Ulkomaat

Libanonin pääministeri eroaa, mutta kansa vaatii loppua vallan jakamiselle uskonryhmien mukaan: Yksi silmäys karttaan kertoo, millaisesta uskontojen tilkkutäkistä on kyse

Iranin tukeman shiiajärjestö Hizbollahin kannattajat hyökkäsivät tiistaina mielenosoittajien pääleiriin Beirutissa.

Libanonin pääministeri Saad Hariri eroaa. Hän ilmoitti asiasta tiistaina iltapäivällä pari viikkoa jatkuneiden mielenosoitusten jälkeen.

”Virkoja tulee ja menee, omanarvontunto ja maan turvallisuus ovat tärkeämpiä”, Hariri sanoi tv-puheessaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

Libanonilaiset ovat vaatineet maansa täyttä uudistamista, eivät pelkästään hallituksen eroa vaan Libanonin omalaatuisen, uskontoihin perustuvan vallanjakomallin purkamista.

Hariri on länsimielisenä pidetty sunnimuslimi. Hänen hallituksessaan istuneiden shiiapuolueiden Hizbollahin ja Amalin kannattajat hyökkäsivät aiemmin tiistaina mielenosoittajien pääleiriin Beirutin keskustassa ja pyrkivät tuhoamaan sen, kertoi muiden muassa uutissivusto Middle East Eye. Poliisi ja armeija puuttuivat väkivaltaiseen välikohtaukseen, joka oli ensimmäinen laatuaan viime viikkojen mielenosoitusaallossa.

Eropuheessaan Hariri kuvaili ajautuneensa umpikujaan ja kehotti kaikkia libanonilaisia vaalimaan rauhaa.


Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah, jota moni asiantuntija pitää pääministeriä tai presidenttiä vaikutusvaltaisempana, oli aiemmin pyytänyt lopettamaan mielenosoitukset ja vastustanut hallituksen eroa. Hän on väittänyt mielenosoituksia ulkovaltojen masinoimiksi ja varoittanut, että hallituksen kaatuminen ajaisi Libanonin ”kaaokseen ja talouden romahdukseen”.

Kansan viimeisimpiä voimannäyttöjä oli 170 kilometriä pitkä ihmisketju viime sunnuntaina, kymmenettuhannet libanonilaiset käsi kädessä. Ketju ulottui Syyrian rajan läheltä Tripolista pääkaupunki Beirutin kautta Israelin rajan tuntumaan Tyrokseen.


”Halusimme näyttää, että Libanon pohjoisesta etelään kieltäytyy määrittelemästä itseään lahkojaon perusteella”, yhtenä järjestäjistä toiminut historianprofessori Julie Tegho Bou Nassif, 31, kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Sunnuntain ihmisketjun jälkeen pankit ja koulut pysyivät alkuviikosta kiinni.

Protestit saivat alkunsa hallituksen kaavailemista uusista veroista tupakalle, polttoaineelle ja Whatsapp-mobiilisovelluksen puheluille. Hallitus perui aikeensa, mutta taloushuolten purkautuminen oli jo paisunut vaatimukseksi korruptoituneen eliitin väistymisestä ja maan kokonaisvaltaisesta muutoksesta.

Mielenosoitusten takana ei ole mitään tiettyä organisaatiota, ja kaduilla on ennen kaikkea nuoria. Pääosin rauhanomaisissa protesteissa on näkynyt huomattavan vähän eri uskonryhmien tunnuksia mutta sitäkin enemmän Libanonin valtionlippuja.


”Kaduilla emme ole shiioja tai sunneja tai kristittyjä. Olemme kansalaisia”, Fatima Hammud, 23, perusteli sanomalehti The New York Timesille viime viikolla.

”Poliitikot sanoivat, että vihaamme toisiamme, mutta emme vihaa. – – Olen tietystä ryhmästä. Ystäväni on tietystä ryhmästä. Mutta me kaikki olemme täällä yhdessä puolustamassa tulevaisuuttamme ja lastemme tulevaisuutta. Emme halua elää niin kuin vanhempamme elivät.”

Libanon on uskonnoiltaan Lähi-idän ylivoimaisesti sekoittunein valtio. Sen näkee yhdellä silmäyksellä tästä kartasta:


Rauhallisen yhteiselon takaamiseksi on luotu kirjaamaton sopimus, jonka mukaan Libanonin presidentin tulee olla maroniittikristitty, pääministerin sunnimuslimi, parlamentin puheenjohtajan shiiamuslimi – ja niin edelleen. Myös paljon alemmat virat, jopa julkisen sektorin rivityöpaikat, on jaettu uskonryhmille, joita maan perustuslaki tunnustaa 18.

Vallanjako on perua Libanonin itsenäistymisestä vuonna 1943, ja se pohjautuu Ranskan siirtomaa-aikana vuonna 1932 tehtyyn väestönlaskentaan. Silloin kristittyjä oli yli puolet väestöstä, mutta vuosikymmenten kuluessa muslimeista on tullut enemmistö. Kristittyjä on muuttanut ulkomaille enemmän kuin muslimeja, ja muslimit ovat saaneet keskimäärin enemmän lapsia kuin kristityt.

Järjestelmästä olisi jo pitänyt luopua. Libanonin uskonryhmien johtajat sopivat niin 30 vuotta sitten, lokakuussa 1989, lopettaakseen 15 vuoden sisällissodan. He kirjasivat pyrkimyksen niin sanottuun Taifin sopimukseen, mutta eivät määrittäneet sille aikatavoitetta.

Asiantuntijat arvioivat, että sopimus on taannut rauhan mutta tullut vain lujittaneeksi jakolinjat. Se jakoi parlamenttipaikat tasan, puolet kristityille ja puolet muslimeille sekä druuseille, kun aiemmin kristityille oli taattu enemmistö. Se tasasi valtaoikeuksia myös siirtämällä niitä kristityltä presidentiltä muslimipääministerille.

”Kaikkien ryhmien poliitikot ovat syvästi sitoutuneita politiikan lahkojakoon riippumatta siitä, mitä he julistavat ja sanovat, tai siitä, johtuuko heidän vakaumuksensa ahneudesta, pelosta vai halusta säilyttää vallitseva tila”, kansainvälisen politiikan apulaisprofessori Karim Makdoni Beirutin amerikkalaisesta yliopistosta sanoi uutiskanava al-Jazeeralle viime viikolla.


Kankea järjestelmä on ajanut Libanonin toistuvasti poliittiseen takalukkoon uskonryhmiin perustuvien puolueiden neuvotellessa ehdokkaista, jotka kelpaavat riittävän monelle leirille.

Libanonin parlamentti sai hyväksyttyä valtionbudjetin ensi kertaa 12 vuoteen viime tammikuussa. Se tarvitsi 45 yritystä toukokuusta 2014 lokakuuhun 2016 valitakseen presidentiksi nykyisen valtionpäämiehen, maroniittikristityn Michel Aounin.

Kun libanonilaiset äänestivät viimeksi parlamenttivaaleissa toukokuussa 2018, edellisistä vaaleista oli kulunut lähes yhdeksän vuotta. Vaaleja oli lykätty noin viidellä vuodella suunnitellusta, perusteina muun muassa turvallisuushuolet ja parlamentin kyvyttömyys valita presidenttiä.

Pääministerinä jatkoi Hariri, mutta asia varmistui vasta noin yhdeksän kuukautta kestäneiden hallitusneuvottelujen jälkeen. Ratkaisevia myönnytyksiä Haririlta oli myöntää entistä enemmän vaikutusvaltaa shiialaiselle Hizbollahille (joka YK:n erityistuomioistuimen mukaan järjesti hänen isänsä, entisen pääministerin Rafik Haririn salamurhan vuonna 2005).

Päätöskoneiston jatkuva jumittaminen on haitannut vakavasti libanonilaisten peruspalvelujen kuten sähkö-, vesi- ja jätehuollon järjestämistä. Samaan aikaan maa on joutunut huolehtimaan hurjasti paisuneesta ihmisjoukosta. Likimain Uudenmaan kokoiseen, ennalta neljän miljoonan asukkaan Libanoniin on paennut sotaa käyvästä Syyriasta tällä vuosikymmenellä noin 1,5 miljoonaa ihmistä.

Vallanjakojärjestelmä puolestaan on lisännyt korruptiota poliitikkojen jakaessa virkoja ja julkishallinnon toimeksiantoja omalle ryhmälleen. Tätä on vain pahentanut se, että Libanonia on jo 30 vuoden ajan johtanut melko vaihtumaton piiri poliitikkoja.

”Ihmiset ovat tajunneet, että puolueet, joiden iskulauseita he ovat huutaneet ja johtajien kuvia kantaneet, eivät välitä heistä”, lukiolainen Zainab Shreif, 16, sanoi Reutersille.


Mielenosoittajat ovat Reutersin mukaan jopa polttaneet omien uskonryhmiensä johtajien kuvia. Esimerkiksi shiiat ovat huutaneet iskulauseita Hizbollahin johtajaa Nasrallahia vastaan, mikä on ollut ennenkuulumatonta.

Hizbollah on shiiavaltio Iranin luomus, alun perin vastauksena Israelin hyökkäykseen Etelä-Libanoniin vuonna 1982. Hizbollahin kautta Iran ohjailee Libanonin politiikkaa, monen asiantuntijan mielestä yhä vain vahvemmin.

Hizbollah on Iranin tavoin taistellut Syyrian sodassa presidentti Bashar al-Assadin joukkojen rinnalla. Yhdysvallat pitää koko Hizbollahia terroristijärjestönä, Euroopan unioni vain sen aseellista siipeä.

Libanonin sisällissodan lopettanut sopimus lakkautti maan lukuisat asejoukot, jotka pohjautuivat uskonryhmiin – lukuun ottamatta juuri Hizbollahia, jonka erityisasema perusteltiin sen roolilla Israelin uhan torjujana.

Hizbollahista on sittemmin kuoriutunut myös valtavirran poliittinen puolue, joka sai viime vaaleissa toistaiseksi suurimman äänisaaliinsa. Hizbollah liittolaisineen sai yli puolet Haririn hallituksen ministerinsalkuista. Järjestön suosiota selittää, että se on järjestänyt shiiavaltaisille alueille kuten Beirutin eteläosiin peruspalveluita, joita seisahtunut valtionhallinto ei ole kyennyt tarjoamaan.


Kaikki Hizbollahin kannattajat eivät kuitenkaan ole totelleet Nasrallahin vaatimuksia mielenosoitusten lopettamisesta.

”Se ei tarkoita, että vastustaisimme hänen viestiään, mutta on mielipide-eroja”, Hizbollahin kannattaja Hassan Koteiche, 27, sanoi AFP:lle.

”Olen eri mieltä ennen kaikkea hänen uskomuksestaan, että meillä ei olisi vaihtoehtoja, jos hallitus kaatuu. Se ei ole totta. Meillä on vaihtoehtoja. Meillä on jaloja ja korruptoitumattomia ihmisiä.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijat: Etelämantereella havaitut hiukkaset uhmaavat fysiikan teorioita

  2. 2

   Helsinkiläinen yritys ei ole saanut yhtään kirjettä postissa kuukauteen – ”Olemme jo epätoivoisia”

  3. 3

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  4. 4

   Petteri Orpo myi 30 000 eurolla osakkeita, jotta voisi sijoittaa rahat osake­säästö­tilille – onko Orpo poikkeuksellisen huono sijoittaja vai yli-innokas veron­maksaja?

  5. 5

   Helsingin kaduille putkahti näkymä suoraan Kekkosen Suomesta: Joni Heikkilä tekee bisnestä taksilla, jollaista ei uskoisi enää näkevänsä

  6. 6

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  7. 7

   Tilastot eivät tue väitteitä hoitajien joukkopaosta, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari

  8. 8

   Idiootit ympärilläni -menestyskirja ei kestä tieteellistä tarkastelua, sanovat asiantuntijat – ”Vertautuu horoskooppeihin”, sanoo suomalaispsykologi

   Tilaajille
  9. 9

   Kokeile tätä: yllättävä perusaines tekee broilerin koipireisille ihmeitä

  10. 10

   Donald Trump kutsui itseään paskiaiseksi ja kehui yliopistomestareiden pystyvän hoitelemaan terroristit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  2. 2

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  3. 3

   Idiootit ympärilläni -menestyskirja ei kestä tieteellistä tarkastelua, sanovat asiantuntijat – ”Vertautuu horoskooppeihin”, sanoo suomalaispsykologi

   Tilaajille
  4. 4

   Lapsi voi oppia marisijaksi, ja aikuinen voi huomaamattaan pahentaa tilannetta – psykologi kertoo, miten reagoit rakentavasti

   Tilaajille
  5. 5

   Idyllissä Mannerheimintien kupeessa kuhisee Helsingin asuntomarkkinoiden himottu piste: Ei yhtään asuntoa myynnissä

  6. 6

   Helsingin kaduille putkahti näkymä suoraan Kekkosen Suomesta: Joni Heikkilä tekee bisnestä taksilla, jollaista ei uskoisi enää näkevänsä

  7. 7

   Autoilija kaahasi harvinaista 236 kilometrin nopeutta ”superkameraan”: poliisin mukaan tunnistamisessa haasteita

  8. 8

   Järeästi varustautuneet poliisit rynnivät turhaan omakotitaloon Vantaalla: Taustalla yleistyvä ilmiö, joka työllistää virkavaltaa

  9. 9

   Venla-gaalan voittajien valintatapa ärsyttää tv-alaa: ”Jotkut ihmiset ovat todella vihaisia”

  10. 10

   Tutkijat: Etelämantereella havaitut hiukkaset uhmaavat fysiikan teorioita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Hiekanharmaassa toimistobunkkerissa lymyää ”kirjastojen kirjasto”, kaksi miljoonaa kirjaa ja mäkihypyn entinen maailmanmestari

   Tilaajille
  3. 3

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  4. 4

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  5. 5

   Helsinki irtisanoi korkean johtajan – Vapaavuori: ”En voi hyväksyä, että kyvyttömyyttä katsotaan läpi sormien”

  6. 6

   Esa otti halvan pillerin ja tuhosi seksi­elämänsä – 500 suomalais­miestä kertoi HS:lle kaljuuntumisen seurauksista

   Tilaajille
  7. 7

   Iran myönsi ampuneensa ukrainalaisen matkustaja­koneen alas vahingossa: ”Iranin islamilainen tasavalta katuu syvästi tätä tuhoisaa virhettä”

  8. 8

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   ”Mysteeriauto” puuttui poliisitehtävään: Hätävilkuin varustettu volkkari pysäytti bussipysäkin runnoneen sekavan kaksikon

  11. Näytä lisää