Ulkomaat

Onko Putinista Syyrian vaikean tilanteen purkajaksi? ”Venäjä haluaa ulos konfliktista mahdollisimman hyvillä pisteillä”, arvioi tutkija

Venäjällä on toimivat välit moniin Syyrian konfliktin osapuoliin. Vastineeksi rauhanneuvotteluista Venäjä kasvattaa vaikutusvaltaansa Lähi-idässä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan tapaavat toisensa tiistaina Sotšissa. Presidenttien tapaamisesta odotetaan alkua Syyrian vaikean ja monimutkaisen sodan purkamiselle.

Konflikti eskaloitui uuteen suuntaan, kun Yhdysvaltain joukot vetäytyivät Pohjois-Syyriasta ja Turkki hyökkäsi kurdien hallitsemille alueille ajaakseen kurdijoukot pois rajalta.

Venäjä riensi täyttämään Yhdysvaltojen jättämän aukon, ja pyrkii nyt näyttäytymään rauhantekijänä alueella. Venäjä onkin avainasemassa neuvotteluissa, sillä se on onnistunut säilyttämään toimivat välit moniin alueen eri toimijoihin, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Toni Alaranta.

”Venäjä ja Turkki tarvitsevat toisiaan, mutta kyllä Venäjä enemmän määrittelee, mitä Syyriassa tehdään, kuin toisinpäin”, Alaranta sanoo.

Yhdysvaltojen vetäytyminen Syyriasta merkitseekin, että Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia tukevilla Venäjällä ja Iranilla on entistä enemmän sananvaltaa alueen kehitykseen.

Tilanne Koillis-Syyriassa on erittäin riskialtis. Turkin apuna on Syyrian hallitusta vastustavia islamistikapinallisia ja jihadistiryhmiä. Kurdijoukot taas pyysivät Syyrian armeijalta apua, mihin Syyrian armeija suostui.

Turkin ja Syyrian joukkojen välissä on Venäjän sotilaita, jotka pitävät joukkoja erillään toisistaan.

Tilannetta ei helpota se, että Turkki on Nato-maa. Tällä hetkellä Naton sotkeminen konfliktiin ei kuitenkaan vaikuta todennäköiseltä.

Raja-alueella vallitsee viiden päivän tulitaukosopimus, jonka aikana kurdeilla tulisi olla mahdollisuus evakuoitua rajalta. Uutistoimistojen mukaan kurdijoukot ovat viikonloppuna alkaneet vetäytyä Ras al-Ainin kylästä Turkin rajalta.

Kurdijoukkojen tiedottajan mukaan Turkin joukot eivät kuitenkaan ole antaneet kurdien vetäytyä turvallisesti. Tulitaukosopimustakin on rikottu puolin ja toisin.

Turkki on pyytänyt Yhdysvaltoja hoputtamaan entisiä kurdiliittolaisiaan pois rajavyöhykkeeltä. Erdoğan on uhannut ”murskata kurditaistelijoiden päät”, jos heitä löytyy raja-alueilta 120 tunnin tulitauon päätyttyä tiistaina.


Ihmisoikeus­järjestöjen mukaan Turkki ja sen tukemat joukot ovat syyllistyneet sotarikoksiin Pohjois-Syyrian hyökkäyksessä.

Venäjän intressissä on synnyttää sopimus, joka estäisi tilanteen kärjistymisen Syyrian ja Turkin väliseksi sotilaalliseksi yhteenotoksi. Palkinnoksi Venäjä saa enemmän vaikutusvaltaa Lähi-idässä.

Venäjä suhtautuu ymmärtäväisesti Turkin huoleen kurdijoukoista sen rajalla, Alaranta sanoo. Neuvotteluiden odotetaankin johtavan Turkin toivoman turvavyöhykkeen syntymiseen.

Venäjä ei ole kuitenkaan suostumassa turkkilaismiehitykseen turvavyöhykkeellä tai Turkin ajatukseen väestönsiirrosta, eli syyrialaispakolaisten siirtämisestä kurdien alueille, Alaranta arvioi.

”Venäjä luultavasti asettaa jonkin aikarajan, jonka sisällä Turkki voi poistua Syyriasta menettämättä kasvojaan. Turkki voi siten osoittaa kansalaisilleen, että operaatio onnistui ja PKK:n [Kurdistanin työväenpuolueen] uhka on poissa”, Alaranta sanoo.

Turkki voisi suostua siihen, että Syyria ottaa kurdien hallitsemat alueet sotilaallisesti haltuunsa Venäjän avustuksella. Turkki on tukenut al-Assadia vastustavia joukkoja Syyriassa, mutta Syyrian hallitusten joukkojen läsnäolo sen rajalla ei sitä haittaa.

Vastineeksi Venäjä ja Syyria voisivat odottaa Turkkia hillitsemään tukemiaan islamistijoukkoja Idlibissä.Kurdien ja muiden alueella asuvien kansanryhmien tulevaisuus on hämärän peitossa.

”Venäjä ei välitä kurdeista sen enempää kuin yhdysvaltalaisetkaan. Kuten monta kertaa aiemminkin, venäläiset, länsimaat ja alueelliset toimijat ovat käyttäneet kurdeja omien intressien ajamiseen.”

Venäjä haluaa kuitenkin ulos konfliktista mahdollisimman hyvillä pisteillä, Alaranta arvioi. Siksi se saattaa painostaa Syyrian hallintoa antamaan pieniä myönnytyksiä kurdeille.

Alaranta arvelee, että Putin ottaa tiistain tapaamisessa esille myös Luoteis-Syyriassa sijaitsevan Idlibin maakunnan tilanteen.

Idlib on viimeinen alue Syyriassa, joka on Syyrian hallitusta vastustavien joukkojen hallinnassa. Joukot ovat kovan linjan islamisteja ja radikaaleja jihadisteja sekä Syyriasta että ulkomailta.

”Turkillakaan ei ole kontrollia näihin ryhmiin, vaikka se niitä aseistaa ja tukee.”

Heidän kohtalonsa on Syyrian konfliktin vaikeimpia kysymyksiä, Alaranta sanoo.

”Osa kapinallisista on valmiita neuvottelemaan, mutta sitten on jihadisteja, joiden kanssa Venäjä ja Syyria eivät suostu neuvottelemaan. Se on se vaikein kysymys, että taistellaanko siellä sitten viimeiseen mieheen ja aiheutetaan mahdollisimman paljon tuhoa, vai lähdetäänkö sieltä johonkin?”

Joka tapauksessa Venäjän ja Turkin presidenttien tapaaminen tiistaina tarjoaa jo näkymiä Syyrian konfliktin loppuvaiheille, Alaranta sanoo.

”Odotan, että he pyrkivät jo isommalla mittakaavalla tätä konfliktia purkamaan. Aika näyttäisi olevan kypsä näille ratkaisuille.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  2. 2

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  3. 3

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  4. 4

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  9. 9

   Suomessa kuolee vähemmän vauvoja kuin missään muualla, syy löytyy rokotuksista: ”Se on ollut melkoinen menestystarina”

  10. 10

   Whatsappista paljastui haavoittuvuus, joka mahdollistaa puhelimeen tunkeutumisen mp4-tiedostolla – päivitä versiosi heti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää