Ulkomaat

Brexit-päivän lykkäys voi olla edessä sovusta huolimatta: HS keräsi vastaukset tärkeimpiin kysymyksiin

Brittihallituksen ja muun EU:n yhteisymmärrys ei takaa vielä sitä, että brexit toteutuisi lokakuun lopussa.

Bryssel/Lontoo

Britannian ja EU:n edustajat saivat torstaina aikaan brexit-sopimuksen Brysselissä. HS:n päivittyvän uutisjutun brexit-sopimuksesta voit lukea tästä linkistä.

Britannian EU-ero hallitsee myös torstaina alkavaa EU-huippukokousta.

Vaikka yhteisymmärrys EU-eron ehdoista löytyi, on edessä todennäköisesti vielä brexit-päivän lykkäys. Britannian EU-eron on määrä koittaa lokakuun 31. päivä. Kaksi viikkoa tuskin riittää sopimuksen voimaansaattamiseen Britanniassa.

Mahdollista on myös se, että brittiparlamentin alahuone kaataa muokatun erosopimuksen.

Britannian EU-kansanäänestys päätyi brexitin kannalle jo kesäkuussa 2016. Yli kolmen vuoden jälkeen ero on yhä kesken.

Mikä brexitissä on niin vaikeaa? HS kokosi tärkeimmät kysymyksen ja vastaukset.

1. Miksi brexitistä taas neuvotellaan?

Siksi, koska pääministeri Boris Johnson tahtoo niin. Johnson lupasi viime kesänä, että hän neuvottelee eron ehdot uusiksi, jos nousee konservatiivipuolueen johtoon ja Britannian pääministeriksi.

Muu EU etsi nyt uutta kompromissia brittien mieliksi, jotta ei jäisi brexitin-kaaoksen syntipukiksi. Tilanne turhauttaa EU:ssa monia, sillä EU-maat ja Britannian edellinen pääministeri Theresa May sopivat eron ehdoista jo lähes vuosi sitten. Erosopimus ei mennyt kuitenkaan läpi brittiparlamentin alahuoneessa.

Jos erosopimusta ei saada voimaan – eikä muusta kuten brexitin lykkäämisestä sovita –singahtaisi Britannia ulos EU:sta yhdessä yössä 31. lokakuuta ilman siirtymäaikaa. Äkkiero olisi merkittävä taloudellinen riski sekä Britannialle että Euroopan unionille. Siksi neuvotteluita halutaan jatkaa viimeiseen asti.

2. Mikä on ollut neuvottelujen suurin ongelmakohta?

Sama kuin ennenkin: kuinka turvata Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välisen maarajan avoimuus brexitin jälkeenkin.

Irlannin saaren asukkaille rajan avoimuus on tärkeää niin arjen sujuvuuden, talouden, rauhan kuin symboliikankin takia. Avoimuutta on kuitenkin mahdotonta säilyttää, jos Pohjois-Irlanti eroaa Britannian mukana EU:n tulliliitosta ja sisämarkkinoilta. Brittihallitus ja muu EU yrittävät nyt sopia siitä, millä ehdoin ja missä laajuudessa Pohjois-Irlanti jäisi EU-sääntelyn alaisuuteen.

Britannian pääministeri Johnsonin neuvotteluehdotus piti sisällään useita käytännön järjestelyitä Irlannin saarelle. Yksi niistä oli yhteinen säännnöstö maatalous- ja teollisuustuotteille. Johnsonin ehdotuksen ydin oli kuitenkin, että Britannia ja Pohjois-Irlanti jäisivät samaan tullialueeseen. Tämä turvaisi Johnsonin mukaan sen, että Britannia voi päättää brexitin jälkeen itse omasta kauppapolitiikastaan.

3. Miksi muu EU ei voi taipua brexitissä?

Brittilehdistö on syyttänyt EU:ta brexitin vaikeuttamisesta ja Britannian ”rankaisemisesta”. EU-kielteisen median mielestä unionin pitäisi ”päästää Britannia menemään”.

EU ei voi kuitenkaan antaa Britannialle liikaa liekaa. Ensinnäkin unionin pitää suojella omia sisämarkkinoitaan. Britannia ei saa pitää jäsenyyden etuja, kun velvollisuudet lakkaavat. EU suojelee myös jäsenmaansa eli Irlannin etua pitäessään kiinni Pohjois-Irlannin rajan avoimuudesta.

Euroopan unioniin jää Britannian jälkeen 27 jäsenmaata. Myönnytykset Irlannin rajan erityisjärjestelyihin avaisi myös muille jäsenmaille mahdollisuuden pyytää erityiskohtelua. EU haluaa kohdella kaikkia samanarvoisesti.

4. Toteutuuko brexit lokakuun lopussa?

Vaikka brittihallitus ja muu EU pääsisivätkin sopuun, on edessä mitä todennäköisimmin brexit-päivän lykkäys. Kaksi viikkoa voi olla liian lyhyt aika sille, että erosopimus siihen liittyvine lakeineen saataisiin läpi brittiparlamentissa. Erosopimus on hyväksyttävä myös EU-parlamentissa. Sitä ennen myös EU-maat haluavat syynätä lakitekstin omilla tahoillaan.

Brexit-päivän lykkäyksen edellytyksistä EU-maat keskustelevat mitä todennäköisimmin jo nyt, mutta ylimääräistä brexit-huippukokoustakin on väläytelty. Itse lykkäys vaatii kuitenkin Britannian pyyntöä.

Muun EU:n mielestä brexit lykkäykseen pitää olla pätevät perusteet. Näitä ovat esimerkiksi uudet vaalit tai uusi kansanäänestys. Torstaina alkavassa huippukokouksessa mietitään myös sitä, voisiko mahdollinen lykkäys olla lyhyt ja ”tekninen”, jos sopimuksen voimaansaattaminen sitä vaatii.

5. Menisikö erosopimus läpi alahuoneessa?

Tämä on ratkaiseva kysymys. EU:n ja brittihallituksen brexit-sopu ei riitä, jos brittiparlamentti kaataa muokatun sopimuksen. Eri arvioiden mukaan läpimeno alahuoneessa olisi mahdollista, mutta ei missään tapauksessa varmaa.

Pääministeri Johnson johtaa vähimmistöhallitusta. Omista konservatiivikansanedustajakin 21 sai aiemmin syksyllä lähtöpassit brexit-kapinoinnin takia. Johnsonin pitäisi saada erosopimuksen taakse omat joukot, pohjoisirlantilainen apupuolue Demokraattinen unionistipuolue (DUP) sekä joitakin työväenpuolueen brexit-henkisiä kansanedustajia. Onnistuuko tämä – se on epävarmaa.

Lisäongelmia Johnsonille tuottaa se, että osa konservatiivien brexit-henkisistä kansanedustajista voi vastustaa brexit-kompromissia.

6. Pyytääkö Britannia brexit-päivän lykkäystä?

Brittihallitus voi pyytää brexit-päivän lyhyttä ”teknistä” lykkäystä muodollisuuksien loppuun saattamiseksi. Sellainen muilta EU-mailta lähes varmasti myös irtoaa.

Vaikeampi tilanne on, jos Britannia ja EU eivät olisi päässeet sopuun, tai jos brittiparlamentin alahuone ei hyväksy uutta brexit-sopimusta. Alahuone sääti jo syyskuussa uuden lain, jonka mukaan hallituksen pitää hakea brexit-päivään kolmen kuukauden lykkäystä, jos erosopimusta ei ole ajoissa hyväksytty. Ratkaiseva määräpäivä on ensi lauantai.

Johnson puolestaan on todennut useaan kertaan, että hän ei aio lykkäystä anoa. Toisaalta brittihallitus on vakuuttanut, että se noudattaa lakia. Brexit-ministeri Stephen Barclay vahvisti keskiviikkona brittiparlamentin valiokunnalle, että hallitus lähettää tarvittaessa EU:lle lykkäyspyynnön.

7. Miksi brexit-lykkäys olisi niin vaikea päätös?

Pääministeri Johnson haluaa brexitin läpi lokakuun 31. päivään mennessä, jotta hän voi esiintyä EU-eron toteuttajana. Jos taas brexit lykkääntyy, tulee siitä suuri rasite Johnsonille ja konservatiivipuolueelle ensi parlamenttivaaleissa.

On todennäköistä, että Britanniassa järjestetään ennenaikaiset vaalit joko loppuvuonna tai ensi vuoden alkupuolella. Brexitiä kannattavat äänestäjät voivat hylätä konservatiivit, jos he kokevat Johnsonin pettäneen heidät. Tilanteesta hyötyisi euroedustaja Nigel Faragen Brexit-puolue.

Lykkäys ei ole helppo muullekaan EU:lle. Brexit vie aikaa ja tilaa EU:n muulta päätöksenteolta. Brittejä ei haluta ulkolaidalle roikkumaan vuosikausiksi.

Brexit-lykkäystä toivoo Britanniassa työväenpuolue. Sen johto ajaa nyt omaa brexit-sopimusta sekä uutta EU-kansanäänestystä. On todennäköistä, että labourin kansanedustajat valjastetaan äänestämään Johnsonin brexit-sopimusta vastaan.

Pieni EU-myönteinen liberaalidemokraattipuolue haluaa lykkäystä, jotta brexit voitaisiin perua. EU-eroa vastustaa myös Skotlannin kansallispuolue (SNP), joka ajaa samalla uutta kansanäänestystä Skotlannin itsenäisyydestä.

8. Millainen rooli Suomella on EU-puheenjohtajana brexitissä?

EU:n 27 jäljelle jäävää maata ovat antaneet neuvottelumandaatin pääneuvottelija Michel Barnierille. Mikään jäsenmaa ei käy yksittäin keskusteluja Britannian kanssa, eikä Suomella EU-puheenjohtajamaana ole sen suurempaa roolia kuin muillakaan jäsenmailla.

EU:n jäsenmaat kuuntelevat tarkasti Irlantia, johon Britannian EU-ero vaikuttaa eniten. Mikäli Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta, EU pyrkii tekemään tarvittavat erillissopimukset yhdessä. Jäsenmaat eivät siis neuvottele itse Britannian kanssa esimerkiksi kansalaisten oikeuksista, vaan ne pyritään hoitamaan keskitetysti.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leikkauspotilaan koko veri vaihdettiin kylmään suolaveteen – Yhdysvalloissa tehty hoitokokeilu voi tulevaisuudessa pelastaa potilaan, joka muuten todennäköisesti kuolisi

  2. 2

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  3. 3

   Tutkijat kehittivät uuden tavan määrittää, miten vanha koira on ihmisten iässä – Laskuri kertoo tuloksen lemmikille

  4. 4

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  5. 5

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkijat löysivät mullistavan keinon estää maapalloa uhkaavia hyönteisten joukkokuolemia: Sammuttakaa valot

  7. 7

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  8. 8

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  9. 9

   Poliisi iski laittomaan laboratorioon Pietarin lähellä ja takavarikoi noin sadan miljoonan euron arvosta muunto­huumeita

  10. 10

   Peteliuksen anteeksipyynnöstä syntyi rönsyilevä somevääntö, kun ihmiset olivat täysin eri mieltä kaikesta ja kaikesta muustakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  4. 4

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  5. 5

   Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen yhä useammin: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

  6. 6

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  7. 7

   Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista

  8. 8

   Alastomuus häviää somesta, se johtuu kiistellystä amerikkalaisesta laista, joka ulottaa vaikutuksensa nyt myös suomalaisten elämään

  9. 9

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne halvaantuisi, risteilylaivoja jäisi satamaan – Grafiikka näyttää, miten lakot uhkaavat laajentua maanantaina

  10. 10

   Kolmen lapsen hengen vaatineen Levin mökkipalon onnettomuustutkinta valmistui: ”Tulosten pitäisi kiinnostaa kaikkia, jotka vuokraavat mökkejä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Tuore video näyttää: Hermosoluteknologian lisäksi maailman nuorimpana yliopistosta valmistuva Laurent Simons, 9, tykkää koirastaan ja Fortnite-pelistä

  6. 6

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää