Ulkomaat

Tulitus on jatkunut Syyriassa tulitauosta huolimatta, Erdoğanin mukaan hyökkäys jatkuu, mikäli sopimusta ei kunnioiteta

Syyrian sotaa tarkkailevan kansalaisjärjestön mukaan perjantaina on kuollut alueelle julistetusta tulitauosta huolimatta 14 siviiliä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi perjantaina uutistoimisto AFP:n mukaan, että mikäli ”turvavyöhykesuunnitelma” ei toteudu, hyökkäys jatkuu välittömästi 120 tunnin tulitauon jälkeen.

”Jos lupaukset pidetään tiistai-iltaan saakka, turvavyöhykeongelma saadaan ratkaistuksi. Jos se epäonnistuu, operaatio jatkuu samalla minuutilla, kun 120 tuntia ovat ohi”, Erdoğan kertoi AFP:n mukaan toimittajille perjantaina Istanbulissa.

Tulitauosta huolimatta Koillis-Syyriassa on taisteltu perjantainakin, kertovat uutistoimistot. Syyrian sotaa tarkkailevan kansalaisjärjestön Syrian Observatory for Human Rightsin (SOHR) mukaan perjantaina on kuollut yhteensä 14 siviiliä muun muassa Turkin tekemissä ilmaiskuissa. Järjestön mukaan myös kahdeksan kurdien SDF-joukkojen taistelijaa kuoli, kertoo AFP.

SDF-joukkojen tiedottaja syytti perjantaina Turkkia tulitaukosopimuksen rikkomisesta Ras al-Ainin rajakaupungissa.

SOHR kertoi aiemmin perjantaina, että tulitus on ollut kuitenkin satunnaista.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump twiittasi perjantaina alkuillasta, että Erdoğanin mukaan kyse olisi ollut vähäisestä tarkka-ampumisesta ja kranaattitulesta, joka on hänen mukaansa saatu eliminoitua. Trumpin mukaan Erdoğan haluaa saada tulitauon toimimaan.

Erdoğan totesi perjantaina Reutersin mukaan kertoneensa Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille Syyriaa koskevista suunnitelmista paria päivää ennen hyökkäyksen alkamista.

Erdoğan totesi myös, että se ei tulisi olemaan ongelma Turkille, mikäli YPG-joukkojen jättämillä alueella olisi Venäjän tukemia Syyrian hallinnon joukkoja. Erdoğanin mukaan Turkilla ei ole aikomusta pysyä tällä hetkellä sen hallussa olevilla alueilla Pohjois-Syyriassa.

Erdoğan myös muun muassa sanoi Turkin suunnittelevan kahdentoista valvontapisteen perustamista niin sanotulle ”turvavyöhykkeelle”.

Erdoğan myös kommentoi, että mikäli Turkin haluamaa vyöhykettä laajennettaisiin ulottumaan muun muassa Raqqan kaupungin alueelle, sinne voisi hänen mukaansa lähettää pari miljoonaa syyrialaispakolaista. Turkissa on tällä hetkellä noin 3,6 miljoonaa Syyrian sotaa paennutta pakolaista.


Turkki ja Yhdysvallat pääsivät torstaina sopimukseen tulitauosta Koillis-Syyriassa sen jälkeen, kun Turkin presidentti Erdoğan ja Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence tapasivat toisensa Turkissa.

Pence kertoi torstai-iltana pitämässään tiedotustilaisuudessa, että tulitauko kestää tasan viisi vuorokautta, joiden aikana Syyrian YPG-kurdijoukkojen on vetäydyttävä pois Turkin rajan tuntumasta alueelta, jolle Turkki haluaa muodostaa oman ”turvavyöhykkeensä”.

Mikäli kurdijoukot eivät vetäydy annetussa ajassa, sotatoimet jatkuvat. Pencen mukaan vetäytyminen on jo aloitettu.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Britannian pääministeri Boris Johnson aikovat tavata Erdoğanin Syyrian-tilanteen vuoksi, kertoo AFP.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk puolestaan kommentoi perjantaina, ettei tulitaukoa voi hänen mielestään pitää oikeana tulitaukona vaan vaatimuksena siitä, että kurdit antautuvat.


Myös Turkki vahvisti torstai-iltana tulitaukosopimuksen, vaikka ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu ei halunnut kutsua sitä tulitauoksi. Ministerin mukaan taistelut kuitenkin päättyvät lopullisesti vasta, jos kurdijoukot vetäytyvät Turkin haluamalta alueelta.

”Jäädytämme operaation, emme lopeta sitä”, Çavuşoğlu sanoi.

Turkki on Yhdysvaltojen mukaan luvannut, että sen suunnittelema turvavyöhyke Pohjois-Syyriassa on lyhytaikainen ratkaisu.

Kurdimyönteisen Kansojen demokraattisen puolueen (HDP) mukaan Turkki on tällä viikolla erottanut ja myös pidättänyt kurdienemmistöisillä alueilla olevien paikkakuntien pormestareja ja asettanut näiden tilalle valtion viranomaisia. Puolueen mukaan paikkakuntien johtajia on muun muassa syytetty ”terroristijärjestöön kuulumisesta”, kertoo Reuters.Mitä sopimus kokonaisuudessaan pitää sisällään? HS tutustui sopimukseen, joka julkaistiin torstaina Valkoisen talon verkkosivulla.

Sivulla kerrotaan, kuinka sopimus syntyi Trumpin ”mutkattoman johtajuuden” sekä varapresidentti Pencen, ulkoministeri Mike Pompeon ja turvallisuusneuvonantaja Robert O’Brienin menestyksekkäiden neuvottelujen tuloksena.


Sopimuksen avainkohdissa Yhdysvallat tunnustaa Turkin turvallisuushuolet ja kannattaa Turkin ajaman ”turvavyöhykkeen” muodostamista Pohjois-Syyriaan. Vyöhykkeen koosta sopimuksessa ei kuitenkaan mainita.

Sopimus sisältää 13 pykälää:

1. Yhdysvallat ja Turkki vahvistavat uudelleen keskinäiset suhteensa Nato-maina. Yhdysvallat ymmärtää Turkin oikeutetun turvallisuushuolen maan etelärajalla.

2. Turkki ja Yhdysvallat ovat yhtä mieltä siitä, että olosuhteet rintamalla, erityisesti Koillis-Syyriassa, edellyttävät parempaa yhteistyötä.

3. Turkki ja Yhdysvallat ovat yhä sitoutuneita puolustamaan Nato-alueita kaikenlaisilta uhkilta periaatteenaan ”yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta”.

4. Kumpikin maa toistaa lupauksensa puolustaa ihmiselämää, ihmisoikeuksia sekä uskonnollisia ja etnisiä yhteisöjä.

5. Turkki ja Yhdysvallat ovat sitoutuneita Isisin vastaisiin toimiin Koillis-Syyriassa. Tämä pitää sisällään parhaaksi katsotun yhteistyön vankileireillä ja Isisin aiemmin hallitsemilta alueilta lähteneiden ihmisten kohdalla.

6. Turkki ja Yhdysvallat sopivat, että terrorismin vastaisten operaatioiden kohteena on oltava vain terroristit, heidän piilo- ja turvapaikkansa, olinpaikkansa, aseensa, kulkuneuvonsa ja varusteensa.

7. Turkki on sitoutunut takaamaan kaikkien väestöryhmien turvallisuuden ja hyvinvoinnin Turkin armeijan hallinnoimalla turvavyöhykkeellä. Lisäksi Turkki toistaa lupauksensa olla mahdollisimman huolellinen, jotta siviileille tai heidän infrastruktuurilleen ei aiheudu vahinkoa.

8. Kumpikin maa toistaa sitoumuksensa Syyrian poliittiseen yhtenäisyyteen ja alueelliseen integriteettiin sekä Yhdistyneiden kansakuntien (YK) johtamaan politiikkaan, joka tähtää Syyrian konfliktin päättämiseen.

9. Molemmat osapuolet ovat yhtä mieltä turvavyöhykkeen tärkeydestä ja toimivuudesta, mikä vastaa Turkin huoliin kansallisesta turvallisuudesta. Tähän sisältyy YPG-kurdijoukkojen raskaiden aseiden takavarikoiminen sekä heidän linnoitustensa ja muiden taisteluasemiensa eliminoiminen.

10. Turvallisuusvyöhykettä valvoo ensisijaisesti Turkin armeija, ja kumpikin osapuoli lisää yhteistyötä sen toimeenpanon kaikilla osa-alueilla.

11. Turkki pysäyttää Rauhan lähde -nimisen operaationsa salliakseen YPG-joukkojen vetäytymisen turvallisuusvyöhykkeeltä 120 tunnin kuluessa. Operaatio pysyy tauolla tämän vetäytymisen ajan.

12. Kun operaatio Rauhan lähde on tauolla, Yhdysvallat ei aio asettaa uusia pakotteita Turkille ja Yhdysvallat peruu maanantaina 14. lokakuuta asettamansa pakotteet.

13. Kumpikin osapuoli on sitoutunut yhteistyöhön toteuttaakseen tässä sopimuksessa asetetut tavoitteet.Presidentti Trump sanoi torstaina uutistoimisto AFP:n mukaan, että hän antoi Turkin ja kurdijoukkojen taistella siksi, että osapuolet ovat kuin lapsia, jotka haluavat ottaa yhteen.

”Se, mitä tein, oli poikkeuksellista. Sanoin, että heidän on annettava taistella hetken aikaa”, Trump totesi kannattajilleen Texasissa.

”Kuin lasten heidän on annettava taistella ja sitten vetää erilleen.”

Erdoğan totesi Trumpin hänelle lähettämästä kirjeestä Reutersin mukaan, että ”se, mitä on välttämätöntä tehdä, tehdään sitten, kun aika on oikea”, kuitenkaan tarkemmin määrittelemättä, mitä sanoillaan tarkoitti.

Syyrian sotaa tarkkailevan kansalaisjärjestön SOHR:n mukaan Koillis-Syyrian konfliktissa on kuollut runsaan viikon aikana yli 500 ihmistä, mukaan lukien siviilejä enimmäkseen kurdien puolelta, kertoo AFP.

Lisäksi yli 300 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa.

Kuolleiden määrästä liikkuu erilaista tietoa. Brittilehti The Guardianin mukaan taisteluissa olisi YK:n mukaan kuollut ainakin 71 ihmistä. Paikallisten viranomaisten mukaan kuolleiden määrä olisi torstaina ollut taas 231.

Trump painotti AFP:n mukaan sitä, että ”pisaraakaan amerikkalaista verta” ei ollut vuodatettu.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kristillisiltä vaikuttajilta kannanotto Räsäsen puolesta: ”Kaikki muut paitsi kristityn mielipiteet sallittuja”

  2. 2

   Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

  3. 3

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  4. 4

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Trumpin twiittailu kesken virka­rikos­kuulemisen hämmensi niin republikaaneja kuin todistajaakin: ”Tuo on todella uhkaavaa”

  7. 7

   Katsojien ryntääminen kentälle tuo Suomelle rangaistuksen, mutta mikään sanktio ei pudota Huuhkajia EM-kisoista

  8. 8

   Lontoolaisessa luksus­hotellissa kaupiteltiin tällä viikolla ”kultaisia passeja” EU:n varoituksista huolimatta

  9. 9

   Huuhkajilla on vielä iso panos Kreikka-ottelussa, voitolla voisi tulla todellinen lottopotti EM-kisalohkojen arvonnassa

  10. 10

   Turkin karkottama Isis-vaimo saapui Saksaan ja otettiin kiinni heti lento­kentällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  3. 3

   Katsojien ryntääminen kentälle tuo Suomelle rangaistuksen, mutta mikään sanktio ei pudota Huuhkajia EM-kisoista

  4. 4

   Trumpin twiittailu kesken virka­rikos­kuulemisen hämmensi niin republikaaneja kuin todistajaakin: ”Tuo on todella uhkaavaa”

  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Ammattiliitot: Työnantajat vaativat uusiin työehto­sopimuksiin ”törkeitä” muutoksia, jotka murentavat työntekijöiden asemaa

  7. 7

   Anna Rahikaisen lapsuudessa sattui traaginen onnettomuus, ja nyt hän kammoaa vanhoja autoja – HS:n lukijat kertovat peloista, jotka ovat periytyneet lapsuudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Kristillisiltä vaikuttajilta kannanotto Räsäsen puolesta: ”Kaikki muut paitsi kristityn mielipiteet sallittuja”

  9. 9

   Huuhkajilla on vielä iso panos Kreikka-ottelussa, voitolla voisi tulla todellinen lottopotti EM-kisalohkojen arvonnassa

  10. 10

   Halveksittu ”laitapuolen Lönnrot” asui siltojen alla ja tallensi Kallion kadunmiesten ja -naisten elämää kaunistelematta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  5. 5

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  9. 9

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  10. 10

   Aivot, mielenterveys, sydän, keuhkot – Kolme asiantuntijaa kertoo, mitä kannabiksen vaikutuksista terveyteen todella tiedetään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää