Ulkomaat

”Suomalaiset ampuivat pieniä lapsia, jotka karkasivat keräämään ruohoa ruoakseen” – Turvallisuuspalvelu FSB levittää väitteitä suomalaisten vankileirien kauheuksista Karjalassa

Suomalaisten julmuuksista Itä-Karjalan ”keskitysleireillä” on uutisoitu Venäjällä laajasti. Tietojen kerrotaan perustuvan Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n salaisiin asiakirjoihin, jotka se julkaisi viime viikolla.

Pietari

Venäjän tiedotusvälineissä on levitetty laajasti väitteitä suomalaisten suorittamista julmuuksista ”keskitysleireillään” Petroskoissa. Suomi perusti vankileirejä Äänislinnaksi nimeämäänsä kaupunkiin Itä-Karjalan miehityksen aikana jatkosodassa vuosina 1941–1944.

Tietojen kerrotaan perustuvan Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n Karjalan-osaston tähän asti salassa pitämiin asiakirjoihin, jotka se julkisti viime viikolla. Suomalaisten leirien väkivallasta uutisoitiin torstaina lukuisissa venäläisissä tiedotusvälineissä.

”Yhdeksän sivua suomalaisten miehittäjien hirmutöistä, nälästä, hakkaamisesta, nöyryytyksistä”, raportoi valtion televisiokanava Rossija 24.

Ensimmäisten joukossa asiakirjoista uutisoi Ria Novosti. Sen mukaan FSB:n yhdeksällä konekirjoitetulla liuskalla kuvaillaan leirien järjestelyjä ja vankien arkielämää kuudella suomalaisten leirillä Petroskoissa. Asiakirjoissa mainitaan myös leirin johtajien ja valvojien nimiä.

FSB:n asiakirjoista uutisoitiin Venäjällä samana päivänä, jona suomalaisten kerrotaan tasan 78 vuotta sitten perustaneen Petroskoihin ensimmäisen keskitysleirinsä.

Esimerkiksi leirin numero kaksi kerrotaan sijainneen eräälle tehtaalle ennen kuuluneissa taloissa. Niissä asui kaksituhatta ihmistä, pääasiassa venäläisiä. Leiri aidattiin piikkilangalla ja sitä vartioi 15 suomalaista sotilasta.

Petroskoin lisäksi suomalaiset perustivat miehityksen aikana leirejä muualle Itä-Karjalaan. Niille eristettiin ”epäkansallista” väestöä eli alueen asukkaita, jotka eivät olleet syntyperältään suomensukuisia. Leireillä tiedetään olleen enimmillään noin 25 000 ihmistä.

Ria Novosti on haastatellut juttuunsa silminnäkijää, leiriltä selvinnyttä Klavdija Njuppijevaa, jonka kerrotaan päätyneen leirille yhdessä äitinsä ja viiden sisaruksensa kanssa.

Leiriltä karkaaminen oli kielletty ampumisen uhalla. Njuppijeva näki nälkää. Hän kertoo, että ruoaksi sai päivässä lusikallisen jauhoja ja joskus pilaantunutta juustoa.

Syksyllä 1943 kahdeksanvuotiasta Njuppivejaa ammuttiin, kun hän oli lähtenyt leiriltä hernepellolle. Herneet jäivät löytymättä, mutta leirin vartija huomasi karkulaisen ja ampui tätä lonkkaan.

Haava märki pitkään, mutta parani lopulta. Minkäänlaisia vankien vaivoja ei leirillä Njuppijevan mukaan hoidettu.

FSB:n asiakirjoissa kerrotaan myös Britkin-nimisestä miehestä, joka sairastui huonoissa olosuhteissa. Mies yritti hakea apua lääkäriltä, mutta tämä hakkasi hänet tajuttomaksi ja lähetti takaisin keskitysleirille. Britkin kuoli viikon kuluttua.

”Tällainen ’hoito’ ei ollut tietenkään ainoa tapaus”, kirjoittaa Ria Novosti.

Venäjän sotahistoriallisen seuran tieteellinen johtaja Mihail Mjahkov kuvaili suomalaisten miehittäjien tekoja Rossija 24 -kanavan studiohaastattelussa. Hänen mukaansa pelkästään Petroskoin leiriltä numero viisi vietiin päivässä 50–60 ruumista, jotka haudattiin maahan toinen toisensa päälle.

”Petroskoin leireiltä on todisteita, kuinka pienet lapset karkasivat keräämään ruohoa ruoakseen ja heidät ammuttiin ja tapettiin.”

Mjahkov muistutti haastattelussa, että suomalaiset olivat rakentamassa Suur-Suomea ja halusivat valloittaa Neuvostoliitolta Karjalan, Itä-Karjalan ja Kuolan niemimaan. Tälle alueelle olisi jätetty suomensukuiset kansat. Kaikki slaavit eli venäläiset, valkovenäläiset ja ukrainalaiset oli Mjahkovin mukaan määrä tuhota tai kerätä keskitysleireihin.

”Suomalaiset, jotka kehuskelevat ja kehuskelivat demokratiallaan ja oikeuksillaan, toteuttivat miehitetyllä alueella kansanmurhan, jossa tapettiin ennen kaikkea slaaveja”, Mjahkov sanoi haastattelussa.

Venäjän viimeviikkoinen uutisointi ei ole kantautunut suomalaisten historioitsijoiden Antti Kujalan ja Antti Laineen korviin. Molemmat pyörittelevät sille päätään.

”Voi veljet. Sydäntä särkee, että kuinka ne jaksaa”, parahtaa Itä-Suomen yliopistosta eläkkeelle jäänyt tutkija Laine puhelimessa.

”Venäläiset haluavat kaivaa esiin kaikki hirveydet, mitä suomalaiset ovat tehneet. Kaikkein pyhin asia Venäjällä on taistelu fasisteja vastaan. Putinin aika näyttää olevan sitä, että nostetaan nämä asiat esiin uudelleen ja uudelleen”, hän sanoo.

Väitetyistä lasten ampumisista Laine sanoo, että tällaiset yksittäistapaukset ovat mahdollisia.

Sekä Laineen että Kujalan mielestä keskityisleiriuutisoinnissa on kyse samasta, kuin Sandarmohissa – Venäjän valtion historiapolitiikasta.

”Samasta tuutistahan näiden täytyy tulla”, Helsingin yliopiston dosentti Antti Kujala arvioi puhelimitse.

Venäjällä on esitetty, että Suomi olisi tiennyt Sandarmohin joukkohaudasta ja haudannut sinne ottamiaan sotavankeja Itä-Karjalan miehityksen aikana 1941–1944. Venäjän sotahistoriallisen seuran järjestämissä kaivauksissa Sandarmohista on etsitty kahtena viime kesänä puna-armeijalaisia sotavankeja.

Suomesta yritetään näin maalata kuvaa epämukavana naapurina.

”Kaikki halutaan käsittää Venäjän vihollisiksi. Nykyinen hallinto perustelee olemassolonsa sillä, että on hirveä uhka ja naapuriin ei voi luottaa. Venäjän pitää aseistaa itsensä hampaisiin saakka”, Kujala sanoo.

Mjahkovin puheita slaavien tuhoamisesta Kujala pitää väärinä, vaikka Suur-Suomi olikin tavoitteena. Kujalan mukaan suomalaisten leirit erosivat saksalaisista keskitysleireistä, eikä tuhoaminen ollut niiden tavoittena, vaikka olosuhteet olivat epäinhimilliset.

Ihmisiä kuoli paljon muun muassa nälkään, kylmään ja sairauksiin, mutta myös ampumisiin. Leirien 25 000 siviilistä menehtyi Kujalan mukaan 4 300 eli seitsemäntoista prosenttia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  2. 2

   Miljardin dollarin näppäilyvirhe ajoi yhdysvaltalaisen paikkakunnan talousahdinkoon

  3. 3

   Tutkijat arvioivat, mitä Sanna Marinin nousu pääministeriksi tarkoittaa Sdp:lle

  4. 4

   Koulu sai puhtaat paperit ”Suomeen vai kuoleen” -julisteen tapauksessa – Laura Huhtasaari kertoi opettajien kannustavan vihaan poliitikkoja kohtaan

  5. 5

   Elokuvantekijä Petri Rossi on kuollut

  6. 6

   Antti Rinteen lähimpänä avustajana toiminut valtiosihteeri Raimo Luoma eroaa tehtävästään

  7. 7

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  8. 8

   Teleoperaattori Dna poistetaan Helsingin pörssistä

  9. 9

   Mikäpä sen parempaa kuin mennä aamulennolle pienessä tuubassa

  10. 10

   Helsinki lahjoittaa tasavallan presidentille 2,7 hehtaarin alueen Meilahdesta – kolme rakennusta puretaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Triplassa kiusallinen suunnitteluvirhe: uudelta asemalaiturilta näkee pimeällä sisään kauppakeskuksen vessoihin

  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n toimittajan twiitistä tuli kansainvälinen puheenaihe, myös arvostetut ulkomaiset mediat jakoivat kuvan Suomen hallituksen johtohahmoista

  4. 4

   HS-analyysi: Kulmunin vaatimukset ajoivat vasemmistolaisen Sanna Marinin heti ahtaaseen rakoon

   Tilaajille
  5. 5

   Anne ”Heinäsirkka” Taskinen on kuollut – Sleepy Sleepersin jäsenet muistelevat: ”Kun hän astui huoneeseen, se ei jäänyt huomaamatta”

  6. 6

   Ulkoministeriön korkea virkamies: Haavisto on toiminut laillisesti kiistassa konsulipäällikön kanssa

  7. 7

   Katri Kulmuni avaa nyt kirjoituksessaan, miksi keskusta halusi Antti Rinteestä eroon

  8. 8

   Maailman suosituimmat maiharit ovat niin jäykät, että niissä kävely on monelle tuskaa – Fysioterapeutti kertoo, miten ongelmat voi välttää

   Tilaajille
  9. 9

   Väärä sipsipussi toi pahan mielen: Syntyi Vegaaniskanneri, jonka avulla helsinkiläisäiti osaa väistää ruokiin murskatut kirvat

  10. 10

   Venäjä käytti kahta eri vakoilukampanjaa tärvelläkseen Ranskan vaalit: Macronin toimisto sumutti vakoojia vitseillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Joonas Lahti, 24, on Suomen paras puhelinliittymäkauppias ja tienaa enemmän kuin toimitusjohtaja

   Tilaajille
  3. 3

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  4. 4

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  8. 8

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  9. 9

   Katja Meriläinen, 31, pyörittää Helsingissä ja Espoossa kuuden sijoitusasunnon Airbnb-bisnestä – Palkkatöissä hänen ei tarvitse enää käydä

   Tilaajille
  10. 10

   20 kuvaa kertoo, kuinka Postin työriidasta alkanut kriisi kärjistyi Antti Rinteen dramaattiseen eroon

  11. Näytä lisää