Ulkomaat

Pohdinta kannabiksen käytön sallimisesta kytkeytyy kansainvälisen huumepolitiikan suunnanmuutokseen

Maailmalla moni valtio tai hallintoalue on höllentänyt kannabislakejaan tällä vuosikymmenellä.

Kansalaisaloite tuo eduskunnan käsiteltäväksi ehdotuksen siitä, että kannabiksen käytöstä ja pienen määrän hallussapidosta ei enää voisi määrä rangaistusta.

Maailmalla moni valtio tai hallintoalue on höllentänyt kannabislakejaan tällä vuosikymmenellä. Kannabiksen käytön ja myynnin ovat laillistaneet ainakin Kanada, Uruguay ja kymmenkunta Yhdysvaltain osavaltiota. EU-maista näin ei ole tehnyt vielä yksikään, mutta Luxemburg valmistelee kannabiksen käytön ja myynnin laillistamista ja kehottaa unionin muita jäsenmaita samaan.

Useampikin EU-maa on luopunut kannabiksen viihdekäytön rangaistavuudesta. Oma lukunsa ovat kannabiksen käyttö lääkkeenä sekä niin sanottu kevytkannabis, jossa ei ole päihdyttävää tetrahydrokannabinolia (thc) mutta kylläkin rauhoittavaa kannabidiolia (cbd).

Kannabiksen lääkekäyttö on sallittu useammassa maassa kuin viihdekäyttö. Kevytkannabista saa käyttää ja myydä laillisesti esimerkiksi Virossa.

”Ilmassa on ollut paljon muutoksia, joko jo tapahtuneita tai valmisteilla”, tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) sanoo huumelainsäädännön kansainvälisestä trendistä, joka on kallellaan sallivampaan suuntaan.

Suunnanmuutos selittyy sillä, että kieltopolitiikka, jota maailman valtiot ovat pääsääntöisesti noudattaneet vuonna 1961 laaditun YK:n huumausaineyleissopimuksen perusteella, ei ole toiminut.

”On puhuttu huumesodasta, ja entistä laajemmin ajatellaan, että huumesota on hävitty”, Hakkarainen sanoo.

Poikkeuksiakin on, kuten Filippiinien presidentin Rodrigo Duterten aloittama väkivaltainen huumesota. Filippiinit kulkee kuitenkin vastavirtaan.

Pitkään kestäneestä kieltopolitiikasta huolimatta huumeidenkäyttö on yleistynyt ympäri maailman ja sen haitat ovat kasvaneet. Huumeisiin kuolee entistä enemmän ihmisiä, eikä huumeisiin liittyvää kauppaa ja rikollisuutta ole saatu kitketyksi.

”Tämä politiikka ei ole johtanut hyviin tuloksiin. Siksi on alettu etsiä vaihtoehtoja”, Hakkarainen sanoo.

Euroopan unionissa kukin jäsenmaa päättää omasta huumepolitiikastaan.

Portugali on ainoana EU-maana luopunut kokonaan huumeiden käytön rangaistavuudesta. Portugalia pidetään sallivan huumepolitiikan mallimaana, sillä rangaistavuudesta luopumisen jälkeen huumekuolemien määrä romahti.

Hollannissa ja Espanjassa voi hankkia kannabista erityisistä luvanvaraisista kahviloista vailla pelkoa rangaistuksesta.

Moni EU-maa on määritellyt kannabiksen käytön rikkeeksi, mutta ei rikokseksi. Näiden välinen ero voi riippua esimerkiksi käyttäjän hallussa olevasta määrästä. Lisäksi käytännöt vaihtelevat suuresti sen suhteen, miten tarkasti rikkeisiin tai rikoksiin puututaan ja miten herkästi niistä rangaistaan.

Esimerkiksi Tšekki on säätänyt kannabiksen hallussapidolle rajan, jota pienempi määrä tulkitaan rikoksen sijaan rikkeeksi. Rikkeestä voi saada sakot, mutta käytännössä niitäkin määrätään vain harvoin.

Viime vuonna Sveitsin entisen liittopresidentin Ruth Dreifussin johtama kansainvälinen asiantuntijaryhmä vaati sallivampaa politiikkaa niin sanottuihin mietoihin huumeisiin kuten kannabikseen. Se kehotti lopettamaan pelottelun huumeidenkäytön seurauksista, koska tutkimusten mukaan suurin osa ihmisten huumeidenkäytöstä ei johda ongelmiin tai riippuvuuteen.

YK:ta lähellä oleva Kansainvälinen huumausaineiden valvontalautakunta INCB linjasi vuonna 2016, että rahaa ja aikaa vievän huumesodan sijaan etusijalle pitäisi asettaa ihmisten terveys ja hyvinvointi.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen maahanmuutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  3. 3

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla – Asiantuntijat kertovat, miksi toiset saavat oireita ja toiset eivät koskaan

   Tilaajille
  4. 4

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  5. 5

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  6. 6

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  7. 7

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  8. 8

   EU-lähettiläältä raskas todistus Trumpia vastaan – odotettu kuuleminen murensi republikaanien puolustusta virkarikos­tutkinnassa

  9. 9

   Ukraina tiesi sotilasapunsa jäädyttämisestä ennen Trumpin kohupuhelua

  10. 10

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  9. 9

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  10. 10

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  9. 9

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää