Ulkomaat

Trump vahvisti Isisin johtajan kuolleen: Tämä tiedetään Yhdysvaltain yöllisestä operaatiosta, jossa Abu Bakr al-Baghdadi räjäytti itsensä

Abu Bakr al-Baghdadi kuoli lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Syyriassa.

Ääri-islamistisen terroristijärjestö Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi kuoli lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Yhdysvaltain erikoisjoukkojen operaatiossa Syyriassa. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vahvisti asian lehdistötilaisuudessa sunnuntaina iltapäivällä Suomen aikaa.

Trump kertoi, että al-Baghdadi räjäytti itsensä pommiliivillä koirien jahdattua häntä umpikujaan päättyvän tunnelin päähän. Hänen mukaansa al-Baghdadi oli ottanut mukaansa kolme lasta, jotka myös kuolivat räjähdyksessä.

Trumpin mukaan testitulokset vahvistivat, että räjähdyksen repimän ruumiin jäänteet kuuluivat al-Baghdadille. Hän sanoi, että tämä kuoli ”kuin koira, kuin pelkuri”, ”ruikuttaen ja itkien”.

Trump sanoi, että operaatiossa oli mukana kahdeksan helikopteria ja sotilaat joutuivat tulitaisteluun saavuttuaan niillä al-Baghdadin piilopaikkaan. Hänen mukaansa tukikohdan sisäänkäynti oli ansoitettu räjähtein, mutta sotilaat tunkeutuivat sisään ”sekunneissa”.

Trumpin mukaan operaatiossa kuoli useita al-Baghdadin liittolaisia mutta ei yhtään yhdysvaltalaissotilasta. Yksi yhdysvaltalaisten koira loukkaantui. Yhdysvallat aikoo kertoa kuolleiden tarkan määrän myöhemmin.

Kurdien YPG-joukot ilmoittivat sunnuntai-iltana, että Isisin tiedottaja Abu a-Hassan al-Muhajir on kuollut Yhdysvaltain ja kurdijoukkojen yhteisoperaatiossa. Operaatio seurasi al-Baghdadin kuolemaan johtanutta tehtävää, kertoo uutistoimisto Reuters.

Trump sanoi, että tukikohdasta saatiin turvaan 11 lasta, jotka on viety nimeämättömän tahon huomaan.

Trump kertoi, että sotilaat olivat paikalla noin kaksi tuntia ja myös keräsivät tiedustelutietoa.

Lue myös: Terrorismitutkija: Tiedot Isisin johtajan kuolemasta voivat sytyttää jihadistijärjestössä arvaamattoman valtataistelun

Yhdysvallat sai vihiä al-Baghdadin olinpaikasta pari viikkoa sitten. Piilopaikka oli Barishan kylän liepeillä Idlibin maakunnassa, vain muutaman kilometrin päässä Turkin rajasta.

Turkkilainen viranomaislähde kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että al-Baghdadi oli saapunut paikalle kaksi vuorokautta ennen iskua.

Irakilainen viranomaislähde puolestaan kertoi Reutersille, että lähteet Syyriassa ovat kertoneet al-Baghdadin pyrkineen perheineen Idlibin seudulta kohti Turkin rajaa.Idlibin seudulla toimivan aseryhmän komentaja kertoi Reutersille, että Yhdysvaltain sotilaat veivät al-Baghdadiksi ja tämän kakkosmieheksi oletetut ruumiit pois iskupaikalta, josta löytyi jälkikäteen kolmen muun miehen ja kolmen naisen ruumiit.


Syyrian sotaa tarkkaileva järjestö Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että operaatiossa Barishan kylän lähistöllä kuoli yhdeksän ihmistä.

Helikopterit ”lensivät hyvin matalalla ja saivat asukkaat suureen paniikkiin”, Barishan laitamilla pakolaisleirillä asuva mies kertoi AFP:lle.

Toinen alueen asukas kertoi AFP:lle kiirehtineensä yöllä tapahtumapaikalle kuultuaan helikopterien, laukausten ja räjähdysten ääniä.

”Talo oli sortunut, ja sen vieressä oli tuhoutunut teltta sekä auto, jonka sisällä oli kaksi tapettua ihmistä”, hän sanoi.

Idlibin seutu on Syyrian viimeisiä merkittäviä alueita, jotka ovat presidentti Bashar al-Assadin hallitusta vastustavien kapinallisten hallussa. AFP:n toimittaja raportoi, että aluetta hallitseva aseryhmä Hayat Tahrir al-Sham (HTS) oli sunnuntaina eristänyt iskupaikan, jossa näkyi kaivinkoneita työssä talonrauniolla.

HTS on jihadistijärjestö mutta silti Isisin vihollinen.

Irakilainen tiedusteluviranomainen kertoi sunnuntaina Reutersille, että Irak oli saanut tarkan tiedon al-Baghdadin olinpaikasta otettuaan kiinni irakilaismiehen ja -naisen hänen ”lähipiiristään”. Näiden avulla löytyi Länsi-Irakin aavikolla sijaitseva kohde, josta oli saatu lisää tietoa sisältäneitä asiakirjoja.

Lehdistötilaisuudessa Trump kiitti operaation onnistumisesta Venäjää, Turkkia, Syyriaa ja Irakia. Kysyttäessä hän sanoi, että myös kurdit tarjosivat hyödyllisiä tietoja.

Maailman etsityin mies

Isisin johtaja al-Baghdadi oli maailman etsityin mies.

Kesäkuussa 2014 hän julisti Pohjois-Irakissa Mosulin kaupungin suurmoskeijalla islamilaisen valtion eli kalifaatin perustetuksi ja itsensä sen johtajaksi eli kalifiksi. Tämä oli tiettävästi hänen ainoa julkinen esiintymisensä Isisin johtajana.


Asemastaan ja tunnettuudestaan huolimatta al-Baghdadi oli arvoituksellinen hahmo, josta on tiedetty vain vähän.

Ennen nousuaan jihadistiliikkeessä al-Baghdadi toimi imaamina irakilaisissa moskeijoissa. Yhdysvallat vangitsi hänet miehitettyään Irakin vuonna 2003. Tuolloin Isisiä ei ollut edes olemassa. Yhdysvallat vapautti al-Baghdadin alle vuoden vankeuden jälkeen vuonna 2004, koska ei pitänyt häntä erityisen vaarallisena.

Yhdysvaltain leireillä Irakissa radikalisoitui useita vankeja, jotka nousivat myöhemmin keskeisiin asemiin Isisissä.

Vapauduttuaan al-Baghdadi liittyi Irakin al-Qaidaan, joka kytkeytyi saudiarabialaisen Osama bin Ladenin perustamaan kansainväliseen al-Qaida-terroristiverkostoon. Al-Baghdadi nousi Irakin al-Qaidan johtoon vuonna 2010 edeltäjänsä kuoltua.

Pian tämän jälkeen, toukokuussa 2011, Yhdysvallat tappoi Pakistanissa piileskelleen bin Ladenin, joka oli suunnitellut matkustajalentokoneilla tehdyt suuret terrori-iskut Yhdysvalloissa syyskuun 11. päivänä vuonna 2001.

Al-Baghdadi nimesi järjestönsä Irakin ja Suur-Syyrian islamilaiseksi valtioksi eli Isisiksi vuonna 2013. Sen myötä järjestön välit al-Qaida-verkostoon katkesivat.

Isis sai nopeasti jalansijaa Syyriasta maan sisällissodan keskellä. Syksyyn 2014 mennessä se oli vallannut suuret osat Syyriasta ja Irakista. Se tuli tunnetuksi julmista otteistaan kuten joukkoteloituksista sekä propagandavideoistaan, joissa muun muassa katkottiin länsimaalaisten panttivankien päitä.

Isis tai sen kannattajat ovat myös tehneet useita suuria terrori-iskuja Euroopassa.

Isisin hirmuvalta kuitenkin hiipui. Se menetti viimeisen varsinaisen hallinta-alueensa Irakissa loppuvuodesta 2017 ja Syyriassa viime keväänä. Yhdysvallat tuki Irakin armeijaa ja Syyrian kurdijoukkoja taisteluissa Isisiä vastaan.

Al-Baghdadin arveltiin piileskelleen milloin Irakissa, milloin Syyriassa. Hänen kerrottiin viettäneen suuren osan ajastaan maanalaisissa tunneleissa, vaihtaneen yöpymispaikkaa jatkuvasti ja kaihtaneen kännyköitä välttääkseen kiinnijäämisen.

Lue myös: Maailman etsityin mies nukkuu pommiliivissä voidakseen tarvittaessa räjäyttää itsensä – näin Isis-johtajaa jahdataan

Yhdysvallat oli jo aiemmin tappanut ilmaiskuilla useimmat al-Baghdadin tärkeimmistä käskyläisistä.

Abu Bakr al-Baghdadi on taistelijanimi, joka viittaa taustaan Irakin pääkaupungissa Bagdadissa. Hänen oikea nimensä oli Ibrahim Awwad Ibrahim al-Badri al-Samarrai, ja hän oli kotoisin Samarran kaupungista Irakista. Hänen oli tiettävästi hieman alle 50-vuotias.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  4. 4

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  5. 5

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  6. 6

   Helsinkiläinen Zahra Karimy oppi 15-vuotiaana, mitä on joutua vihavyöryn kohteeksi: ”En ollut kokenut mitään vastaavaa”

  7. 7

   Turvallisuusneuvonantaja todisti Trumpin virkarikos­tutkinnassa – kertoi saaneensa tarjouksen ryhtyä Ukrainan puolustus­ministeriksi

  8. 8

   Nigerialaismies onnistui huijaamaan lähes miljoonaa euroa, vaikka istuu 24 vuoden vankeus­tuomiota – Viranomaiset ovat ymmällään

  9. 9

   Markku Laurila teki tarkat laskelmat ja vaihtoi diesel-Volvon uuteen ladattavaan hybridiin – nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  10. 10

   Keskustelu moni­muotoisuudesta ei ole päässyt Suomessa koskaan vauhtiin, sanoo Slushin pää­kuraattorina toiminut Katja Toropainen: ”Tekno­yhtiöt olivat yhtä kuin miehet huppareissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  10. 10

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää