Ulkomaat

EU-johtajat hyväksyivät Britannian ja EU:n uuden brexit-sopimuksen – Tämä sopimuksesta tiedetään juuri nyt

Sopimuksen läpi­meno britti­parlamentissa on yhä epävarmaa. ”Toivottavasti nyt mennään maaliin”, sanoo pääministeri Antti Rinne.

rac
Bryssel

EU-maiden päämiehet ovat hyväksyneet Britannian ja EU:n uuden erosopimuksen päätöslauselmassaan. Johtajat kertoivat päätöksestään torstain huippukokouskeskustelun jälkeen. Britannia ja EU pääsivät yhteisymmärrykseen sopimustekstistä aiemmin torstaina.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan EU-johtajat saattoivat kannattaa sopimustekstiä, kun sekä Irlanti että Euroopan komissio antoivat siitä myönteisen arvion. Suurin muutos oli neuvotteluissa oli, että Britannian pääministeri Boris Johnson muutti kantaansa rajamuodollisuuksiin Pohjois-Irlannin rajalla.

”Seisomme aina Irlannin tukena”, Tusk sanoi.

Suomen pääministeri Antti Rinne (sd) oli tyytyväinen neuvottelutulokseen. Rinteen mukaan asiantuntijat ovat arvioineet, että nyt tehty sopu täyttää Suomen brexit-vaatimukset.

Sopimuksen hyväksyminen ei kuitenkaan ole varmaa, sillä sen täytyy saada Britannian parlamentin enemmistön tuki. Sopimuksella on brittiparlamentissa huomattavaa vastustusta. Sopimus pitää hyväksyä myös Euroopan parlamentissa.

Rinteen mukaan EU-johtajat keskustelivat pääministeri Johnsonin kanssa myös siitä vaihtoehdosta, että sopimus ei mene Britanniassa läpi.

”Jonkin verran alkoi tulla tätä entä jos-kysymystä”, Rinne sanoi tiedotustilaisuudessa.

Rinteen mukaan puheenjohtaja Tusk ottaa yhteyttä kaikkiin jäsenmaihin, mikäli sopimus torjutaan Britanniassa.


Mitä sovittiin?

Viime vaiheessa neuvotteluiden suurin kipupiste koski sitä, kuinka Irlannin ja Pohjois-Irlannin raja pidetään myös jatkossa avoimena. Brexitin myötä rajasta tulisi EU:n ulkoraja.

Käytännössä kyse oli siitä, tulisiko EU:n ja Britannian välinen vero- ja tulliraja Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalle vai Pohjois-Irlannin ja Britannian väliin Irlanninmerelle. Auki oli myös kysymys siitä, kuinka arvonlisävero lasketaan Pohjois-Irlannissa Britannian EU-eron jälkeen.

Sopimuksen mukaan Pohjois-Irlanti jää Britannian kanssa samaan tullialueeseen mutta samalla Irlanti ja Pohjois-Irlanti jakavat monia yhteisiä säädöksiä.

EU:n ja Britannian perustama työvaliokunta varmistaa, miten paikannetaan tuotteet, jotka jatkavat matkaa Pohjois-Irlannista Euroopan unionin alueelle. Tarkastuksia ei tehdä Irlannin saaren rajalla, vaan ne tehdään Pohjois-Irlantiin saapuville tuotteille.

EU:n pääneuvottelijan Michel Barnierin mukaan uusi järjestely tuo jonkinlaisia riskejä sisämarkkinoille, mutta niiden poistamiseksi työtä jatketaan.

”Emme voi täysin poistaa riskiä, mutta voimme yrittää vähentää sitä”, Barnier kuvasi.


Sopimuksen mukaan Pohjois-Irlannin edustajainkokous voi päättää yksinkertaisella enemmistöllä jääkö se EU:n ja Britannian sopimaan säädösjärjestelmään. Ensimmäinen äänestys pidetään neljä vuotta sopimuksen siirtymäajan päättymisen jälkeen.

Sopimuksen mukaan siirtymäaika kestää 2020 loppuun. Siirtymäaikaa voi pidentää vuodella tai kahdella yhteisellä päätöksellä.

Pohjois-Irlannin edustajainhuoneen sananvalta oli yksi Johnsonin ehdotuksen peruspilareista.

Erosopimus tulee voimaan 1. marraskuuta.

Mitä mieltä osapuolet ovat sopimuksesta?

EU:n pääneuvottelijan Barnierin mukaan neuvottelutulos vastaa molempien osapuolten vaatimuksia.

”Tämä on paras mahdollinen neuvottelutulos. Olemme poistaneet backstopin ja korvanneet sen uudella lähestymistavalla. Olemme pitäneet kiinni Britannian toiveesta lähteä sisämarkkinoilta ja tulliliitosta”, Barnier sanoo.


Johnson ja EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kannattivat sopimuksen hyväksymistä yhteisessä tiedotustilaisuudessa torstaina. Johnsonin mukaan sopimus on Britannialle erinomainen.

”Nyt on aika hoitaa brexit pois päiväjärjestyksestä ja alkaa yhdessä rakentaa tulevaa suhdettamme”, Johnson sanoi.

Juncker esiintyi hillitymmin ja huomautti, että myös Euroopan parlamentin on vielä hyväksyttävä sopimus.

”Olen tyytyväinen sopimuksen synnystä mutta surullinen brexitistä”, Juncker sanoi ja päätti lehdistötilaisuuden.

Irlannin pääministeri Leo Varadkar sanoo, että sopimus turvaa kansalaisten oikeudet ja Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajan sujuvan toiminnan. Hän kiitteli tiedotustilaisuudessa vuolaasti muiden EU-maiden antamaa tukea.

”Pienen jäsenmaan pääministerinä olen kokenut uskomatonta solidaarisuutta. Pienet maat pelkäävät joskus liittyä suuriin organisaatioihin, mutta EU on liitto, joka suojelee pieniä maita”, Varadkar sanoi.

Onko sopimuksen läpimeno varmaa?

Kaikkea muuta. EU-johtajien hyväksynnän jälkeen Britannian parlamentin täytyy hyväksyä sopimus, mutta huomattava osa parlamentista vastustaa sitä.

Esimerkiksi Johnsonin johtaman konservatiivipuolueen liittolainen, Pohjois-Irlannin unionistipuolue (DUP) sanoo yhä vastustavansa sopimusta.

”Emme aio tukea sopimusta, joka on Pohjois-Irlannille haitallinen, joka vahingoittaa talouttamme ja joka tuhoaa Belfastin sopimuksen, josta vallanjakojärjestelyt Pohjois-Irlannissa riippuvat”, DUP:n varapuheenjohtaja Nigel Dodds kirjoitti Twitterissä.


Myös Britannian työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn sanoo, ettei puolue aio tukea sopimusta.

”Sen perusteella, mitä me tiedämme, näyttää siltä, että pääministeri on neuvotellut vielä huonomman sopimuksen kuin [edellinen pääministeri] Theresa May. Se hylättiin selvin lukemin”, Corbyn sanoo.

Barnier ei halua ennustaa sopimuksen mahdollisuuksia läpäistä äänestystä brittiparlamentissa.

”Olen vain pääneuvottelija, en halua ottaa kantaa Britannian poliittiseen keskusteluun, joka on erittäin elävää ja kiinnostavaa. En ole sitä tuomitsemassa.”

”Olen puhunut puhelimessa Johnsonin kanssa, joka on kertonut luottavansa kykyynsä saavuttaa enemmistö”, Barnier sanoo.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

EU-maiden päämiesten huippukokous päätti torstaina antaa hyväksyntänsä sopimukselle. Suomessa eduskunnan EU-ministerivaliokunta ja suuri valiokunta antoivat torstaina hyväksyntänsä sopimustekstille.

Britannian parlamentti äänestää erosopimuksesta lauantaina.

Mikäli britit hylkäävät sopimuksen, Britannia on entistä lähempänä ajautua ulos EU:sta ilman minkäänlaista erosopimusta. Mikäli muusta ei päätetä, Britannia lähtee Euroopan unionista yhdessä yössä 31. lokakuuta.

Mikäli sopimus Britanniassa hylätään, tulee kysymykseen lisäaikavaihtoehto. Brittiparlamentin laki velvoittaa pääministeri Johnsonin hakemaan lisäaikaa, jos sopimusta ei ole hyväksytty 19. lokakuuta mennessä.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Tusk ei halunnut ottaa kantaa siihen, mitä tapahtuu, jos brittiparlamentti sovun kaataa. Hänen mukaansa EU-maat lähtevät siitä, että sopu hyväksytään. Jos joko Euroopan tai Britannian parlamentti pyytää käsittelyyn lisäaikaa, Tusk kysyy tähän jäsenmaiden mielipidettä.

Mikäli sopimus hyväksytään, alkaa sopimuksen siirtymäaika, joka kestää ainakin vuoden 2020 loppuun. Britannia ja EU istuvat silloin jälleen neuvottelupöytään. Osapuolten on sovittava siitä, kuinka ne järjestävät suhteensa brexitin jälkeen. Junckerin ja Johnsonin mukaan neuvottelut uudesta kumppanuudesta alkaisivat heti marraskuun alussa.

Edessä ovat toiset monivuotiset, vaikeat neuvottelut.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  3. 3

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  4. 4

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  5. 5

   Kiinalaistutkijat loivat sian ja apinan yhdistelmiä – eläimet kuolivat alle viikossa

  6. 6

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  7. 7

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  8. 8

   Miksi Trump joutuu oikeuteen, vaikka lopputulos tiedetään?

  9. 9

   Korinaa, pyörtymisiä, pulauttelua – Yhä useampi koira tarvitsee leikkauksen pystyäkseen hengittämään normaalisti

  10. 10

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  2. 2

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  3. 3

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  4. 4

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  5. 5

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  6. 6

   Väärä sipsipussi toi pahan mielen: Syntyi Vegaaniskanneri, jonka avulla helsinkiläisäiti osaa väistää ruokiin murskatut kirvat

  7. 7

   Eronnut nainen alkaa katsella nettipornoa, ja tv:ssä se näyttää sekä hauskalta että seksikkäältä – Kathryn Hahnista tuli keski-ikäisenä miehisen katseen rikkoja

   Tilaajille
  8. 8

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  9. 9

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  10. 10

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  10. 10

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  11. Näytä lisää