Ulkomaat

Yhdysvaltain erityis­edustaja: Turkki on luvannut, ettei ole Syyriassa pitkään – vara­presidentti Pencen mukaan kurdi­joukot ovat vetäytymässä

Torstaina neuvoteltu tulitauko kestää tasan viisi vuorokautta. Tänä aikana Syyrian YPG-kurdijoukkojen on vetäydyttävä pois Turkin rajan tuntumasta alueelta, jolle Turkki haluaa muodostaa oman ”turvavyöhykkeensä”.

Turkki on luvannut Yhdysvalloille, että sen suunnittelema turva-alue Pohjois-Syyriassa on lyhytaikainen ratkaisu, kertoo Yhdysvaltain Syyrian-erityisedustaja James Jeffrey. Hän kertoi asiasta toimittajille Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon lentokoneessa ollessaan matkalla Turkin pääkaupungista Ankarasta kohti Israelia.

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan tapasivat Turkissa torstaina. Pence kertoi torstai-iltana Suomen aikaan pitämässään tiedotustilaisuudessa, että Turkki on suostunut tulitaukoon Koillis-Syyriassa.

Pencen mukaan tulitauko kestää tasan viisi vuorokautta, joiden aikana Syyrian YPG-kurdijoukkojen on vetäydyttävä pois Turkin rajan tuntumasta alueelta, jolle Turkki haluaa muodostaa oman ”turvavyöhykkeensä”.

Mikäli kurdijoukot eivät vetäydy annetussa ajassa, sotatoimet jatkuvat. Pencen mukaan vetäytyminen on jo aloitettu.

Jeffreyn mukaan YPG-joukot eivät ole tyytyväisiä lähtöön, mutta Yhdysvallat tekee parhaansa heidän houkuttelemisekseen.

”Me käytännössä teemme parhaamme, jotta saisimme YPG:n vetäytymään, käyttämällä meillä olevaa pakotevipuvartta porkkanana ja keppinä”, Jeffrey kertoi.

YPG-joukot olivat Yhdysvalloille läheisiä liittolaisia äärijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa.

”Ei ole epäilystä siitä, etteikö YPG toivoisi voivansa pysyä näillä alueilla”, Jeffrey lisäsi.

Jeffreyn mukaan Turkki on vakuuttanut useaan otteeseen, ettei se aio olla Syyriassa pitkään. Turkki on myös vakuuttanut erityisedustajan mukaan Yhdysvalloille, ettei se pyri siihen, että koko kurdiväestö lähtisi alueelta, ja maa toivoo vain YPG-joukkojen poistuvan.

Jeffrey kertoi Yhdysvaltojen toivovan, ettei turva-alue johda siihen, että suuret joukot ihmisiä joutuisivat siirtymään alueelta. Hänen mukaansa Yhdysvallat suhtautuu tähän asiaan hyvin voimakkaasti ja itsepintaisesti.

Myös Turkki vahvisti torstai-iltana tulitaukosopimuksen, joskaan ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu ei halunnut kutsua sitä tulitauoksi. Ministerin mukaan taistelut kuitenkin päättyvät lopullisesti vasta, jos kurdijoukot vetäytyvät Turkin haluamalta alueelta.

”Jäädytämme operaation, emme lopeta sitä”, Çavuşoğlu sanoi.

Çavuşoğlu kommentoi neuvottelujen jälkeen, että Ankara sai sen, mitä halusikin.

”Keskeytämme operaation siksi aikaa, että PKK/YPG lähtee turvavyöhykkeeltä. Tämä ei ole tulitauko, koska tulitauko voi tapahtua vain kahden legitimoidun tahon välillä”, ministeri sanoi.

Turkki pitää Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta ja YPG-joukkoja terroristijärjestöinä. Çavuşoğlun mukaan Turkki pysäyttää operaation vasta sitten, kun ”terroristitahot” ovat lähteneet Turkin ”turvavyöhykkeeksi” kutsumalta alueelta.

Pencen mukaan asiasta on jo tiedotettu Syyrian hallintoa. Pencen mukaan YPG-joukot ovat vakuuttaneet, että vetäytyvät alueelta.

”Uskomme pelastaneemme ihmishenkiä”, Pence sanoi torstai-iltana ja ylisti Yhdysvaltojen ja Turkin sekä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Erdoğanin vahvoja suhteita.

HS oli torstai-iltana paikalla pohjoissyyrialaisessa Qamishlin kaupungissa: Aseiden hurjalla paukkeella ryyditetty juhlinta, toivo ja epäilykset heräsivät Pohjois-Syyriassa heti tulitaukoilmoituksen jälkeen

Presidentti Trump kertoi Twitterissä hetkeä ennen Pencen tiedotustilaisuuden alkua, että Turkista olisi luvassa ”hienoja uutisia”. Hän kiitteli twiitissään myös presidentti Erdoğania.

Erdoğanin tililtä vastattiin myöhemmin illalla twiittiin toteamalla, että Erdoğan uskoo Yhdysvaltain ja Turkin yhteistyön ”edistävän rauhaa ja vakautta” alueella.
Trump, jota on arvosteltu päätöksestään vetää Yhdysvaltain joukot Syyriasta, kertoi jo etukäteen uskovansa tapaamisen olevan menestyksekäs. Trump on kuitenkin toistuvasti uhkaillut Turkkia pakotteilla.

Pence kertoi tiedotustilaisuudessa torstaina Valkoisen talon peruvan Turkin-vastaiset pakotteet sen jälkeen, kun Turkki päättää hyökkäyksensä. Uusia pakotteita ei aseteta ainakaan viiden päivän mittaisen tulitauon aikana.

Syyrialaistaustainen yhdysvaltalaistoimittaja julkaisi kuvan Yhdysvaltain ja Turkin yhteisestä tiedotteesta Twitter-tilillään.


Turkki aloitti sotatoimensa Koillis-Syyrian kurdien YPG:n johtamia SDF-joukkoja vastaan viikkoa aiemmin, kun Valkoinen talo ilmoitti vetävänsä joukkojaan Turkin vastaiselta rajalta. Trump teki päätöksen vastoin Yhdysvaltain ulko- ja puolustusministeriön suosituksia, mikä on herättänyt vastustusta myös sisäpoliittisesti.

Syyrian sotaa tarkkaileva kansalaisjärjestö kertoi torstaina Reutersin mukaan, että reilun viikon jatkuneessa hyökkäyksessä ehti tähän mennessä kuolla 224 kurdien johtamiin SDF-joukkoihin kuuluvaa taistelijaa ja 183 Turkin tukemiin kapinallisiin kuuluvaa taistelijaa.

Kansalaisjärjestön mukaan hyökkäyksessä on kuollut ainakin 72 siviiliä, ja jopa 200 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan.Käytännössä Yhdysvaltain päätös vetää joukkonsa pois ja antaa Turkin edetä suunnitelmissaan ”turvavyöhykkeen” luomiseksi tarkoitti sitä, että se hylkäsi kurdiliittolaisensa. Kurdijoukot taistelivat Yhdysvaltojen tukemina terroristijärjestö Isisiä vastaan Syyriassa ja valtasivat takaisin sen haltuunsa ottamat alueet.

Torstaisessa tiedotustilaisuudessa Pence vakuutteli, että Yhdysvalloilla on edelleen hyvät suhteet kurdiliittolaisiinsa Lähi-idässä. Hänen mukaansa Yhdysvallat on saanut YPG:ltä takuut siitä, että se aikoo vetäytyä ja aikoo auttaa kurdeja vetäytymään ”järjestäytyneesti” pois Turkin vaatimalta alueelta.

”Haluan kiittää kurdeja”, sanoi Trump torstaina.

Hänen mukaansa Yhdysvaltojen Turkin kanssa neuvottelema tulitauko pelasti myös kurdit.

Kurdien SDF-joukkojen johtaja Mazloum Kobani kommentoi torstaina kurdien televisiokanavalle Ronahi tv:lle, että kurdit hyväksyvät sopimuksen sekä tekevät tarvittavan sen onnistumisen hyväksi. Hän kuitenkin totesi Reutersin mukaan, että tulitauko ulottuu koskemaan vain rajaa lähellä olevien kaupunkien Ras al-Ainin ja Tal Abayadin välistä aluetta.

”Emme ole keskustelleet muiden alueiden kohtalosta”, hän sanoi viitaten muihin Pohjois-Syyriassa sijaitseviin alueisiin, joille Turkki on ”turvavyöhykettään” kaavaillut.

Kurdipoliitikko Aldar Xelil totesi torstaina Al Arabiyan mukaan kurdien toivottavan taistelujen päättymisen tervetulleeksi. Hän kertoi kurdien aikovan kunnioittaa tulitaukoa mutta kuitenkin puolustavan itseään, mikäli heitä vastaan hyökätään.

Toisaalta Xelil huomautti Reutersin mukaan siitä, että Erdoğan hänen mukaansa haluaa valloittaa Syyriasta 30 kilometriä leveän kaistaleen, mihin kurdit eivät olleet suostuneet.

Torstaina tunteja ennen Yhdysvaltojen ja Turkin neuvotteluja tuli julki kirje, jonka Trump oli sotatoimien alettua lähettänyt Erdoğanille. Kirjeessä Erdoğania kehotettiin istumaan neuvottelupöytään kurdijohtoisten SDF-joukkojen kenraalin kanssa.

Kirjeessä esitettiin muun muassa seuraavanlainen uhkaus: ”Historia pitää sinua paholaisena, mikäli hyviä asioita ei tapahdu.”

”Älä ole kovanaama. Älä ole typerys”, Trump päätti kirjeensä kirjeensä Erdoğanille.

Torstaina tulitaukosopimuksen synnyttyä Trump kuitenkin kiitteli Erdoğania samoilla sanoilla.

”Hän on kovanaama, ja hän teki oikean päätöksen”, Trump sanoi.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ulkoministeriön korkea virkamies: Haavisto on toiminut laillisesti kiistassa konsulipäällikön kanssa

  2. 2

   Venäjä käytti kahta eri vakoilukampanjaa tärvelläkseen Ranskan vaalit: Macronin toimisto sumutti vakoojia vitseillä

  3. 3

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  4. 4

   Tässä on Sanna Marinin hallitus: 12 naista ja 7 miestä, keski-ikä 47 vuotta

  5. 5

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  6. 6

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  7. 7

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  8. 8

   Ruotsin #metoo-liikeettä käynnistämässä ollut toimittaja sai tuomion törkeästä kunnian­loukkauksesta

  9. 9

   Näin Sanna Marinin poliitikkokollegat Tampereelta kuvaavat tulevaa pääministeriä: ”Rohkea”, sanoo perussuomalainenkin

  10. 10

   Maailman suosituimmat maiharit ovat niin jäykät, että niissä kävely on monelle tuskaa – Fysioterapeutti kertoo, miten ongelmat voi välttää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  3. 3

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  4. 4

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  5. 5

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  6. 6

   Autoilun suosio kasvoi Espoossa länsimetron avautumisen jälkeen – ”Metron avautumista on katseltu ruusunpunaisilla laseilla”

  7. 7

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  8. 8

   Kommentti: Mitä on luottamus ja mitä anteeksianto? Rinteen ja Paateron pikapaluu ajaa perimmäisten kysymysten äärelle

   Tilaajille
  9. 9

   Vihreiden ja vasemmisto­liiton ministerit jatkavat samoilla salkuilla, kaikki Sanna Marinin hallituksen ministerit selvillä nyt

  10. 10

   Maailman suosituimmat maiharit ovat niin jäykät, että niissä kävely on monelle tuskaa – Fysioterapeutti kertoo, miten ongelmat voi välttää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  11. Näytä lisää