Ulkomaat

”Suomalaiset ampuivat pieniä lapsia, jotka karkasivat keräämään ruohoa ruoakseen” – Turvallisuuspalvelu FSB levittää väitteitä suomalaisten vankileirien kauheuksista Karjalassa

Suomalaisten julmuuksista Itä-Karjalan ”keskitysleireillä” on uutisoitu Venäjällä laajasti. Tietojen kerrotaan perustuvan Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n salaisiin asiakirjoihin, jotka se julkaisi viime viikolla.

Pietari

Venäjän tiedotusvälineissä on levitetty laajasti väitteitä suomalaisten suorittamista julmuuksista ”keskitysleireillään” Petroskoissa. Suomi perusti vankileirejä Äänislinnaksi nimeämäänsä kaupunkiin Itä-Karjalan miehityksen aikana jatkosodassa vuosina 1941–1944.

Tietojen kerrotaan perustuvan Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n Karjalan-osaston tähän asti salassa pitämiin asiakirjoihin, jotka se julkisti viime viikolla. Suomalaisten leirien väkivallasta uutisoitiin torstaina lukuisissa venäläisissä tiedotusvälineissä.

”Yhdeksän sivua suomalaisten miehittäjien hirmutöistä, nälästä, hakkaamisesta, nöyryytyksistä”, raportoi valtion televisiokanava Rossija 24.

Ensimmäisten joukossa asiakirjoista uutisoi Ria Novosti. Sen mukaan FSB:n yhdeksällä konekirjoitetulla liuskalla kuvaillaan leirien järjestelyjä ja vankien arkielämää kuudella suomalaisten leirillä Petroskoissa. Asiakirjoissa mainitaan myös leirin johtajien ja valvojien nimiä.

FSB:n asiakirjoista uutisoitiin Venäjällä samana päivänä, jona suomalaisten kerrotaan tasan 78 vuotta sitten perustaneen Petroskoihin ensimmäisen keskitysleirinsä.

Esimerkiksi leirin numero kaksi kerrotaan sijainneen eräälle tehtaalle ennen kuuluneissa taloissa. Niissä asui kaksituhatta ihmistä, pääasiassa venäläisiä. Leiri aidattiin piikkilangalla ja sitä vartioi 15 suomalaista sotilasta.

Petroskoin lisäksi suomalaiset perustivat miehityksen aikana leirejä muualle Itä-Karjalaan. Niille eristettiin ”epäkansallista” väestöä eli alueen asukkaita, jotka eivät olleet syntyperältään suomensukuisia. Leireillä tiedetään olleen enimmillään noin 25 000 ihmistä.

Ria Novosti on haastatellut juttuunsa silminnäkijää, leiriltä selvinnyttä Klavdija Njuppijevaa, jonka kerrotaan päätyneen leirille yhdessä äitinsä ja viiden sisaruksensa kanssa.

Leiriltä karkaaminen oli kielletty ampumisen uhalla. Njuppijeva näki nälkää. Hän kertoo, että ruoaksi sai päivässä lusikallisen jauhoja ja joskus pilaantunutta juustoa.

Syksyllä 1943 kahdeksanvuotiasta Njuppivejaa ammuttiin, kun hän oli lähtenyt leiriltä hernepellolle. Herneet jäivät löytymättä, mutta leirin vartija huomasi karkulaisen ja ampui tätä lonkkaan.

Haava märki pitkään, mutta parani lopulta. Minkäänlaisia vankien vaivoja ei leirillä Njuppijevan mukaan hoidettu.

FSB:n asiakirjoissa kerrotaan myös Britkin-nimisestä miehestä, joka sairastui huonoissa olosuhteissa. Mies yritti hakea apua lääkäriltä, mutta tämä hakkasi hänet tajuttomaksi ja lähetti takaisin keskitysleirille. Britkin kuoli viikon kuluttua.

”Tällainen ’hoito’ ei ollut tietenkään ainoa tapaus”, kirjoittaa Ria Novosti.

Venäjän sotahistoriallisen seuran tieteellinen johtaja Mihail Mjahkov kuvaili suomalaisten miehittäjien tekoja Rossija 24 -kanavan studiohaastattelussa. Hänen mukaansa pelkästään Petroskoin leiriltä numero viisi vietiin päivässä 50–60 ruumista, jotka haudattiin maahan toinen toisensa päälle.

”Petroskoin leireiltä on todisteita, kuinka pienet lapset karkasivat keräämään ruohoa ruoakseen ja heidät ammuttiin ja tapettiin.”

Mjahkov muistutti haastattelussa, että suomalaiset olivat rakentamassa Suur-Suomea ja halusivat valloittaa Neuvostoliitolta Karjalan, Itä-Karjalan ja Kuolan niemimaan. Tälle alueelle olisi jätetty suomensukuiset kansat. Kaikki slaavit eli venäläiset, valkovenäläiset ja ukrainalaiset oli Mjahkovin mukaan määrä tuhota tai kerätä keskitysleireihin.

”Suomalaiset, jotka kehuskelevat ja kehuskelivat demokratiallaan ja oikeuksillaan, toteuttivat miehitetyllä alueella kansanmurhan, jossa tapettiin ennen kaikkea slaaveja”, Mjahkov sanoi haastattelussa.

Venäjän viimeviikkoinen uutisointi ei ole kantautunut suomalaisten historioitsijoiden Antti Kujalan ja Antti Laineen korviin. Molemmat pyörittelevät sille päätään.

”Voi veljet. Sydäntä särkee, että kuinka ne jaksaa”, parahtaa Itä-Suomen yliopistosta eläkkeelle jäänyt tutkija Laine puhelimessa.

”Venäläiset haluavat kaivaa esiin kaikki hirveydet, mitä suomalaiset ovat tehneet. Kaikkein pyhin asia Venäjällä on taistelu fasisteja vastaan. Putinin aika näyttää olevan sitä, että nostetaan nämä asiat esiin uudelleen ja uudelleen”, hän sanoo.

Väitetyistä lasten ampumisista Laine sanoo, että tällaiset yksittäistapaukset ovat mahdollisia.

Sekä Laineen että Kujalan mielestä keskityisleiriuutisoinnissa on kyse samasta, kuin Sandarmohissa – Venäjän valtion historiapolitiikasta.

”Samasta tuutistahan näiden täytyy tulla”, Helsingin yliopiston dosentti Antti Kujala arvioi puhelimitse.

Venäjällä on esitetty, että Suomi olisi tiennyt Sandarmohin joukkohaudasta ja haudannut sinne ottamiaan sotavankeja Itä-Karjalan miehityksen aikana 1941–1944. Venäjän sotahistoriallisen seuran järjestämissä kaivauksissa Sandarmohista on etsitty kahtena viime kesänä puna-armeijalaisia sotavankeja.

Suomesta yritetään näin maalata kuvaa epämukavana naapurina.

”Kaikki halutaan käsittää Venäjän vihollisiksi. Nykyinen hallinto perustelee olemassolonsa sillä, että on hirveä uhka ja naapuriin ei voi luottaa. Venäjän pitää aseistaa itsensä hampaisiin saakka”, Kujala sanoo.

Mjahkovin puheita slaavien tuhoamisesta Kujala pitää väärinä, vaikka Suur-Suomi olikin tavoitteena. Kujalan mukaan suomalaisten leirit erosivat saksalaisista keskitysleireistä, eikä tuhoaminen ollut niiden tavoittena, vaikka olosuhteet olivat epäinhimilliset.

Ihmisiä kuoli paljon muun muassa nälkään, kylmään ja sairauksiin, mutta myös ampumisiin. Leirien 25 000 siviilistä menehtyi Kujalan mukaan 4 300 eli seitsemäntoista prosenttia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Juuri päättynyt Amazonin tieteissarja kertoo kiehtovaa vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  4. 4

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  5. 5

   Tutkimus: Vääränlaiset suolisto­bakteerit ja viina ovat vaarallinen yhdistelmä

  6. 6

   Helsinkiläinen Zahra Karimy oppi 15-vuotiaana, mitä on joutua vihavyöryn kohteeksi: ”En ollut kokenut mitään vastaavaa”

  7. 7

   Turvallisuusneuvonantaja todisti Trumpin virkarikos­tutkinnassa – kertoi saaneensa tarjouksen ryhtyä Ukrainan puolustus­ministeriksi

  8. 8

   Nigerialaismies onnistui huijaamaan lähes miljoonaa euroa, vaikka istuu 24 vuoden vankeus­tuomiota – Viranomaiset ovat ymmällään

  9. 9

   Markku Laurila teki tarkat laskelmat ja vaihtoi diesel-Volvon uuteen ladattavaan hybridiin – nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  10. 10

   Keskustelu moni­muotoisuudesta ei ole päässyt Suomessa koskaan vauhtiin, sanoo Slushin pää­kuraattorina toiminut Katja Toropainen: ”Tekno­yhtiöt olivat yhtä kuin miehet huppareissa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  2. 2

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  3. 3

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  4. 4

   John Irvingin teos käsittelee seksuaalisuutta ja uskontoa niin rajusti, että se on yhä kielletty joissakin kouluissa – Taustalla on kirjailijan nuoruuden trauma

   Tilaajille
  5. 5

   BBC väittää Puolankaa ”kuolevaksi kaupungiksi”, mutta Suomessa on yksi kunta, joka kutistuu vielä nopeammin

  6. 6

   Alfa-tv nousi otsikoihin kun se hermostui ohjelmansa trans-vieraasta – katsoimme kanavaa viikon putkeen, ja tältä se näytti

  7. 7

   HS:n valokuvaaja seurasi Hongkongin rajuja yhteenottoja: Kuvakooste välittää uhkaavan ja arvaamattoman tunnelman

  8. 8

   Mitä jos jättää auton huoltamatta, tankkaa väärää polttoainetta tai ajaa kytkin pohjassa? Autoiluun liittyy kysymyksiä, joita et ehkä kehtaa kysyä – kokosimme vastauksia

  9. 9

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  10. 10

   Postin lakko ja tukilakot jatkuvat – työntekijäpuoli hylkäsi sovintoesityksen pakettilajittelijoiden siirron takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  3. 3

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää