Mellakoiden väkivalta jättää jäljen Barcelonaan

Poliisi vastaa väkivaltaan kovin ottein. ”Mikään tässä ei ole normaalia”, sanoo niin Katalonian itsenäisyyden kannattaja kuin vastustajakin.

Julkaistu:

Barcelona

Katalonian pääkaupunki Barcelona elää nyt kaksoiselämää. Päiväsaikaan se hyrisee kuin ennallaan ja hellii asukkaitaan ja turistejaan poikkeuksellisen lämpimillä syyspäivillä.

Öisinkin on kuuma. Barcelona palaa.

Perjantain ja lauantain välisenä yönä mellakointi yltyi niin väkivaltaiseksi, että moni pitää sitä käänteenä Katalonian ja Espanjan suhteissa.


Lauantaina Barcelona heräsi mellakkakrapulaan. Yön mellakoinnin jälkiä siivottiin nopeasti: katuja paikkailtiin, seiniä maalattiin. Palaneista roskalaatikoista asfalttiin jääneet mustan läikät eivät tosin ehtisi peittyä ennen seuraavaa mellakkayötä.


Tämä viikko on historiallinen, sanoo Elisabet Roch Isern val­tiollisen poliisin Policía Nacionalin Katalonian-päämajan edessä.

Poliisitaloon virtaa samaan aikaan arvovaltaisia vieraita. Sinne menee Barcelonassa syntynyt Ranskan entinen pääministeri Manuel Valls, Ciudadanos-puolueen johtaja Inés Arrimadas ja sitten vielä kansanpuolue PP:n poliitikko Cayetana Álvarez de Toledo.

Roch Isern ei kehu poliitikkoja. Päin vastoin.

”Miten voi olla mahdollista, että viisi päivää mellakoiden alkamisesta emme vieläkään näe poliitikkoja yhdessä tekemässä ratkaisuja. Kenelläkään ei ole tähän enää otetta.”


Poliisitalon edusta on erikoinen paikka. Poliiseille ojennetaan mellakka-aidan yli kukkia ja heille hurrataan. Täällä valtion poliisille taputtavat lakia ja järjestystä vaativat unionistit eli ne, joiden mielestä Katalonian itsenäisyyspyrkimykset pitää nujertaa nyt lopullisesti.

Kansainvälisen suuryrityksen asiantuntijatehtävissä työskentelevä Roch Isern, 29, ei kuulu heihin. Hän on Katalonian itsenäistymisen kannalla samoin kuin miesystävänsä Marc Segura Sans, 29.

Kaksikko on liikkeellä toisen pariskunnan kanssa. Viestintäkonsultti Marta Civit Tarazona ja arkkitehti Luis Bellera ovat Roch Isernin ja Segura Sansin hyviä ystäviä – ja Katalonian itsenäistymisen vastustajia. Se ei ole kenestäkään mitenkään ihmeellistä, jakaahan kysymys myös perheitä.


Nelikko on mellakkakierroksella. Civit Tarazona ei ehtinyt edellisiltana mukaan ja haluaa nyt nähdä, mitä väkivaltaiset mellakat ovat jättäneet jälkeensä. Kaikkia jälkiä ei näe heti. Nelikko uskoo, että väkivaltaisuuksista on paljon seurauksia. Mitä, on yhä auki.

Massaprotestit laukaisi liikkeelle oikeudenkäynti, jossa itsenäisyysliikkeen johtajille määrättiin monen täysin käsittämättömänä pitämiä vankilatuomioita. Mutta turhautuminen kumpuaa kauempaa: korruptiosta, huonosta hallinnosta niin Madridissa kuin Kataloniassa, taloudellisesta epätasa-arvosta, Bellera sanoo.

Väkivaltakin muuttaa paljon.

”Pakko myöntää, että minäkin ymmärrän nyt väkivaltaa paremmin”, Roch Isern sanoo. ”Ajattelen, että sen syyt ovat oikeutettuja. Olemme osallistuneet rauhallisiin mielenosoituksiin vuosien ajan. Eivätkä ne ole muuttaneet mitään.”


Perjantai-ilta, Katalonian aukio aivan Barcelonan keskustassa, Passeig de Gràcian korttelit ja Urquinaonan aukio.

Kaupunki on poikkeustilassa. Alkuillan rauhanomaiset jättimielenosoitukset ovat ohi. Katalonian lippuihin kääriytyneet perheet ja kaveriporukat lipuvat pitkin katuja.

Aurinko laskee ja jännite nousee. Keskustassa velloo satojatuhansia ihmisiä.

Kasvonsa peittäneet huppupäät ovat nopeita. Muovipyörät rahisevien asfaltilla, kun nuoret miehet työntävät suuria roska-astioita barrikadeiksi. Roskalaatikon tuleen tuikkaaminen ei vie kauaa. Palava muovi nostaa ympäri kaupunkia ilmoille näyttäviä savupatsaita.

Jos tällä haettiin perjantai-iltaan näyttävyyttä ja dramatiikkaa, sitä saatiin.

Urquinaonan aukiolla mellakoitsijat ja poliisi käyvät pitkin yötä asemasotaa. Katukiveyksestä hakataan irti kiviä niin paljon, että tiehen jää valtavia aukkoja.

Katukivet lentävät kohti poliisia, samoin polttopullot.

Poliisi vastaa väkivaltaan väkivallalla. Se ampuu tennispallon kokoisia kumiluoteja ja kyynelkaasua. Barrikadeille vyöryy vesitykkejä. Poliisi käyttää voimaa ja hakkaa myös sivullisia.

Väkivaltaisten protestien kollektiivinen dynamiikka oma tutkimusalansa. Ei ihme. Uteliaisuus, uhka ja pelko sekoittuvat ihmismassan keskellä yhteisiksi säpsähdyksiksi. Kun jossain pamahtaa, sadat ryntäävät kaaosta pakoon.

Mielenosoitukset eivät ole kenenkään hallussa, tai jos on, niitä ohjaillaan kännyköistä. Anonyymin Demokraattinen tsunami -verkoston Telegram-kanavaa seuraa 353 000 ja Anonymous Catalonia -ryhmän kanavaa 189 000 ihmistä. Kanavilla raportoidaan minuutti minuutilta, mitä missäkin päin kaupunkia tapahtuu. Ihmiset liikkuvat sinne, minne kanavilla pyydetään.

Yön saldo: Vammoja saa 152 mielenosoittajaa ja yli 200 poliisia. Kiinni otettuja on satoja.


Totta kai näimme perjantaina väkivaltaa. Niin mielenosoittajien kuin poliisin, sanoo Marc Segura Sans lauantaina.

Tilanne on uskomaton, Bellera sanoo. ”Mikään tässä ei ole normaalia.”

Segura Sans ja Roch Isern ovat olleet mielenosoituksissa joka ilta. Väkivaltaisuudet ovat alkaneet joka ilta edellistä aiemmin.

”Perjantain ero aiempiin iltoihin oli valtava. Turhautuneisuus todella kasvoi. Siihen on kaksi syytä. Vaikka kansa on kaduilla, emme saa poliitikoilta todellisia reaktioita. Samaan aikaan poliisin väkivalta kasvaa”, Roch Isern sanoo.

Kaduilla on todella nuoria mellakoijia, tuskin parikymppisiä, Bellera sanoo. Uusi suku­polvi radikalisoituu uudella tavalla.

”Totta kai meidänkin sukupolvemme on lopen uupunut tähän kaikkeen. Mutta emme halua, että meidän kaupunkimme poltetaan.”

Turhautuneita eivät kuitenkaan ole vain nuoret.

”Poliitikot eivät edes yritä ratkaista ongelmiamme. Kyse on ainaisesta äänien kalastelusta, ja siksi meillä on pian neljännet ja sitten viidennet vaalit neljään vuoteen. Tätä ihmiset eivät sulata”, Bellera sanoo.

”En halua Katalonian itsenäistyvän, mutta en myöskään ymmärrä, mitä hallitus Madridissa ajattelee.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Tästä on kyse

Barcelonan mellakat


 Barcelonan mielenosoitukset alkoivat maanantaina, kun Espanjan korkein oikeus julisti 9–13 vuoden vankeustuomiot yhdeksälle Katalonian itsenäisyysliikkeen johtavalle poliitikolle kaksi vuotta sitten lokakuussa laittomasti järjestetystä kansanäänestyksestä Katalonian itsenäistymiseksi.

 Levottomuuksia ja väkivaltaisia yhteenottoja on ollut joka ilta, mutta perjantain ja lauantain välisenä yönä mellakointi sai uudet mittasuhteet.

 Perjantain suurmielenosoituksiin osallistui yli puoli miljoonaa ihmistä.

 

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  2. 2

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  3. 3

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  4. 4

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  5. 5

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  6. 6

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  7. 7

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  8. 8

   Suomessa kuolee vähemmän vauvoja kuin missään muualla, syy löytyy rokotuksista: ”Se on ollut melkoinen menestystarina”

  9. 9

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  10. 10

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää