Ulkomaat

EU-johtajat hyväksyivät Britannian ja EU:n uuden brexit-sopimuksen – Tämä sopimuksesta tiedetään juuri nyt

Sopimuksen läpi­meno britti­parlamentissa on yhä epävarmaa. ”Toivottavasti nyt mennään maaliin”, sanoo pääministeri Antti Rinne.

rac
Bryssel

EU-maiden päämiehet ovat hyväksyneet Britannian ja EU:n uuden erosopimuksen päätöslauselmassaan. Johtajat kertoivat päätöksestään torstain huippukokouskeskustelun jälkeen. Britannia ja EU pääsivät yhteisymmärrykseen sopimustekstistä aiemmin torstaina.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan EU-johtajat saattoivat kannattaa sopimustekstiä, kun sekä Irlanti että Euroopan komissio antoivat siitä myönteisen arvion. Suurin muutos oli neuvotteluissa oli, että Britannian pääministeri Boris Johnson muutti kantaansa rajamuodollisuuksiin Pohjois-Irlannin rajalla.

”Seisomme aina Irlannin tukena”, Tusk sanoi.

Suomen pääministeri Antti Rinne (sd) oli tyytyväinen neuvottelutulokseen. Rinteen mukaan asiantuntijat ovat arvioineet, että nyt tehty sopu täyttää Suomen brexit-vaatimukset.

Sopimuksen hyväksyminen ei kuitenkaan ole varmaa, sillä sen täytyy saada Britannian parlamentin enemmistön tuki. Sopimuksella on brittiparlamentissa huomattavaa vastustusta. Sopimus pitää hyväksyä myös Euroopan parlamentissa.

Rinteen mukaan EU-johtajat keskustelivat pääministeri Johnsonin kanssa myös siitä vaihtoehdosta, että sopimus ei mene Britanniassa läpi.

”Jonkin verran alkoi tulla tätä entä jos-kysymystä”, Rinne sanoi tiedotustilaisuudessa.

Rinteen mukaan puheenjohtaja Tusk ottaa yhteyttä kaikkiin jäsenmaihin, mikäli sopimus torjutaan Britanniassa.


Mitä sovittiin?

Viime vaiheessa neuvotteluiden suurin kipupiste koski sitä, kuinka Irlannin ja Pohjois-Irlannin raja pidetään myös jatkossa avoimena. Brexitin myötä rajasta tulisi EU:n ulkoraja.

Käytännössä kyse oli siitä, tulisiko EU:n ja Britannian välinen vero- ja tulliraja Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalle vai Pohjois-Irlannin ja Britannian väliin Irlanninmerelle. Auki oli myös kysymys siitä, kuinka arvonlisävero lasketaan Pohjois-Irlannissa Britannian EU-eron jälkeen.

Sopimuksen mukaan Pohjois-Irlanti jää Britannian kanssa samaan tullialueeseen mutta samalla Irlanti ja Pohjois-Irlanti jakavat monia yhteisiä säädöksiä.

EU:n ja Britannian perustama työvaliokunta varmistaa, miten paikannetaan tuotteet, jotka jatkavat matkaa Pohjois-Irlannista Euroopan unionin alueelle. Tarkastuksia ei tehdä Irlannin saaren rajalla, vaan ne tehdään Pohjois-Irlantiin saapuville tuotteille.

EU:n pääneuvottelijan Michel Barnierin mukaan uusi järjestely tuo jonkinlaisia riskejä sisämarkkinoille, mutta niiden poistamiseksi työtä jatketaan.

”Emme voi täysin poistaa riskiä, mutta voimme yrittää vähentää sitä”, Barnier kuvasi.


Sopimuksen mukaan Pohjois-Irlannin edustajainkokous voi päättää yksinkertaisella enemmistöllä jääkö se EU:n ja Britannian sopimaan säädösjärjestelmään. Ensimmäinen äänestys pidetään neljä vuotta sopimuksen siirtymäajan päättymisen jälkeen.

Sopimuksen mukaan siirtymäaika kestää 2020 loppuun. Siirtymäaikaa voi pidentää vuodella tai kahdella yhteisellä päätöksellä.

Pohjois-Irlannin edustajainhuoneen sananvalta oli yksi Johnsonin ehdotuksen peruspilareista.

Erosopimus tulee voimaan 1. marraskuuta.

Mitä mieltä osapuolet ovat sopimuksesta?

EU:n pääneuvottelijan Barnierin mukaan neuvottelutulos vastaa molempien osapuolten vaatimuksia.

”Tämä on paras mahdollinen neuvottelutulos. Olemme poistaneet backstopin ja korvanneet sen uudella lähestymistavalla. Olemme pitäneet kiinni Britannian toiveesta lähteä sisämarkkinoilta ja tulliliitosta”, Barnier sanoo.


Johnson ja EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kannattivat sopimuksen hyväksymistä yhteisessä tiedotustilaisuudessa torstaina. Johnsonin mukaan sopimus on Britannialle erinomainen.

”Nyt on aika hoitaa brexit pois päiväjärjestyksestä ja alkaa yhdessä rakentaa tulevaa suhdettamme”, Johnson sanoi.

Juncker esiintyi hillitymmin ja huomautti, että myös Euroopan parlamentin on vielä hyväksyttävä sopimus.

”Olen tyytyväinen sopimuksen synnystä mutta surullinen brexitistä”, Juncker sanoi ja päätti lehdistötilaisuuden.

Irlannin pääministeri Leo Varadkar sanoo, että sopimus turvaa kansalaisten oikeudet ja Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajan sujuvan toiminnan. Hän kiitteli tiedotustilaisuudessa vuolaasti muiden EU-maiden antamaa tukea.

”Pienen jäsenmaan pääministerinä olen kokenut uskomatonta solidaarisuutta. Pienet maat pelkäävät joskus liittyä suuriin organisaatioihin, mutta EU on liitto, joka suojelee pieniä maita”, Varadkar sanoi.

Onko sopimuksen läpimeno varmaa?

Kaikkea muuta. EU-johtajien hyväksynnän jälkeen Britannian parlamentin täytyy hyväksyä sopimus, mutta huomattava osa parlamentista vastustaa sitä.

Esimerkiksi Johnsonin johtaman konservatiivipuolueen liittolainen, Pohjois-Irlannin unionistipuolue (DUP) sanoo yhä vastustavansa sopimusta.

”Emme aio tukea sopimusta, joka on Pohjois-Irlannille haitallinen, joka vahingoittaa talouttamme ja joka tuhoaa Belfastin sopimuksen, josta vallanjakojärjestelyt Pohjois-Irlannissa riippuvat”, DUP:n varapuheenjohtaja Nigel Dodds kirjoitti Twitterissä.


Myös Britannian työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn sanoo, ettei puolue aio tukea sopimusta.

”Sen perusteella, mitä me tiedämme, näyttää siltä, että pääministeri on neuvotellut vielä huonomman sopimuksen kuin [edellinen pääministeri] Theresa May. Se hylättiin selvin lukemin”, Corbyn sanoo.

Barnier ei halua ennustaa sopimuksen mahdollisuuksia läpäistä äänestystä brittiparlamentissa.

”Olen vain pääneuvottelija, en halua ottaa kantaa Britannian poliittiseen keskusteluun, joka on erittäin elävää ja kiinnostavaa. En ole sitä tuomitsemassa.”

”Olen puhunut puhelimessa Johnsonin kanssa, joka on kertonut luottavansa kykyynsä saavuttaa enemmistö”, Barnier sanoo.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

EU-maiden päämiesten huippukokous päätti torstaina antaa hyväksyntänsä sopimukselle. Suomessa eduskunnan EU-ministerivaliokunta ja suuri valiokunta antoivat torstaina hyväksyntänsä sopimustekstille.

Britannian parlamentti äänestää erosopimuksesta lauantaina.

Mikäli britit hylkäävät sopimuksen, Britannia on entistä lähempänä ajautua ulos EU:sta ilman minkäänlaista erosopimusta. Mikäli muusta ei päätetä, Britannia lähtee Euroopan unionista yhdessä yössä 31. lokakuuta.

Mikäli sopimus Britanniassa hylätään, tulee kysymykseen lisäaikavaihtoehto. Brittiparlamentin laki velvoittaa pääministeri Johnsonin hakemaan lisäaikaa, jos sopimusta ei ole hyväksytty 19. lokakuuta mennessä.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Tusk ei halunnut ottaa kantaa siihen, mitä tapahtuu, jos brittiparlamentti sovun kaataa. Hänen mukaansa EU-maat lähtevät siitä, että sopu hyväksytään. Jos joko Euroopan tai Britannian parlamentti pyytää käsittelyyn lisäaikaa, Tusk kysyy tähän jäsenmaiden mielipidettä.

Mikäli sopimus hyväksytään, alkaa sopimuksen siirtymäaika, joka kestää ainakin vuoden 2020 loppuun. Britannia ja EU istuvat silloin jälleen neuvottelupöytään. Osapuolten on sovittava siitä, kuinka ne järjestävät suhteensa brexitin jälkeen. Junckerin ja Johnsonin mukaan neuvottelut uudesta kumppanuudesta alkaisivat heti marraskuun alussa.

Edessä ovat toiset monivuotiset, vaikeat neuvottelut.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  3. 3

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinkiläinen Zahra Karimy oppi 15-vuotiaana, mitä on joutua vihavyöryn kohteeksi: ”En ollut kokenut mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  7. 7

   Nigerialaismies onnistui huijaamaan lähes miljoonaa euroa, vaikka istuu 24 vuoden vankeus­tuomiota – Viranomaiset ovat ymmällään

  8. 8

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  10. 10

   Turvallisuusneuvonantaja todisti Trumpin virkarikos­tutkinnassa – kertoi saaneensa tarjouksen ryhtyä Ukrainan puolustus­ministeriksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  10. 10

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää