
Hän sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että Yhdysvaltain tilanne Syyriasta vetäytymisen jälkeen on ”strategisesti loistava”: Yhdysvaltain sotilaat ovat turvassa, ja Syyria, Turkki ja Venäjä saavat selvittää asiat keskenään.
”Turkki on mennyt Syyriaan. Jos Turkki menee Syyriaan, se on Turkin ja Syyrian välinen asia, eikä Turkin ja Yhdysvaltain välinen, kuten monet tyhmät ihmiset haluaisivat teidän uskovan”, Trump sanoi Valkoisessa talossa.
Trumpin mukaan hän ei antanut Turkille vihreää valoa hyökätä Syyriaan. Turkin hyökkäys ei kuitenkaan tullut hänelle yllätyksenä.
Trumpin tuoreet kommentit tulivat samaan aikaan, kun Yhdysvaltain korkeat diplomaattiset edustajat olivat matkalla Ankaraan tarkoituksenaan suostutella Turkki pysäyttämään hyökkäyksensä.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğaninhttps://www.hs.fi/haku/?query=recep+tayyip+erdoganin on määrä tavata Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence https://www.hs.fi/haku/?query=mike+pence ja Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo https://www.hs.fi/haku/?query=mike+pompeo torstaina. Aiemmin keskiviikkona Erdoğan sanoi Sky Newsille, ettei hän aio tavata Penceä tai Pompeota, mutta pyörsi myöhemmin päätöksensä.
Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steve Mnuchin https://www.hs.fi/haku/?query=steve+mnuchin sanoi keskiviikon ja torstain välisenä yönä Suomen aikaa Yhdysvaltojen olevan valmis lisäämään pakotteita, mikäli Turkki ei suostu tulitaukoon.
Turkki käynnisti hyökkäyksensä Pohjois-Syyriaan viikko sitten, kun Yhdysvallat oli muutamaa päivää aiemmin ilmoittanut vetävänsä sotilaansa pois maasta. Tämä päätös tulkittiin vihreänä valona Turkin hyökkäykselle.
Myöhään keskiviikkoiltana Yhdysvaltojen edustajainhuone tuomitsi virallisesti Trumpin päätöksen vetää joukkonsa pois Syyriasta. Edustajainhuone hyväksyi päätöslauselman selvästi äänin 354–60. Kannanottoa puolsi demokraattien lisäksi myös valtaosa republikaaneista.
Päätöslauselman mukaan edustajainhuone vastustaa päätöstä lopettaa Yhdysvaltojen toimet Pohjois-Syyriassa. Lisäksi siinä vaaditaan Turkkia lopettamaan heti sotatoimet alueella.
Trumpin turvallisuusneuvonantaja Robert O’Brienhttps://www.hs.fi/haku/?query=robert+o%E2%80%99brien lensi Turkkiin keskiviikkona osana delegaatiota, jonka tarkoitus on suostutella Turkki pysäyttämään hyökkäyksensä. Vain kuukauden turvallisuusneuvonantajana toimineen O’Brienin on määrä tavata Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğluhttps://www.hs.fi/haku/?query=mevlut+cavusoglu.
Ulkoministeri Pompeo sanoi keskiviikkona Fox Business Networkin haastattelussa, että Erdoğan on vastuussa Lähi-idän epävakaisuudesta. Hänen mukaansa tavoite on tulitauko.
Aiemmin keskiviikkona Erdoğan sanoi, ettei hän pysy enää presidentti Trumpin twiittien perässä, kertoo uutistoimisto AFP.
”Kun katsomme herra Trumpin Twitter-kirjoituksia, emme enää ymmärrä niitä. Emme pysy perässä”, Erdoğan lausui turkkilaisille journalisteille keskiviikkona.
Erdoğan myös paljasti toimittajille yksityiskohdan presidenttien puhelinkeskustelusta tältä viikolta.
”Sanoin Trumpille: ’Sinä raivostut medialle aika ajoin. Olet nyt altis heidän vaikutukselleen. Älä kuuntele heitä, sinä olet voimakas johtaja. Tuollainen ei hyödytä vahvaa johtajaa’”, Erdoğan kertoi turkkilaisen Yeni Şafak Daily -sanomalehden mukaan.

Alkuviikosta Trump yllätti ilmoittamalla asettavansa Turkille pakotteita ja jäädyttävänsä maan kanssa käydyt kauppaneuvottelut.
Ristiriitaisilta näyttävien päätösten ohella Trump on antanut kommentteja, joissa hän väliin uhkaa Turkkia, mutta toisinaan taas sanoo, ettei Yhdysvalloilla ole osaa Turkin ja kurdijohtoisten SDF-joukkojen välisissä kahakoissa.
Erdoğanin tiedottaja sanoi keskiviikkona, että Turkin ulkoministeriö valmistelee vastapakotteita Trumpin määräämille pakotteille. Tiedottajan mukaan Turkki on ilmoittanut Yhdysvalloille, että se ei neuvottele tulitauosta eikä aio neuvotella kurdien kanssa.
Presidentti Erdoğanin mukaan Turkin hyökkäys päättyy itsestään, kun se on saavuttanut tavoitteensa eli ”turvavyöhykkeen” valtaamisen. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters keskiviikkona.
Hänen mukaansa nopein tapa lopettaa sota on se, että kaikki ”terroristit laskevat aseensa, tuhoavat ansansa ja poistuvat turvavyöhykkeeltä”.
”Yhdysvallat painostaa Turkkia lopettamaan operaation ja asettaa pakotteita. Turkin tavoite on selkeä. Emme ole huolissamme mistään pakotteista”, Erdoğan sanoi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.
Keskiviikkona Erdoğan myös kieltäytyi tiukasti neuvottelemasta kurdijoukkojen kanssa Syyriassa. Hänen mukaansa kurdien ainoa vaihtoehto on laskea aseet ja antautua. Erdoğan sivuutti valtionjohtajilta tulevat puhelut – myös Yhdysvalloilta, joka on vaatinut välitöntä aselepoa Syyriassa.
”Jotkut johtajat yrittävät sekaantua asioihin. Historia ei tunne tapausta, jossa Turkki istuisi samaan neuvottelupöytään terroristijärjestön kanssa”, Erdoğan sanoi puhuessaan maan parlamentille.

Syyrian armeijan nähtiin keskiviikkona taistelevan kurdien johtamien SDF-joukkojen rinnalla Ain Issan kaupungissa Pohjois-Syyriassa, kertoo Syyrian sotaa tarkkaileva järjestö Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).
On harvinainen näky Syyrian sisällissodassa, että Syyrian hallituksen sotilaat ”taistelevat yhdessä” kurdijoukkojen kanssa Turkin tukemia Syyrian kapinallisia vastaan, SOHR sanoo uutistoimisto AFP:n mukaan.
Tämä on ensimmäinen kerta vuosiin, kun Syyrian armeijan joukot ovat palanneet Pohjois-Syyrian kurdialueille. Hallituksen sotilaita on lähetetty Manbijin, Tal Tamrin, Ain Issan ja Tabquan kaupunkeihin.
Keskiviikkoiltana SOHR kertoi, että joukot olivat saavuttaneet myös keskeisen rajakaupunki Kobanên.

SDF-joukot ilmoittivat keskiviikkoiltana ”jäädyttävänsä” kaikki terroristijärjestö Isisiä vastaan tehtävät operaatiot ja keskittyvänsä vain Turkin hyökkäystä vastaan puolustautumiseen.
Syyrian ja Irakin pohjoisosissa arvioidaan piileskelevän yhä 18 000 Isisin taistelijaa. Näiden niin sanottujen uinuvien solujen aktivoituminen näyttää meneillään olevassa sekasorrossa hyvin mahdolliselta.
Uinuviin soluihin voi laskea mukaan myös ne 6 000 Isis-taistelijaa, jotka ovat viettäneet suuren osan vuotta kurdien vartioimilla vankileireillä ja vankiloissa.
Venäjä on ilmoittanut, että Moskova ei tule hyväksymään Syyrian ja Turkin välisiä sotilaallisia yhteenottoja. Venäjän puolustusministeriö on kertonut, että sen sotilaat partioivat nyt syyrialaisten ja turkkilaisten joukkojen välillä.
”Tätä ei yksinkertaisesti voida hyväksyä”, sanoi Alexander Lavrentjevhttps://www.hs.fi/haku/?query=alexander+lavrentjev, Venäjän erikoislähettiläs Syyriassa, uutistoimistojen mukaan.
Venäjä on ollut Syyriaa johtavan Bashar al-Assadin https://www.hs.fi/haku/?query=bashar+al-assadinvankka tukija ja Venäjällä on vahvat sotajoukot Syyriassa.
Venäläiset sotilaspoliisit on sijoitettu strategisesti tärkeän Manjibin kaupungin lähelle. Puolustusministeriön tiedotteen mukaan venäläisjoukot koordinoivat toimiaan turkkilaisten kanssa.
Keskiviikkoiltana Turkin presidentinkanslia ilmoitti, että presidentti Erdoğan tapaa Venäjän presidentti Vladimir Putinin https://www.hs.fi/haku/?query=vladimir+putininVenäjällä ensi viikolla.
- Turkki Seuraa
- Donald Trump Seuraa
- Mike Pence Seuraa
- Mike Pompeo Seuraa
- Recep Tayyip Erdogan Seuraa
- Syyria Seuraa
- Yhdysvallat Seuraa
Kommentit