Ulkomaat

Suomelle takapakkia EU-puheenjohtajuudessa: Pohjois-Makedonian ja Albanian jäsenyysneuvottelut eivät etene

Euroopan unionin alkuperäinen tavoite oli päättää Pohjois-Makedonian ja Albanian jäsenyysneuvotteluista lokakuun loppuun mennessä. Nyt aikataulu todennäköisesti venyy.

Bryssel

Ranska on asettunut hidasteeksi Pohjois-Makedonian ja Albanian EU-jäsenyysneuvotteluissa. Luxemburgiin kokoontuneet jäsenmaiden Eurooppa-ministerit eivät päässeet yksimielisyyteen jäsenyysneuvotteluiden aloittamisesta.

Suomi on kertonut useaan otteeseen tukevansa Pohjois-Makedonian ja Albanian jäsenyysneuvotteluiden aloittamista. Se on ollut yksi EU-puheenjohtajamaana parhaillaan toimivan Suomen tavoitteista. Tiistain kokouksen tulos on takapakki myös Suomelle, joka johtaa ministerikokouksia.

”Tulos on valitettava”, sanoi kokousta vetänyt Suomen Eurooppa-ministeri Tytti Tuppurainen (sd) tiedotustilaisuudessa silmin nähden pettyneenä.

Tuppuraisen mukaan on muistettava, että Länsi-Balkan ei ole Euroopan takapiha vaan lähinaapuri.

”Halusimme antaa selkeän myönteisen vastauksen, ja yritimme kokouksessa parhaamme. Valitettavasti muutamat maat olivat vastahakoisia ja yksi selkeästi vastaan”, Tuppurainen sanoi.

Yksi kokouksessa keskusteltu vaihtoehto oli aloittaa jäsenyysneuvottelut vain joko Pohjois-Makedonian tai Albanian kanssa. Mutta tämäkään erottelu ei Tuppuraisen mukaan toiminut.

Tuppuraisen mukaan laajentumiskeskustelu siirtyy nyt todennäköisesti valtiojohtajien pöydälle torstain huippukokoukseen.

Laajentumisesta vastaava itävaltalaiskomissaari Johannes Hahn kertoi valtaosan jäsenmaista tukeneen jäsenyysneuvoteluiden käynnistämistä, mutta tiistaina yhteistä kantaa ei saatu.

”Tämä ei ole loiston hetki Euroopalle juuri nyt”, hän luonnehti.

Hahnin mukaan lisäviivytykset romuttavat luottamusta Euroopan unioniin Länsi-Balkanilla. Sen lisäksi Euroopan unionin rooli globaalina toimijana heikentyy, hän lisäsi.

Ranska on ollut tyytymätön sekä itse jäsenyysneuvotteluprosessiin että hakijamaiden edistymiseen pyydetyissä reformeissa.

Ranskan Eurooppa-ministeri Amélie de Montchalin sanoi, että Ranska haluaa miettiä itse jäsenyysneuvotteluprosessia ja tehdä siitä tehokkaamman.

”Prosessi on pitkä ja turhauttava, eikä herätä luottamusta jäsenmaiden kesken”, ministeri sanoi tiistaina.

EU Observer-lehden haastatteleman ranskalaisdiplomaatin mukaan Ranska haluaisi, että neuvottelut voitaisiin myös keskeyttää. Nyt kun jäsenyysneuvottelut on kerran avattu, ne jatkuvat, vaikka maa ottaisi takapakkia, diplomaatti sanoi.

Ranska on lehden tietojen mukaan erityisen tyytymätön Albanian tilanteeseen mutta valmiimpi hyväksymään Pohjois-Makedonian. Ministeri de Montchalinin mukaan Ranskalla ei ole periaatteessa mitään maiden jäsenyysneuvotteluja vastaan, vaan kysymys on enemmän prosessista.


Ranskan vastustus jäädyttää tilanteen, sillä jäsenyys­neuvotteluiden aloittamisesta pitää päättää yksimielisesti. Päätöstä on jo puskettu eteenpäin: kesäkuussa EU-maat päättivät lokakuun takarajasta. Nyt sekin näyttää karkaavan.

EU:n nykyinen ja tuleva johto vetosivat hiljattain jäsenyysneuvotteluiden puolesta. Komission nykyinen puheenjohtaja Jean-Claude Juncker, tuleva puheenjohtaja Ursula von der Leyen, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja Euroopan parlamentin puheenjohtaja David Sassoli lähettivät yhdessä kirjeen, jossa vedottiin lokakuun aikarajan puolesta.

”Jos EU haluaa pitää kansainvälisen roolinsa ja suojella intressejään, tämä onnistuu, jos EU ottaa askeleen niitä kohti, jotka ovat jäsenyyttä toivoneet”, kirjeessä kirjoitetaan.

Johtajien mukaan Pohjois-Makedonia ja Albania ovat molemmat tehneet asiat, jotka heiltä on pyydetty. Kova työ on edessä, mutta eurooppalaista yhteistyötä on syytä syventää, johtajat sanovat.


Molemmat Länsi-Balkanin maat ovat olleet jäsenyysputkessa jo pitkään. Pohjois-Makedonian merkittävä jäsenyyseste katosi viime vuonna, kun se sai sovittua nimikiistansa. Entinen nimi Makedonia oli Kreikalle niin suuri este, että se torppasi jäsenyyden veto-oikeudellaan.

Euroopan komissio on pyytänyt molemmilta mailta parannuksia muun muassa korruptiotilanteeseen ja oikeuslaitoksen toimintaan. Albaniassa on herättänyt huolta erityisesti järjestäytynyt rikollisuus.

Euroopan unionin viime laajennuksesta on jo aikaa. Tuorein tulokas on Kroatia vuonna 2013. Bulgaria ja Romania liittyivät vuonna 2007.

Jäsenneuvotteluita käydään Montenegron ja Serbian kanssa. Pohjois-Makedonian ja Albanian lisäksi Bosnia ja Hertsegovina on jättänyt jäsenyyshakemuksen. Kosovokin on halukas liittymään.

Sen sijaan keskustelut Turkin kanssa ovat karahtaneet kiville. Turkkia ei ole heitetty pois jäsenyysputkesta, mutta neuvotteluita ei käydä. Turkin sotatoimet Syyriassa tuovat uutta kireyttä jo valmiiksi jännittyneeseen suhteeseen.

Länsi-Balkanin laajentuminen on ollut EU:lle tärkeä etappi. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) mukaan Euroopan unioni on halunnut tarjota Jugoslavian hajoamissotien jälkeen jokaiselle alueen maalle näkymän EU-jäsenyyteen.

”Länsi-Balkan ei ole EU:n naapurustoa vaan Euroopan sydämessä. EU:n tulee pitää sitoumuksestaan kiinni, sillä alue kiinnostaa myös Venäjää ja Kiinaa”, Haavisto kirjoitti kesäkuussa.

Millaisia maita ovat Pohjois-Makedonia ja Albania?

Pohjois-Makedonia käytti aiemmin nimeä Makedonia. Se on itsenäistynyt Jugoslaviasta vuonna 1991.

Vuonna 2001 albanialaisvähemmistö nousi kapinaan, joka soviteltiin antamalla vähemmistölle vahvemmat oikeudet.

Pohjois-Makedonia on pyrkinyt EU:hun jo vuodesta 2005 lähtien, mutta Kreikka on estänyt jäsenyysaikeet. Naapuri Kreikka ei hyväksynyt Makedonian tasavallan nimeä, vaan piti omaa Makedonian aluettaan ainoana oikeana.

Nimikiista ratkesi kompromissiäänestyksessä tämän vuoden helmikuussa, ja heti sen jälkeen Pohjois-Makedonia liittyi sotilasliitto Natoon.


Länsi-Balkanin alue on perinteisesti ollut yksi köyhimmistä asukasta kohti mitatun bruttokansantuotteen vertailussa. Noin kahden miljoonan asukkaan Pohjois-Makedoniassa köyhyys on jonkin verran vähentynyt, sillä maa on muuttanut etuusjärjestelmää sekä korottanut minimipalkkoja.

Suotuisa taloussuhdanne on auttanut Maailmanpankin tuoreen raportin mukaan työpaikkojen luomisessa. Työttömyysprosentti on historiallisen pieni 17,5.

Pohjois-Makedonia on koko itsenäisyytensä ajan hiponut kansainvälisten korruptiotilastojen kärkeä, mikä on ollut yksi EU:n huolista. Myös oikeuslaitoksen riippumattomuuteen ja hallinnon toimintaan on kiinnitetty huomiota. Näissä on todettu Euroopan komission mukaan riittävää edistystä jäsenyysneuvotteluiden aloittamiseksi.

Albania on muslimienemmistöinen kolmen miljoonan asukkaan maa. Noin 20 prosenttia väestöstä on kristittyjä.

Albania jätti EU-jäsenyyshakemuksensa vuonna 2009. Euroopan komissio arvioi silloin, että työtä jäsenyysehtojen täyttämiseksi on vielä tehtävänä. Huolet koskivat oikeuslaitoksen toimintaa, korruptiota sekä järjestäytynyttä rikollisuutta. Albania on edelleen yksi Euroopan huumereittien ja siihen liittyvän rikollisuuden keskipisteistä.

Vuonna 2013 valtaan tulleen sosialistisen pääministeri Edi Raman tavoitteita on ollut nopeuttaa Albanian EU-jäsenyysneuvotteluita. Viime keväänä ihmiset vaativat suurmielenosoituksissa pääministerin eroa.


Albaniaa johti vuosikymmeniä yksinvaltainen kommunistihallinto, joka päättyi 1990-luvulla. Maa oli köyhä ja sulkeutunut. Vuonna 2008 Albania kutsuttiin puolustusliitto Natoon, jonka täysjäseneksi se tuli vuonna 2014.

Albania on onnistunut uudistamaan talouttaan. Työttömyysprosentti on 11,5. Maailmanpankin tilastojen mukaan erityisesti nuorisotyöttömyys on laskenut. Uusi tulonlähde on turismi, sillä Albania on noussut eurooppalaisten lomasuosikkilistalla.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huuhkajat otti vahvan otteen EM-paikasta: tilanne 1–0 ensimmäisen puoliajan jälkeen – HS seuraa hetki hetkeltä EM-karsintaottelua

  2. 2

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  3. 3

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  4. 4

   Salaperäinen raportti turvallisuusuhista kuohuttaa Britanniassa – Boris Johnson väisteli kysymystä pimittämisestä

  5. 5

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  6. 6

   HS seuraa fanijuhlia: Maali villitsi Huuhkajien kannattajat, nyt mennään kisoihin!

  7. 7

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  8. 8

   ”Materialismi on tämän yhteiskunnan juttu” – Seinäjoelle avattu kauppakeskus ajoi pohjalaiset hurmioon

  9. 9

   Valkean aavikon alta löytyi jääkautinen salaisuus – maan alta erottuvat yhä mammuttien ja niitä metsästäneiden ihmisten jalanjäljet

  10. 10

   Trumpin Wikileaks-yhteysmies Roger Stone tuomittiin syylliseksi seitsemään rikokseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  4. 4

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  7. 7

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  8. 8

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  9. 9

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Malesialaiskoneen alasampumisen tutkijat julkaisivat äänitteitä Ukrainan separatistien ja Venäjän upseerien puhelinkeskusteluista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  9. 9

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  10. 10

   Mistä Maria Nordinin kiistellyssä kurssissa on kyse? Materiaaliin perehtynyt asiantuntija kertoo, mikä teki sisällöstä vaarallisen

  11. Näytä lisää