Ulkomaat

Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

Trump vastasi Twitter-tilillään demokraattijohtaja Nancy Pelosin kärsivän itse hermoromahduksesta ja kehotti ihmisiä rukoilemaan hänen puolestaan.

Yhdysvaltain demokraattijohtajat poistuivat Valkoisesta talosta kesken presidentti Donald Trumpin Syyria-tapaamisen keskiviikkona. Poistuneiden joukossa olivat edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi, edustajainhuoneen enemmistöjohtaja Steny Hoyer sekä demokraattien senaattori Chuck Schumer. Kyse oli vastalauseesta Trumpin Syyria-politiikalle.

Demokraattijohtajien mukaan he poistuivat tapaamisesta Trumpin käytöksen vuoksi. Pelosi kuvaili Trumpin purkausta vakavaksi hermoromahdukseksi.

Paikalle jäi kuitenkin muita demokraattipoliitikkoja.

Pelosi kommentoi tapahtunutta torstaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Hänen mukaansa tapaamisen tarkoituksena oli kysyä Trumpilta, mikä Yhdysvaltain suunnitelma on Isisin uuden nousun varalta. Hänen mukaansa kunnollista suunnitelmaa ei kuitenkaan tuntunut löytyvän.

”Toivoimme löytävämme vastauksen kysymykseen, mikä suunnitelmamme on. ’Amerikan suojeleminen’ on kannatettava ajatus, mutta se ei sisällä suunnitelmaa siitä, mitä aiomme tehdä”, Pelosi sanoi torstaina.

Trumpin ”hermoromahdusta” edeltävinä hetkinä Pelosi kertoi vieneensä presidentille viestin siitä, että edustajainhuone oli tuominnut tämän toimet Syyriassa. Lisäksi Pelosi sanoi tuoneensa esiin huolensa siitä, että ”kaikki tiet vievät Venäjälle”. Venäjä on ottanut Syyriassa isomman roolin Yhdysvaltain vetäydyttyä sieltä pois.

Lisäksi Pelosi kertoi kysyneensä, miksi Yhdysvallat päätti viedä joukkojaan Saudi-Arabiaan, vaikka presidentti oli perustellut toissa viikkoista joukkojen vetämistä Syyriasta sillä, että halusi vaalilupauksensa mukaisesti kotiuttaa ne.

”Jos joukot oli määrä tuoda kotiin, onko Saudi-Arabia koti?”, Pelosi kertoo ihmetelleensä.

”Nämä huomiot tein joko istuen tai seisoessani, en muista”, Pelosi sanoi viitaten presidentti Trumpin tapaamisesta twiittaamaan valokuvaan.

Pelosin mukaan presidentiltä oli samassa yhteydessä kysytty Isisin varalta tehdyistä suunnitelmista.

”Se oli se, mitä halusimme tietää, kun tilanne on se, että olemme hylänneet kurdiliittolaisemme, jotka ovat hoitaneet siellä taistelemisen tähän asti puolestamme. Tämän asian esitti voimakkaasti senaattori Schumer”, Pelosi sanoi.

”Jompi kumpi näistä oli se asia, mutta kuvan ottohetkellä sanoin todennäköisesti, että kaikki tiet vievät Putinin luo”, Pelosi sanoi ja viittasi Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.


Schumer kertoi aiemmin päivällä pidetyssä tilaisuudessa Valkoisen talon edessä, että Trump oli kutsunut Pelosia ”kolmannen luokan poliitikoksi”, kertoo The Guardian. Sanomalehti The New York Timesin mukaan joidenkin kuulijoiden mielestä solvaus olisi ollut ”kolmasluokkalainen poliitikko”.

Schumerin mukaan tilaisuus ei ollut keskustelu vaan ennemminkin hyökkäys Trumpin puolelta. Presidentti muun muassa vihjaili, että demokraatit pitävät kurdeista siksi, että näiden joukossa olisi kommunisteja.

Pelosi kuvaili Trumpin purkausta Valkoisessa talossa vakavaksi hermoromahdukseksi.

”Rukoilen presidentin puolesta jatkuvasti... Luulen, että nyt meidän täytyy rukoilla hänen terveytensä puolesta. Tämä oli erittäin vakava hermoromahdus”, Pelosi sanoi.


Pelosin mukaan hänen ja muiden paikalta poistuneiden demokraattien oli mahdotonta jatkaa Syyria-tapaamista, koska tapaamisen sävy oli niin hyökkäävä.

Kokouksen perään Twitter-sanasota

Republikaanit vastasivat demokraattien toimiin sanomalla, että ongelma johtui Pelosista itsestään. Valkoisen talon viestintäjohtaja Stephanie Grishan kutsui Pelosin toimintaa ”hämmentäväksi, muttei yllättäväksi”. Grishamin mukaan kokouksessa ei ollut hyökkäävää sävyä, ja Trump oli hänen mukaansa tasainen ja päättäväinen, kertoo CNN.

Trump vastasi Twitter-tilillään Pelosin kärsivän itse hermoromahduksesta ja kehotti ihmisiä rukoilemaan hänen puolestaan. ”Joko hänen pääkopassaan on vikaa tai sitten hän ei vain pidä mahtavasta maastamme”, Trump kirjoitti.
Trump twiittasi myös kokouksen aikana kuvan Pelosista, jonka hän kuvaili saaneen hermoromahduksen.
Pelosi vastasi Trumpin kommentteihin lisäämällä kokouskuvan omaksi Twitterin kansikuvakseen.
Trump hyökkäsi myös häntä joukkojen vetämisestä kritisoineita republikaaneja vastaan. Osansa pilkasta sai erityisesti republikaanisenaattori Lindsey Graham, joka on ollut presidentin vankka kannattaja.

”Lindsey Graham haluaisi meidän pysyvän Lähi-idässä seuraavat tuhat vuotta taistellen toisten sotia tuhansien sotilaiden voimin”, Trump sanoi.

”Antaa heidän sotia omat sotansa, jotka ovat jatkuneet tuhat vuotta”, hän jatkoi.

Graham vastasi sanomalla, että Trump tekee ”presidenttikautensa suurimman erheen” Syyriassa.

”Uskon vakaasti, että mikäli presidentti Trump jatkaa tällaisten lausuntojen antamista, tästä tulee pahempi katastrofi kuin presidentti [Barack]Obaman päätöksestä poistua Irakista”, Graham kirjoitti Twitterissä.

Edustajainhuone tuomitsi Syyria-joukkojen poisvetämisen

Valkoisen talon Syyria-tapaaminen, josta osa demokraateista marssi ulos, pidettiin keskiviikkona sen jälkeen, kun Yhdysvaltain edustajainhuone tuomitsi virallisesti Trumpin päätöksen vetää joukkonsa pois Syyriasta. Edustajainhuone hyväksyi päätöslauselman selvästi äänin 354–60. Kannanottoa puolsi demokraattien lisäksi myös valtaosa republikaaneista.


Päätöslauselman mukaan edustajainhuone vastustaa päätöstä lopettaa Yhdysvaltojen toimet Pohjois-Syyriassa. Lisäksi siinä vaaditaan Turkkia lopettamaan heti sotatoimet alueella.

Trump puolusti keskiviikkona päätöstään vetää Yhdysvaltain joukot pois Syyriasta. Trump kuvaili joukkojen vetämistä ”strategisesti loistavana asiana”, jossa Yhdysvaltain sotilaat ovat turvassa ja Syyria, Turkki ja Venäjä selvittävät asiansa keskenään, kertoi uutistoimisto AFP. Trump sanoi myös, ettei ollut näyttänyt Turkille vihreää valoa hyökätä Syyriaan.

Trump sanoi tapaamisessa, että kurdit ovat ”todennäköisesti” merkittävämpi terroriuhka kuin Isis, kertoo AFP.

”PKK, joka on osa kurdijoukkoja, on todennäköisesti pahempi terrorissaan ja monella tavalla suurempi uhka kuin Isis”, Trump sanoi.

Syyrian kurdijoukkojen eli SDF:n ytimessä toimii asejoukkoja, jotka ovat kytköksissä Kurdistanin työväenpuolueeseen eli PKK:hon. Turkki pitää PKK:ta terroristijärjestönä ja uhkana Turkin yhtenäisyydelle. Myös Yhdysvallat ja Euroopan unioni ovat luokitelleet PKK:n terroristijärjestöksi.

”Kurdit tietävät kuinka taistella, eivätkä he ole enkeleitä, Trump sanoi.

Lisäksi hän vähätteli kurdien vankileireillä olevien Isis-taistelijoiden mahdollisia pakenemisia. Asiantuntijat ovat olleet huolissaan, että Pohjois-Syyrian viimeaikaiset levottomuudet hyödyntäisivät kertaalleen kukistettua terroristijärjestöä ja voisivat jopa kääntää sen uuteen kukoistukseen.

Syyrian tapahtumien lisäksi demokraattien ja republikaanien väleihin vaikuttaa Trumpiin kohdistuva virkarikostutkinta, jonka Pelosi laittoi alulle syyskuussa.

Virkarikostutkinta käynnistettiin, kun Yhdysvaltain edustajainhuoneelle vuodettiin yksityiskohtia presidentin heinäkuisesta puhelinkeskustelusta Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa. Puhelinkeskustelusta julkaistun muistion perusteella Trump kehotti Ukrainaa tutkimaan poliittista vastustajaansa Joe Bidenia sekä tämän poikaa Hunter Bidenia.

Virkarikosepäilyssä on kyse siitä, voidaanko Trumpin katsoa painostaneen vieraan valtion johtoa vaikuttamaan Yhdysvaltain tuleviin vaaleihin ja ulkopolitiikkaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

  2. 2

   Kristillisiltä vaikuttajilta kannanotto Räsäsen puolesta: ”Kaikki muut paitsi kristityn mielipiteet sallittuja”

  3. 3

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  4. 4

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Trumpin twiittailu kesken virka­rikos­kuulemisen hämmensi niin republikaaneja kuin todistajaakin: ”Tuo on todella uhkaavaa”

  7. 7

   Katsojien ryntääminen kentälle tuo Suomelle rangaistuksen, mutta mikään sanktio ei pudota Huuhkajia EM-kisoista

  8. 8

   Turkin karkottama Isis-vaimo saapui Saksaan ja otettiin kiinni heti lento­kentällä

  9. 9

   Lontoolaisessa luksus­hotellissa kaupiteltiin tällä viikolla ”kultaisia passeja” EU:n varoituksista huolimatta

  10. 10

   Anna Rahikaisen lapsuudessa sattui traaginen onnettomuus, ja nyt hän kammoaa vanhoja autoja – HS:n lukijat kertovat peloista, jotka ovat periytyneet lapsuudesta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  3. 3

   Katsojien ryntääminen kentälle tuo Suomelle rangaistuksen, mutta mikään sanktio ei pudota Huuhkajia EM-kisoista

  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Trumpin twiittailu kesken virka­rikos­kuulemisen hämmensi niin republikaaneja kuin todistajaakin: ”Tuo on todella uhkaavaa”

  6. 6

   Anna Rahikaisen lapsuudessa sattui traaginen onnettomuus, ja nyt hän kammoaa vanhoja autoja – HS:n lukijat kertovat peloista, jotka ovat periytyneet lapsuudesta

   Tilaajille
  7. 7

   Huuhkajilla on vielä iso panos Kreikka-ottelussa, voitolla voisi tulla todellinen lottopotti EM-kisalohkojen arvonnassa

  8. 8

   Sosiaalinen media repesi Huuhkajien EM-kisapaikasta: Teemu Pukin upea ele ihastutti, Paavo Arhinmäki piikitteli ottelun järjestyksenvalvojia

  9. 9

   Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

  10. 10

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  9. 9

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  10. 10

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää