Ulkomaat

Putin ja Erdoğan sopivat valvovansa yhdessä Turkin ”turvavyöhykettä” Syyriassa

Venäjän ja Turkin presidentit sopivat, että Syyrian kurdeilla on vajaa viikko aikaa vetäytyä 32 kilometrin päähän Turkin rajasta Tal Abiadin ja Ras al-Aynin välillä. Sen jälkeen Turkki ja Venäjä valvovat aluetta yhdessä.

Moskova/Helsinki

Venäjä ja Turkki alkavat valvoa yhdessä Turkin ”suojavyöhykettä”, jolta Syyrian kurdijoukot poistuvat ja vievät raskaan aseistuksen mukanaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sopivat asiasta tiistaina Venäjän Sotšissa, jossa he keskustelivat Syyrian tilanteesta yli kuusi tuntia.

Vyöhyke yltää Syyrian puolella 32 kilometrin päähän Turkin rajasta noin 120 kilometrin matkalla Tal Abiadin kaupungista Ras al-Ainiin. Osana sopimusta kurdit vetäytyvät myös Manjibin ja Tel Rifaarin kaupungeista.

Kurdeilla on aikaa vetäytyä 150 tuntia eli runsaat kuusi vuorokautta keskiviikon puolestapäivästä alkaen. Sen jälkeen Turkin ja Venäjän sotilaat valvovat yhdessä, että sopimusta noudatetaan. Tämä yhteispartioalue yltää 10 kilometriä Turkin operaatioalueesta itään ja länteen.

Venäjän sotilaspoliisit ja Syyrian rajavartijat sen sijaan alkavat valvoa Syyrian Turkin-vastaista rajaa muualla kuin Turkin operaation alueella jo keskiviikosta alkaen.


Putinin ja Erdoğanin tiistaina sopima vyöhyke on siis suunnilleen sama, josta Erdoğan sopi viime viikolla Yhdysvaltain varapresidentin Mike Pencen kanssa osana tulitaukoa.

Tulitauon määräaika päättyi tiistai-iltana kello 22. Siihen mennessä Yhdysvaltain piti hoitaa alue tyhjäksi kurdijoukoista. Tiistai-iltana yksi korkea kurdivirkamies kertoi AFP:lle kurdien vetäytyneen, mutta toisenlaistakin tietoa tuli.

Sotšissa Erdoğan siis käytännössä suostui tulitauon jatkamiseen vielä lähes viikolla. Samalla hän sai Venäjän takaajaksi ”vyöhykkeelleen” sekä kaksi muuta kaupunkia tyhjiksi kurdijoukoista.

Turkki on sanonut, että se haluaisi ”sijoittaa” Syyrian pakolaisia tälle vyöhykkeelle. Se siis haluaisi siirtää Syyriasta Turkkiin paenneita arabeja Syyrian kurdialueelle.

Putin kutsui lehdistötilaisuudessa sopimusta ”hyvin tärkeäksi ellei käänteentekeväksi”. Erdoğan kutsui sitä ”historialliseksi”.

Presidentit jättivät kuitenkin sen yksityiskohdat ulkoministerien Sergei Lavrovin ja Mevlüt Çavuşoğlun esitettäviksi.

Lavrov sanoi sopimuksen olevan käytännössä päivitetty versio Turkin ja Syyrian vuonna 1998 solmimasta Adana-sopimuksesta. Siinä Syyria lopetti tukensa Kurdistanin työväenpuolueelle PKK:lle ja karkotti sen johtajan Abdullah Öcalanin. Samalla Turkki sai oikeuden operoida Syyrian puolella PKK:ta vastaan, mikäli sen mielestä Syyria ei saa pidettyä kurdeja aisoissa.

Erdoğan pitää Syyrian kurdijoukkoja samana joukkona PKK:n kanssa. Sekä Turkki että EU ovat julistaneet PKK:n terroristijärjestöksi, mutta Syyrian kurdit ovat olleet lännen liittolaisia.

Adana-sopimuksen vaikutus Syyrian ja Venäjän yhteistyölle Syyrian kurdien kanssa jäi vielä tiistai-iltana auki.

Venäjä osoitti silti jo ennen tiistaina ymmärrystä Erdoğanin toimille, vaikka virallisesti ei sitä suoraan sanonutkaan. Venäjän toistuvia puheita Adana-sopimuksesta on pidetty jo kuukausia signaalina Turkille jonkinlaisen operaation hyväksymisestä, mutta myös keinona painostaa Erdoğania neuvottelemaan Syyrian presidentin Bashar al-Assadin kanssa.

Turkki aloitti hyökkäyksen Pohjois-Syyrian kurdialueille kaksi viikkoa sitten sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli kertonut vetävänsä loputkin sotilaansa pois alueelta. Samalla Yhdysvallat hylkäsi aiemmin tukemansa ja kouluttamansa kurdijoukot, joiden rooli terroristijärjestö Isisin kukistamisessa oli merkittävä.

Yhdysvaltain vetäytyminen vahvisti Venäjän asemaa Syyriassa. Sen rooli oli tosin jo valmiiksi iso, sillä sen päätös lähettää joukkoja al-Assadin tueksi syksyllä 2015 muutti koko sodan suunnan al-Assadin eduksi.

Turkki suostui viime torstaina viiden päivän tulitaukoon, joka loppuu tiistai-iltana kello 22. Se on ollut kuitenkin hetkittäin hauras, Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan operaation kuolonuhrien määrä nousi maanantaina 477:ään. Arviolta 160 000 – 300 000 ihmistä on jättänyt hyökkäyksen vuoksi kotinsa.

Tulitauon hauraus ei ollut Venäjälle yllätys. Monet venäläiset asiantuntijat näkivät tulitauon alun perinkin lähinnä vain Yhdysvaltain sisäpolitiikkaan suunnattuna liikkeenä.

Turkin ja Yhdysvaltain sopiman tulitauon virallisena tavoitteena oli antaa kurdijoukoille aikaa vetäytyä Syyrian puoleiselta raja-alueelta. Kurdit eivät kuitenkaan olleet mukana sopimassa, mutta tiistai-iltana kurdikomentajat kertoivat kaikkien kurdijoukkojen vetäytyneen vaaditulta alueelta.

Tiistai-iltana oli epäselvää, oliko Venäjä neuvotellut kurdien kanssa sopimuksestaan.

Kurdit sopivat jo runsas viikko sitten yhteistyöstä Syyrian hallituksen joukkojen kanssa puolustautuakseen Turkkia vastaan, mikä tarkoitti käytännössä sopimista myös venäläisten kanssa. Venäjä oli sopimuksessa myös välittäjänä.

Tiistaina al-Assad lupasi tukea kurdeja taistelussa Turkkia ja sen liittolaisina olevia arabitaistelijoita vastaan.

Osana tätä sopimusta Syyrian kurdit päästivät Syyrian hallinnon ja Venäjän joukkoja aiemmin hallinnoimilleen alueelleen.

Syyrian kurdialueella oli useita leirejä ja vankiloita, joissa pidettiin Isisin jäseniä. Yhdysvaltain vetäytymisen ja Turkin hyökkäyksen pelättiin johtavan Isis-vankien pakoon, kun kurdijoukkojen piti keskittyä sotimiseen.

Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu sanoi tiistaina, että 500 Isis-taistelijaa olisi päässyt pakoon.

Venäjän läsnäolo alueella kutistikin Turkin julkilausuttuja tavoitteita huomattavasti. Turkki julisti alun perin perustavansa Syyrian puolelle rajaa 444 kilometrin mittaisen ja 30 kilometrin syvyisen ”turvavyöhykkeen”, joka ulottuisi Manbijin kaupungista Irakin rajalle.

Sittemmin Erdoğan puhui enää 120 kilometrin rajasta Tal Abiadin ja Ras al-Aynin kaupunkien välillä, nämä kaupungit mukaan lukien. Sen hän tiistaina Sotšissa siis sai. Samalla hän tosin sai varmuuden, että raja on Syyrian ja Venäjän hallussa.

Venäjällä on omia joukkoja tai se johtaa syyrialaisia joukkoja ainakin Quamishlissä, Kobanissa ja Manbijissa, jossa venäläiset ovat ottaneet käyttöönsä Yhdysvaltain joukkojen kiireesti hylkäämän tukikohdan.

HS seurasi torstaina kaupunkilaisten juhlintaa Quamishlissä, kun sopimus viiden päivän tulitauosta oli syntynyt.


Sotšissa Erdoğanin vastaan ottanut Putin on ollut viime ajat kansainvälisen politiikan keskiössä Syyrian muuttuneen tilanteen vuoksi.

Lähi-itä ei kuitenkaan ole ainoa paikka, jossa Venäjä pyrkii vahvistamaan vaikutusvaltaansa. Putin oli tiistaina Sotšissa myös siksi, että kaupungissa alkaa keskiviikkona Venäjän ja Afrikan maiden huippukokous. Siihen on osallistumassa yli 40 Afrikan maan johtajaa.

Vaikka Venäjän asema Syyriassa onkin lyhyessä ajassa vahvistunut selvästi, Erdoğan ei ole missään Putinin talutusnuorassa.

Venäjällä on esimerkiksi vähän suoria keinoja ajaa Turkkia pois Syyriasta, koska se ei halua käyttää aseellista voimaa Turkkia vastaan. Maiden välit kiristyivät loppuvuodesta 2015 Turkin ammuttua ilmatilassaan venäläisen sotakoneen, mutta varsin pian Putin ja Erdoğan huomasivat välirikon ongelmat.

Sen jälkeen Turkki on ollut Venäjän strateginen liittolainen, jonka kanssa on hyödyllistä olla väleissä. Tätä hyödyllisyyttä lisää Turkin jäsenyys sotilasliitto Natossa, jossa sen toimet ovat herättäneet närää. Suhteet ovatkin tiiviit, Erdoğan oli tiistaina viidettä kertaa tänä vuonna Venäjällä. Myös Putin on vieraillut tänä vuonna Turkissa.

Putin ei kuitenkaan vieläkään saanut Erdoğania aloittamaan yhteistyötä al-Assadin kanssa.

Aiemmin myös Iranilla on ollut näkyvä rooli al-Assadin tukijana, mutta tiistaina Iranin edustajia ei näkynyt eikä Irania mainittu.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tutkijat kehittivät uuden tavan määrittää, miten vanha koira on ihmisten iässä – Laskuri kertoo tuloksen lemmikille

  3. 3

   Tutkijat löysivät mullistavan keinon estää maapalloa uhkaavia hyönteisten joukkokuolemia: Sammuttakaa valot

  4. 4

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  5. 5

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  6. 6

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  7. 7

   Antti Rinne lupasi kieltää työehto­shoppailun, mutta sellainen laki olisi ”juridisesti aivan mahdoton”, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Useita valmisleipiä vedetään pois markkinoilta listeriavaaran vuoksi

  9. 9

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  10. 10

   Kallion uudesta julkisesta käymälästä tuli hetkessä törkyinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  2. 2

   Millintarkka tiedemies vai naisia vihaava tasa-arvon vastustaja? Evoluutiopsykologi Markus J. Rantalan teoriat naisista ja parinmuodostuksesta saavat monet raivoihinsa

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinasta tilattujen väärennettyjen Canada Goose -untuvatakkien sisältä on paljastunut haisevia ja mätäneviä ankan osia

  4. 4

   Postin lakko vaikuttaa myös asumiseen: Jenni Timonen uhkaa jäädä vauvansa kanssa kodittomaksi, koska pankki ja vuokranantaja eivät jousta

  5. 5

   Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen yhä useammin: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

  6. 6

   Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista

  7. 7

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  8. 8

   HS-analyysi: Postin työehto­sotku on Sdp:n painajainen

   Tilaajille
  9. 9

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne halvaantuisi, risteilylaivoja jäisi satamaan – Grafiikka näyttää, miten lakot uhkaavat laajentua maanantaina

  10. 10

   Alastomuus häviää somesta, se johtuu kiistellystä amerikkalaisesta laista, joka ulottaa vaikutuksensa nyt myös suomalaisten elämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Viekö väärä ulkonäkö työn? Eeva-Kaisa Metsola on poikkeuksellinen näky, eikä hän suostu tinkimään tyylistään edes työpaikan vuoksi

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Tuore video näyttää: Hermosoluteknologian lisäksi maailman nuorimpana yliopistosta valmistuva Laurent Simons, 9, tykkää koirastaan ja Fortnite-pelistä

  6. 6

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  7. 7

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  8. 8

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää