Ulkomaat

Boris Johnson lähetti brexitin lykkäys­pyynnön EU:lle, mutta jätti sen allekirjoittamatta

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk käy nyt kartoittamaan, mitä eri EU-maat ajattelevat uudesta brexit-lykkäyksestä.

Lontoo

Britannian EU-ero mutkistui lauantaina, kun alahuone pakotti pääministeri Boris Johnsonin anomaan EU:lta lisäaikaa brexitin hoitoon.

Päätöksen myötä laki velvoitti Johnsonin lähettämään pyynnön lykkäyksestä Brysseliin.

”Lykkäyspyyntö on saapunut. Ryhdyn nyt kyselemään EU-johtajilta, kuinka pyyntöön vastataan”, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk twiittasi puoliltaöin Suomen aikaa.
EU-maiden pitää nyt päättää, millä ehdoin mahdollista uutta brexit-lykkäystä myönnetään. Britannian EU-eroa on lykätty aiemmin jo kahdesti.

Financial Times -lehden toimittaja twiittasi Britannian lykkäyspyyntökirjeen. Kirje on virallinen ja lyhyt, eikä Johnson ole sitä allekirjoittanut. Kirjeessä lykkäystä pyydetään tammikuun loppuun.
Tämän lisäksi Johnson lähetti Tuskille myös toisen pidemmän kirjeen, jossa hän varoitti lisälykkäyksen vaarantavan niin Britannian kuin myös EU:n edut sekä keskinäisen suhteen.

”Olen luottavainen sen suhteen, että saamme [brexit]-prosessin päätökseensä lokakuun 31. päivään mennessä”, Johnson kirjoitti.
Mail on Sunday -lehden tietojen mukaan Johnson olisi lähettänyt samalla kertaa peräti kolme eri kirjettä. Näin hän pääsisi irtisanoutumaan poliittisesti alahuoneen kannasta. Kolmas ”kirje” oli kopio laista, jonka perusteella Johnsonin piti lykkäystä anoa.

Myös konservatiivipuoluetta lähellä oleva The Sunday Telegraph -lehti uutisoi, että Johnson kirjoitti EU-johtajille erikseen omasta kielteisestä kannastaan brexit-lykkäykseen.

Mitä parlamentissa tapahtui?

Brittiparlamentin alahuoneen oli määrä äänestää lauantaina brexit-sopimuksesta. Äänestystä erosopimusta ei silti tullutkaan, vaan alahuone hyväksyi sen sijaan äänin 322–306 muutosehdotuksen, joka vaatii ensin erosopimukseen liittyvän lainsäädännön voimaansaattamista.

Yllätyskäänne oli suuri pettymys Johnsonille. Vielä perjantaina Johnson oli saanut paistatella voittajana, koska oli onnistunut neuvottelemaan osan erosopimusta uusiksi muun EU:n kanssa.

Koska erosopimusta ei hyväksytty lauantaina, piti Johnsonin anoa lain mukaan EU:lta brexit-päivän lykkäystä.

”En aio neuvotella lykkäyksestä – – ensi viikolla hallitus tuo [alahuoneeseen] lainsäädäntöehdotuksen, ja lähdemme EU:sta”, tappion kokenut Johnson sanoi vielä heti äänestystuloksen selvittyä.


Eurooppa-neuvoston eli jäsenmaiden puheenjohtaja Donald Tusk twiittasi aiemmin lauantai-iltana keskustelleensa tilanteesta Johnsonin kanssa ja ”odottavansa kirjettä”.
PA-uutistoimisto puolestaan raportoi Johnsonin kirjoittaneen ensin brittikansanedustajille, että hän aikoo kertoa EU:lle, että lisälykkäys ei ole ratkaisu.

”En aio neuvotella lykkäyksestä EU:n kanssa. Aion kertoa EU:lle saman kuin mitä olen sanonut brittiläiselle yleisölle 88 pääministeripäiväni ajan: lisälykkäys ei ole ratkaisu”, Johnsonin kirjoitti parlamentaarikoille.
BBC puolestaan raportoi jo aiemmin lauantai-iltana, että Johnson oli vahvistanut Tuskille lähettävänsä lykkäystä koskevan kirjeen kuten laki vaatii.
Johnson keskusteli tilanteesta myös Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa. Reutersin mukaan Macron oli toivonut Johnsonia selventävän Britannian brexit-tavoitteita.

EU-komission tiedottaja puolestaan twiittasi, että Britannian hallituksen tehtävä on kertoa tulevista askelista mahdollisimman nopeasti.

Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Pääministeri Johnson sanoi lauantaina alahuoneessa toivovansa, että ”EU-kollegat ja -ystävät” eivät ole yhtä viehättyneitä brexit-lykkäyksestä kuin brittiparlamentin oppositio.

”Olen sanonut, että meidän pitää saada brexit valmiiksi lokakuun 31. päivään mennessä, jotta tämä maa pääsee eteenpäin. Tämä pysyy. Ei lykkäyksiä, sillä aion tehdä kaikkeni, jotta EU-ero toteutuu.”

Mahdollista on nyt sekin, että alahuone äänestääkin erosopimuksesta ensi maanantaina.

Maanantaista äänestystä väläytti hallituksen parlamenttiasioista vastaava ministeri Jacob Rees-Mogg. Päätösvalta äänestyksistä kuuluu puhemies John Bercow’lle.


Kaiken kaikkiaan tilanne on sekava. Kukaan ei tiennyt heti äänestystuloksen selvittyä varmasti, kuinka brexit-prosessi nyt etenee.

Vaikka Johnson ilmoittikin, että hän ei ”neuvottele” brexit-päivän lykkäyksestä, on brittihallituksen uskottu alun perinkin noudattavan lopulta lakia. Näin konservatiivihallituksen ministerit ovat myös aiemmin vakuuttaneet.

Eri arvioiden mukaan huomiota pitää kiinnittää myös sanavalintoihin. Johnson on sanonut useaan kertaan, että hän ei halua ”neuvotella” lykkäyksestä. Pääministeri toivoo, että lykkäyskirjeen lähettämisen – lain niin vaatiessa – voi tulkita toimimiseksi pakon edessä.

Tilanteen yleinen epäselvyys johtuu siitä, että Britannian EU-eron kaikkiin käänteisiin ei ole olemassa valmiita sääntöjä. Alahuone ja hallitus improvisoivat tilanteen edetessä. Lauantaina eräskin huolestunut parlamentaarikko kyseli alahuoneessa, kuinka edes alahuone voisi saada ajoissa tiedon kirjeen lähtemisestä.


Oppositiojohtaja Jeremy Corbyn puolestaan sanoi, että alahuoneen jarrutuspäätös esti mahdollisen äkkieron EU:sta. Hän vaati Johnsonia hakemaan brexit-lykkäystä.

”Pääministerin on nyt noudatettava lakia. Hän ei voi käyttää enää retoriikkaa sopimuksettomasta erosta myydäkseen huonoa erosopimustaan – – lopullinen päätösvalta brexitistä kuuluu kansalle”, Corbyn sanoi.

Uutta EU-kansanäänestystä vaativat myös Lontoon keskustaan kokoontuneet mielenosoittajat.

Voittoisan muutosehdotuksen takana oli parlamentaarikko Oliver Letwin tukijoineen. Letwin kuluu niihin kapinallisiin konservatiivikansanedustajiin, jotka saivat syykuussa potkut konservatiivien parlamenttiryhmästä tukittuaan sopimuksettoman EU-eron yhdessä opposition kanssa.

Letwinin uuden ehdotuksen tarkoitus oli varmistaa, että sopimuksetonta eroa ei pääse tapahtumaan missään olosuhteissa.

”Se estää meitä rysähtämästä automaattisesti ulos [EU:sta] lokakuun 31. päivä, jos erosopimus ei olisikaan vielä voimassa”, Letwin sanoi lauantaina alahuoneessa.

Varajärjestelmää tarvitaan hänen mielestään yhä, sillä vaikka alahuone olisikin hyväksynyt itse erosopimuksen, edellyttää sopimuksen voimaantulo myös siihen liittyvän lainsäädännön hyväksymistä. Varsinainen lakiehdotus voi kaatua alahuoneessa, kun parlamentaarikot alkavat puida lakitekstin monia yksityiskohtia.

Käytännössä Letwinin muutosehdotuksen läpimeno pitkittää brexit-prosessia. Monet konservatiivit moittivatkin lauantaina Letwiniä brexitin jarruttamisesta.

Letwinin ehdotus ei kuitenkaan kyseenalaista itse brexitiä tai edes EU-eroa lokakuun loppuun mennessä.


Brexitiä vastustava liberaalidemokraattipuolue kiitteli lauantaina jarrutusesityksen läpimenoa.

”Se estää äkkieron EU:sta. Emme voi luottaa tässä asiassa vain hallitukseen”, liberaalidemokraattien johtaja Jo Swinson sanoi BBC:lle äänestyksen ratkettua.

Miten erosopimusta kommentoitiin?

Istuntopäivän aluksi Johnson raportoi alahuoneelle perjantaina päättyneen EU-huippukokouksen tuloksista. Johnson pahoitteli heti kärkeen, että alahuoneen pitää istua lauantaina ensimmäistä kertaa 37 vuoteen.

Sen jälkeen hän kehotti parlamentaarikkoja asettumaan uuden brexit-sovun taakse.

”Nyt on tämän upean alahuoneen tilaisuus yhdistää kansakunta – – erosopimus antaa koko Yhdistyneelle kuningaskunnalle tilaisuuden lähteä EU:sta lokakuun 31. päivä ja toteuttaa EU-kansanäänestyksen tahdon”, Johnson sanoi.

Pääministerin jälkeen puhunut oppositiojohtaja Corbyn vaati Johnsonin erosopimuksen kaatamista ja uutta EU-kansanäänestystä.

Johnsonin vakiovastaus opposition kritiikkiin oli se, että brexit on nyt aika hoitaa kotiin.

Pääministeriä arvosteltiin lauantaina muun muassa siitä, että uusi erosopimus tuo tullitarkastuksia Pohjois-Irlannin ja Britannian välille, vaikka Pohjois-Irlanti juridisesti jääkin Yhdistyneen kuningaskunnan tullialueeseen.

”Tämä sopimus on erittäin haitallinen unionille [Yhdistyneelle kuningaskunnalle]”, moitti pohjoisirlantilaisen Demokraattisen unionistipuolueen (DUP) parlamentaarikko Sammy Wilson.

DUP kannattaa brexitiä ja on ollut konservatiivihallituksen apupuolue. DUP:n odotettiin kuitenkin äänestävän erosopimusta vastaan, koska sopimus tuo lisää byrokratiaa ja kaupan esteitä Pohjois-Irlannin ja Britannian välille.

DUP äänesti iltapäivällä jarrutusesityksen puolesta. Puolue haluaa tutustua Johnsonin neuvottelemaan erosopimukseen kaikessa rauhassa.

Pääministerin vastailtua kansanedustajien brexit-kysymyksiin kahden tunnin ajan alkoi varsinainen väittely uudesta erosopimuksesta. Keskustelun alusti brexit-ministeri Stephen Barclay.

”Meidän on saatettava brexit loppuun lokakuun 31. päivään mennessä”, Barclay sanoi ja vaati näin alahuonetta äänestämään sopimuksen puolesta ja välttämään lisälykkäyksiä.

Jos alahuoneen enemmistö olisi asettunut lauantaina sopimuksen taakse, olisi Britannian EU-ero edistynyt isolla harppauksella.

Jos taas alahuone olisi kaatanut erosopimuksen, olisi Johnsonin pitänyt anoa silloinkin muulta EU:lta brexit-päivän lykkäystä tammikuun loppuun asti. Lykkäystä edellyttää laki, jonka brittiparlamentti hyväksyi syyskuussa. Tarkoituksena on tukkia sopimukseton EU-ero.

Entinen pääministeri ja nykyinen rivikansanedustaja Theresa May on kampanjoinut seuraajansa Boris Johnsonin erosopimuksen puolesta. Johnsonin erosopimus on suurimmalta osin sama kuin Mayn erosopimus, joka kaatui alahuoneessa kolmesti.

”Jotkut haluavat toisen kansanäänestyksen. Mutta uutta kansanäänestystä ei voi järjestää vain siksi, että jotkut eivät ole tyytyväisiä ensimmäisen kansanäänestyksen tulokseen”, May sanoi alahuoneessa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Mitä tapahtuu seuraavaksi?


 Britannia on yhä eroamassa EU:sta lokakuun 31. päivä, jollei mistään muusta sovita.

 Alahuone ei halua äänestää brexit-sopimuksesta, ennen kuin siihen liittyvä lainsäädäntö on varmasti läpi.

 Koska alahuone ei hyväksynyt erosopimusta lauantaina, pitää pääministerin anoa lain mukaan EU:lta brexit-päivän lykkäystä. Johnson lähetti EU:lle lykkäyspyynnön, mutta jätti sen allekirjoittamatta.

 Mahdollinen lykkäys vaatii kaikkien 28 jäsenmaan suostumuksen.

 Johnson haluaa yhä brexitin lokakuun lopussa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  2. 2

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  3. 3

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  4. 4

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  5. 5

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  6. 6

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  7. 7

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  8. 8

   Suomessa kuolee vähemmän vauvoja kuin missään muualla, syy löytyy rokotuksista: ”Se on ollut melkoinen menestystarina”

  9. 9

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  10. 10

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää