Ulkomaat

Skandaalit ovat tahranneet Justin Trudeaun mainetta: Tänään kanadalaiset äänestävät siitä, kuka on maan seuraava pääministeri

Kanada äänestää tänään uudesta parlamentista. Pääministeri Justin Trudeau yrittää luoda vaaleista kuvaa kahden kauppana, mutta totuus on toinen.

Surrey/Nanaimo

Sieltä hän tulee, näidenkin vaalien vetonaula, selfieiden ja kädenpuristusten kuningas, vaa­leansinisen kauluspaidan hihat käärittynä. Kanadan pääministeri ja liberaalipuolueen puheenjohtaja Justin Trudeau kulkee läpi kymmenien opiskelijoiden muodostaman joukon, joka työntyy häntä kohti. Paikalla olijoiden kännykät yrittävät tallentaa vilauksen koko maailman tuntemasta kultapojasta.

Anteeksi, pojittelu on kyllä väärin. Trudeau on 47-vuotias mies eli seitsemän vuotta vanhempi kuin hänen pahin kilpakumppaninsa, Kanadan konservatiiveja johtava Andrew Scheer.

Tänään maanantaina kanadalaiset äänestävät parlamenttivaaleissa ja samalla siitä, kuka on maan seuraava pääministeri.

Trudeau on päässyt fanilauman läpi puhujanpönttöön, joka on pystytetty Simon Fraser -yliopiston kirjakauppaan Surreyn kaupungissa, Vancouverin kupeessa. Pääministerin takana seisoo hiljaa joukko puolueen muita ehdokkaita. He näkyvät kuvissa, mutta eivät sano mitään.


On lokakuun 11. päivä, ja Trudeaun ääni on jo kampanjoinnista käheä. ”Kun kanadalaiset äänestävät, heidän on tehtävä tärkeä valinta. Menemmekö takaisin menneisyyden epäonnistuneeseen politiikkaan vai jatkammeko eteenpäin? Tämä on se valinta. Näin yksinkertainen ja tärkeä”, Trudeau sanoo.

Hän korostaa sanojaan entiselle draamaopettajalle sopivalla taidepaussilla. Siihen kuuluu silmien kevyt siristys ja lähes huomaamaton nyökkäys.

Tällaisina Trudeau on halunnut Kanadan parlamenttivaalit näyttää: tärkeinä mutta yksinkertaisina.

Tätä viestiä hän toistaa toistamisesta päästyään: ääni liberaaleille on ääni eteenpäin, ääni konservatiiveille on paluuta vanhaan, eikä vanha ole hyvä.

”Jatkaako hallitus, joka sijoittaa ihmisiin ja liikkuu eteenpäin, vai palaammeko takaisin Harperin vuosiin? Se on kysymys, jota kanadalaiset nyt itseltään kysyvät. Merci tout le monde”, Trudeau päättää ranskankielisiin kiitoksiin.

Stephen Harper oli Trudeaun edeltäjä. Konservatiivipääministeri oli vallassa vuosikymmenen. Hänen epäsuosionsa siivitti osaltaan Trudeaun liberaalit huimaan vaalivoittoon neljä vuotta sitten.

Uusi konservatiivijohtaja Scheer on nuori keskustaoikeistolainen, joka ei herätä suuria tunteita. Siksi Trudeau pelottelee äänestäjiä yhä Harperilla.

Vaalit eivät ole niin yksinkertaiset kuin Trudeau antaa ymmärtää. Mielipidekyselyjen perusteella liberaalit ja konservatiivit kilpailevat tasaisesti suurimman puolueen paikasta, mutta kumpikaan ei näytä saavan tarpeeksi ääniä muodostaakseen hallituksen yksin kuten Kanadassa on useimmiten tapana.

Uusimpien kyselyjen mukaan todennäköisin on liberaalien johtama hallitus, joka joutuu hakemaan tukea pienemmiltä puolueilta. Trudeaun suosio on pienentynyt, mutta puolue ei ole juuri menettänyt kannatustaan konservatiiveille. Heitä tukee nyt suunnilleen yhtä moni kuin neljä vuotta sitten.


Sen sijaan pääministeriin pettyneitä on siirtynyt muiden puolueiden taakse. Vihreät ja vain ranskankielisessä Quebecissä vaikuttava Quebecin blokki ovat noin kaksinkertaistaneet kannatuksensa viime vaaleista.


”Olemme enimmäkseen peitonneet ajatuksen, että ääni vihreille on hukattu ääni”, vihreiden puheenjohtaja Elizabeth May sanoo HS:lle vaalitilaisuudessa Nanaimossa kaksi viikkoa ennen vaaleja.

Kanadan vaalitapa on erilainen kuin Suomen. Jokaisesta vaalipiiristä valitaan vain yksi, eniten ääniä saanut edustaja.

Tapa ohjaa monia äänestämään strategisesti. Jos oman suosikin mahdollisuudet päästä läpi ovat pienet, valitaan se puolue, joka voi peitota epämieluisimman vaihtoehdon.

Näin ilmastonmuutoksesta huolissaan oleva kanadalainen ei äänestä vihreitä vaan liberaaleja, koska siten ainakaan konservatiivi ei pääse läpi. Trudeau vetoaa tähän luomalla kuvaa, että vaihtoehtoja on vain kaksi.

Näiden vaalien ei pitänyt enää olla tällaiset, sillä Trudeau oli luvannut tuoda Kanadaankin suhteellisen vaalitavan. Lupaus ei toteutunut.

Kanada on silti erilainen kuin neljä vuotta sitten.

”Stephen Harper oli hyvin polarisoiva hahmo, jota pelättiin ja vihattiin”, vihreiden May sanoo.

Edellisissä vaaleissa moni äänesti liberaaleja, koska pelkäsi muuten auttavansa Harperin pysymistä vallassa. Nyt vastaavaa pelkoa ei ole. Mutta ei ole myöskään samaa intoa kuin neljä vuotta sitten.

”Viimeksi meillä oli onnelliset vaalit”, Vancouver Sun -lehden kolumnisti Daphne Bramham sanoo.

Hänestä vaalitunnelma on tällä kertaa ollut synkempi, vaikka paperilla Kanadalla menee hyvin. Maan talous on kasvanut viime vuodet, ja työttömyys on alimmillaan 40 vuoteen.

Kiiltokuvamaisen alun jälkeen Trudeaun kautta ovat tahranneet useat häväistysjutut. SNC-Lavalin-yhtiöön liittyvä korruptio­skandaali ja syyskuussa julkisuuteen tulleet, rasistisina pidetyt kuvat Trudeausta kasvot mustattuina eivät kuitenkaan ole juuri heilauttaneet hänen puolueensa kannatusta.


Trudeaun henkilökohtaiseen maineeseen ne ovat kuitenkin jättäneet jäljen.

Kanadan suosituin poliitikko on nyt vasemmistolaista Uutta demokraattista puoluetta johtava Jagmeet Singh, joka on ensimmäinen ei-valkoinen kanadalaisen puolueen johdossa.

Singhin vanhemmat muuttivat Kanadaan Intian Punjabin osavaltiosta. Hän on sikhi eli pukeutuu turbaaniin.

Tällä on merkitystä, koska yksi vaaliteemoista on ollut Quebecin säätämä laki, joka kieltää viranomaisilta uskonnollisten symbolien käytön työpaikoilla. Sikhejä on 37 miljoonan asukkaan Kanadassa noin puoli miljoonaa.

Singh on kuin Li Andersson Suomen politiikassa. Hänen henkilökohtainen suosionsa ei käänny ainakaan kokonaan puolueen kannatukseksi. Silti Singh on pärjännyt vaaliväittelyissä hyvin, ja hänen puolueensa on ottanut gallupeissa huiman loppukirin.

Uusi demokraattinen puolue on perinteisesti Kanadan kolmanneksi suurin puolue. Niin nytkin. Sitä kannattaa noin 19 prosenttia kanadalaisista.

Tällä kertaa puolue saattaa saada kuninkaantekijän aseman, jos suuret puolueet joutuvat hakemaan vallalleen tukea muilta.

Kanadan politiikassa erikoisinta on se, miten vähäiseltä jakautuminen ääripäihin näyttää Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan verrattuna.

Kampanjoinnissa mennään kyllä henkilöön, ja loukkauksia on lentänyt, mutta mannerlaatat eivät järise. Pääpukarit ovat keskustaoikeistolainen ja keskustavasemmistolainen puolue, jotka kiistelevät ennen kaikkea verotuksesta ja menokurista.

Kanadan politiikassa lähes kaikki kannattavat seksuaalivähemmistöjen oikeuksia, kukaan ei halua perua kannabiksen laillistamista, eikä maahanmuutosta juuri keskustella, vaikka Kanadan asukkaista yli 20 prosenttia on syntynyt ulkomailla.

Parlamenttiin pyrkii tällä kertaa myös oikeistopopulistinen puolue. Konservatiivien puheenjohtajaksi yrittänyt Maxine Bernier perusti tappionsa jälkeen Kanadan kansanpuolueen vuonna 2018, mutta sen kannatus on vain 2,5 prosenttia. Jos puolue pääsee parlamenttiin, Bernierin ennustetaan olevan ainoa läpimenijä.

Koska konservatiiveja johtaa maltillinen poliitikko, enemmistövaalitapa on Kanadassa hillinnyt polarisaatiota. Maahanmuutto ja syrjäseutujen ongelmat jakavat kanadalaisiakin, mutta maassa ei ole Donald Trumpia tai Boris Johnsonia niillä ratsastamassa.

Pian tiedetään, jatkaako Trudeau heidän vastaparinaan.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  2. 2

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  3. 3

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  4. 4

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  9. 9

   Suomessa kuolee vähemmän vauvoja kuin missään muualla, syy löytyy rokotuksista: ”Se on ollut melkoinen menestystarina”

  10. 10

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää