Ulkomaat

Turkin tulilinjalla Syyriassa on kurdien lisäksi arabeja, assyrialaisia ja jopa tšetšeenejä – ”Varmaan kaikki kuitenkin vastustavat Turkin miehitystä”

Koillis-Syyriassa asuu useita etnisyydeltään, kieleltään ja uskonnoltaan erilaisia ryhmiä. Isisin vastaisen sodankäynnin myötä Syyrian Kurdistan laajeni ja siitä tuli monien vähemmistöjen asuttama alue.

rac
Turkin hyökkäys Koillis-Syyriaan on keskittänyt huomion alueella asuviin kurdeihin ja rajakaupunkeja puolustavaan kurdijohtoiseen SDF-liittoumaan. Turkki on perustellut hyökkäystään juuri kurdijoukkoihin liittämällään uhalla.

Niin sanotussa Rojavassa tai Syyrian Kurdistanissa kuitenkin asuu ja SDF:n riveissä taistelee useita etnisiä ryhmiä, jotka ovat asettuneet alueelle vuosisatojen saatossa. Kuluneen vuosikymmenen aikana alueelle on hakeutunut myös Syyrian sisällissodan pakolaisia muualta maasta.

Kurdit ovat Rojavan suurin ja hallitseva kansa. Sisällissotaa edeltäneessä vuoden 2010 väestönlaskennassa heitä oli noin puolet alueen väestöstä. Kurdeilla on oma kielensä ja kulttuurinsa, joka on sukua iranilaisille kansoille.

Uskonnoltaan kurdit ovat pääosin sunnimuslimeja. Syyriassa kurdiväestö on joutunut kuluneiden vuosikymmenten aikana monin eri tavoin keskushallinnon syrjimäksi, erityisesti maata 1970-luvulta hallinneen al-Assadin suvun ja Baath-puolueen aikana.


Alueen toinen iso etninen ryhmä ovat arabit, jotka jakautuvat useampaan ryhmään ja puhuvat pääosin arabiaa. Uskonnoltaan Koillis-Syyrian arabit ovat sunnimuslimeja.

Arabiväestön juuret ovat Arabian niemimaalta lähtöisin olevissa beduiinikansoissa ja alueen arabialaisia vaikutteita omaksuneissa alkuperäiskansoissa.

Pohjois-Syyriassa arabiväestö on keskittynyt Turkin hyökkäyksen kohteena olevan Tal Abiadin ja Alepposta pohjoiseen sijaitsevan Azazin alueille. Lounais-Syyriassa sanalla arabi saatetaan viitata myös arabivaikutteita omaksuneisiin kurdeihin.


Turkin rajan tuntumassa Qamishlin, Hasakan ja Ras al-Ainin kaupungeissa ja Rojavan koillisimmassa nurkassa sekä Eufratin sivuhaaran Kabur-joen varren kylissä asuu myös paljon arameankielisiä kristittyjä eli assyrialaisia.

Assyrialaiset ovat saapuneet nykyisen Syyrian rajojen sisäpuolelle pääosin ensimmäisen maailmansodan vainojen seurauksena. Koillis-Syyriaan he ovat tulleet myöhemmin, erityisesti tällä vuosikymmenellä sisällissodan seurauksena.

Koillis- ja Pohjois-Syyrian pienempiä etnisiä ryhmiä ovat turkkilaissukuiset ja sunnalaiset Syyrian turkmeenit, alueelle 1900-luvun alussa pakkosiirrettyjen ortodoksikristittyjen armenialaisten jälkeläiset ja Ras al-Ainin rajakaupunkiin keskittyneet tšetšeenit.Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professorin Hannu Juusolan mukaan alueen perinteisten etnis-uskonnollisten ryhmien välillä on kitkaa.

”Arabien ja kurdien välillä on eniten jännitteitä, jotka liittyvät muun muassa luonnonvarojen jakoon ja historiallisiin vääryyksiin”, Juusola kertoo sähköpostitse Washingtonista.

Hänen mukaansa monet alueen asukkaista kokevat Rojava-hankkeen liian kurdivetoiseksi. Esimerkiksi assyrialaiset ovat valittaneet paikoin saamastaan huonosta kohtelusta.

Epäluottamus assyrialaisten ja armenialaisten mielissä juontaa juurensa yli sadan vuoden takaisiin tapahtumiin, jolloin monet kurdit osallistuivat osmanien valtakunnan aikaisiin vainoihin.

”Varmaan kaikki kuitenkin vastustavat Turkin miehitystä ja kokevat Turkin ja sen suojatit paljon pahempana vaihtoehtona”, sanoo Juusola.


YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimiston Ochan mukaan Koillis-Syyrian väestöstä noin 1,65 miljoonaa oli jo heinäkuussa humanitaarisen avun tarpeessa. Kaikkiaan alueella asui yli 600 000 maan sisäistä pakolaista, joista noin 130 000 erilaisilla leireillä ja muissa tilapäismajoituksissa.

Tammikuussa 2018 alueella arvioitiin asuvan kaikkiaan kaksi miljoonaa ihmistä. Se tarkoittaa, että alueelta oli Syyrian sisällissodan alettua ja jihadistijärjestö Isisin aiheuttaman uhkan seurauksena lähtenyt noin puoli miljoonaa ihmistä.

Rojavaksi kutsutun alueen koko on paisunut Syyrian sisällissodan aikana, vaikka asutus on keskittynyt Turkin rajan ja isompien kaupunkien tuntumaan sekä Eufratin varteen. Iso osa alueen eteläpuoliskosta Eufratjoen itäpuolella on autiomaata.

Vuonna 2011 Rojava oli vain pieni kulma sormea muistuttavassa ulokkeessa, joka työntyy Koillis-Syyriasta kartalla Turkin ja Irakin väliin. Lisäksi Rojava käsitti lännempänä sijaitsevat Afrinin ja Kobanin kaupungit Turkin rajalla.

Rojavan käsite laajeni länteen, kun SDF-joukkojen onnistui Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten tuella vallata lopulta koko Eufratjoen itäpuoleinen alue Isisiltä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  2. 2

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  3. 3

   HS-analyysi: Ensi vuosi voi tuoda sähkö­autojen läpi­murron, mikä tarkoittaisi Antti Rinteen vero­pelkojen toteutumista

  4. 4

   Juniorijoukkue voitti 27–0 Italiassa, joukkueen valmentaja sai välittömästi potkut

  5. 5

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  6. 6

   Kaupunginvaltuusto saa pohdittavakseen aloitteen Havis Amandan siirrosta

  7. 7

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  8. 8

   Merkittävä asia­kirja­vuoto paljastaa, kuinka Kiinan presidentti neuvoi kurittamaan uiguureja: ”Emme anna lainkaan armoa”

  9. 9

   Maalivahti pääsi laukomaan rangaistuspotkua, tuloksena stadionin valon pudottaminen

  10. 10

   Onko Frozen 2 sittenkään menestys? Jatko-osan vastaanotto on ollut ristiriitainen, ensi-ilta Suomessa jouluna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  3. 3

   Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

  4. 4

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  5. 5

   Kristillisiltä vaikuttajilta kannanotto Räsäsen puolesta: ”Kaikki muut paitsi kristityn mielipiteet sallittuja”

  6. 6

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  7. 7

   Luulen olevani jo kaksikymppisen lapsen isä, voinko nostaa isyyskanteen?

  8. 8

   Urheilusivuston laskelma: Huuhkajat joutumassa EM-kisoissa samaan lohkoon maailman­rankingin ykkösen kanssa

  9. 9

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  10. 10

   Trumpin twiittailu kesken virka­rikos­kuulemisen hämmensi niin republikaaneja kuin todistajaakin: ”Tuo on todella uhkaavaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  8. 8

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  9. 9

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  10. 10

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  11. Näytä lisää