Ulkomaat

Kurdit syyttävät Turkkia vetäytymisen estämisestä Ras al-Ainin alueelta, Turkki kiistää syytökset

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan esitti lauantaina jälleen uhkauksia siitä, että Turkki jatkaa operaatiotaan, mikäli tulitauko ei pääty Turkin toivomalla tavalla.

Taistelut Pohjois-Syyriassa vaikuttivat lauantaina hiljentyneen. Syyrian sotaa valvova kansalaisjärjestö Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) kertoi kuitenkin Ras al-Ainin kaupungin lähettyvillä tapahtuneista pommituksista.

Ennen tätä uutistoimisto AFP:n toimittaja oli kertonut, että taistelujen ääni oli perjantain jälkeen hiljentynyt. Lauantaina näkyvissä oli jokunen Turkin sotilasajoneuvo, mutta muuten alueella oli rauhallista, raportoi myös Reutersin toimittaja.

Perjantaina alueella kerrottiin olleen ainakin satunnaista tulitusta, vaikka Yhdysvaltain ja Turkin neuvottelemasta tulitauosta tiedotettiin jo torstai-iltana.

Turkki ja Yhdysvallat sopivat aiemmin tällä viikolla viisipäiväisestä tulitauosta. Tulitauon tarkoituksena on antaa kurdeille mahdollisuus poistua turvallisesti Pohjois-Syyrian Turkin vastaiselta rajalta, jonne Turkki haluaa perustaa ”turvavyöhykkeen”.

Kurdien SDF-joukot eivät olleet SOHRin mukaan vielä lauantaina aloittaneet vetäytymistä alueelta, kertoo AFP. Turkki on edellyttänyt sitä, että kurdien on lähdettävä alueelta.

Kurdien SDF-joukkoja johtava Mazloum Abdi syytti lauantaina Turkkia kurdijoukkojen evakuointitoimenpiteiden estämisestä Pohjois-Syyriassa sijaitsevan Ras al-Ainin kaupungin alueelta.

”Turkkilaiset estävät vetäytymistä Ras al-Ainin alueelta ja estävät joukkojemme, haavoittuneiden ja siviilien poistumisen”, Abdi sanoi puhelimitse AFP:n mukaan.

Turkki kielsi kurdien esittämät syytökset lauantaina. Nimettömänä pysyttelevä viranomainen kertoi AFP:n mukaan, että YPG jakaa ”väärää tietoa sabotoidakseen Turkin ja Yhdysvaltain välisen sopimuksen”. Turkki pitää YPG-joukkoja terroristijärjestönä.

Viranomainen viittasi kurdien syytökseen myös ”valeuutisena, jolla terroristit haastavat presidentti [Donald] Trumpia”. Hän vakuutti, että Turkki on ”samalla aaltopituudella” Yhdysvaltojen kanssa sekä tukee näin ollen YPG:n edellytyksiä vetäytyä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan esitti lauantaina uusia uhkauksia kurdeille ja sanoi, että presidentin terroristeiksi kutsumien kurdien ”päiden murskaamista jatketaan”, mikäli tulitauko ei johda Turkin toivomiin lopputuloksiin.

Erdoğanin mukaan Turkki aikoo jatkaa hyökkäystään kurdien hallitsemille alueille Syyriassa, jos tulitaukoa rikotaan. Toistaiseksi Turkki on sanonut noudattavansa tulitaukoa. Erdoğanin mukaan operaatio jatkuu välittömästi viiden päivän tulitauon jälkeen, mikäli kurdit eivät vetäydy alueelta.

Turkki ja kurdit ovat myös jo ehtineet syyttää toisiaan torstaina solmitun tulitaukosopimuksen rikkomisesta. Turkin puolustusministeriön mukaan Turkki on pitäytynyt sopimuksessa, mutta ministeriö sanoi tiedotteessa kurdien tehneen 36 tunnin aikana yhteensä 14 hyökkäystä. Taisteluja on käyty muun muassa Ras al-Ainin rajakylässä.

Kurdijohtoisten SDF-joukkojen mukaan Turkin tukemat syyrialaistaistelijat eivät ole kunnioittaneet tulitaukoa. Kurdiviranomaiset kertovat, että Turkin joukot pommittivat muun muassa Ras al-Ainin sairaalaa perjantaina, raportoi The Guardian.Samalla Venäjä on vahvistanut asemiaan Koillis-Syyriassa. Perjantaina venäläisviranomaiset tapasivat Syyrian presidentin Bashar al-Assadin kanssa ja keskustelivat Pohjois-Syyrian tilanteen rauhoittamisesta, kertoo uutistoimisto Reuters.

SDF-joukot ovat tehneet Syyrian hallituksen joukkojen kanssa sopimuksen alueen yhteisvalvonnasta.

Kurdien Abdi kommentoi lauantaina myös, että kurdit jatkavat taisteluaan terroristijärjestö Isisiä vastaan. Turkin hyökkäyksen on pelätty heikentävän kurdien mahdollisuuksia esimerkiksi valvoa vangittuna olevia Isisin taistelijoita.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Erdoğanin on määrä tavata ensi tiistaina Sotšissa ja keskustella siellä Syyriasta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syyttää Turkkia sotarikoksista ja siviileihin kohdistuneista laittomista iskuista. Myös YK vihjasi sotarikoksen ehkä tapahtuneen, kun kurdipoliitikko Hevrin Khalaf ammuttiin teloitustyyliin lähellä Turkin rajaa viikko sitten. YK:n kemiallisten aseiden kieltojärjestön asiantuntijat puolestaan tutkivat, ovatko Turkin joukot käyttäneet valkoista fosforia iskuissaan.

Kurdialueen viranomaisten mukaan taistelut ovat vaatineet ainakin 218 siviilin hengen. Heistä 18 on lapsia. Loukkaantuneita on 653.

Sotatoimiin osallistuneita ihmisiä on kuollut ainakin 421, ja suurin osa tappioista on kurdijohtoisilla SDF-joukoilla, kertoo SOHR. Turkin syyrialaisliittolaisia on kuollut 183.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

  2. 2

   Trumpin virkarikos­kuulemisen todistaja pyysi, etteivät poliitikot levittäisi valheita Ukrainasta: ”Tämä on Venäjän turvallisuus­palveluiden luoma fiktiivinen tarina”

  3. 3

   Trumpin erikoiset käsinkirjoitetut muistilaput tallentuivat kameralle, pian niiden pohjalta tehtiin biisi – Internet riemastui emorock-videosta

  4. 4

   Poliisin Karhu-ryhmän entinen varajohtaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen: ylikonstaapeli huijasi rikoskumppaninsa kanssa poliisilaitokselta yli 150 000 euroa

  5. 5

   Lehti: Syyriassa kuvatulla mestaus­videolla esiintyy venäläisiä palkka­sotureita

  6. 6

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  7. 7

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  9. 9

   Israelin pitkä­aikainen pääministeri Benjamin Netanjahu joutuu syytteeseen korruptiosta

  10. 10

   Poliisi aloittaa esitutkinnan: Helsingin kotihoito unohti vanhuksen, löytyi kuolleena kotoaan vuonna 2018

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  3. 3

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  4. 4

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen maahan­muutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  6. 6

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Virkarikos­tutkinnassa kuultiin järisyttävä todistus – Miten republikaanit puolustavat presidentti Trumpia?

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

  8. 8

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  9. 9

   Poliisin Karhu-ryhmän entinen varajohtaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen: ylikonstaapeli huijasi rikoskumppaninsa kanssa poliisilaitokselta yli 150 000 euroa

  10. 10

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  8. 8

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  11. Näytä lisää