Ulkomaat

”Vapausmarssi” aikoo pysäyttää Katalonian: Barcelonassa suljettu turistikohteita ja teitä – suora lähetys käynnissä

Ammattiliitot ovat kehottaneet katalonialaisia ryhtymään perjantaina yleislakkoon.

rac
Katalonialaiset mielenosoittajat pysäyttivät liikenteen kahdella tiellä Espanjan ja Ranskan välillä, Espanjan liikenneministeriö tiedotti perjantaina.

Mielenosoittajat katkaisivat liikenteen AP7-moottoritiellä La Jonquerassa lähellä Geronaa sekä N–II-tiellä lähellä Espanjan ja Ranskan rajaa.

Kymmenientuhansien ihmisten odotetaan perjantaina liittyvän Barcelonassa Katalonian itsenäisyyttä vaativiin mielenosoituksiin. Ammattiliitot ovat kehottaneet katalonialaisia ryhtymään perjantaina yleislakkoon.

Keskiviikkoaamuna alkaneen sadan kilometrin ”vapausmarssin” odotetaan saapuvan Barcelonaan iltapäiväksi.

”Tämän (marssin) tavoitteena on näyttää, että voimme pysäyttää Katalonian ja osoittaa, että (Espanjan hallituksen) on tehtävä jotain. Jos se ei tee, on tilanne kohta karannut sen käsistä”, sanoi Gironasta tuhansien muiden kanssa marssille lähtenyt 25-vuotias tohtoriopiskelija Jordi Soler uutistoimisto AFP:lle torstaina.

Maanteillä marssivien väkijoukkojen yhtenä tarkoituksena on aiheuttaa liikennekaaosta yhdellä Espanjan tärkeimmistä talousalueista. Pohjoinen Katalonia on tärkeä pullonkaula Espanjan ja Ranskan sekä muun Euroopan välillä kulkevalle liikenteelle.

Mielenosoitukset ovat jatkumoa Barcelonaa tällä viikolla ravistelleille ja väkivaltaisiksi yltyneille mellakoille.

Esimerkiksi torstaina Barcelonan keskustassa järjestettyihin mielenosoituksiin osallistui uutistoimisto AFP:n mukaan 25 000 ihmistä, joista suuri osa oli opiskelijoita ja heidän tukijoukkojaan. He muun muassa sytyttivät tulipaloja ja heittivät poliiseja polttopulloilla Barcelonan keskustassa. Poliisi vastasi ampumalla kumiluoteja, uutistoimisto AFP kertoo.

Katalonian alueella mahdollisiin mielenosoituksiin ja mellakoihin on varustauduttu eri tavoin. Uutistoimisto Reutersin mukaan esimerkiksi Espanjan jalkapalloliitto aikoo siirtää lokakuun lopulle suunnitellun El Clásico -ottelun joulukuulle turvallisuussyistä.

Monet suositut turistikohteet Barcelonassa ovat perjantaina kiinni, kertoo AFP.

Muun muassa Sagrada Família, arkkitehti Antoni Gaudín suunnittelema roomalais-katolinen kirkko Barcelonan keskustassa, on sulkenut ovensa. Kirkko on yksi kaupungin merkittävimpiä nähtävyyksiä.

Myös Gran Teatre del Liceu -oopperatalo on perunut perjantai-illan esityksensä.

Mielenosoitusten vuoksi liikenne Barcelonassa on ollut huomattavasti vähäisempää, ja Barcelonan lentoasema on joutunut perumaan 55 lentoa, AFP kertoo.


Mielenosoitukset alkoivat maanantaina sen jälkeen, kun Espanjan korkein oikeus langetti 9–13 vuoden vankilatuomiot yhdeksälle Katalonian itsenäistymishankkeen johtajalle. Tuomitut järjestivät kaksi vuotta sitten kansanäänestyksen Katalonian itsenäistymisestä ilman Espanjan hallinnon lupaa.

Viikon aikana Katalonian pääkaupungin Barcelonan kaduilla on heitelty katukiviä, poltettu autoja ja rikottu muutenkin paikkoja. Väkivaltaisuudet levisivät myös esimerkiksi Tarragonan, Gironan ja Lleidan kaupunkeihin.

Erityisen rajuksi mellakat yltyivät keskiviikkoiltana, minkä jälkeen Katalonian aluehallinnon johtaja Quim Torra yritti puuttua peliin tuomitsemalla kaikenlaiset väkivaltaisuudet. Hän on tilanteessa puun ja kuoren välissä, koska on itse rohkaissut kansaa kadulle, mutta on samaan aikaan aluehallinnon johtajana vastuussa poliisin toimista.

”Me emme salli kaduilla nähtävien kaltaisia välikohtauksia. Tämän täytyy loppua tähän paikkaan. Ei ole mitään syytä tai oikeutusta autojen polttamiselle tai muullekaan vandalismille”, Torra sanoi torstaina.

Torra puhui vain muutama tunti sen jälkeen, kun Espanjan pääministeri Pedro Sánchez oli pyytänyt häntä tuomitsemaan väkivaltaisuudet, joissa on loukkaantunut noin sata ihmistä. Loukkaantuneista yli 40 on The Guardianin mukaan poliiseja.


Torra kuitenkin vaati torstaina myös, että Katalonian itsenäisyydestä pitäisi äänestää uudelleen kahden kolmen vuoden kuluessa.

”Meidän täytyy jatkaa, emmekä saa antaa pelotella itseämme erilaisilla uhkauksilla ja kielloilla”, Torra sanoi AFP:n mukaan.

Poliisi on AFP:n mukaan pidättänyt yli 90 mellakoihin osallistunutta, ja espanjalaisviranomaiset kertovat selvittävänsä, kuka mielenosoituksia järjestää.

BBC:n mukaan mielenosoittajia on Katalonian alueella kutsuttu kokoon puhelimeen asennettavalla ”Tsunami Democràtic” -sovelluksella. Torran mukaan asialla olivat ”soluttautujat”, jotka yrittivät tahallaan lietsoa väkivaltaisuuksia ja heikentää katalaanien itsenäisyysliikkeen imagoa.

Espanjan hallituksen tiedottajan Isabel Celaán mukaan asialla olivat ”järjestäytyneet nuoret katalaanit”, joiden toimet ”eivät ole järjestäytyneitä.”

Espanjan sisäministerinä toimiva Fernando Grande-Marlaska sanoi torstaina hallituksen tekevän kaikkensa sen eteen, että Katalonia säilyisi turvallisena.

”Kukaan ei jää rankaisematta”, hän sanoi Reutersin mukaan.

Grande-Marlaskan mukaan Kataloniaan lähetetään myös lisää poliisivoimia muualta maasta paitsi järjestyksen turvaamiseksi myös siksi, että mellakoita torjuneet poliisit saavat levätä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  2. 2

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  3. 3

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  4. 4

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  9. 9

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  10. 10

   Iivo Niskanen sai Ylläksen leirilleen yllättävää harjoitusseuraa: ”Olemme viettäneet neljän tähden illallisia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää