Ulkomaat

Yhdysvaltain erityis­edustaja: Turkki on luvannut, ettei ole Syyriassa pitkään – vara­presidentti Pencen mukaan kurdi­joukot ovat vetäytymässä

Torstaina neuvoteltu tulitauko kestää tasan viisi vuorokautta. Tänä aikana Syyrian YPG-kurdijoukkojen on vetäydyttävä pois Turkin rajan tuntumasta alueelta, jolle Turkki haluaa muodostaa oman ”turvavyöhykkeensä”.

Turkki on luvannut Yhdysvalloille, että sen suunnittelema turva-alue Pohjois-Syyriassa on lyhytaikainen ratkaisu, kertoo Yhdysvaltain Syyrian-erityisedustaja James Jeffrey. Hän kertoi asiasta toimittajille Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon lentokoneessa ollessaan matkalla Turkin pääkaupungista Ankarasta kohti Israelia.

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan tapasivat Turkissa torstaina. Pence kertoi torstai-iltana Suomen aikaan pitämässään tiedotustilaisuudessa, että Turkki on suostunut tulitaukoon Koillis-Syyriassa.

Pencen mukaan tulitauko kestää tasan viisi vuorokautta, joiden aikana Syyrian YPG-kurdijoukkojen on vetäydyttävä pois Turkin rajan tuntumasta alueelta, jolle Turkki haluaa muodostaa oman ”turvavyöhykkeensä”.

Mikäli kurdijoukot eivät vetäydy annetussa ajassa, sotatoimet jatkuvat. Pencen mukaan vetäytyminen on jo aloitettu.

Jeffreyn mukaan YPG-joukot eivät ole tyytyväisiä lähtöön, mutta Yhdysvallat tekee parhaansa heidän houkuttelemisekseen.

”Me käytännössä teemme parhaamme, jotta saisimme YPG:n vetäytymään, käyttämällä meillä olevaa pakotevipuvartta porkkanana ja keppinä”, Jeffrey kertoi.

YPG-joukot olivat Yhdysvalloille läheisiä liittolaisia äärijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa.

”Ei ole epäilystä siitä, etteikö YPG toivoisi voivansa pysyä näillä alueilla”, Jeffrey lisäsi.

Jeffreyn mukaan Turkki on vakuuttanut useaan otteeseen, ettei se aio olla Syyriassa pitkään. Turkki on myös vakuuttanut erityisedustajan mukaan Yhdysvalloille, ettei se pyri siihen, että koko kurdiväestö lähtisi alueelta, ja maa toivoo vain YPG-joukkojen poistuvan.

Jeffrey kertoi Yhdysvaltojen toivovan, ettei turva-alue johda siihen, että suuret joukot ihmisiä joutuisivat siirtymään alueelta. Hänen mukaansa Yhdysvallat suhtautuu tähän asiaan hyvin voimakkaasti ja itsepintaisesti.

Myös Turkki vahvisti torstai-iltana tulitaukosopimuksen, joskaan ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu ei halunnut kutsua sitä tulitauoksi. Ministerin mukaan taistelut kuitenkin päättyvät lopullisesti vasta, jos kurdijoukot vetäytyvät Turkin haluamalta alueelta.

”Jäädytämme operaation, emme lopeta sitä”, Çavuşoğlu sanoi.

Çavuşoğlu kommentoi neuvottelujen jälkeen, että Ankara sai sen, mitä halusikin.

”Keskeytämme operaation siksi aikaa, että PKK/YPG lähtee turvavyöhykkeeltä. Tämä ei ole tulitauko, koska tulitauko voi tapahtua vain kahden legitimoidun tahon välillä”, ministeri sanoi.

Turkki pitää Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta ja YPG-joukkoja terroristijärjestöinä. Çavuşoğlun mukaan Turkki pysäyttää operaation vasta sitten, kun ”terroristitahot” ovat lähteneet Turkin ”turvavyöhykkeeksi” kutsumalta alueelta.

Pencen mukaan asiasta on jo tiedotettu Syyrian hallintoa. Pencen mukaan YPG-joukot ovat vakuuttaneet, että vetäytyvät alueelta.

”Uskomme pelastaneemme ihmishenkiä”, Pence sanoi torstai-iltana ja ylisti Yhdysvaltojen ja Turkin sekä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Erdoğanin vahvoja suhteita.

HS oli torstai-iltana paikalla pohjoissyyrialaisessa Qamishlin kaupungissa: Aseiden hurjalla paukkeella ryyditetty juhlinta, toivo ja epäilykset heräsivät Pohjois-Syyriassa heti tulitaukoilmoituksen jälkeen

Presidentti Trump kertoi Twitterissä hetkeä ennen Pencen tiedotustilaisuuden alkua, että Turkista olisi luvassa ”hienoja uutisia”. Hän kiitteli twiitissään myös presidentti Erdoğania.

Erdoğanin tililtä vastattiin myöhemmin illalla twiittiin toteamalla, että Erdoğan uskoo Yhdysvaltain ja Turkin yhteistyön ”edistävän rauhaa ja vakautta” alueella.
Trump, jota on arvosteltu päätöksestään vetää Yhdysvaltain joukot Syyriasta, kertoi jo etukäteen uskovansa tapaamisen olevan menestyksekäs. Trump on kuitenkin toistuvasti uhkaillut Turkkia pakotteilla.

Pence kertoi tiedotustilaisuudessa torstaina Valkoisen talon peruvan Turkin-vastaiset pakotteet sen jälkeen, kun Turkki päättää hyökkäyksensä. Uusia pakotteita ei aseteta ainakaan viiden päivän mittaisen tulitauon aikana.

Syyrialaistaustainen yhdysvaltalaistoimittaja julkaisi kuvan Yhdysvaltain ja Turkin yhteisestä tiedotteesta Twitter-tilillään.


Turkki aloitti sotatoimensa Koillis-Syyrian kurdien YPG:n johtamia SDF-joukkoja vastaan viikkoa aiemmin, kun Valkoinen talo ilmoitti vetävänsä joukkojaan Turkin vastaiselta rajalta. Trump teki päätöksen vastoin Yhdysvaltain ulko- ja puolustusministeriön suosituksia, mikä on herättänyt vastustusta myös sisäpoliittisesti.

Syyrian sotaa tarkkaileva kansalaisjärjestö kertoi torstaina Reutersin mukaan, että reilun viikon jatkuneessa hyökkäyksessä ehti tähän mennessä kuolla 224 kurdien johtamiin SDF-joukkoihin kuuluvaa taistelijaa ja 183 Turkin tukemiin kapinallisiin kuuluvaa taistelijaa.

Kansalaisjärjestön mukaan hyökkäyksessä on kuollut ainakin 72 siviiliä, ja jopa 200 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan.Käytännössä Yhdysvaltain päätös vetää joukkonsa pois ja antaa Turkin edetä suunnitelmissaan ”turvavyöhykkeen” luomiseksi tarkoitti sitä, että se hylkäsi kurdiliittolaisensa. Kurdijoukot taistelivat Yhdysvaltojen tukemina terroristijärjestö Isisiä vastaan Syyriassa ja valtasivat takaisin sen haltuunsa ottamat alueet.

Torstaisessa tiedotustilaisuudessa Pence vakuutteli, että Yhdysvalloilla on edelleen hyvät suhteet kurdiliittolaisiinsa Lähi-idässä. Hänen mukaansa Yhdysvallat on saanut YPG:ltä takuut siitä, että se aikoo vetäytyä ja aikoo auttaa kurdeja vetäytymään ”järjestäytyneesti” pois Turkin vaatimalta alueelta.

”Haluan kiittää kurdeja”, sanoi Trump torstaina.

Hänen mukaansa Yhdysvaltojen Turkin kanssa neuvottelema tulitauko pelasti myös kurdit.

Kurdien SDF-joukkojen johtaja Mazloum Kobani kommentoi torstaina kurdien televisiokanavalle Ronahi tv:lle, että kurdit hyväksyvät sopimuksen sekä tekevät tarvittavan sen onnistumisen hyväksi. Hän kuitenkin totesi Reutersin mukaan, että tulitauko ulottuu koskemaan vain rajaa lähellä olevien kaupunkien Ras al-Ainin ja Tal Abayadin välistä aluetta.

”Emme ole keskustelleet muiden alueiden kohtalosta”, hän sanoi viitaten muihin Pohjois-Syyriassa sijaitseviin alueisiin, joille Turkki on ”turvavyöhykettään” kaavaillut.

Kurdipoliitikko Aldar Xelil totesi torstaina Al Arabiyan mukaan kurdien toivottavan taistelujen päättymisen tervetulleeksi. Hän kertoi kurdien aikovan kunnioittaa tulitaukoa mutta kuitenkin puolustavan itseään, mikäli heitä vastaan hyökätään.

Toisaalta Xelil huomautti Reutersin mukaan siitä, että Erdoğan hänen mukaansa haluaa valloittaa Syyriasta 30 kilometriä leveän kaistaleen, mihin kurdit eivät olleet suostuneet.

Torstaina tunteja ennen Yhdysvaltojen ja Turkin neuvotteluja tuli julki kirje, jonka Trump oli sotatoimien alettua lähettänyt Erdoğanille. Kirjeessä Erdoğania kehotettiin istumaan neuvottelupöytään kurdijohtoisten SDF-joukkojen kenraalin kanssa.

Kirjeessä esitettiin muun muassa seuraavanlainen uhkaus: ”Historia pitää sinua paholaisena, mikäli hyviä asioita ei tapahdu.”

”Älä ole kovanaama. Älä ole typerys”, Trump päätti kirjeensä kirjeensä Erdoğanille.

Torstaina tulitaukosopimuksen synnyttyä Trump kuitenkin kiitteli Erdoğania samoilla sanoilla.

”Hän on kovanaama, ja hän teki oikean päätöksen”, Trump sanoi.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  2. 2

   HS-analyysi: Kaupungin­valtuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein rikkoi politiikan tärkeintä sääntöä, ja nyt maahan­muuttajat pannaan maksamaan siitä

   Tilaajille
  3. 3

   Portaat lakaistiin vain puoliksi Sörnäisissä: ”Ei tietysti tehdä sitä, mistä ei makseta”

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Autoilun seuraava mullistus voi olla jo tulossa: vetyauto olisi sähköäkin ilmastoystävällisempi

  6. 6

   Avaruusyhtiö SpaceX laukaisi 60 satelliittia kiertoradalle, tähtitieteilijät eivät ole innoissaan

  7. 7

   Australian maastopalot levisivät Sydneyn lähiöön, miljoona­kaupungin keskustaan matkaa vain 15 kilo­metriä

  8. 8

   Tupakkavero tuonut tänä vuonna valtion kassaan 140 miljoonaa vähemmän kuin viime vuonna – Lintilä: budjettiin ”valtavasti paineita” verotulojen pienentymisestä

  9. 9

   Kaija Saariaho nousi BBC:n äänestyksessä maailman tärkeimmäksi elossa olevaksi säveltäjäksi

  10. 10

   Ellen DeGeneres kiusasi Matt Damonia hänen viiksiparrastaan, Damon puolustautui syyttämällä suomalaisia geenejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Arvostettu historioitsija tunnusti nuoren avovaimonsa surman Pietarissa – Nyt miehestä on paljastumassa väki­valtainen puoli, jota ovat peitelleet sekä yliopisto että poliisi

  4. 4

   Saksalais­parlamentaarikko unohti reppunsa junaan Suomessa, seurasi tapahtumasarja jonka jälkeen ylistykselle ei tullut loppua

  5. 5

   Sdp:n valtuustoryhmä erotti Abdirahim ”Husu” Husseinin määrä­ajaksi

  6. 6

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  7. 7

   Taas ollaan Rappiolla: Hassisen kone päihitti syövän ja huumeongelman ja tekee paluun stadionkonsertissa

   Tilaajille
  8. 8

   Jääräpäinen jätti käänsi selkänsä Trumpille – Kalifornia on USA:n ilmastopolitiikan edelläkävijä, jossa talous kukoistaa ja päästöt vähenevät

   Tilaajille
  9. 9

   Portaat lakaistiin vain puoliksi Sörnäisissä: ”Ei tietysti tehdä sitä, mistä ei makseta”

  10. 10

   HS-analyysi: Kaupungin­valtuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein rikkoi politiikan tärkeintä sääntöä, ja nyt maahan­muuttajat pannaan maksamaan siitä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Nykyihmiset eivät jaksa odottaa tai käyttävät systeemiä siekailematta hyväkseen, ja se tukkii sairaaloiden päivystykset, sanoo lääkäri Anna Rajala

   Tilaajille
  4. 4

   Viola Wallenius, 24, haaveili perhe-elämästä ja urasta Suomessa, mutta päätyi kahdeksanlapsisen perheen äidiksi Keniaan – Keskellä yötä minibussissa hänen käsiinsä syntyi uusi ihminen

   Tilaajille
  5. 5

   Illalla nukuttaa, mutta aamuyöllä alkaa valvominen – Liian varhainen heräily on monen vaiva, ja unitutkija kertoo, mistä siinä on kyse

   Tilaajille
  6. 6

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Monen kehossa jyllää näkymätön, pitkä­aikainen tulehdus, joka voi aiheuttaa ikäviä vaivoja – Nämä yhdeksän asiaa on hyvä tietää lievästä tulehduksesta

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  10. 10

   Seksin puute ja pyykkivuoret eivät riko liittoja, vaan syy on paljon kipeämpi, sanoo terapeutti Maaret Kallio – ja hänellä on ratkaisu

   Tilaajille
  11. Näytä lisää