Ulkomaat

Trumpin mukaan hän ei näyttänyt Turkille vihreää valoa hyökätä Syyriaan – ”Yhdysvaltain tilanne strategisesti loistava”

Turkin presidentti sanoi keskiviikkona, että hyökkäys Syyriassa päättyy itsestään, kun Turkki on saavuttanut tavoitteensa eli ”turvavyöhykkeen” valtaamisen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puolusti keskiviikkona päätöstään vetää Yhdysvaltain joukot pois Syyriasta.

Hän sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että Yhdysvaltain tilanne Syyriasta vetäytymisen jälkeen on ”strategisesti loistava”: Yhdysvaltain sotilaat ovat turvassa, ja Syyria, Turkki ja Venäjä saavat selvittää asiat keskenään.

”Turkki on mennyt Syyriaan. Jos Turkki menee Syyriaan, se on Turkin ja Syyrian välinen asia, eikä Turkin ja Yhdysvaltain välinen, kuten monet tyhmät ihmiset haluaisivat teidän uskovan”, Trump sanoi Valkoisessa talossa.

Trumpin mukaan hän ei antanut Turkille vihreää valoa hyökätä Syyriaan. Turkin hyökkäys ei kuitenkaan tullut hänelle yllätyksenä.

Trumpin tuoreet kommentit tulivat samaan aikaan, kun Yhdysvaltain korkeat diplomaattiset edustajat olivat matkalla Ankaraan tarkoituksenaan suostutella Turkki pysäyttämään hyökkäyksensä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin on määrä tavata Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence ja Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo torstaina. Aiemmin keskiviikkona Erdoğan sanoi Sky Newsille, ettei hän aio tavata Penceä tai Pompeota, mutta pyörsi myöhemmin päätöksensä.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steve Mnuchin sanoi keskiviikon ja torstain välisenä yönä Suomen aikaa Yhdysvaltojen olevan valmis lisäämään pakotteita, mikäli Turkki ei suostu tulitaukoon.

Turkki käynnisti hyökkäyksensä Pohjois-Syyriaan viikko sitten, kun Yhdysvallat oli muutamaa päivää aiemmin ilmoittanut vetävänsä sotilaansa pois maasta. Tämä päätös tulkittiin vihreänä valona Turkin hyökkäykselle.

Myöhään keskiviikkoiltana Yhdysvaltojen edustajainhuone tuomitsi virallisesti Trumpin päätöksen vetää joukkonsa pois Syyriasta. Edustajainhuone hyväksyi päätöslauselman selvästi äänin 354–60. Kannanottoa puolsi demokraattien lisäksi myös valtaosa republikaaneista.

Päätöslauselman mukaan edustajainhuone vastustaa päätöstä lopettaa Yhdysvaltojen toimet Pohjois-Syyriassa. Lisäksi siinä vaaditaan Turkkia lopettamaan heti sotatoimet alueella.

Trumpin turvallisuusneuvonantaja Robert O’Brien lensi Turkkiin keskiviikkona osana delegaatiota, jonka tarkoitus on suostutella Turkki pysäyttämään hyökkäyksensä. Vain kuukauden turvallisuusneuvonantajana toimineen O’Brienin on määrä tavata Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu.

Ulkoministeri Pompeo sanoi keskiviikkona Fox Business Networkin haastattelussa, että Erdoğan on vastuussa Lähi-idän epävakaisuudesta. Hänen mukaansa tavoite on tulitauko.


Aiemmin keskiviikkona Erdoğan sanoi, ettei hän pysy enää presidentti Trumpin twiittien perässä, kertoo uutistoimisto AFP.

”Kun katsomme herra Trumpin Twitter-kirjoituksia, emme enää ymmärrä niitä. Emme pysy perässä”, Erdoğan lausui turkkilaisille journalisteille keskiviikkona.

Erdoğan myös paljasti toimittajille yksityiskohdan presidenttien puhelinkeskustelusta tältä viikolta.

”Sanoin Trumpille: ’Sinä raivostut medialle aika ajoin. Olet nyt altis heidän vaikutukselleen. Älä kuuntele heitä, sinä olet voimakas johtaja. Tuollainen ei hyödytä vahvaa johtajaa’”, Erdoğan kertoi turkkilaisen Yeni Şafak Daily -sanomalehden mukaan.


Alkuviikosta Trump yllätti ilmoittamalla asettavansa Turkille pakotteita ja jäädyttävänsä maan kanssa käydyt kauppaneuvottelut.

Ristiriitaisilta näyttävien päätösten ohella Trump on antanut kommentteja, joissa hän väliin uhkaa Turkkia, mutta toisinaan taas sanoo, ettei Yhdysvalloilla ole osaa Turkin ja kurdijohtoisten SDF-joukkojen välisissä kahakoissa.

Erdoğanin tiedottaja sanoi keskiviikkona, että Turkin ulkoministeriö valmistelee vastapakotteita Trumpin määräämille pakotteille. Tiedottajan mukaan Turkki on ilmoittanut Yhdysvalloille, että se ei neuvottele tulitauosta eikä aio neuvotella kurdien kanssa.

Presidentti Erdoğanin mukaan Turkin hyökkäys päättyy itsestään, kun se on saavuttanut tavoitteensa eli ”turvavyöhykkeen” valtaamisen. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters keskiviikkona.

Hänen mukaansa nopein tapa lopettaa sota on se, että kaikki ”terroristit laskevat aseensa, tuhoavat ansansa ja poistuvat turvavyöhykkeeltä”.

”Yhdysvallat painostaa Turkkia lopettamaan operaation ja asettaa pakotteita. Turkin tavoite on selkeä. Emme ole huolissamme mistään pakotteista”, Erdoğan sanoi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.

Keskiviikkona Erdoğan myös kieltäytyi tiukasti neuvottelemasta kurdijoukkojen kanssa Syyriassa. Hänen mukaansa kurdien ainoa vaihtoehto on laskea aseet ja antautua. Erdoğan sivuutti valtionjohtajilta tulevat puhelut – myös Yhdysvalloilta, joka on vaatinut välitöntä aselepoa Syyriassa.

”Jotkut johtajat yrittävät sekaantua asioihin. Historia ei tunne tapausta, jossa Turkki istuisi samaan neuvottelupöytään terroristijärjestön kanssa”, Erdoğan sanoi puhuessaan maan parlamentille.


Syyrian armeijan nähtiin keskiviikkona taistelevan kurdien johtamien SDF-joukkojen rinnalla Ain Issan kaupungissa Pohjois-Syyriassa, kertoo Syyrian sotaa tarkkaileva järjestö Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

On harvinainen näky Syyrian sisällissodassa, että Syyrian hallituksen sotilaat ”taistelevat yhdessä” kurdijoukkojen kanssa Turkin tukemia Syyrian kapinallisia vastaan, SOHR sanoo uutistoimisto AFP:n mukaan.

Tämä on ensimmäinen kerta vuosiin, kun Syyrian armeijan joukot ovat palanneet Pohjois-Syyrian kurdialueille. Hallituksen sotilaita on lähetetty Manbijin, Tal Tamrin, Ain Issan ja Tabquan kaupunkeihin.

Keskiviikkoiltana SOHR kertoi, että joukot olivat saavuttaneet myös keskeisen rajakaupunki Kobanên.


SDF-joukot ilmoittivat keskiviikkoiltana ”jäädyttävänsä” kaikki terroristijärjestö Isisiä vastaan tehtävät operaatiot ja keskittyvänsä vain Turkin hyökkäystä vastaan puolustautumiseen.

Syyrian ja Irakin pohjoisosissa arvioidaan piileskelevän yhä 18 000 Isisin taistelijaa. Näiden niin sanottujen uinuvien solujen aktivoituminen näyttää meneillään olevassa sekasorrossa hyvin mahdolliselta.

Uinuviin soluihin voi laskea mukaan myös ne 6 000 Isis-taistelijaa, jotka ovat viettäneet suuren osan vuotta kurdien vartioimilla vankileireillä ja vankiloissa.

Venäjä on ilmoittanut, että Moskova ei tule hyväksymään Syyrian ja Turkin välisiä sotilaallisia yhteenottoja. Venäjän puolustusministeriö on kertonut, että sen sotilaat partioivat nyt syyrialaisten ja turkkilaisten joukkojen välillä.

”Tätä ei yksinkertaisesti voida hyväksyä”, sanoi Alexander Lavrentjev, Venäjän erikoislähettiläs Syyriassa, uutistoimistojen mukaan.

Venäjä on ollut Syyriaa johtavan Bashar al-Assadin vankka tukija ja Venäjällä on vahvat sotajoukot Syyriassa.

Venäläiset sotilaspoliisit on sijoitettu strategisesti tärkeän Manjibin kaupungin lähelle. Puolustusministeriön tiedotteen mukaan venäläisjoukot koordinoivat toimiaan turkkilaisten kanssa.

Keskiviikkoiltana Turkin presidentinkanslia ilmoitti, että presidentti Erdoğan tapaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin Venäjällä ensi viikolla.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  2. 2

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  3. 3

   Sdp:n rinneläinen ja urpilaislainen kuppikunta ovat olleet vuosia kaikesta eri mieltä – sunnuntaina ne ilmeisesti kuitenkin löysivät toisensa

  4. 4

   Tulorekisterin verkkosivuilla on ollut kuukausien ajan nähtävillä satojen henkilöiden arkaluonteisia tietoja

  5. 5

   Eurooppaministerien kokouksessa poikkeuksellinen selkkaus: Suomi vaati Unkarilta anteeksipyyntöä

  6. 6

   Ulkoministeriö kiistää Halla-ahon väitteet suomalaisten paluusta al-Holin leiriltä – Halla-aho: ”Tämä ei ole tietenkään mitään vahvistettua tietoa”

  7. 7

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  8. 8

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  9. 9

   Suomi on saanut uuden hallituksen – pääministeri Sanna Marin: ”Olen vakuuttunut, että luottamus palautuu ja vahvistuu”

  10. 10

   Kiinalaistutkijat loivat sian ja apinan yhdistelmiä – eläimet kuolivat alle viikossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   Väärä sipsipussi toi pahan mielen: Syntyi Vegaaniskanneri, jonka avulla helsinkiläisäiti osaa väistää ruokiin murskatut kirvat

  5. 5

   Eronnut nainen alkaa katsella nettipornoa, ja tv:ssä se näyttää sekä hauskalta että seksikkäältä – Kathryn Hahnista tuli keski-ikäisenä miehisen katseen rikkoja

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  7. 7

   Ulkoministeriön korkea virkamies: Haavisto on toiminut laillisesti kiistassa konsulipäällikön kanssa

  8. 8

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  9. 9

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  10. 10

   Venäjä käytti kahta eri vakoilukampanjaa tärvelläkseen Ranskan vaalit: Macronin toimisto sumutti vakoojia vitseillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  10. 10

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  11. Näytä lisää