Ulkomaat

Demarien arvaamaton johtajavalinta ratkaisee Saksan hallituksen ja Merkelin kohtalon

Puoluejohtajavalinta kertoo myös, miten todennäköisesti joulukuun puoluekokous päättää jatkaa Merkelin hallituskumppanina.

Berliini

Saksan sosiaalidemokraattisen puolueen jäsenet äänestävät parhaillaan jäsenäänestyksessä puolueelle uutta johtoa. Ehdolla on kuusi paria.

Tunnetuin ehdokas on Saksan valtiovarainministeri Olaf Scholz. Hän tavoittelee tehtävää yhdessä brandenburgilaisen osavaltiopoliitikon Klara Geywitzin kanssa.

Tunnettuus tekee Scholzista ennakkosuosikin, sanoo sosiaalidemokraattien nuorisojärjestön Jusosin johtaja Kevin Kühnert, 30.

Schulz ei ole Kühnertin suosikki. Vasemmistodemari Kühnert ja oikeistodemari Scholz edustavat puolueen vastakkaisia laitoja, oli kyse budjettikurista ja elvytyslinjasta tai sosiaalipolitiikan suunnasta. Viime aikoina suurin vastakkainasettelu on koskenut sitä, onko SPD:n paikka enää liittokansleri Angela Merkelin hallituksessa kristillisdemokraattisen CDU:n kumppanina.

Kühnert on antanut kasvot ajatukselle lähteä hallituksesta. Scholz puolestaan pitäisi CDU:n ja SPD:n suuren koalition koossa vaalikauden loppuun eli vuoteen 2021.


Demarien johtajavalinta ja joulukuun puoluekokous ovat avainhetkiä Saksan politiikassa. Hallituksen jatko on demareista kiinni, samoin se, milloin kanslerina vuonna 2005 aloittaneen Merkelin ura Saksan johdossa päättyy.

Hallitukseen lähtö vuoden 2017 liittopäivävaalien jälkeen oli SPD:lle vaikea päätös. Vaalitulos ja kokemukset suuresta koalitiosta olivat niin huonoja, että moni tahtoi oppositioon. Hallitukseen lähdön ehdoksi asetettiin, että vaalikauden puolivälissä tilannetta tarkasteltaisiin uudelleen. Nyt on käsillä juuri tämä puolivälin äänestys.

Se, kenet valitaan puoluejohtoon, kertoo myös, millä todennäköisyydellä puoluekokousedustajat äänestävät hallituksessa jatkamisen puolesta tai sitä vastaan.

Jos valinta ovat Scholz ja Geywitz, todennäköisyys hallitusyhteistyön jatkumiselle on suurempi. Varmaa se ei ole, koska puolueessa on nyt niin kova paine hajottaa hallitus.

Kühnert veti puolueessa näyttävän kampanjan hallituksesta lähtemiseksi. Moni odotti Kühnertin asettuvan myös puoluejohtajaehdokkaaksi, mutta sitä hän ei tehnyt. Vielä.

”Päätös vaati aikaa.”

Kühnert odottaa hyvin tasaväkistä puoluejohtajakisaa. Edessä lienee toinenkin äänestyskierros. Ensimmäisen tulokset selviävät ensi viikon lauantaina.

Se, että tilanne on auki loppuun saakka, on Kühnertistä hyvä. Puolue tarvitsee keskustelua suunnasta.

”Tosiasia on kuitenkin se, että jäsenäänestykset lopulta suosivat konservatiivista ehdokasta, vaikka tunnelma kuinka olisi muutosta hakeva.”

Itse asiassa kaikki hakevat nyt SPD:ssä muutosta. Demarit ovat ahtaalla. Jos liittopäivävaalit järjestettäisiin nyt, entinen mahtipuolue saisi alle 15 prosenttia äänistä.

”Haluamme, että nuoret ihmiset ovat taas kaduilla meidän kanssamme, eivät meitä vastaan”, puoluejohtajaehdokas Karl Lauterbach sanoi vaalikiertueen yhteydessä viitaten vihreiden nousuun ja ilmastoliikkeeseen, joka on saanut Saksassakin satojatuhansia nuoria liikkeelle.

Scholzin ja Geywitzin haastajina pidetään muun muassa demarinuorten kannattamia Saskia Eskeniä ja Norbert Walter-Borjansia.

”Itse toivon, että toisella kierroksella käydään todellinen kilpailu ja kunnon keskustelu puolueen suunnasta”, Kühnert sanoo.

Saksan demarit valitsevat uutta johtoa pitkällä kaavalla. Kun edellinen puoluejohtaja Andrea Nahles erosi viime toukokuussa EU-vaalien tappion jälkeen, puolue päätti vaihtaa johtajamallia.

Johtoon halutaan vihreiden tapaan kaksikko, mies ja nainen. Mutta toisin kuin vihreissä, demarien ehdokkaat ovat asettuneet jo alun alkaen ehdolle parina.

Ehdokkaita oli aluksi parikymmentä, mutta matkan varrella määrä on karsiutunut kuuteen pariin. Ennen jäsenäänestyksen alkamista ehdokkaat vierailivat kuuden viikon kiertueellaan 23 kaupungissa.

Jos demarit äänestävät hallituksen jättämisen puolesta, alkaa prosessi, joka Saksan politiikan nykyisissä tunnelmissa johtaa väistämättä ennenaikaisiin vaaleihin.

Kühnertin ja monen muunkin toiveissa on koota hallitus vaalien jälkeen yhdessä vihreiden ja vasemmistopuolue Linken kanssa. Vihreät pitävät kuitenkin vaihtoehdot auki – he ovat myös kristillisdemokraattien suosikki hallituskumppaniksi.

Muutamissa kannatusmittauksissa vihreät ovat olleet jopa Saksan suurin puolue, ja vihreiden suosituimman poliitikon, puoluejohtaja Robert Habeckin olisi valmistauduttava kansleriehdokkaaksi.

Nyt CDU:n kannatus on noin 28 prosenttia ja vihreiden noin 22 prosenttia, joten puolueet saisivat kaksin enemmistön liittopäiville.

Jos SPD joulukuun puoluekokouksessa haluaa ennenaikaiset vaalit, se myös saa ne.

Teoriassa Merkel voisi jatkaa vähemmistöhallituksen kanslerina tai pyytää vihreitä ja liberaalipuolue FDP:tä hallitukseen. Tämä kokoonpano kuitenkin kaatui FDP:n perääntymiseen heti vuoden 2017 parlamenttivaalien jälkeen.

Mikään ei ennakoi, että yhteistyö sujuisi nyt paremmin. Vihreät haluavat myös mittauttaa todellisen kannatuksensa vaaleissa.

Jos Merkel kaatuu luottamusäänestyksiin, liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierilla on muutama viikko aikaa hakea ratkaisua. Todennäköisin ratkaisu ovat uudet vaalit. Ne on järjestettävä 80 päivän kuluessa.

Vaalien kanssa on kiire, sillä Saksa aloittaa EU:n puheenjohtajamaana heinäkuun alussa.

”Saksalla olisi hyvä olla silloin hallitus”, Kühnert toteaa.

Jos vaaliprosessi käynnistyy heti joulukuussa, vaalit ovat helmi–maaliskuussa.

”On kuitenkin epätodennäköistä, että hallitus hajoaisi ihan joulun alla. Vaalit lienevät huhti–toukokuussa.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Huuhkajat otti vahvan otteen EM-paikasta: tilanne 1–0, toinen puoliaika menossa – HS seuraa hetki hetkeltä EM-karsintaottelua

  2. 2

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  3. 3

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  4. 4

   Salaperäinen raportti turvallisuusuhista kuohuttaa Britanniassa – Boris Johnson väisteli kysymystä pimittämisestä

  5. 5

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  6. 6

   ”Materialismi on tämän yhteiskunnan juttu” – Seinäjoelle avattu kauppakeskus ajoi pohjalaiset hurmioon

  7. 7

   HS seuraa fanijuhlia: Maali villitsi Huuhkajien kannattajat, nyt mennään kisoihin!

  8. 8

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  9. 9

   Trumpin Wikileaks-yhteysmies Roger Stone tuomittiin syylliseksi seitsemään rikokseen

  10. 10

   Entinen Ukrainan-suurlähettiläs todisti kongressissa: Presidentti Trumpin puheet kuulostivat uhkaukselta – Trump hyökkäsi ex-lähettilästä vastaan myös kuulemisen aikana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  9. 9

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Katariina Suuri tuli nielleeksi kaksimetrisen muovikasvin: Alkoi tuntien taistelu, kun burmanpyton yritettiin pelastaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  9. 9

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  10. 10

   Mistä Maria Nordinin kiistellyssä kurssissa on kyse? Materiaaliin perehtynyt asiantuntija kertoo, mikä teki sisällöstä vaarallisen

  11. Näytä lisää