Ulkomaat

Venäjän sotilaat muuttivat Syyrian sodan kulun ja partioivat nyt myös kurdialueella: Mitä Venäjän operaatiosta tiedetään?

Syyriassa on palvellut syksystä 2015 alkaen lähes 70 000 venäläissotilasta, tosin vain muutama tuhat kerrallaan.

Moskova

Manbijin kaupungissa Pohjois-Syyriassa partioi tällä viikolla venäläisiä sotilaspoliiseja.

Venäläisten kolonna on symbolisesti merkittävä, sillä vielä äskettäin Syyrian kurdialueella sijaitsevan kaupungin kaduilla liikkuivat Yhdysvaltain sotilaat. Yhdysvaltain ilmoitettua vetäytymisestään kurdit päästivät Syyrian ja Venäjän joukot alueelle suojaksi Turkin hyökkäystä vastaan.

Venäjällä symbolismi on ymmärretty. Venäläisviestimet ovat lähettäneet kuvaa venäläisistä Yhdysvaltain tukikohdissa, jotka on selvästi hylätty pikaisesti.

Venäjä on kertonut sen sotilaita olevan myös Turkin ja Syyrian joukkojen välissä, käytännössä estämässä kahden maan yhteenottoa.Venäjä on ollut keskeinen sotilaallinen toimija Syyriassa syyskuusta 2015, jolloin se lähetti joukkojaan Syyrian presidentin Bashar al-Assadin tueksi. Se oli tukenut Assadia jo aiemmin, mutta Venäjän pommitukset käänsivät sodan suunnan al-Assadin eduksi.

Lue lisää: ”Suolisto oli hajalla, mutta olin koko ajan tajuissani” – aleppolaiset kertovat HS:lle, millaista on elää murskaksi pommitetussa kaupungissa

Yhdysvaltain vetäydyttyä kurdialueelta al-Assadin joukot pääsivät etenemään myös sinne. Samalla Venäjän merkitys vain kasvoi.

Syyria oli Venäjän vanha liittolainen. Venäjällä oli siellä tukikohta Neuvostoliiton peruna jo ennen sisällissotaa.

Mutta mitä Venäjän joukoista Syyriassa tiedetään?

Paljonko venäläisiä sotilaita Syyriassa on?

Tuoreimpien tietojen mukaan Syyriassa on palvellut yhteensä noin 68 500 venäläissotilasta. Joukossa on ollut 460 kenraalia, yli 27 000 upseeria ja yli 40 000 aliupseeria ja sotamiestä.

Sotilaat ovat ilmeisesti kaikki olleet ammattilaisia. Venäjä ei ole ilmoituksensa mukaan lähettänyt varusmiehiä Syyriaan.

Rotaatio on ollut nopeaa. Tarkkoja määriä ei tiedetä, mutta asiantuntijoiden mukaan venäläissotilaita on ollut yhtä aikaa Syyriassa enimmillään 6 000–7 000.

Jonkinlaista mittakaavaa saatiin maaliskuussa 2018 järjestettyjen Venäjän presidentinvaalien yhteydessä. Puolustusministeriön mukaan Syyriassa äänesti silloin 2 954 venäläistä sotilasta. Sen mukaan äänestysprosentti oli 99,2.


Entä muita taistelijoita?

Useiden lähteiden mukaan Syyrian hallinnon puolella on taistellut myös tuhansia venäläisiä palkkasotilaita. Heidän on kerrottu olevan Kremliä lähellä olevan Wagner-yhtiön palkkalistoilla.

Yleisen käsityksen mukaan Venäjä käyttää Syyriassa tällaisia sopimustaistelijoita, koska näin virallinen kaatuneiden määrä saadaan pidettyä matalana. Venäjä kiistää asian, mutta useat venäläistoimittajat ovat haastatelleet taistelijoiden omaisia.

Asia sai kansainvälistä huomiota, kun tällainen ryhmä hyökkäsi kurdijoukkoja vastaan alkuvuodesta 2018. Kurdien tukikohdassa oli myös yhdysvaltalaissotilaita, joten Yhdysvallat pysäytti hyökkäyksen muun muassa ilmapommituksin. Jopa 300 venäläisen sopimustaistelijan arveltiin kuolleen.

Lue lisää: Venäjän varjoarmeija taistelee Syyriassa ilman että virallinen uhriluku kasvaa – asetelma sai Yhdysvallat tappamaan kymmeniä venäläisiä

Myös terroristijärjestö Isisin joukoissa on ollut paljon taistelijoita erityisesti Venäjän Pohjois-Kaukasiasta ja Keski-Aasian entisistä neuvostotasavalloista. Venäjän kansalaiset ovat olleet Isisin suurin vierastaistelijoiden ryhmä tunisialaisten jälkeen.

Venäjän kansalaisia Isisissä on paljon siksi, että Pohjois-Kaukasiassa on ollut pitkään islamistikapinallisia, jotka pitkään toimivat terroristijärjestö Kaukasian emiraatissa.

Venäjän viranomaiset päättivät tuhota Kaukasian emiraatin ennen alkuvuodesta 2014 pidettyjä Sotšin talviolympialaisia. Viranomaiset kovensivat otteitaan ja käytännössä avasivat rajan Pohjois-Kaukasian jihadisteille Lähi-itään lähtemiseksi. Yhdessä nämä toimet heikensivät järjestöä niin paljon, että se hävisi ideologisen taistelun Isisille.

Isis on siis uhka Venäjälle. Se on ilmoittanut olleensa muutamien Venäjään kohdistuneiden terrori-iskujen takana.

Lue lisää: Mitä tehdä Isisin naisille ja lapsille? Venäjä toi Aminan Irakista mummolle, mutta Isisiin kuuluneita äitejä sekään ei halua

Lue lisää: Isisin pääkaupungissa Raqqassa on venäläinen ala-aste – järjestö varoittaa Venäjältä Syyriaan lähteneiden jihadistien uhasta

Lue lisää: Entisistä neuvostotasavalloista tuli Isisin rekrytoinnin kohde – Tukholman ja Pietarin iskut toivat keskiaasialaisen terrorismin Itämerelle

Kuinka paljon venäläiset sotilaat ovat osallistuneet taisteluihin?

Venäjän operaatio on ollut pitkälti ilmaoperaatio. Venäjä on tukenut Syyrian armeijaa ilmapommituksin lentokoneista ja helikoptereista. Se on myös ampunut ohjuksia etäämpää.

Tämä on osaltaan auttanut pitämään myös uhriluvun pienenä. Sanomalehti Kommersantin mukaan venäläisiä sotilaita oli kaatunut syyskuun loppuun mennessä 108. Heistä 39 kuoli An-26-lentokoneen tuhouduttua Hmeimimin tukikohdassa keväällä 2018.


Miten Venäjällä on suhtauduttu operaatioon?

Sitä pidetään yleisesti menestyksekkäänä. Venäjällä korostetaan maan roolia terroristijärjestö Isisin heikentämisessä, mutta se pommitti myös useita muita kapinallisryhmiä usein enemmän kuin Isisiä. Juuri tämä vahvisti al-Assadin asemaa, Isisiä vastaan taistelivat monet muutkin.

Viime päivinä Venäjällä on raportoitu Syyrian tapahtumista erityisen voitokkaasti. Venäläiset kansainvälisen politiikan analyytikot ovat olleet hämillään, koska eivät ole pystyneet järjellä selittämään Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vetäytymispäätöstä ja sen seurauksena vahvistunutta Venäjän asemaa.

Tosin tavallisten ihmisten parissa on ollut myös kyllästymistä, joskaan uusimman käänteen vaikutusta ei vielä tiedetä. Tuoreimmat mielipidemittaukset ovat keväältä. Huhtikuussa vastaajista 55 prosenttia toivoi operaation pikaista päätöstä. Näin ajattelevien määrä oli kasvanut.

Yleiseen mielipiteeseen ei ole juuri vaikuttanut Venäjän toiminta siviilikohteissa, kuten sairaaloiden pommitus. Sanomalehti The New York Times julkaisi niistä taas todisteita viime viikolla.

Tällä viikolla Venäjä vetäytyi uutistoimisto Bloombergin mukaan Geneven sopimuksen lisäpöytäkirjasta, joka koskee kansainvälisten aseellisten selkkausten uhrien suojelemista. Presidentti Vladimir Putin perusteli vetäymistä sillä, että hänen mukaansa sopimuksen lisäpöytäkirjaa voidaan käyttää poliittisiin tarkoituksiin.

Se on syyttänyt poliittisiksi myös epäilyjä siitä, että al-Assadin joukot olisivat käyttäneet kemiallisia aseita siviilejä vastaan.

Suurta vaikutusta ei näytä olleen myöskään Venäjään kohdistuneilla terrori-iskuilla, jotka Isis väittää tehneensä kostona Venäjän Syyrian-operaatiosta.


Miten Venäjä on hyötynyt operaatiosta?

Operaatio on selvästi kasvattanut Venäjän roolia Syyriassa, Lähi-idässä ja koko maailmassa. Operaation avulla Venäjä myös murtautui Krimin miehitystä seuranneesta erityksestä, mitä Venäjällä ei tosin juuri mainita.

Venäläiset asiantuntijat puhuvat mielellään myös sotilaallisista hyödyistä.

”Syyriasta on tullut upseerien korkeakoulu. Lähes kaikki korkeat upseerit, lähes kaikki ilmavoimien lentäjät ovat olleet siellä”, venäläisen Strategian ja teknologian analyysin keskuksen johtaja Ruslan Puhov sanoi syyskuun lopussa Moskovski Komsomolets -lehdelle.

Kymmenettuhannet sotilaat ovat siis saaneet kokemusta oikeasta sodasta, mukaan luettuna erikoisjoukot ja sotilaspoliisit. Puhovin mukaan Syyriassa on taisteltu kuuman kostealla rannikolla, idän aavikoilla ja pohjoisen vuoristoisilla ja metsäisillä alueilla.

”Lentäjien on myös pitänyt toimia kaupunkialueilla ja teollisuuskeskittymissä Aleppossa ja Homs–Hama-linjalla. Sellaisen laajan kokemuksen arvoa ei voi mitata rahalla”, hän sanoi.

Sodassa on myös voitu testata uutta aseistusta ja muuta kalustoa, kuten risteilyohjuksia, laivoja, ajoneuvoja ja lennokkeja. Venäjä esimerkiksi ampui lokakuussa 2015 Kalibr-risteilyohjuksia Kaspianmereltä Syyriaan.

Samalla on voitu markkinoida venäläistä aseistusta. Syyrian sotaa seuranneet maat ovat puolustusministeriön mukaan olleet kiinnostuneita Venäjän siellä käyttämistä aseista ostomielessä.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  2. 2

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  3. 3

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  4. 4

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  9. 9

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  10. 10

   Iivo Niskanen sai Ylläksen leirilleen yllättävää harjoitusseuraa: ”Olemme viettäneet neljän tähden illallisia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää