Ulkomaat

Sri Lanka on vuoden paras matkailumaa, julisti Lonely Planet – Sitten huhti­kuun terrori-isku muutti kaiken

Sri Lanka oli koko 2010-luvun ajan kasvattanut suosiotaan sekä länsimaisten että aasialaisten turistien lomakohteena. Vuodeksi 2019 Lonely Planet oli nimennyt Sri Lankan yhdeksi vuoden huippumatkailu­kohteistaan. Pääsiäissunnuntaina huhtikuussa kaikki muuttui, kun terroristit tappoivat iskuissa 253 ihmistä.

uardianLokakuun 21. päivä on merkkipäivä, jonka srilankalaiset ehkä mieluiten ohittaisivat. Maanantaina on kulunut päivälleen puoli vuotta pääsiäissunnuntain terrori-iskuista, jotka tappoivat 253 ihmistä.

Luksushotelleihin ja kirkkoihin kohdistuneet iskut olivat maan historian toiseksi pahin terroriteko.


Enemmän kuolonuhreja on aiheuttanut vain separatistiliike Tamil Eelamin vapautuksen tiikereiden (LTTE) eli Tamilitiikerien isku poliisilaitokselle kesäkuussa 1990. Tuolloin Tamilitiikerit sieppasi ja lopulta murhasi 600–700 poliisia Sri Lankan itäisessä provinssissa. Epätarkka lukumäärä johtuu siitä, ettei kaikkien iskussa kadonneiden ruumiita ole löydetty.

Viime pääsiäisen iskussa kohteina olivat paikallisten kristittyjen lisäksi ulkomaalaiset matkailijat. Tekoa seuranneina viikkoina Sri Lankaan suuntautunut turismi kutistui BBC:n mukaan jopa 70 prosenttia.

Intian valtameren ympäröimä Sri Lanka oli pääsiäiseen asti kasvattanut suosiotaan koko 2010-luvun ajan sekä länsimaisten että aasialaisten turistien lomakohteena. Vuonna 2019 maailman suurimpiin matkaoppaiden julkaisijoihin kuuluva Lonely Planet nimesi Sri Lankan yhdeksi vuoden huippumatkailukohteistaan.


Sri Lankassa turisteja houkuttavat sen pitkät hiekkarannat, monipuolinen luonto, tasainen noin kolmenkymmenen asteen lämpötila, halvat hinnat ja rikas kulttuuri.

Vuonna 2009 päättyneestä tuhoisasta sisällissodasta huolimatta matkailu oli noussut yhdeksi Sri Lankan tärkeimmistä elinkeinoista kuluneen vuosikymmenen aikana.

Bruttokansantuotteessa mitattuna matkailu tuotti viisi prosenttia Sri Lankan brutto­kansan­tuotteesta vuonna 2016. Euroissa se tarkoittaa noin neljää miljardia.


Sri Lankan matkailusuosion nopea kasvu tuntuu hurjalta, kun ottaa huomioon, että maassa käytiin vuosina 1983–2009 yksi maailman lähihistorian pisimmistä ja verisimmistä sisällissodista. Konfliktin osapuolina olivat itsenäistä valtiota vaatineen Tamil Eelamin vapautuksen tiikerit ja Sri Lankan hallinto.

Sissien terrori-iskuissa ja maan armeijan vastaiskuissa kuoli vajaan kolmen vuosikymmenen aikana ainakin 70 000 ihmistä. Uhreista suurin osa oli siviilejä.

Tamilitiikerit tekivät Sri Lankassa 1980-luvulta lähtien lukuisia terrori-iskuja, mutta sisällissodan siviiliuhreista suurin osa aiheutui Sri Lankan hallinnon iskuista, joita se kohdisti jopa sairaaloihin ja muihin YK:n sotatoimista pois rajaamiin kohteisiin.

Sota päättyi toukokuussa 2009, kun maan armeija lopulta onnistui nujertamaan Tamilitiikerit. Sisällissodan arpia ja etenkään maan silloisen hallinnon tekemiä sotarikoksia Sri Lankassa ei juuri ole ehditty käsitellä.

Sri Lanka on kuitenkin ollut matkailijoille paratiisi jo 1970-luvulta lähtien. Vain sisällissodan viimeisiksi jääneiden vuosien väkivaltaisuuksien onnistui pysäyttää turistimäärien kasvu hetkellisesti, mutta jo pian sodan päätyttyä matkailijoiden määrä kääntyi jälleen – ja entistä loistokkaampaan – kasvuun.

Maan matkailun kehittämisestä vastaavan ministeriön mukaan Sri Lankaan saapuvien turistien määrä kaksinkertaistui vuosina 2010–2018. Viime vuonna maahan saapui 2,3 miljoonaa turistia. Elinkeinona matkailu työllisti vuonna 2018 suoraan tai epäsuorasti lähes 300 000 srilankalaista, kun vuonna 2010 matkailusta tuloja sai noin 120 000 srilankalaista.

Sri Lankan matkailun kehittämiseen keskittyneen ministeriön strategiassa vuosille 2017–2020 toivottiin maan turismin löytävän uudella vuosikymmenellä täyden potentiaalinsa.


Sitten saapui huhtikuun 21. päivä vuonna 2019. Radikaalia islamia pienelle joukolle saarnannut ja jihadistisen Isis-terroristijärjestön tekoja ihaillut Zahran Hashim ja hänen seitsemän seuraajaansa iskivät varakkaampien turistien suosimiin hotelleihin ja kirkkoihin pääkaupunki Colombossa ja itäisessä Batticaloan kaupungissa.

Iskuissa itsekin kuollut Hashim johti pientä ja paikallisestikin huonosti tunnettua jihadistijärjestöä nimeltä National Thowheed Jama’ath (NTJ), jonka hän oli itse perustanut.


Iskujen jälkeen Sri Lankan viranomaiset ovat pidättäneet yli sata ihmistä ja eri puolilta maata on paljastunut ase- ja räjähdekätköjä. Sri Lankan poliisiylijohtaja Chandana Wickramaratne kertoi jo kesäkuussa uskovansa, että kaikki iskuun liittyvät henkilöt on löydetty.

Maan viranomaiset ovat kertoneet uskoneensa, että iskujen tekijöillä olisi yhteyksiä kansainväliseen verkostoon. Myös terroristijärjestö Isis ehti ottaa iskut nimiinsä melko pian niiden tapahduttua.

Toistaiseksi Isisin osallisuudesta ei ole kummempia todisteita. Tähän mennessä tutkinnassa on edetty siihen pisteeseen, että Hashim ja NTJ saivat Isisiltä lähinnä inspiraatiota.

Pääsiäisen isku oli yllättävä ja äkillinen. Sekä muslimit että kristityt ovat pieniä vähemmistöjä maassa, jonka suurimpia uskonnollisia ryhmiä ovat buddhalaiset ja hindut. Uskonnollisista ryhmistä muslimit ovat viime vuosina joutuneet muiden, lähinnä buddhalaisten, väkivallan kohteeksi.

Pääsiäisen iskuissa erikoisinta olikin se, että ne kohdistuivat juuri katolisten kristittyjen kirkkoihin ja turismiin. Turistirantojen hiljentyminen on aiheuttanut terrori-iskuille vielä sivullisia lisäuhreja.

Heistä yksi on BBC:n haastattelema Jilan Rajitha, joka menetti pääsiäisen tapahtumien vuoksi työnsä.

”Menetin työni iskujen jälkeen. Äkillisesti peruttujen varausten vuoksi meistä hotellityöntekijöistä 50 sai lähteä”, Rajitha kertoi BBC:lle lokakuun alussa.

Nykyisin hän yrittää saada elantonsa opettamalla surfausta. Turisteja ei vain ole vielä entiseen malliin maan lounaisosassa sijaitsevalla Bentotan rannalla.

Sri Lankan hallitus suhtautuu turistikatoon vakavasti. Se on tähän mennessä poistanut pääsiäisen iskujen jälkeen annetun hätätilan ja luopunut hiljattain 40 maan viisumimaksuista. Yritystoimintaansa varten korollista velkaa ottaneita hotellinomistajia taas on BBC:n mukaan armahdettu laskemalla korkoja, ja hotellit tarjoavat huoneita jopa puoleen hintaan.

BBC:n mukaan turistit ovat hiljalleen uskaltamassa palata Sri Lankaan, mutta marraskuussa edessä olevat presidentinvaalit saattavat keikauttaa tilannetta jälleen rauhattomampaan suuntaan, jos poliittiset puolueet päättävät lietsoa kahtiajakoa uskonnollisten ja etnisten ryhmien välille.

Jo iskujen jälkeen ääribuddhalaiset hyökkäilivät muslimien omistamien yritysten kimppuun kiihtyvällä tahdilla. Samansuuntaisia tapahtumia on nähty Sri Lankassa viime vuosina, ja pahimmillaan tilanne saattaa terrori-iskujen jälkeisessä herkässä tilanteessa karata käsistä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  2. 2

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  3. 3

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  4. 4

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  5. 5

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  6. 6

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  7. 7

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  8. 8

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  9. 9

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  10. 10

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää