Ulkomaat

Meksiko kävi huumekartellien kimppuun uusin keinoin, mutta verisen viikon ja nöyryytyksen jälkeen toimet herättävät epäilyksiä

Meksikon uusi presidentti haluaa tarttua huumekartellien taustatekijöihin, kuten köyhyyteen ja korruptioon, mutta kyvyttömyys vastata suoralla voimalla kartellien toimintaan rohkaisee jengejä, arvostelijat sanovat.

Kulunut viikko on ollut poikkeuksellisen verinen Meksikossa. Väkivaltaiset huumejengit ovat lahdanneet poliiseja ja nöyryyttäneet Meksikon hallitusta, useat eri uutismediat analysoivat.

Väkivaltaisuudet ja turvallisuusjoukkojen alistuminen kartellien tahtoon ovat saaneet arvostelijat kyseenalaistamaan vasemmistolaisen presidentin Andrés Manuel López Obradorin uuden turvallisuusstrategian. Viime joulukuussa valtaan astunut Obrador lupasi lähestyä maata riivaavaa huumeongelmaa toisin kuin edeltävät hallitukset, mutta nyt otteita epäillään liian pehmeiksi.

Mitä Meksikossa on tällä viikolla tapahtunut?

Maanantaina kartellin väijytyksessä ammuttiin kuoliaaksi 13 poliisia läntisessä Michoacanin osavaltiossa. Sosiaalisessa mediassa jaetuissa kuvissa näkyy palavia poliisiautoja ja murhattuja poliiseja.

Seuraavana päivänä 14 siviiliä ja yksi sotilas kuoli tulituksessa Tepochican kaupungissa Guerreron osavaltiossa. Vuonna 2014 samassa kaupungissa katosi 43 opettajaa. Tiistain verilöyly herätti kysymyksiä Meksikon turvallisuusjoukkojen voimankäytöstä.

Torstaina Meksikon turvallisuusjoukot yrittivät vangita tunnetun huumeparonin El Chapon eli Joaquín Guzmánin pojan Ovidio Guzmánin, jonka arvellaan veljensä kanssa käyttävän merkittävää valtaa isänsä kartellissa.

Nuoremman Guzmánin pidättäneet poliisit joutuivat kartellin jäsenten piiritykseen ja päätyivät vapauttamaan pidättämänsä rikolliset. The New York Timesin tietojen mukaan vapautusoperaatiota johti El Chapon vanhempi poika Ivan.

Epäonnistuneen pidätystilanteen jälkeen rikollisryhmät ottivat rajusti yhteen poliisien kanssa kirkkaassa päivänvalossa pitkin Culiacánin kaupunkia. Meksikon armeijan tietojen mukaan perjantaina kuoli ainakin kahdeksan ihmistä. Samalla Aguaruton vankilasta pakeni 51 vankia, BBC kertoo.


Kartellin tahtoon taipuminen sai turvallisuusasiantuntijat kritisoimaan presidentti Obradoria. Arvostelijoiden mukaan taipuminen kartellin tahtoon rohkaisee rikollisia ja antaa mielikuvan siitä, että kartellit johtavat Meksikoa.


Millainen jengienvastainen strategia Meksikolla on ollut aiemmin?

Meksikon presidentin Felipe Calderonin vuonna 2006 julistama ”sota huumeita vastaan” iski kovin ottein huumekartelleja vastaan. Sen jälkeen jengeihin liittyvään väkivaltaan on kuollut yli 200 000 ihmistä ja yli 40 000 ihmistä on kadonnut.

Kärkistrategiana oli pidättää huumekartellien johtohahmoja. Meksiko onnistui esimerkiksi pidättämään huumeparoni El Chapon pariin otteeseen, ennen kuin hänet luovutettiin Yhdysvaltoihin. Tämän vuoden heinäkuussa El Chapo tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen Yhdysvalloissa.

Toisaalta El Chapon ja muiden huumepomojen pidättäminen on johtanut huumekartellien jakautumiseen, ja niiden keskinäiset yhteenotot ovat muuttaneet alamaailman entistä arvaamattomammaksi. Meksikosta peräisin olevan heroiinin määrä Yhdysvalloissa on kasvanut 2010-luvulla, Yhdysvaltain viranomaiset arvioivat.

Viime vuonna huumeisiin liittyvään väkivaltaan kuoli Meksikossa 29 000 ihmistä.

Mikä on uusi strategia?

Presidentti Obrador on syyttänyt edellisiä hallituksia ongelmien synnyttämisestä. Perjantaina Obrador kommentoi viikon tapahtumia sanomalla, että ”tuleen ei voi vastata tulella”, ja vannoi yhä jatkavansa ongelman kitkemistä omalla tavallaan.

Hänen oma suunnitelmansa väkivallan ja huumeiden kitkemiseksi on perustunut humaaniin lähestymistapaan. Obrador on halunnut tarttua ongelmien juurisyihin, kuten köyhyyteen, korruptioon ja työttömyyteen.


Obrador on nostanut ihmisten palkkoja raja-alueilla, luonut tuhansia harjoittelupaikkoja ja yrittää edistää investointeja maan köyhissä eteläosissa. ”Halauksia, ei luoteja”, on yksi Obradorin iskulauseista.

Lisäksi Obrador perusti Meksikoon uudet turvallisuusjoukot, jonka päätehtäväksi on muotoutunut Meksikon ja Yhdysvaltain välisen rajan vartioiminen ja siirtolaisuuden vähentäminen Yhdysvaltain painostuksesta.

Lauantaina Meksikon ulkoministeri Marcelo Ebrard kertoi, että Obrador ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ovat keskustelleet puhelimessa ja päättäneet alkaa toimia sen eteen, että laittomien aseiden kulku Yhdysvalloista Meksikoon tyrehtyisi. Uutistoimisto Reutersin mukaan presidentit ovat keskustelleet mahdollisuudesta lisätä rajavalvonnassa käytettävää teknologiaa.

Meksiko on arvioinut, että yli 80 prosenttia Meksikossa rikollisten käytössä olevista aseista on tullut Yhdysvalloista, kertoo Reuters. Meksiko on jo pitkään kehottanut yhdysvaltalaisviranomaisia ottamaan asian nykyistä vakavammin.

Toimiiko Obradorin uusi strategia?

Arvostelijoiden mukaan Obradorin uusi strategia ei toimi. Ensimmäisen puolen vuoden aikana vuonna 2019 Meksikossa on murhattu enemmän ihmisiä kuin samassa ajassa vuonna 2018, kertoo uutistoimisto Reuters.

Turvallisuusjoukkojen rooli on epäselvä, eikä kartellien hajottamiseksi ole tehty selkeää suunnitelmaa. Torstain epäonnistunut pidätystilanne antaa muille jengeille viestin, että riittävällä aseellisella voimalla varustautuneet jengit voivat saada tahtonsa läpi, koska hallituksella ei ole pontta taistella takaisin, turvallisuusasiantuntija Gladys McCormick sanoo Reutersille.

International Crisis Groupin Meksiko-asiantuntija Falko Ernst sanoo uutistoimisto Reutersille, että hallituksen päättämättömyys on johtanut paikallisten aseellisten konfliktien riistäytymiseen kontrollista.

”Rikollisryhmien jäsenet ja johtajat ovat kertoneet minulle, että hallituksen vitkastelu on antanut niille enemmän liekaa”, Ernst sanoo.

Torstaisen välikohtauksen jälkeen Guzmanien perheen lakimies Jose Luis Gonzalez Meza puolestaan kiitti Obradoria.

”Meillä on humaani presidentti, kristitty presidentti, joka päätti lopulta olla satuttamatta Ovidioa”, lakimies sanoi Reutersin mukaan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tutkijat kehittivät uuden tavan määrittää, miten vanha koira on ihmisten iässä – Laskuri kertoo tuloksen lemmikille

  3. 3

   Tutkijat löysivät mullistavan keinon estää maapalloa uhkaavia hyönteisten joukkokuolemia: Sammuttakaa valot

  4. 4

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  5. 5

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  6. 6

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  7. 7

   Antti Rinne lupasi kieltää työehto­shoppailun, mutta sellainen laki olisi ”juridisesti aivan mahdoton”, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Useita valmisleipiä vedetään pois markkinoilta listeriavaaran vuoksi

  9. 9

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  10. 10

   Tämä postilakosta pitää nyt tietää – HS vastaa 13 keskeiseen kysymykseen lakosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  4. 4

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  5. 5

   Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen yhä useammin: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

  6. 6

   Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista

  7. 7

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  8. 8

   HS-analyysi: Postin työehto­sotku on Sdp:n painajainen

   Tilaajille
  9. 9

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne halvaantuisi, risteilylaivoja jäisi satamaan – Grafiikka näyttää, miten lakot uhkaavat laajentua maanantaina

  10. 10

   Alastomuus häviää somesta, se johtuu kiistellystä amerikkalaisesta laista, joka ulottaa vaikutuksensa nyt myös suomalaisten elämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Tuore video näyttää: Hermosoluteknologian lisäksi maailman nuorimpana yliopistosta valmistuva Laurent Simons, 9, tykkää koirastaan ja Fortnite-pelistä

  6. 6

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää