Ulkomaat

Boris Johnson päätti pelastaa kasvonsa ”monen kirjeen hämäystaktiikalla” – ja taktiikka näyttää toimivan

Usean kirjeen taktiikka tähtää siihen, että Johnson säilyttää äänestäjien silmissä brexit-uskottavuutensa.

Lontoo

Politikoinnissa on tärkeää se miltä asiat näyttävät. Yhtä tärkeää on osata kertoa eri viestiä usealle eri yleisölle samanaikaisesti.

Britannian pääministeri Boris Johnson on viestintäasioissa vanha kettu. Silti hänenkin taitonsa joutuivat lauantaina kovalle koetukselle: pääministeri oli menettää brexit-uskottavuutensa, kun alahuone pakotti hänet anomaan muulta EU:lta brexit-päivän lykkäystä.

Hätä keinot keksii. Pääministeri päätti pelastaa kasvonsa niin sanotulla monen kirjeen hämäystaktiikalla.

Mitä lauantaina oikein tapahtui?

Brittiparlamentin oli määrä äänestää lauantaina brexit-erosopimuksesta, jonka voittoisa Johnson oli juuri neuvotellut EU:n kanssa osittain uusiksi.

Alahuone ei kuitenkaan syönyt kiltisti pääministerin kädestä. Parlamentaarikkojen enemmistö (322 vastaan 306) äänesti sen sijaan vaihtoehtoisesta reitistä: ensin brexit-päivää pitää lykätä, jotta erosopimukseen liittyvä lainsäädäntö ehditään saada varmasti voimaan.

Johnsonille alahuoneen äänestystulos oli iso pettymys. Se synnytti myös välittömän konkreettisen ongelman. Lain mukaan pääministerin piti lähettää muulle EU:lle brexit-päivän lykkäystä pyytävä kirje jo lauantain aikana. Mutta kuinka lykkäystä voi pyytää pääministeri, joka on luvannut lukemattomia kertoja, että hän ei lykkäystä ano?

Johnson avustajineen ratkaisi ongelman luovasti. Brysseliin Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille lähti peräti kolme kirjettä.


Ensimmäisessä niistä Britannia pyytää lyhyesti ja virallisesti brexit-päivän lykkäystä, niin kuin kansallinen laki vaatii. Tätä kirjettä Johnson ei allekirjoittanut. Lopussa lähettäjänä lukee vain virallinen titteli, ei Johnsonin nimeä.

Toinen kirje on epämuodollisempi. Siinä Johnson varoittaa – omalla nimellään ja allekirjoituksellaan – että lisälykkäys vaarantaisi Britannian ja EU:n edut sekä suhteen. ”Hyvä Donald”, kirje alkaa. Tuskin ja EU:n lisäksi tämä kirje on suunnattu korostetusti myös brittiläiselle kotiyleisölle.

Kolmas kirje on muodollinen liitekirje Britannian EU-suurlähettiläältä. Brysseliin lähti myös kopio lykkäystä edellyttävästä laista.

EU:n näkökulmasta asia on yksinkertainen. Britannialta on tullut pyyntö brexit-päivän lykkäämisestä tammikuun loppuun. Johnsonin allekirjoituksen puuttumisella ei ole väliä. Olennaista on pyyntö.

EU-johtajat pohtivat pyyntöä ehtiessään ja jaksaessaan. Moni on jo tuskastunut brexitin pitkittymiseen. On kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että muut 27 jäsenmaata pakottaisivat Britannian ulos unionista. Lykkäyksen ehdot ovat asia erikseen.

Johnsonin näkökulmasta tärkeintä on kuitenkin se, mitä brittiäänestäjät ajattelevat. Pääministerin piti pelastaa oma maine brexitin luotettavana toteuttajana. Viesti äänestäjille kuului: Lähetin lykkäyspyynnön Brysseliin vain parlamentin ja lain pakottamana – itse en sitä koskaan halunnut.

Uusimpia brexit-käänteitä ymmärtääkseen pitääkin kivuta Johnsonin pään sisään. Sieltä ei näy vain brexit, vaan myös Britannian seuraavat parlamenttivaalit.


Niin konservatiivit kuin muutkin puolueet käyvät jo alustavaa vaalitaistelua. Ennenaikaisten vaalien uskotaan koittavan viimeistään ensi vuoden alkupuoliskolla. Poliitikkojen pitää miettiä nyt tarkkaan, miltä heidän brexit-kannanottonsa näyttävät äänestäjien silmissä.

Johnson on mielipidemittausten mukaan yhä suosituin pääministeriehdokas. Hänellä on vankka brexit-uskottavuus, rupesihan Johnson kampanjoimaan EU-eron puolesta jo alkuvuonna 2016.

EU-eron käytännön hoito pääministerinä on kuitenkin paljon vaikeampaa kuin brexit-vaatimusten huutelu hallituksen ulkopuolelta. Sen on Johnsonkin saanut huomata.

Moni tulee sanomaan, että Johnson söi sanansa anoessaan EU:lta brexit-päivän lykkäystä. Paljon tulee kuitenkin olemaan niitäkin, jotka antavat Johnsonille auliisti anteeksi. Heidän syyttävä sormensa osoittaa brittiparlamentin ”kapinallisiin”, jotka eivät ole suostuneet hyväksymään erosopimusta. Sen jälkeen sormen voi aina suunnata EU:hun, joka ”ei päästä Britanniaa irti”.

Monen kirjeen taktiikka erilaisine pienine yksityiskohtineen toimii. Brittimedian kiinnostus on nyt kirjeissä, ei siinä, että Johnson petti lupauksensa. Jotain toista pääministeriä vaadittaisiin jo vastaavassa tilanteessa eroamaan.

Lauantain takapakista huolimatta on yhä täysin mahdollista, että Johnsonin neuvottelema erosopimus menee parlamentissa läpi. Useimmat lauantain brexit-jarrutukseen osallistuneista konservatiivien kansanedustajista eivät vastusta brexitiä tai erosopimusta sinänsä. He haluavat kuitenkin ensin takeet siitä, että sopimukseton ero on varmasti poissa laskuista.

Johnson vakuutti yhä lauantaina, että brexit toteutuu lokakuun loppuun mennessä. Silloin lykkäystä ei edes tarvittaisi, vaikka EU sitä myöntäisikin.

Lykkäyspyynnön lähettäminen Brysseliin muuttaa kuitenkin ilmapiiriä alahuoneessa. Iso paine ja kiire brexitin läpiviemiseksi katoaa jälleen kerran. Parlamentaarikoilla on taas varaa ja aikaa tarttua erosopimuksen ja liitännäislainsäädännön yksityiskohtiin – tai ajatella jotain ihan muuta.

Ilman aikapainetta ei tule brexitiä. Ja jos brexitiä ei tule, on Johnson seuraavissa vaaleissa vaikeuksissa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  2. 2

   Kehomme vanhenee kolmen virstanpylvään kautta, ja ne paljastuvat tarkasti verestä

  3. 3

   Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

  4. 4

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  5. 5

   Vanhaan kouluun muuttanut perhe yllättyi remonttikuluista: ensimmäisen talven öljylasku 10 000 euroa

  6. 6

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  7. 7

   Ensin unohtuivat laulujen sanat, sitten koko elämä alkoi luisua alta – Laulaja Matti Esko on elänyt 20 vuotta masennuksen kanssa, ja nyt hän kertoo, millaista se on ollut

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki suunnittelee mittavaa ramppia keskelle Ruoholahtea, jotta Jätkäsaaren rekkaliikenne helpottuisi

  9. 9

   Vangittu ruotsalainen Isis-taistelija kertoo videolla arjestaan syyrialaisessa vankilassa

  10. 10

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  2. 2

   Oikeus tuomitsi mieskaksikon törkeästä raiskauksesta vankilaan, raiskasivat naisen vuorotellen

  3. 3

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  4. 4

   Presidentti Niinistö HS:lle: Hallituksen tulisi pohtia ”selkeän poliittisen päätöksen tekemistä” al-Holin suomalaisten kotiuttamisesta

  5. 5

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  6. 6

   Ruotsalaisyhtye Roxetten laulaja Marie Fredriksson on kuollut

  7. 7

   Laurent Simonsin, 9, piti saada yliopistotutkinto maailman nuorimpana, mutta nyt hän on lopettanut opintonsa valmistumista koskevan kiistan vuoksi

  8. 8

   Keskustan kansanedustaja vaatii, ettei hallitus tuo ketään al-Holin leiriltä, puheenjohtaja Kulmuni jätti puolueen linjan auki

  9. 9

   Eronnut nainen alkaa katsella nettipornoa, ja tv:ssä se näyttää sekä hauskalta että seksikkäältä – Kathryn Hahnista tuli keski-ikäisenä miehisen katseen rikkoja

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  5. 5

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  6. 6

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  7. 7

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  8. 8

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  9. 9

   Sota kasvatti selviytyjän, lähiö hissi­terapeutin ja lama menestyjän – HS:n erikois­artikkeli vie matkalle seitsemän sukupolven Suomeen

   Tilaajille
  10. 10

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  11. Näytä lisää