Ulkomaat

Putin ja Erdoğan sopivat valvovansa yhdessä Turkin ”turvavyöhykettä” Syyriassa

Venäjän ja Turkin presidentit sopivat, että Syyrian kurdeilla on vajaa viikko aikaa vetäytyä 32 kilometrin päähän Turkin rajasta Tal Abiadin ja Ras al-Aynin välillä. Sen jälkeen Turkki ja Venäjä valvovat aluetta yhdessä.

Moskova/Helsinki

Venäjä ja Turkki alkavat valvoa yhdessä Turkin ”suojavyöhykettä”, jolta Syyrian kurdijoukot poistuvat ja vievät raskaan aseistuksen mukanaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sopivat asiasta tiistaina Venäjän Sotšissa, jossa he keskustelivat Syyrian tilanteesta yli kuusi tuntia.

Vyöhyke yltää Syyrian puolella 32 kilometrin päähän Turkin rajasta noin 120 kilometrin matkalla Tal Abiadin kaupungista Ras al-Ainiin. Osana sopimusta kurdit vetäytyvät myös Manjibin ja Tel Rifaarin kaupungeista.

Kurdeilla on aikaa vetäytyä 150 tuntia eli runsaat kuusi vuorokautta keskiviikon puolestapäivästä alkaen. Sen jälkeen Turkin ja Venäjän sotilaat valvovat yhdessä, että sopimusta noudatetaan. Tämä yhteispartioalue yltää 10 kilometriä Turkin operaatioalueesta itään ja länteen.

Venäjän sotilaspoliisit ja Syyrian rajavartijat sen sijaan alkavat valvoa Syyrian Turkin-vastaista rajaa muualla kuin Turkin operaation alueella jo keskiviikosta alkaen.


Putinin ja Erdoğanin tiistaina sopima vyöhyke on siis suunnilleen sama, josta Erdoğan sopi viime viikolla Yhdysvaltain varapresidentin Mike Pencen kanssa osana tulitaukoa.

Tulitauon määräaika päättyi tiistai-iltana kello 22. Siihen mennessä Yhdysvaltain piti hoitaa alue tyhjäksi kurdijoukoista. Tiistai-iltana yksi korkea kurdivirkamies kertoi AFP:lle kurdien vetäytyneen, mutta toisenlaistakin tietoa tuli.

Sotšissa Erdoğan siis käytännössä suostui tulitauon jatkamiseen vielä lähes viikolla. Samalla hän sai Venäjän takaajaksi ”vyöhykkeelleen” sekä kaksi muuta kaupunkia tyhjiksi kurdijoukoista.

Turkki on sanonut, että se haluaisi ”sijoittaa” Syyrian pakolaisia tälle vyöhykkeelle. Se siis haluaisi siirtää Syyriasta Turkkiin paenneita arabeja Syyrian kurdialueelle.

Putin kutsui lehdistötilaisuudessa sopimusta ”hyvin tärkeäksi ellei käänteentekeväksi”. Erdoğan kutsui sitä ”historialliseksi”.

Presidentit jättivät kuitenkin sen yksityiskohdat ulkoministerien Sergei Lavrovin ja Mevlüt Çavuşoğlun esitettäviksi.

Lavrov sanoi sopimuksen olevan käytännössä päivitetty versio Turkin ja Syyrian vuonna 1998 solmimasta Adana-sopimuksesta. Siinä Syyria lopetti tukensa Kurdistanin työväenpuolueelle PKK:lle ja karkotti sen johtajan Abdullah Öcalanin. Samalla Turkki sai oikeuden operoida Syyrian puolella PKK:ta vastaan, mikäli sen mielestä Syyria ei saa pidettyä kurdeja aisoissa.

Erdoğan pitää Syyrian kurdijoukkoja samana joukkona PKK:n kanssa. Sekä Turkki että EU ovat julistaneet PKK:n terroristijärjestöksi, mutta Syyrian kurdit ovat olleet lännen liittolaisia.

Adana-sopimuksen vaikutus Syyrian ja Venäjän yhteistyölle Syyrian kurdien kanssa jäi vielä tiistai-iltana auki.

Venäjä osoitti silti jo ennen tiistaina ymmärrystä Erdoğanin toimille, vaikka virallisesti ei sitä suoraan sanonutkaan. Venäjän toistuvia puheita Adana-sopimuksesta on pidetty jo kuukausia signaalina Turkille jonkinlaisen operaation hyväksymisestä, mutta myös keinona painostaa Erdoğania neuvottelemaan Syyrian presidentin Bashar al-Assadin kanssa.

Turkki aloitti hyökkäyksen Pohjois-Syyrian kurdialueille kaksi viikkoa sitten sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli kertonut vetävänsä loputkin sotilaansa pois alueelta. Samalla Yhdysvallat hylkäsi aiemmin tukemansa ja kouluttamansa kurdijoukot, joiden rooli terroristijärjestö Isisin kukistamisessa oli merkittävä.

Yhdysvaltain vetäytyminen vahvisti Venäjän asemaa Syyriassa. Sen rooli oli tosin jo valmiiksi iso, sillä sen päätös lähettää joukkoja al-Assadin tueksi syksyllä 2015 muutti koko sodan suunnan al-Assadin eduksi.

Turkki suostui viime torstaina viiden päivän tulitaukoon, joka loppuu tiistai-iltana kello 22. Se on ollut kuitenkin hetkittäin hauras, Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan operaation kuolonuhrien määrä nousi maanantaina 477:ään. Arviolta 160 000 – 300 000 ihmistä on jättänyt hyökkäyksen vuoksi kotinsa.

Tulitauon hauraus ei ollut Venäjälle yllätys. Monet venäläiset asiantuntijat näkivät tulitauon alun perinkin lähinnä vain Yhdysvaltain sisäpolitiikkaan suunnattuna liikkeenä.

Turkin ja Yhdysvaltain sopiman tulitauon virallisena tavoitteena oli antaa kurdijoukoille aikaa vetäytyä Syyrian puoleiselta raja-alueelta. Kurdit eivät kuitenkaan olleet mukana sopimassa, mutta tiistai-iltana kurdikomentajat kertoivat kaikkien kurdijoukkojen vetäytyneen vaaditulta alueelta.

Tiistai-iltana oli epäselvää, oliko Venäjä neuvotellut kurdien kanssa sopimuksestaan.

Kurdit sopivat jo runsas viikko sitten yhteistyöstä Syyrian hallituksen joukkojen kanssa puolustautuakseen Turkkia vastaan, mikä tarkoitti käytännössä sopimista myös venäläisten kanssa. Venäjä oli sopimuksessa myös välittäjänä.

Tiistaina al-Assad lupasi tukea kurdeja taistelussa Turkkia ja sen liittolaisina olevia arabitaistelijoita vastaan.

Osana tätä sopimusta Syyrian kurdit päästivät Syyrian hallinnon ja Venäjän joukkoja aiemmin hallinnoimilleen alueelleen.

Syyrian kurdialueella oli useita leirejä ja vankiloita, joissa pidettiin Isisin jäseniä. Yhdysvaltain vetäytymisen ja Turkin hyökkäyksen pelättiin johtavan Isis-vankien pakoon, kun kurdijoukkojen piti keskittyä sotimiseen.

Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu sanoi tiistaina, että 500 Isis-taistelijaa olisi päässyt pakoon.

Venäjän läsnäolo alueella kutistikin Turkin julkilausuttuja tavoitteita huomattavasti. Turkki julisti alun perin perustavansa Syyrian puolelle rajaa 444 kilometrin mittaisen ja 30 kilometrin syvyisen ”turvavyöhykkeen”, joka ulottuisi Manbijin kaupungista Irakin rajalle.

Sittemmin Erdoğan puhui enää 120 kilometrin rajasta Tal Abiadin ja Ras al-Aynin kaupunkien välillä, nämä kaupungit mukaan lukien. Sen hän tiistaina Sotšissa siis sai. Samalla hän tosin sai varmuuden, että raja on Syyrian ja Venäjän hallussa.

Venäjällä on omia joukkoja tai se johtaa syyrialaisia joukkoja ainakin Quamishlissä, Kobanissa ja Manbijissa, jossa venäläiset ovat ottaneet käyttöönsä Yhdysvaltain joukkojen kiireesti hylkäämän tukikohdan.

HS seurasi torstaina kaupunkilaisten juhlintaa Quamishlissä, kun sopimus viiden päivän tulitauosta oli syntynyt.


Sotšissa Erdoğanin vastaan ottanut Putin on ollut viime ajat kansainvälisen politiikan keskiössä Syyrian muuttuneen tilanteen vuoksi.

Lähi-itä ei kuitenkaan ole ainoa paikka, jossa Venäjä pyrkii vahvistamaan vaikutusvaltaansa. Putin oli tiistaina Sotšissa myös siksi, että kaupungissa alkaa keskiviikkona Venäjän ja Afrikan maiden huippukokous. Siihen on osallistumassa yli 40 Afrikan maan johtajaa.

Vaikka Venäjän asema Syyriassa onkin lyhyessä ajassa vahvistunut selvästi, Erdoğan ei ole missään Putinin talutusnuorassa.

Venäjällä on esimerkiksi vähän suoria keinoja ajaa Turkkia pois Syyriasta, koska se ei halua käyttää aseellista voimaa Turkkia vastaan. Maiden välit kiristyivät loppuvuodesta 2015 Turkin ammuttua ilmatilassaan venäläisen sotakoneen, mutta varsin pian Putin ja Erdoğan huomasivat välirikon ongelmat.

Sen jälkeen Turkki on ollut Venäjän strateginen liittolainen, jonka kanssa on hyödyllistä olla väleissä. Tätä hyödyllisyyttä lisää Turkin jäsenyys sotilasliitto Natossa, jossa sen toimet ovat herättäneet närää. Suhteet ovatkin tiiviit, Erdoğan oli tiistaina viidettä kertaa tänä vuonna Venäjällä. Myös Putin on vieraillut tänä vuonna Turkissa.

Putin ei kuitenkaan vieläkään saanut Erdoğania aloittamaan yhteistyötä al-Assadin kanssa.

Aiemmin myös Iranilla on ollut näkyvä rooli al-Assadin tukijana, mutta tiistaina Iranin edustajia ei näkynyt eikä Irania mainittu.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moskovalaisesta arkistosta löytyi 53 laatikollista tietoa ”likvidoiduista punasuomalaisista”

  2. 2

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  3. 3

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Huuhkajien menestys rakentui vaivihkaa, mutta varmasti ja yllättävän nopeasti – tilastot kertovat, miten peli parani viime vuosina

  6. 6

   ”Hullu suomalainen EM-ilo”, ”Ihme”, ”Ilon kyyneleet”, ulkomaiset mediat uutisoivat näyttävästi Huuhkajien historiallisen menestyksen

  7. 7

   Sukupolvien unelma toteutui: Kuvakooste näyttää, miten Suomi eteni EM-kisoihin

  8. 8

   Sosiaalinen media repesi Huuhkajien EM-kisapaikasta: Teemu Pukin upea ele ihastutti, Paavo Arhinmäki piikitteli ottelun järjestyksenvalvojia

  9. 9

   Bangkok on täynnä hierontapaikkoja, mutta aidoimmillaan thaihierontaa tarjotaan temppelissä

  10. 10

   Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  4. 4

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  5. 5

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  6. 6

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  7. 7

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  8. 8

   Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

  9. 9

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  10. 10

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää