Ulkomaat

Pieni puolue horjuttaa Eurooppaa: Tällainen on brexitin jumittanut DUP

Britannian brexit-sopimuksen kohtaloa horjuttaa puolue, jonka juuret ovat konservatiivisessa uskonnollisuudessa ja joka on yhdistetty aseelliseen poliittiseen aktivismiin.

Bryssel.

Tammikuussa 1979 vasta kahdeksanvuotiaan Arlene Fosterin perhettä kohtasi tragedia. Perheen isä oli mennyt ulos hoitamaan perheen maatilan iltapuuhia.

Illan hämärässä Fosterin isää ammuttiin päähän. The Times -lehdelle Foster kertoi myöhemmin muistavansa, kuinka hän kahdeksanvuotiaana näki verisen isänsä raahautuvan pihalta perheen keittiöön.

Foster odotti perheen makuuhuoneessa, kun ilmaan ammuttiin hätäraketteja, jotka kertoivat isän tarvitsevan apua. Foster on kuvannut hetkiä ampumisen jälkeen Belfast Telegraph -lehdessä ”pisimmiksi seitsemäksi minuutiksi” koko elämässään.

Fosterin isä oli brittihallinnon puolesta Pohjois-Irlannissa järjestystä valvonut poliisi – hahmo, jollaisista Irlannin suuntaan tähyilleet poliittiset aktivistit eivät historiallisesti ole pitäneet. Sellaisia olivat myös ampujat. He olivat brittihallintoa vastustaneen aseistetun järjestön IRA:n asialla.

Nyt Fosterin johtama DUP horjuttaa lähes koko Eurooppaa.

Torstaina syntyi kauan odotettu sopu Boris Johnsonin hallituksen ja EU-komission välillä Britannian EU-eron ehdoista. Jotta sopimus toteutuisi, Britannian parlamentin on kuitenkin vielä hyväksyttävä se lauantain äänestyksessään.

Toivo hyväksynnästä koki kuitenkin kovan iskun, kun Fosterin edustama DUP ilmoitti, että se ei tue parlamentissa sopimusta. Johnsonin vähemmistöhallitus on parlamentissa riippuvainen pienpuolue DUP:n tuesta, mutta nyt sitä ei ollutkaan.

Miksi DUP asettuu poikkiteloin? Millainen puolue oikeastaan on kyseessä?

DUP:n juuret ovat protestanttisessa uskonnossa ja tiukassa Britannia-yhteyttä korostavassa politiikassa. Puolueen perustaja Ian Paisley oli pastori, joka perusti puolueen lisäksi myös tiukkaa linjaa edustavan oman protestanttisen kirkkokuntansa. DUP:ta on kuvattu hyvin konservatiiviseksi, ja se on vastustanut esimerkiksi aborttia ja tasa-arvoista avioliittoa.


Uskonto oli myös Pohjois-Irlannin vuosikymmeniä jatkuneiden levottomuuksien ytimessä. Moni maan katolisista nojasi Irlannin suuntaan, kun taas protestantit korostavat yhteyttä protestanttiseen Britanniaan.

Tässä jaossa Paisleyn vuonna 1971 perustama DUP edusti erityisen jyrkkää unionismia eli ajatusta, jonka mukaan Irlannilla ja Pohjois-Irlannilla on selkeä yhteys Britanniaan. Unionistien mukaan tätä yhteyttä on myös pidettävä yllä.

Puolueen jyrkästä linjasta kertoo, että vuonna 1986 sen johtohahmoja oli mukana perustamassa erittäin aktivistista Ulster Resistance -liikettä. Tarkoituksena oli toimia jonkinlaisena puolisotilaallisena tukijoukkona poliisille ja armeijalle IRA:ta vastaan. The Guardian -lehden mukaan ryhmä oli muun muassa mukana salakuljettamassa Pohjois-Irlantiin isoa aselastia. DUP:n perustaja Paisley taas nähtiin tämän jälkeen järjestön punaisessa sotilasbaretissa.

Pari vuotta myöhemmin myös Arlene Fosterin kohtaamiset Pohjois-Irlannin väkivallan kanssa jatkuivat.

Foster istui vuonna 1988 koulubussissa, jonka alla räjähti. IRA yritti yleisradioyhtiö BBC:n mukaan surmata pommilla bussikuskin, joka työskenteli myös sotilaana. Foster muisteli myöhemmin, kuinka hänen vieressään istunut tyttö loukkaantui vakavasti.

Joitakin vuosia myöhemmin Foster liittyi yliopistossa Pohjois-Irlannin tuolloiseen unionistiseen valtapuolue UUP:hen, jolla oli läheiset suhteet Britannian konservatiiveihin. UUP:ssä hän edusti puolueen tiukkaa linjaa, ja otti muun muassa yhteen puolueen johdon kanssa. Vuonna 2003 hän lopulta jätti UUP:n ja loikkasi tiukemman DUP:n riveihin.

DUP ei todella ollut horjunut. Se esimerkiksi torjui aluksi vuoden 1998 Pitkänperjantain sopimuksen, koska koki sen sisältävän liian suuria myönnytyksiä vastapuolelle.

Samoihin aikoihin Pohjois-Irlannin rauhoittumisen kanssa alkoi kuitenkin DUP:n nousu kohti sen nykyistä asemaa. Vuonna 1992 se keräsi Britannian parlamenttivaaleissa 13,6 prosenttia äänistä, mutta vuonna 2005 jo 33,7 prosenttia.

Kun levottomuudet hellittivät, entisestä radikaalipuolue DUP:stä tulikin valtapuolue.

Foster eteni puolueessa ja palveli muun muassa Pohjois-Irlannin paikallishallituksen ministerinä. Vuonna 2015 hän nousi puolueensa johtoon, ja oli jonkin aikaa myös koko Pohjois-Irlannin paikallishallinnon johdossa.

Vuoden 2017 parlamenttivaaleissa DUP sai Pohjois-Irlannin 18 mahdollisesta paikasta itselleen 10 Britannian parlamenttiin Westminsteriin. Se on vähän parlamentissa, jossa kansanedustajia on yhteensä 650.

Puolueen pienuudesta Britanniassa kertoo se, että DUP:lla on näin vain noin puolitoista prosenttia parlamentin paikoista.

Valtaa sillä on kuitenkin paljon enemmän. Vuoden 2017 vaaleissa mikään puolue ei saavuttanut enemmistöä. Jotta hallitus saataisiin aikaan, apuun tarvittiin pienempiä puolueita. DUP:n tilaisuus oli tullut.


Arlene Foster teki liiton tuolloisen konservatiivien johtajan Theresa Mayn kanssa. DUP lupasi tukea konservatiivihallitusta oppositiosta käsin, jos se saisi läpi omia Pohjois-Irlannin asemaa palvelevia aloitteitaan.

Puolue kannatti myös eroa EU:sta, mutta sen ehtona oli, että Pohjois-Irlannille ei tulisi erityisasemaa. DUP:n koko historia oli rakentunut ajatukselle yhteydestä Britanniaan, ja sen peruskannattajat näkivät erilaiset myönnytykset Irlannille ja muulle EU:lle sen perusidean vastaisina. Myös puolueen johdossa oleva Foster oli itse kokenut karuja IRA:n käsissä, ja samanlaisia muistoja oli monella.

Näiden lähtökohtien vuoksi DUP on ajanut koko brexit-saagan ajan tiukkaa yhteyttä Britanniaan. Viimeisen todiste tästä nähtiin torstaina, kun puolue ilmoitti, että se ei voi tukea parlamentissa konservatiivien Boris Johnsonin saavuttamaa neuvottelutulosta.

DUP:n mielestä sopimuksen veropykälät siirtävät Pohjois-Irlannin pykälän kohti Irlantia ja EU:ta ja vastaavasti pykälän poispäin Britannan sylistä. Puolue pelkää, että tämä ero syvenee vähitellen. Pahimmillaan tien päässä voisi häämöttää Pohjois-Irlannin liittyminen katoliseen Irlantiin.

Se olisi kovan linjan unionistien painajainen. Muun muassa sen vuoksi Fosterin puolueen edustajat äänestävät lauantaina Johnsonin brexit-sopimuksen kohtalonhetkellä sopimusta vastaan.

Britanniassa DUP:n kielteinen linja on osa politiikan sirpaloitumista, joka on nostanut keskiöön monta hahmoa, jotka ennen liikkuivat lähinnä politiikan marginaaleissa.

Esimerkiksi Britannian työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn johtaa maan oppositiota, mutta on taustaltaan entinen vasemmistoradikaali, joka yhä ajaa tiukan vasemmistolaista politiikkaa. Vain joitakin vuosia sitten Corbyn oli puolueessaan sivuraiteilla oleva menneisyyden mies. Sitten tuli kansanliike, joka nosti Corbynin kenties tulevaksi Britannian pääministeriksi.

Torstaina myös Corbyn oli valmis tyrmäämään brexit-sovun heti.


”Me emme voi kannattaa tällaista sopimusta”, Corbyn sanoi Albert Hall -kokouskeskuksen edessä Brysselissä saapuessaan Euroopan keskustavasemmistolaisten puolueiden kokoukseen.

”On myös epäselvää, onko tällä sopimuksella hänen [Boris Johnsonin] DUP-liittolaistensa tuki, tai edes hänen oman puolueensa sisäisten epäilijöiden tuki.”

Nämä sisäiset epäilijät ovat kolmas marginaali. Johnsonia painostaa oman puolueen brexit-vimmainen vähemmistö eli brittipolitiikan kielellä ”takapenkkiläiset” (backbenchers). He haluaisivat eroon suurimmasta osasta EU:n sääntöjä.

Konservatiivien ”takapenkkiläiset” ovat sättineet EU:ta jo vuosikymmenten ajan, mutta vasta brexit-saaga on antanut heille todellista valtaa. Vähemmistö kaatoi parlamentissa esimerkiksi Theresa Mayn neuvottelemat erosopimukset, ja Johnson on yhä täysin riippuvainen heidän tuestaan.

Kaiken lisäksi konservatiivien takapenkkiläisten takana parlamentin ulkopuolella kurkkii vielä neljäs entinen marginaalin edustaja. Hän on koko brexitin kummisetä Nigel Farage.


Myös Farage pyöri pitkään politiikan laitamilla. Hän onnistui nousemaan tiukan EU-vastaisilla puheillaan EU-parlamenttiin, muttei Britannian oman politiikan ytimeen. Faragen puheet ja suosio ajoivat kuitenkin Britannian EU-vastaisia entistä tiukemmalle linjalle, mikä oli myös brexit-äänestyksen perussyitä.

Myös Farage haukkui torstaina Johnsonin neuvotteleman sovun heti tuoreeltaan. Luvassa ei ollut tarpeeksi kova brexit Faragen makuun. Se saattaa saada osan konservatiiveista varuilleen: kaikki puolueessa eivät halua näyttää pehmeiltä Farageen verrattuna.

Käytännössä brexit-uhoajasta sopimuksentekijäksi muuttuneen Johnsonin pitäisi siis löytää tuki parlamentista, jossa kaikista suunnista häntä ahdistavat entiset radikaalit, joille sopu ei kelpaa.

Saattaa olla, että Johnsonilla on itselläänkin ikävä takaisin sellaiseksi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomeen kasvoi kuin varkain jättimäinen kansallisaarre – Mitä tapahtuu, jos hallitus kajoaa pyhinä pidettyihin eläkerahastoihin?

   Tilaajille
  2. 2

   Mullistus Töölössä? Olympiastadionin vieressä sijaitsevasta valtavasta pysäköintialueesta halutaan eroon

  3. 3

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  4. 4

   Omistajaohjaus­ministeri Paatero vaatii Postia lopettamaan vuokra­työvoiman käytön lakon ajaksi – ”Tässä ovat menneet puurot ja vellit pahasti sekaisin”, kommentoi Paltan toimitusjohtaja

  5. 5

   Legendaarinen leipomo Espoossa ei uskalla etsiä uusia tuotantotiloja, vaikka vanhat ovat aivan liian pienet: ”Se olisi mahdotonta”

  6. 6

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  7. 7

   Osa ihmisistä löytää itsensä vasta äärirajoilla, ja heitä yhdistävät samat piirteet – Henri Ansio oli 110-kiloinen lukiolainen, kunnes päätti ottaa itsestään kaiken irti

   Tilaajille
  8. 8

   Kahdella ihmisellä todettiin keuhkorutto Pekingissä

  9. 9

   Järvenpinta alkoi nousta selittämättömästi Kauniaisissa: Sitten poisto-ojasta löytyi huolellisesti ladottu kyhäelmä

  10. 10

   Postilakko jatkuu, Merimies-Unionin puheen­johtaja moittii valtakunnan­sovittelijaa: ”Täysin noviisi, amatööri”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  2. 2

   Bailutelineen voimat ehtyvät – HS:n 3d-malli näyttää, miksi huteraa Mantaa on pilkattu ”kevytmieliseksi katunaiseksi”

  3. 3

   Maailman parhaan ruokakaupan Citymarket-kauppias kertoo nyt esiin tulleesta perheväkivallasta: ”Eittämättä elämäni suurin virhe”

  4. 4

   ”On nöyryyttävää saada rahaa tekemättä mitään”, sanoo Mustafa Abdulameer – tutkimus kertoo, miten Suomi ajaa turvapaikan­hakijoita elämään sosiaaliturvan varassa

  5. 5

   Verkossa leviää video, jolla Stella-koira ilmaisee neljällä sanalla haluavansa ulos – Suomalaiset asiantuntijat arvioivat, miten se on mahdollista

  6. 6

   ”Napa selkärankaan” on vanhentunut ohje, joka voi altistaa treenaajan vatsalihasten erkaumalle – Kolme parempaa tapaa vahvistaa syviä vatsalihaksia

   Tilaajille
  7. 7

   Maailman hauskimmat eläinkuvat valittiin, katso voittaja ja kisan parhaimmisto tästä

  8. 8

   Järvenpinta alkoi nousta selittämättömästi Kauniaisissa: Sitten poisto-ojasta löytyi huolellisesti ladottu kyhäelmä

  9. 9

   Nouseva merenpinta uhkaa rikkoa Yhdysvaltojen kasaaman ydinjätehaudan Tyynellämerellä

  10. 10

   Pysäköinninvalvoja vei rahat tililtäni ulosoton kautta, vaikka en ollut pysäköinyt koko autoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuomas Uutela ja Ilkka Mannikainen saattavat lentää monta tuntia vain käydäkseen vessassa toisessa maassa – He harrastavat lentopisteiden keräämistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  3. 3

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  4. 4

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  5. 5

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Mistä Maria Nordinin kiistellyssä kurssissa on kyse? Materiaaliin perehtynyt asiantuntija kertoo, mikä teki sisällöstä vaarallisen

  9. 9

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  10. 10

   Posti pyrkii saamaan joulukortit ja -paketit perille, vaikka lakko kestäisi neljä viikkoa – HS kokosi vastauksia lakkoon liittyviin keskeisiin kysymyksiin

  11. Näytä lisää