Ulkomaat

Presidentti Erdoğan vannoo hyökkäyksen jatkuvan Pohjois-Syyriassa: ”Turkki ei tule koskaan julistamaan tulitaukoa”

Kurdien joukot kävivät laajaan vasta­hyökkäykseen tärkeässä raja­kaupungissa, YK hätäkokoukseen keskiviikkona.

rac
Venäjän presidentti Vladimir Putin on kutsunut Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin keskustelemaan Venäjälle, kertoo Kreml.

Venäjän hallinnon tiedotteessa kerrotaan Putinin kutsuneen Erdoğanin työvierailulle lähipäivinä ja Erdoğanin hyväksyneen kutsun.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Putin esitti kutsun presidenttien keskustellessa puhelimessa Syyrian tilanteesta.

Aiemmin keskiviikkona kerrottiin, että Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence ja ulkoministeri Mike Pompeo tapaavat Erdoğanin torstaina. Yhdysvallat vaatii Turkkia lopettamaan hyökkäyksensä Pohjois-Syyriaan.
Neuvotteluissa Yhdysvallat hakee välitöntä tulitaukoa, sanoi Pence Twitterissä.

Maanantaina Yhdysvallat ilmoitti asettavansa Turkille pakotteita. Yhdysvallat muun muassa kertoi jäädyttävänsä turkkilaisministerien omaisuuksia ja nostavansa terästullit 50 prosenttiin.

Presidentti Erdoğan ilmoitti tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, että aikoo jatkaa hyökkäystään Pohjois-Syyriaan Yhdysvaltain pakotteista ja kasvavista vaatimuksista huolimatta.

”He pyytävät Turkkia julistamaan tulitauon. Turkki ei tule koskaan julistamaan tulitaukoa”, sanoi Erdoğan keskiviikkona.

”Yhdysvallat painostaa Turkkia lopettamaan operaation ja asettaa pakotteita. Turkin tavoite on selkeä. Emme ole huolissamme mistään pakotteista.”

Venäjä ilmoitti tiistaina, että Moskova ei tule hyväksymään Syyrian ja Turkin välisiä sotilaallisia yhteenottoja.

”Tätä ei yksinkertaisesti voida hyväksyä”, sanoi Venäjän erikoislähettiläs Syyriassa, Alexander Lavrentjev uutistoimistojen mukaan.

Venäjä on ollut Syyriaa johtavan Bashar al-Assadin vankka tukija ja Venäjällä on vahvat sotajoukot Syyriassa.

Venäjän puolustusministeriö on kertonut, että sen sotilaat partioivat nyt syyrialaisten ja turkkilaisten joukkojen välillä. Venäläiset sotilaspoliisit on sijoitettu strategisesti tärkeän Manjibin kaupungin lähelle. Puolustusministeriön tiedotteen mukaan venäläisjoukot koordinoivat toimiaan turkkilaisten kanssa.

Lavrentjev totesi uutistoimistojen mukaan Venäjän vastustavan Turkin operaatiota Syyriassa. Hänen mukaansa turkkilaiset eivät voi pitää joukkojaan Syyriassa pitkään, eivätkä edetä niin pitkälle kuin Turkki on suunnitellut.

Tilanne on kärjistynyt sen jälkeen, kun Turkki aloitti maahyökkäyksen Syyriaan viime viikolla ja kun Syyria on kertonut tukevansa kurdeja taistelussa turkkilaisjoukkoja vastaan. Yhdysvallat on puolestaan vetänyt joukkonsa alueelta.

Turkin virallisena tavoitteena on luoda suojavyöhyke Turkin ja Syyrian vastaiselle rajalle. Käytännössä Turkki on ajamassa sotakeinoin kurdeja alueelta.

Kurdien johtamat SDF-joukot tekivät tiistain vastaisena yönä laajan vastahyökkäyksen puolustaakseen Turkin ja Syyrian rajalla sijaitsevaa Ras al-Ainin kaupunkia, tiedottaa Syyrian sotaa tarkkaileva järjestö Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Britanniasta johdettavan järjestön mukaan SDF-joukot olisivat ”linnoitusten, tunnelien ja juoksuhautojen” avulla onnistuneet estämään Turkin armeijaa valtaamasta strategisesti tärkeää rajakaupunkia.

Ras al-Ainissa olevan AFP:n toimittajan mukaan SDF-joukkojen ja Turkin taistelu jatkui tiistaina, vaikka Turkki jo kertaalleen ilmoitti vallanneensa Ras al-Ainin.

Uutistoimisto Reuters välittää suoraa lähetystä kaupungista Turkista kuvattuna:

Turkin armeijan ja sen syyrialaisten liittolaisten hyökkäys Pohjois-Syyriaan on tähän mennessä tappanut arviolta 70 siviiliä ja 135 SDF-joukkojen taistelijaa, SOHR kertoo. Järjestön arvion mukaan noin 120 Turkin rinnalla taistelevaa syyrialaista on kuollut taisteluissa.

SOHRin mukaan taistelut jatkuivat myös Manbijin kaupungissa, jossa Turkin syyrialaiset liittolaiset sotivat SDF-joukkoja vastaan. Turkin presidentti Erdoğan on sanonut olettavansa kurdijoukkojen vetäytyvän Manbijista, joka sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Turkin rajasta.

”Kun Manbij on evakuoitu, emme mene sinne Turkkina. Arabiveljemme, jotka ovat alueen todellisia omistajia, palaavat sinne. Meidän tehtävämme on turvata heidän paluunsa”, Erdoğan sanoi AFP:n mukaan maanantaina viitaten syyrialaisiin arabijoukkoihin, jotka tukevat Turkin sotatoimia kurdeja vastaan.

Turkin puolustusministeriön tiedotteen mukaan yksi Turkin sotilas kuoli ja kahdeksan loukkaantui kranaattitulessa Manbijissa tiistai-iltapäivänä Suomen aikaa. Puolustusministeriön mukaan tuleen vastattiin, ja 15 kurditaistelijaa kuoli.

Kaikkiaan viisi turkkilaista sotilasta on kuollut Turkin aloitettua hyökkäyksensä viime keskiviikkona, AFP kertoo. Väkivaltaisuudet eivät ole rajoittuneet vain Syyrian puolelle rajaa, vaan Turkin rajakaupungit ovat myös joutuneet kurdijoukkojen pommittamiksi. Yhteensä 20 turkkilaista siviiliä on kuollut ja tuhannet ovat paenneet syvemmälle Turkkiin.

YK kertoi tiistaina, että Turkki on saattanut syyllistyä sotarikokseen, koska sen sidosryhmä pikateloitti vangittuja kurditaistelijoita sekä poliitikon. SDF-joukot syyttivät jo aiemmin Turkin tukemia taistelijoita väijytykseen joutuneen kurdipoliitikon tappamisesta Pohjois-Syyriassa lauantaina.

YK:n Rupert Colville sanoi videomateriaalin todistavan, että taistelijat teloittivat kolme kurdivankia valtateillä Hasakan ja Manbijin välillä lauantaina. Colville sanoi YK:n saaneen haltuunsa raportteja, jotka osoittavat, että poliitikko Hevrin Khalaf olisi teloitettu samalla valtatiellä samana päivänä saman ryhmän toimesta. Pikateloitukset saatetaan hänen mukaansa laskea sotarikoksiksi.

SOHR kertoi lauantaina, että Syyrian tulevaisuus -puolueen pääsihteeri Khalaf tapettiin kahdeksan siviilin kanssa.

YK kertoi myös dokumentoineensa joka päivä siviilikuolemia, jotka ovat aiheutuneet ilmaiskuista ja muista hyökkäyksistä.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu keskiviikkona puimaan Turkin hyökkäystä Syyriaan, kertoivat uutistoimistot. Tilannetta ruoditaan suljettujen ovien takana.Lähes viikon jatkunut taistelu on myös jättänyt kymmenettuhannet kodittomaksi. Yhdistyneiden kansakuntien (YK) arvion mukaan noin 160 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan.

Olot ovat tukalat myös alueella toimiville avustusjärjestöille, ja kaikki humanitäärinen apu on toistaiseksi jäissä. Paikallinen kurdihallinto tiedotti tiistaina AFP:n mukaan, että kaikki kansainväliset avustusjärjestöt ovat joutuneet lähtemään Koillis-Syyriasta.

”Inhimillinen ahdinko on pahentunut alueilla, joihin hyökkäykset ovat kohdistuneet, sillä kaikki humanitäärinen apu on lakannut ja kaikki kansainväliset avustusjärjestöt ovat lopettaneet toimintansa”, kurdihallinnon tiedotteessa sanottiin.

Yhdysvallat on ilmoittanut vetävänsä kaikki 1 000 sotilastaan Koillis-Syyriasta jättäen vain pienen sotilasjoukon Etelä-Syyriaan. Noin 150 sotilaan on määrä jäädä Al-Tanfin sotilastukikohtaan lähelle Jordanian ja Irakin rajoja, kertoo AFP.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen maahanmuutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  3. 3

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla – Asiantuntijat kertovat, miksi toiset saavat oireita ja toiset eivät koskaan

   Tilaajille
  4. 4

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  5. 5

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  6. 6

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  7. 7

   Ossi Valpio oli nouseva räppäri ja koripalloilija, mutta parikymppisenä hän oli valmis eläkkeelle – Sitten hän opetteli puhumaan häpeästä, ja se muutti kaiken

   Tilaajille
  8. 8

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  9. 9

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  10. 10

   Tarjolla oli kolme päivää Helsingissä, Slush, suomalainen sauna ja ilta Kalliossa – lähes 7 000 lähetti hakemuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  9. 9

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  10. 10

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  9. 9

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää