Ulkomaat

Brexit-neuvotteluille takaisku: Pohjois-Irlannin unionisti­puolue ei hyväksy raja­ratkaisua

EU:n valtionjohtajien kaksipäiväinen huippukokous alkaa tänään Brysselissä. Kokouksen pitäisi päättää brexitistä, mutta neuvottelut ovat yhä kesken.

Bryssel/Lontoo

Brexit-neuvottelut kokivat torstaina aamulla takaiskun, kun konservatiivihallituksen tukipuolue, pohjoisirlantilainen Demokraattinen unionistipuolue (DUP) ilmoitti, ettei sopimus kelpaa sille sellaisenaan. DUP ilmoitti kantansa Twitterissä.
Puolue kommentoi jatkavansa brexit-työtä.

”Jatkamme asian työstämistä, jotta saisimme Pohjois-Irlannin kannalta järkevän sopimuksen aikaan”, puolueen tiedotteessa sanotaan.

Brittimielinen DUP on ilmoittanut, ettei se halua rajaa Irlanninmerelle. Jotta erosopimus saataisiin läpi, on Britannian pääministerin Boris Johnsonin saatava DUP sopimuksen taakse.

Punnan hinta euroon ja dollariin verrattuna laski ilmoituksen jälkeen markkinoilla hieman. Ilmoituksen tulkittiin lisäävän epävarmuutta ja riskiä siitä, että Britannian ero EU:sta siirtyy jälleen kauemmas tulevaisuuteen.

Saksan liittokansleri Angela Merkel totesi kuitenkin torstaiaamuna, että sopu brexitistä on torstain ja perjantain huippukokouksessa yhä mahdollinen.

Neuvottelut brexit-sopimuksen muotoilusta jatkuivat keskiviikkona Brysselissä aamuyön tunneille saakka. Neuvotteluissa auki oli ainakin kysymys arvonlisäveron (ALV) laskemisesta Pohjois-Irlannissa Britannian erotessa EU:sta.

Vero- ja tullikysymyksistä on löydettävä tekninen yhteisymmärrys, sillä molemmat osapuolet haluavat välttää rajatarkastusten paluun Pohjois-Irlannin ja Irlannin väliselle rajalle.

Käytännössä kyse on siitä, tulisiko EU:n ja Britannian välinen vero- ja tulliraja Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalle vai Pohjois-Irlannin ja Britannian väliin Irlanninmerelle.

Molemmissa tapauksissa on sovittava monimutkaisista teknisistä ja juridisista järjestelyistä, joiden perusteella raja- ja tullitarkastukset voitaisiin toimittaa sujuvasti ja verot laskea kitkatta.

Yön tunteina väännettiin myös siitä, millaisilla ehdoilla Pohjois-Irlannin alueparlamentti voisi päättää itse siitä, pysyykö Pohjois-Irlanti vastakin tällaisten EU:n rajamenettelyjen piirissä.

Tilanteen sekavuutta lisäsi se, että samaan aikaan Brysselin neuvottelujen kanssa Johnson taivutteli vähemmistöhallituksensa pohjoisirlantilaisia liittolaisia neuvottelutilanteen taakse. DUP:n torstaisen ilmoituksen mukaan yritys näytti epäonnistuneen.

EU-maiden johtajat kokoontuvat torstaina huippukokoukseen, jonka aihelistalla brexit-sopimuksen pitäisi olla.

Neuvottelujen venyminen uhkaa kuitenkin mahdollisuuksia sopia brexitistä, sillä sopimustekstin juridiseen tarkasteluun on jäämässä vain vähän aikaa. Neuvotteluissa osa EU-maista on ollut huolissaan juuri ajan vähyydestä.

Jos keskiviikkona Brysseliin saapunut Suomen pääministeri Antti Rinne oli huolissaan, että aika sopimuksen hieromiseen loppuu kesken. Rinne olisi toivonut, että Britannian neuvotteluehdotukset olisivat saapuneet aiemmin.

”Ettei jouduttaisi muutaman päivän neuvotteluiden kautta tilanteeseen, jossa arvioidaan näiden mahdollisesti syntyneiden neuvottelutulosten oikeudellista ja teknistä pohjaa.”

Rinteen mukaan on mahdollista, että ratkaisu on jonkinlainen lisäaikamalli.

Brittiparlamentin äänestämän lain mukaan erosopimuksen pitäisi olla hyväksytty ensi lauantaihin mennessä. Jos näin ei ole, niin Johnsonin pitäisi pyytää EU:lta lisäaikaa.

Jotta Britannian eroaikataulu on edelleen 31. lokakuuta, tulevien kahden viikon aikana pitäisi Rinteen mukaan pystyä varmistamaan, että sopimuksen muutokset voidaan periaatetasolla hyväksyä molemmin puolin. Lisäksi pitää varmistaa, onko mahdollinen sopu EU:n neuvottelumandaatin mukainen ja että sillä on mahdollisuus mennä läpi brittiparlamentissa.

”Toivomus on, että päästään ratkaisuun. Jos vältetään kova brexit, niin sitten on sivuseikka tullaanko tänne kahden viikon päästä uudelleen”, Rinne sanoi.


Johnson on yrittänyt löytää neuvottelulinjoilleen poliittista tukea Britanniassa. Vaikka Brysselissä syntyisikin sopu, pitää neuvottelutulos yhä hyväksyä niin Britannian parlamentissa kuin EU-parlamentissakin.

On todennäköistä, että soputilanteessakin Britannia tarvitsee vielä brexit-päivän lykkäyksen. Juridisen tekstin läpikäyminen eri elimissä vie aikaa. Tämän lisäksi Britanniassa pitää vielä saattaa voimaan sopimukseen liittyvä lainsäädäntö.

Johnson johtaa vähemmistöhallitusta, joten muokatun brexit-sopimuksen läpimeno – kaikkine lisä-äänestyksineen – brittiparlamentin alahuoneessa edellyttää tukea myös oppositiosta.

”Brexitin läpiviemiseen tarvitaan vakaa enemmistö [alahuoneessa]. Yhden äänestyksen voittaminen muutamalla äänellä ei riitä”, professori Anand Menon The UK in a Changing Europe -ajatuspajasta sanoi toimittajille keskiviikkona Lontoossa.

Edes Johnsonin omat eivät ole välttämättä sovun takana. Muokattu erosopimus saattaa kelvata vain osalle konservatiivipuolueen brexit-henkisistä kansanedustajista.

Professori Meg Russell University College Londonista sanoi, että liikkeellä on nyt paljon ”spinnausta” eli poliittista peliä ja uskottelua siitä, että Johnson kykenisi saamaan kasaan tarvittavan enemmistön alahuoneessa.

”Suhtaudun epäillen siihen, löytyykö erosopimukselle tuki”, Russell sanoi keskiviikkon toimittajille Lontoossa The UK in a Changing Europe -ajatuspajan tilaisuudessa.

Alahuone kaatoi edellisen pääministerin Theresa Mayn ja EU:n neuvotteleman brexit-sopimuksen peräti kolmesti.

Britannian brexit-lisäaika päättyy 31. lokakuuta. Mikäli erosopimusta ei ole hyväksytty siihen mennessä tai uutta lisäaikaa annettu, Britannia singahtaa ulos EU:sta yhdessä yössä ilman sopimusta.

Käytännössä näin tuskin tapahtuu.

Sopimukseton ero ei kelpaa brittiparlamentille, joka tukki äkkieron pikalailla syyskuussa. Lain mukaan pääministerin pitää hakea brexitin lykkäystä, jos alahuone ei ole hyväksynyt erosopimusta määräaikaan mennessä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  2. 2

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  3. 3

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  4. 4

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  5. 5

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  6. 6

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  7. 7

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  8. 8

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  9. 9

   Suomessa kuolee vähemmän vauvoja kuin missään muualla, syy löytyy rokotuksista: ”Se on ollut melkoinen menestystarina”

  10. 10

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää