Ulkomaat

Boris Johnson päätti pelastaa kasvonsa ”monen kirjeen hämäystaktiikalla” – ja taktiikka näyttää toimivan

Usean kirjeen taktiikka tähtää siihen, että Johnson säilyttää äänestäjien silmissä brexit-uskottavuutensa.

Lontoo

Politikoinnissa on tärkeää se miltä asiat näyttävät. Yhtä tärkeää on osata kertoa eri viestiä usealle eri yleisölle samanaikaisesti.

Britannian pääministeri Boris Johnson on viestintäasioissa vanha kettu. Silti hänenkin taitonsa joutuivat lauantaina kovalle koetukselle: pääministeri oli menettää brexit-uskottavuutensa, kun alahuone pakotti hänet anomaan muulta EU:lta brexit-päivän lykkäystä.

Hätä keinot keksii. Pääministeri päätti pelastaa kasvonsa niin sanotulla monen kirjeen hämäystaktiikalla.

Mitä lauantaina oikein tapahtui?

Brittiparlamentin oli määrä äänestää lauantaina brexit-erosopimuksesta, jonka voittoisa Johnson oli juuri neuvotellut EU:n kanssa osittain uusiksi.

Alahuone ei kuitenkaan syönyt kiltisti pääministerin kädestä. Parlamentaarikkojen enemmistö (322 vastaan 306) äänesti sen sijaan vaihtoehtoisesta reitistä: ensin brexit-päivää pitää lykätä, jotta erosopimukseen liittyvä lainsäädäntö ehditään saada varmasti voimaan.

Johnsonille alahuoneen äänestystulos oli iso pettymys. Se synnytti myös välittömän konkreettisen ongelman. Lain mukaan pääministerin piti lähettää muulle EU:lle brexit-päivän lykkäystä pyytävä kirje jo lauantain aikana. Mutta kuinka lykkäystä voi pyytää pääministeri, joka on luvannut lukemattomia kertoja, että hän ei lykkäystä ano?

Johnson avustajineen ratkaisi ongelman luovasti. Brysseliin Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille lähti peräti kolme kirjettä.


Ensimmäisessä niistä Britannia pyytää lyhyesti ja virallisesti brexit-päivän lykkäystä, niin kuin kansallinen laki vaatii. Tätä kirjettä Johnson ei allekirjoittanut. Lopussa lähettäjänä lukee vain virallinen titteli, ei Johnsonin nimeä.

Toinen kirje on epämuodollisempi. Siinä Johnson varoittaa – omalla nimellään ja allekirjoituksellaan – että lisälykkäys vaarantaisi Britannian ja EU:n edut sekä suhteen. ”Hyvä Donald”, kirje alkaa. Tuskin ja EU:n lisäksi tämä kirje on suunnattu korostetusti myös brittiläiselle kotiyleisölle.

Kolmas kirje on muodollinen liitekirje Britannian EU-suurlähettiläältä. Brysseliin lähti myös kopio lykkäystä edellyttävästä laista.

EU:n näkökulmasta asia on yksinkertainen. Britannialta on tullut pyyntö brexit-päivän lykkäämisestä tammikuun loppuun. Johnsonin allekirjoituksen puuttumisella ei ole väliä. Olennaista on pyyntö.

EU-johtajat pohtivat pyyntöä ehtiessään ja jaksaessaan. Moni on jo tuskastunut brexitin pitkittymiseen. On kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että muut 27 jäsenmaata pakottaisivat Britannian ulos unionista. Lykkäyksen ehdot ovat asia erikseen.

Johnsonin näkökulmasta tärkeintä on kuitenkin se, mitä brittiäänestäjät ajattelevat. Pääministerin piti pelastaa oma maine brexitin luotettavana toteuttajana. Viesti äänestäjille kuului: Lähetin lykkäyspyynnön Brysseliin vain parlamentin ja lain pakottamana – itse en sitä koskaan halunnut.

Uusimpia brexit-käänteitä ymmärtääkseen pitääkin kivuta Johnsonin pään sisään. Sieltä ei näy vain brexit, vaan myös Britannian seuraavat parlamenttivaalit.


Niin konservatiivit kuin muutkin puolueet käyvät jo alustavaa vaalitaistelua. Ennenaikaisten vaalien uskotaan koittavan viimeistään ensi vuoden alkupuoliskolla. Poliitikkojen pitää miettiä nyt tarkkaan, miltä heidän brexit-kannanottonsa näyttävät äänestäjien silmissä.

Johnson on mielipidemittausten mukaan yhä suosituin pääministeriehdokas. Hänellä on vankka brexit-uskottavuus, rupesihan Johnson kampanjoimaan EU-eron puolesta jo alkuvuonna 2016.

EU-eron käytännön hoito pääministerinä on kuitenkin paljon vaikeampaa kuin brexit-vaatimusten huutelu hallituksen ulkopuolelta. Sen on Johnsonkin saanut huomata.

Moni tulee sanomaan, että Johnson söi sanansa anoessaan EU:lta brexit-päivän lykkäystä. Paljon tulee kuitenkin olemaan niitäkin, jotka antavat Johnsonille auliisti anteeksi. Heidän syyttävä sormensa osoittaa brittiparlamentin ”kapinallisiin”, jotka eivät ole suostuneet hyväksymään erosopimusta. Sen jälkeen sormen voi aina suunnata EU:hun, joka ”ei päästä Britanniaa irti”.

Monen kirjeen taktiikka erilaisine pienine yksityiskohtineen toimii. Brittimedian kiinnostus on nyt kirjeissä, ei siinä, että Johnson petti lupauksensa. Jotain toista pääministeriä vaadittaisiin jo vastaavassa tilanteessa eroamaan.

Lauantain takapakista huolimatta on yhä täysin mahdollista, että Johnsonin neuvottelema erosopimus menee parlamentissa läpi. Useimmat lauantain brexit-jarrutukseen osallistuneista konservatiivien kansanedustajista eivät vastusta brexitiä tai erosopimusta sinänsä. He haluavat kuitenkin ensin takeet siitä, että sopimukseton ero on varmasti poissa laskuista.

Johnson vakuutti yhä lauantaina, että brexit toteutuu lokakuun loppuun mennessä. Silloin lykkäystä ei edes tarvittaisi, vaikka EU sitä myöntäisikin.

Lykkäyspyynnön lähettäminen Brysseliin muuttaa kuitenkin ilmapiiriä alahuoneessa. Iso paine ja kiire brexitin läpiviemiseksi katoaa jälleen kerran. Parlamentaarikoilla on taas varaa ja aikaa tarttua erosopimuksen ja liitännäislainsäädännön yksityiskohtiin – tai ajatella jotain ihan muuta.

Ilman aikapainetta ei tule brexitiä. Ja jos brexitiä ei tule, on Johnson seuraavissa vaaleissa vaikeuksissa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  2. 2

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  3. 3

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  4. 4

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  5. 5

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  6. 6

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  7. 7

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  8. 8

   Suomessa kuolee vähemmän vauvoja kuin missään muualla, syy löytyy rokotuksista: ”Se on ollut melkoinen menestystarina”

  9. 9

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  10. 10

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää