Ulkomaat

Trumpin mukaan hän ei näyttänyt Turkille vihreää valoa hyökätä Syyriaan – ”Yhdysvaltain tilanne strategisesti loistava”

Turkin presidentti sanoi keskiviikkona, että hyökkäys Syyriassa päättyy itsestään, kun Turkki on saavuttanut tavoitteensa eli ”turvavyöhykkeen” valtaamisen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puolusti keskiviikkona päätöstään vetää Yhdysvaltain joukot pois Syyriasta.

Hän sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että Yhdysvaltain tilanne Syyriasta vetäytymisen jälkeen on ”strategisesti loistava”: Yhdysvaltain sotilaat ovat turvassa, ja Syyria, Turkki ja Venäjä saavat selvittää asiat keskenään.

”Turkki on mennyt Syyriaan. Jos Turkki menee Syyriaan, se on Turkin ja Syyrian välinen asia, eikä Turkin ja Yhdysvaltain välinen, kuten monet tyhmät ihmiset haluaisivat teidän uskovan”, Trump sanoi Valkoisessa talossa.

Trumpin mukaan hän ei antanut Turkille vihreää valoa hyökätä Syyriaan. Turkin hyökkäys ei kuitenkaan tullut hänelle yllätyksenä.

Trumpin tuoreet kommentit tulivat samaan aikaan, kun Yhdysvaltain korkeat diplomaattiset edustajat olivat matkalla Ankaraan tarkoituksenaan suostutella Turkki pysäyttämään hyökkäyksensä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin on määrä tavata Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence ja Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo torstaina. Aiemmin keskiviikkona Erdoğan sanoi Sky Newsille, ettei hän aio tavata Penceä tai Pompeota, mutta pyörsi myöhemmin päätöksensä.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steve Mnuchin sanoi keskiviikon ja torstain välisenä yönä Suomen aikaa Yhdysvaltojen olevan valmis lisäämään pakotteita, mikäli Turkki ei suostu tulitaukoon.

Turkki käynnisti hyökkäyksensä Pohjois-Syyriaan viikko sitten, kun Yhdysvallat oli muutamaa päivää aiemmin ilmoittanut vetävänsä sotilaansa pois maasta. Tämä päätös tulkittiin vihreänä valona Turkin hyökkäykselle.

Myöhään keskiviikkoiltana Yhdysvaltojen edustajainhuone tuomitsi virallisesti Trumpin päätöksen vetää joukkonsa pois Syyriasta. Edustajainhuone hyväksyi päätöslauselman selvästi äänin 354–60. Kannanottoa puolsi demokraattien lisäksi myös valtaosa republikaaneista.

Päätöslauselman mukaan edustajainhuone vastustaa päätöstä lopettaa Yhdysvaltojen toimet Pohjois-Syyriassa. Lisäksi siinä vaaditaan Turkkia lopettamaan heti sotatoimet alueella.

Trumpin turvallisuusneuvonantaja Robert O’Brien lensi Turkkiin keskiviikkona osana delegaatiota, jonka tarkoitus on suostutella Turkki pysäyttämään hyökkäyksensä. Vain kuukauden turvallisuusneuvonantajana toimineen O’Brienin on määrä tavata Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu.

Ulkoministeri Pompeo sanoi keskiviikkona Fox Business Networkin haastattelussa, että Erdoğan on vastuussa Lähi-idän epävakaisuudesta. Hänen mukaansa tavoite on tulitauko.


Aiemmin keskiviikkona Erdoğan sanoi, ettei hän pysy enää presidentti Trumpin twiittien perässä, kertoo uutistoimisto AFP.

”Kun katsomme herra Trumpin Twitter-kirjoituksia, emme enää ymmärrä niitä. Emme pysy perässä”, Erdoğan lausui turkkilaisille journalisteille keskiviikkona.

Erdoğan myös paljasti toimittajille yksityiskohdan presidenttien puhelinkeskustelusta tältä viikolta.

”Sanoin Trumpille: ’Sinä raivostut medialle aika ajoin. Olet nyt altis heidän vaikutukselleen. Älä kuuntele heitä, sinä olet voimakas johtaja. Tuollainen ei hyödytä vahvaa johtajaa’”, Erdoğan kertoi turkkilaisen Yeni Şafak Daily -sanomalehden mukaan.


Alkuviikosta Trump yllätti ilmoittamalla asettavansa Turkille pakotteita ja jäädyttävänsä maan kanssa käydyt kauppaneuvottelut.

Ristiriitaisilta näyttävien päätösten ohella Trump on antanut kommentteja, joissa hän väliin uhkaa Turkkia, mutta toisinaan taas sanoo, ettei Yhdysvalloilla ole osaa Turkin ja kurdijohtoisten SDF-joukkojen välisissä kahakoissa.

Erdoğanin tiedottaja sanoi keskiviikkona, että Turkin ulkoministeriö valmistelee vastapakotteita Trumpin määräämille pakotteille. Tiedottajan mukaan Turkki on ilmoittanut Yhdysvalloille, että se ei neuvottele tulitauosta eikä aio neuvotella kurdien kanssa.

Presidentti Erdoğanin mukaan Turkin hyökkäys päättyy itsestään, kun se on saavuttanut tavoitteensa eli ”turvavyöhykkeen” valtaamisen. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters keskiviikkona.

Hänen mukaansa nopein tapa lopettaa sota on se, että kaikki ”terroristit laskevat aseensa, tuhoavat ansansa ja poistuvat turvavyöhykkeeltä”.

”Yhdysvallat painostaa Turkkia lopettamaan operaation ja asettaa pakotteita. Turkin tavoite on selkeä. Emme ole huolissamme mistään pakotteista”, Erdoğan sanoi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.

Keskiviikkona Erdoğan myös kieltäytyi tiukasti neuvottelemasta kurdijoukkojen kanssa Syyriassa. Hänen mukaansa kurdien ainoa vaihtoehto on laskea aseet ja antautua. Erdoğan sivuutti valtionjohtajilta tulevat puhelut – myös Yhdysvalloilta, joka on vaatinut välitöntä aselepoa Syyriassa.

”Jotkut johtajat yrittävät sekaantua asioihin. Historia ei tunne tapausta, jossa Turkki istuisi samaan neuvottelupöytään terroristijärjestön kanssa”, Erdoğan sanoi puhuessaan maan parlamentille.


Syyrian armeijan nähtiin keskiviikkona taistelevan kurdien johtamien SDF-joukkojen rinnalla Ain Issan kaupungissa Pohjois-Syyriassa, kertoo Syyrian sotaa tarkkaileva järjestö Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

On harvinainen näky Syyrian sisällissodassa, että Syyrian hallituksen sotilaat ”taistelevat yhdessä” kurdijoukkojen kanssa Turkin tukemia Syyrian kapinallisia vastaan, SOHR sanoo uutistoimisto AFP:n mukaan.

Tämä on ensimmäinen kerta vuosiin, kun Syyrian armeijan joukot ovat palanneet Pohjois-Syyrian kurdialueille. Hallituksen sotilaita on lähetetty Manbijin, Tal Tamrin, Ain Issan ja Tabquan kaupunkeihin.

Keskiviikkoiltana SOHR kertoi, että joukot olivat saavuttaneet myös keskeisen rajakaupunki Kobanên.


SDF-joukot ilmoittivat keskiviikkoiltana ”jäädyttävänsä” kaikki terroristijärjestö Isisiä vastaan tehtävät operaatiot ja keskittyvänsä vain Turkin hyökkäystä vastaan puolustautumiseen.

Syyrian ja Irakin pohjoisosissa arvioidaan piileskelevän yhä 18 000 Isisin taistelijaa. Näiden niin sanottujen uinuvien solujen aktivoituminen näyttää meneillään olevassa sekasorrossa hyvin mahdolliselta.

Uinuviin soluihin voi laskea mukaan myös ne 6 000 Isis-taistelijaa, jotka ovat viettäneet suuren osan vuotta kurdien vartioimilla vankileireillä ja vankiloissa.

Venäjä on ilmoittanut, että Moskova ei tule hyväksymään Syyrian ja Turkin välisiä sotilaallisia yhteenottoja. Venäjän puolustusministeriö on kertonut, että sen sotilaat partioivat nyt syyrialaisten ja turkkilaisten joukkojen välillä.

”Tätä ei yksinkertaisesti voida hyväksyä”, sanoi Alexander Lavrentjev, Venäjän erikoislähettiläs Syyriassa, uutistoimistojen mukaan.

Venäjä on ollut Syyriaa johtavan Bashar al-Assadin vankka tukija ja Venäjällä on vahvat sotajoukot Syyriassa.

Venäläiset sotilaspoliisit on sijoitettu strategisesti tärkeän Manjibin kaupungin lähelle. Puolustusministeriön tiedotteen mukaan venäläisjoukot koordinoivat toimiaan turkkilaisten kanssa.

Keskiviikkoiltana Turkin presidentinkanslia ilmoitti, että presidentti Erdoğan tapaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin Venäjällä ensi viikolla.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  2. 2

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  3. 3

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  4. 4

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  7. 7

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  8. 8

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  9. 9

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  10. 10

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää