Ulkomaat

Chilen levottomuuksissa radikaali­siipi tekee tuhopolttoja ja ryöstelee eivätkä sotilaat kaihda voimaa: Tutkija sanoo, että se kuuluu maan mielenosoitus­kulttuuriin

Protestit alkoivat metrolippujen kallistumisesta, mutta suuttumus elämän kurjistumisesta on kytenyt jo pitkään.

Chile on sodassa, julisti presidentti Sebastián Piñera viikonvaihteessa, kun mielenosoitukset elämän kallistumista ja eriarvoistumista vastaan olivat kärjistyneet maan pahimmiksi levottomuuksiksi vuosikymmeniin.

”Olemme sodassa voimakasta vihollista vastaan, joka on valmis käyttämään rajatonta väkivaltaa”, Piñera sanoi sunnuntai-iltana paikallista aikaa eli varhain maanantaina Suomen aikaa.Jopa kenraali Javier Iturriaga, jonka Piñera nimesi johtamaan hätätilatoimia, yritti maanantaina pehmennellä presidentin dramaattista lausuntoa.

”En ole sodassa kenenkään kanssa”, Iturriaga kommentoi La Tercera -sanomalehden mukaan.

Vihollisella Piñera tarkoitti mielenosoittajien radikaalisiipeä, joka on muun muassa tehnyt tuhopolttoja ja ryöstöjä. Toisaalta turvallisuusjoukkoja on arvosteltu kovista otteista myös rauhanomaisempia mielenosoittajia vastaan. Chileläinen ihmisoikeusjärjestö INDH kertoi Teletrece-uutisohjelman mukaan, että poliisi on syystä tai toisesta muun muassa riisunut vaatteet yhdeksältä ihmiseltä.


Suuri osa mielenosoittajista on tyytynyt kalistelemaan kattiloita, mikä on tyypillinen protestiele Latinalaisessa Amerikassa.

Eräät kasvot mielenosoituksille on antanut pyörätuolissa istuva 93-vuotias nainen, joka Teletrecen jakamalla videolla paukuttaa raastinrautaa puukapulalla ja saa ihastuneita halauksia muilta mielenosoittajilta.
Viime päivien vandalismi ei ole erityisen yllättävää, sillä se miltei kuuluu Chilen mielenosoitusperinteeseen, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Mikael Wigell, joka on perehtynyt Latinalaisen Amerikan maihin. Hän kertoo, että Chilen vasemmistossa on kovan linjan siipi, joka lähtee herkästi kaduille, ja mielenosoitusten yltymistä on voinut odottaa siitä lähtien, kun oikeistolainen Piñera aloitti presidenttinä viime vuoden maaliskuussa.

Wigellin mukaan Chilen turvallisuusjoukot puolestaan käyttävät herkästi liiallista voimaa, minkä juuret voi hänen mielestään johtaa kenraali Augusto Pinochetin diktatuuriin vuosina 1973–1990.

”Tämä polarisaatio tekee tilanteista räjähdysherkkiä.”


Santiagon pääkaupunkialueelle ja yhdeksälle muulle Chilen 16 hallintoalueesta oli sunnuntaina julistettu hätätila. Santiagoon ja kolmelle muulle alueelle oli määrätty myöhäisiltaa ja yötä koskeva ulkonaliikkumiskielto. Koulut pysyivät kiinni useilla alueilla maanantaina.

Kolmen kiivaan protestipäivän päätteeksi turvallisuusjoukot olivat ottaneet kiinni 1 462 ihmistä, joista 614 Santiagossa, kertoi uutistoimisto AFP.


Ainakin 16 bussia oli poltettu, lähes jokaiselle Santiagon 164 metroasemasta oli hyökätty tuhoamistarkoituksessa, ja kymmeniä kauppoja oli ryöstelty, kertoivat viranomaiset AFP:n mukaan.

Tuhopolttojen seurauksena Santiagon alueella kuoli sunnuntaina ainakin seitsemän ihmistä, viisi tekstiilitehtaassa ja kaksi supermarketissa. Viranomaisten mukaan kuolonuhreja on kertynyt yhteensä 11.


Santiagossa on poltettu myös muun muassa energiayhtiön pääkonttori ja pankki.

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt kuvia ja videoita busseista, jotka on hylätty kadunvarteen ovet auki – väitetysti ikään kuin tarjolle poltettavaksi.
Mielenosoittajat ovat väittäneet myös turvallisuusjoukkojen sytyttäneen tulipaloja. Sanomalehti El Ciudadano uutisoi sosiaalisessa mediassa levinneen videon perusteella, että supermarketin tulipalo San Antonion kaupungissa sai alkunsa poliisin ampumasta kyynelkaasupanoksesta.

Sotilaat ovat partioineet Santiagon kaduilla panssaroiduilla ajoneuvoilla, ja heidän aggressiivisuutensa on suututtanut chileläisiä.

Radio Villa Francia esimerkiksi jakoi Instagramissa videon, jossa turvallisuusjoukot hakkasivat pampuilla ilmiselvästi alakouluikäistä lasta, mutta Instagram ilmeisesti sensuroi sen. Pöyristystä on herättänyt myös sosiaalisessa mediassa levinnyt video, jolla mellakkapoliisit näyttävät nuuskaavan huumeita kadulla kesken operaationsa.
”Sotilaiden lähettäminen kaduille ei ratkaise tätä kriisiä”, Valparaíson vasemmistolainen pormestari Jorge Sharp kommentoi Chilen vanhimmalle sanomalehdelle El Mercurio de Valparaísolle, jonka toimitus kärsi pahat vahingot tuhopolton takia.

”Ihmiset kokevat paljon vihaa, pahaa oloa ja suuttumusta. – – Käsillä oleva hetki vaatii suuremman roolin myöntämistä ihmisille, jotka haluavat muutosta.”


Mielenosoitusten takana on päätös korottaa matkalippujen hintoja jo toistamiseen tänä vuonna muun muassa Santiagon metrossa, joka on Etelä-Amerikan metroista laajin ja nykyaikaisin mutta myös kalleimpia. Yhden metromatkan hinta ruuhka-aikana nousi pari viikkoa sitten 800 pesosta (1,01 eurosta) 830 pesoon (1,04 euroon). Korotus ei ollut suhteellisesti valtava, mutta monelle se edusti kortta, joka katkaisi kamelin selän.

Chilen bruttokansantuote henkeä kohti on Etelä-Amerikan suurin, mutta silti vähimmäispalkka siellä on vain 301 000 pesoa eli eli noin 380 euroa kuukaudessa. Santiagossa tyypillisiin työmatkoihin eli edestakaiseen metromatkaan ruuhka-aikoihin runsaana 20 päivänä kuukaudessa kuluu noin 45 euroa.

Vertailun vuoksi: Suomen pääkaupunkiseudun julkisessa liikenteessä kahden vyöhykkeen kausilippu 30 päivälle maksaa 59,70 euroa, vain noin kolmanneksen enemmän kuin Santiagon tyypilliset työmatkakustannukset, vaikka palkkataso on moninkertainen.

Chileläisten suuttumus ei koske pelkkiä julkisen liikenteen hintoja. Muun muassa koulutus, sähkö ja terveydenhuolto ovat kallistuneet, vaikka esimerkiksi terveydenhuollon tola on vain huonontunut. Myös eläkkeet ovat pieniä.

”Tyytymättömyys on kuplinut jo pidempään varsinkin Santiagossa. Eriarvoisuutta on aika paljon. Elämä on kallistunut, eivätkä palkat ole seuranneet perässä”, Wigell sanoo.


Tunnetta eriarvoisuuden kasvusta ja eliitin erioikeuksista lisäsi aiemmin tänä vuonna paljastus, että presidentti Piñera on jättänyt maksamatta kiinteistöverot maaseutuasuntonsa 20 hehtaarin tontista 30 vuoden ajalta, eikä verottaja pysty perimään saataviaan takautuvasti kuin kolmen vuoden ajalta.

Poliittista oikeistoa edustava Piñera, 69, on taustaltaan liikemies ja miljardööri. Hän on vuorotellut presidenttinä vasemmistolaisen Michelle Bachelet’n kanssa, edellisen kerran vuosina 2010–2014 eli Bacheletin kahden kauden välissä. Bachelet ei voinut enää hakea jatkokautta viime vaaleissa.

Protestit alkoivat opiskelijoiden kehotuksella matkustaa pummilla ja kasvoivat suurmielenosoituksiksi vasta viime perjantaina. Piñera taipui lauantaina perumaan matkalippujen hinnankorotuksen, mutta se ei ole hillinnyt protesteja.

”Nykyinen hallitus ei ole ehkä ollut korvat tarpeeksi höröllä. Se olisi ehkä voinut ehkäistä mielenosoituksia toimimalla aiemmassa vaiheessa. Luulen, että Bachelet’n hallitus olisi kuunnellut tuntemuksia tarkemmin”, Wigell sanoo.

Hän huomauttaa, että Chilen mielenosoittajien huolenaiheet ovat samankaltaisia kuin Ranskan niin sanotuilla keltaliiveillä, jotka innostivat liikkeelle valtavat kansanjoukot, mutta ajan mittaan protestiliike väsähti.

Wigell uskoo, että presidentti Piñera yrittää tarjota lisää myönnytyksiä, jotka hajottaisivat mielenosoitusrintaman kahtia, pehmeään ja kovaan siipeen.

”Jos kadulle jäävät vain hardlinerit, jotka hajottavat paikkoja, se vie heiltä legitimiteetin.”

 

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  2. 2

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  3. 3

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  4. 4

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  5. 5

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  6. 6

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  7. 7

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  8. 8

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  9. 9

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  10. 10

   Alussa eliöt eivät piitanneet parittelu­kumppanin sukupuolesta, väittää uusi teoria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää