Ulkomaat

Trump vahvisti Isisin johtajan kuolleen: Tämä tiedetään Yhdysvaltain yöllisestä operaatiosta, jossa Abu Bakr al-Baghdadi räjäytti itsensä

Abu Bakr al-Baghdadi kuoli lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Syyriassa.

Ääri-islamistisen terroristijärjestö Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi kuoli lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Yhdysvaltain erikoisjoukkojen operaatiossa Syyriassa. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vahvisti asian lehdistötilaisuudessa sunnuntaina iltapäivällä Suomen aikaa.

Trump kertoi, että al-Baghdadi räjäytti itsensä pommiliivillä koirien jahdattua häntä umpikujaan päättyvän tunnelin päähän. Hänen mukaansa al-Baghdadi oli ottanut mukaansa kolme lasta, jotka myös kuolivat räjähdyksessä.

Trumpin mukaan testitulokset vahvistivat, että räjähdyksen repimän ruumiin jäänteet kuuluivat al-Baghdadille. Hän sanoi, että tämä kuoli ”kuin koira, kuin pelkuri”, ”ruikuttaen ja itkien”.

Trump sanoi, että operaatiossa oli mukana kahdeksan helikopteria ja sotilaat joutuivat tulitaisteluun saavuttuaan niillä al-Baghdadin piilopaikkaan. Hänen mukaansa tukikohdan sisäänkäynti oli ansoitettu räjähtein, mutta sotilaat tunkeutuivat sisään ”sekunneissa”.

Trumpin mukaan operaatiossa kuoli useita al-Baghdadin liittolaisia mutta ei yhtään yhdysvaltalaissotilasta. Yksi yhdysvaltalaisten koira loukkaantui. Yhdysvallat aikoo kertoa kuolleiden tarkan määrän myöhemmin.

Kurdien YPG-joukot ilmoittivat sunnuntai-iltana, että Isisin tiedottaja Abu a-Hassan al-Muhajir on kuollut Yhdysvaltain ja kurdijoukkojen yhteisoperaatiossa. Operaatio seurasi al-Baghdadin kuolemaan johtanutta tehtävää, kertoo uutistoimisto Reuters.

Trump sanoi, että tukikohdasta saatiin turvaan 11 lasta, jotka on viety nimeämättömän tahon huomaan.

Trump kertoi, että sotilaat olivat paikalla noin kaksi tuntia ja myös keräsivät tiedustelutietoa.

Lue myös: Terrorismitutkija: Tiedot Isisin johtajan kuolemasta voivat sytyttää jihadistijärjestössä arvaamattoman valtataistelun

Yhdysvallat sai vihiä al-Baghdadin olinpaikasta pari viikkoa sitten. Piilopaikka oli Barishan kylän liepeillä Idlibin maakunnassa, vain muutaman kilometrin päässä Turkin rajasta.

Turkkilainen viranomaislähde kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että al-Baghdadi oli saapunut paikalle kaksi vuorokautta ennen iskua.

Irakilainen viranomaislähde puolestaan kertoi Reutersille, että lähteet Syyriassa ovat kertoneet al-Baghdadin pyrkineen perheineen Idlibin seudulta kohti Turkin rajaa.Idlibin seudulla toimivan aseryhmän komentaja kertoi Reutersille, että Yhdysvaltain sotilaat veivät al-Baghdadiksi ja tämän kakkosmieheksi oletetut ruumiit pois iskupaikalta, josta löytyi jälkikäteen kolmen muun miehen ja kolmen naisen ruumiit.


Syyrian sotaa tarkkaileva järjestö Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että operaatiossa Barishan kylän lähistöllä kuoli yhdeksän ihmistä.

Helikopterit ”lensivät hyvin matalalla ja saivat asukkaat suureen paniikkiin”, Barishan laitamilla pakolaisleirillä asuva mies kertoi AFP:lle.

Toinen alueen asukas kertoi AFP:lle kiirehtineensä yöllä tapahtumapaikalle kuultuaan helikopterien, laukausten ja räjähdysten ääniä.

”Talo oli sortunut, ja sen vieressä oli tuhoutunut teltta sekä auto, jonka sisällä oli kaksi tapettua ihmistä”, hän sanoi.

Idlibin seutu on Syyrian viimeisiä merkittäviä alueita, jotka ovat presidentti Bashar al-Assadin hallitusta vastustavien kapinallisten hallussa. AFP:n toimittaja raportoi, että aluetta hallitseva aseryhmä Hayat Tahrir al-Sham (HTS) oli sunnuntaina eristänyt iskupaikan, jossa näkyi kaivinkoneita työssä talonrauniolla.

HTS on jihadistijärjestö mutta silti Isisin vihollinen.

Irakilainen tiedusteluviranomainen kertoi sunnuntaina Reutersille, että Irak oli saanut tarkan tiedon al-Baghdadin olinpaikasta otettuaan kiinni irakilaismiehen ja -naisen hänen ”lähipiiristään”. Näiden avulla löytyi Länsi-Irakin aavikolla sijaitseva kohde, josta oli saatu lisää tietoa sisältäneitä asiakirjoja.

Lehdistötilaisuudessa Trump kiitti operaation onnistumisesta Venäjää, Turkkia, Syyriaa ja Irakia. Kysyttäessä hän sanoi, että myös kurdit tarjosivat hyödyllisiä tietoja.

Maailman etsityin mies

Isisin johtaja al-Baghdadi oli maailman etsityin mies.

Kesäkuussa 2014 hän julisti Pohjois-Irakissa Mosulin kaupungin suurmoskeijalla islamilaisen valtion eli kalifaatin perustetuksi ja itsensä sen johtajaksi eli kalifiksi. Tämä oli tiettävästi hänen ainoa julkinen esiintymisensä Isisin johtajana.


Asemastaan ja tunnettuudestaan huolimatta al-Baghdadi oli arvoituksellinen hahmo, josta on tiedetty vain vähän.

Ennen nousuaan jihadistiliikkeessä al-Baghdadi toimi imaamina irakilaisissa moskeijoissa. Yhdysvallat vangitsi hänet miehitettyään Irakin vuonna 2003. Tuolloin Isisiä ei ollut edes olemassa. Yhdysvallat vapautti al-Baghdadin alle vuoden vankeuden jälkeen vuonna 2004, koska ei pitänyt häntä erityisen vaarallisena.

Yhdysvaltain leireillä Irakissa radikalisoitui useita vankeja, jotka nousivat myöhemmin keskeisiin asemiin Isisissä.

Vapauduttuaan al-Baghdadi liittyi Irakin al-Qaidaan, joka kytkeytyi saudiarabialaisen Osama bin Ladenin perustamaan kansainväliseen al-Qaida-terroristiverkostoon. Al-Baghdadi nousi Irakin al-Qaidan johtoon vuonna 2010 edeltäjänsä kuoltua.

Pian tämän jälkeen, toukokuussa 2011, Yhdysvallat tappoi Pakistanissa piileskelleen bin Ladenin, joka oli suunnitellut matkustajalentokoneilla tehdyt suuret terrori-iskut Yhdysvalloissa syyskuun 11. päivänä vuonna 2001.

Al-Baghdadi nimesi järjestönsä Irakin ja Suur-Syyrian islamilaiseksi valtioksi eli Isisiksi vuonna 2013. Sen myötä järjestön välit al-Qaida-verkostoon katkesivat.

Isis sai nopeasti jalansijaa Syyriasta maan sisällissodan keskellä. Syksyyn 2014 mennessä se oli vallannut suuret osat Syyriasta ja Irakista. Se tuli tunnetuksi julmista otteistaan kuten joukkoteloituksista sekä propagandavideoistaan, joissa muun muassa katkottiin länsimaalaisten panttivankien päitä.

Isis tai sen kannattajat ovat myös tehneet useita suuria terrori-iskuja Euroopassa.

Isisin hirmuvalta kuitenkin hiipui. Se menetti viimeisen varsinaisen hallinta-alueensa Irakissa loppuvuodesta 2017 ja Syyriassa viime keväänä. Yhdysvallat tuki Irakin armeijaa ja Syyrian kurdijoukkoja taisteluissa Isisiä vastaan.

Al-Baghdadin arveltiin piileskelleen milloin Irakissa, milloin Syyriassa. Hänen kerrottiin viettäneen suuren osan ajastaan maanalaisissa tunneleissa, vaihtaneen yöpymispaikkaa jatkuvasti ja kaihtaneen kännyköitä välttääkseen kiinnijäämisen.

Lue myös: Maailman etsityin mies nukkuu pommiliivissä voidakseen tarvittaessa räjäyttää itsensä – näin Isis-johtajaa jahdataan

Yhdysvallat oli jo aiemmin tappanut ilmaiskuilla useimmat al-Baghdadin tärkeimmistä käskyläisistä.

Abu Bakr al-Baghdadi on taistelijanimi, joka viittaa taustaan Irakin pääkaupungissa Bagdadissa. Hänen oikea nimensä oli Ibrahim Awwad Ibrahim al-Badri al-Samarrai, ja hän oli kotoisin Samarran kaupungista Irakista. Hänen oli tiettävästi hieman alle 50-vuotias.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä leipä piti sotilaat rintamalla talvisodassa, eikä perinnereseptillä leivottua leipää säilötä vieläkään muovipussissa

  3. 3

   Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  4. 4

   Jari-Matti Latvala kertoo, miltä kauhea vuosi tuntui: ”Pelkään, että minusta aletaan tehdä jotain esimerkkiä”

  5. 5

   Nainen voi opiskella insinööriksi muttei silti pääse insinöörin palkoille

  6. 6

   Onko edessä uusien suurvaltojen aika? Näin energia­mullistus ravistelee maailman­politiikan valta-asetelmia

   Tilaajille
  7. 7

   Suomi mainittu, pienellä kuin kärpäsenkakka

  8. 8

   Mark Sallmen on Pietarsaaressa asuva pappi ja homo, joka ei uskalla enää mennä kirkkoon

   Tilaajille
  9. 9

   ”Olen ihan samalla viivalla homoseksuaalien kanssa Jumalan edessä omien syntieni kanssa”, sanoo Päivi Räsänen kirkkoa pelkäävälle homopapille

  10. 10

   Sanna Marinin saama huomio teki hänestä politiikan supertähden – mutta auttaako metallifunk pelastamaan Sdp:n?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  2. 2

   HS al-Holin vankileirillä: Heli haluaa palata, Jonna jäädä leirille ja kumpikin pelkää, että lapset viedään heiltä väkisin

   Tilaajille
  3. 3

   Olympiastadionia remontoidaan 261 miljoonalla eurolla, mutta urheiluväki empii sen käyttämistä – Vapaavuori tulistui: ”Eihän tämä voi mennä näin”

  4. 4

   Tuhannet suomalaiset saavat pian rikos­historian huume­kaupoista pimeässä verkossa – Hakkeri kertoo nyt, miksi tarina verkon anonyymistä huume­keitaasta oli valhetta

   Tilaajille
  5. 5

   Vihreiden entinen puoluesihteeri ryöstettiin ja pahoinpideltiin vakavasti Brysselissä

  6. 6

   Triplan minikauppahallin puodeissa on hiljaista – Ensimmäinen liike lopetti, mutta kauppakeskus uskoo yhä konseptiin

  7. 7

   Hitas-rekisteristä paljastuu myös Helsingin päättäjiä: Eveliina Heinäluoma ja Dennis Pasterstein omistavat kaksi asuntoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kryptovaluutta-alustan perustaja kuoli äkillisesti, ja 170 miljoonan euron varallisuus katosi – nyt sijoittajat epäilevät kuolemaa lavastetuksi

  9. 9

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  10. 10

   Jussi Halla-ahon popcorn-viestit kertovat siitä, miten politiikasta tuli trollausta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   HS pääsi harvinaiselle vierailulle syyrialaiseen vankilaan, jossa pidetään Isisin taistelijoita – ”Meilläkin on oikeuksia”, sanoo ruotsalainen Farhad

   Tilaajille
  3. 3

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajako vaati ison uhrin: ”Monia on johdettu harhaan”

  6. 6

   Valta on nyt kolmikymppisillä naisilla: Hallitusta johtaa viisi naista, joista neljä on alle 35-vuotiaita

  7. 7

   Olot vapautuivat Jari Aarnion suljetulla selliosastolla – sekä vangit että vartijat ihmettelevät yllättävää muutosta

   Tilaajille
  8. 8

   Sanna Marinista tulee Suomen seuraava pääministeri, Sdp valitsi uusia ministereitä – HS:n seuranta kokoaa illan tapahtumat

  9. 9

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  10. 10

   Anni Sinnemäki oli rajusti kiusanneen johtajan esimies, mutta ei puuttunut tilanteeseen tarpeeksi: ”Olemme epäonnistuneet”

  11. Näytä lisää