, miten hallituksessa jonkun on pian pakko tinkiä periaatteistaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  4. 4

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  5. 5

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  7. 7

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  8. 8

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  9. 9

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  11. Näytä lisää