Ulkomaat

NYT ja CNN: Trumpin turvallisuus­neuvon­antaja kertoi suljetussa kuulemisessa, että presidentin virka­rikos­tutkintaan johtaneen puhelun muistiota rukattiin

Kongressissa todistaneen virkamiehen mukaan kaksi keskeistä yksityiskohtaa poistettiin puhelusta kertoneesta muistiosta. Demokraatit valmistautuvat torstaina äänestykseen, joka toisi mukanaan julkiset kuulemiset ja mahdolliset virkarikossyytteet ehkä jouluun mennessä.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto poisti kohtia muistiosta, jossa kerrottiin Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin välisestä kohutusta puhelusta viime heinäkuussa.

Näin kertoi Trumpin turvallisuusneuvonantajiin kuuluva Alexander Vindman kongressissa tiistaina pidetyssä, yleisöltä suljetussa kuulemisessa The New York Times -lehden ja CNN-kanavan mukaan.

Valkoinen talo julkisti syyskuun lopussa muistion puhelusta, joka johti Trumpin vastaiseen virkarikostutkintaan. Trumpin epäillään painostaneen Zelenskyitä, jotta Ukraina tutkisi Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivän demokraatti Joe Bidenin ja tämän pojan toimia.

Vindman oli kertonut kongressissa, että Trumpin hallinnossa oli väännetty kättä siitä, mitä osia tai yksityiskohtia presidenttien puhelusta julkaistaan muistiossa. Hänen mukaansa kaksi keskeistä asiaa jätettiin pois, vaikka Vindman oli yrittänyt ne muistioon palauttaa.

Ensimmäinen poistettu kohta sisälsi Trumpin väitteen, että olisi olemassa nauhoja, joilla entinen varapresidentti Biden puhuu Ukrainan korruptiosta. Toinen kohta taas koski Zelenskyin suoraa viittausta korruptiosta epäiltyyn energiayhtiö Burismaan, jonka johtokunnan jäsen Bidenin poika Hunter oli.

Vindman ei kertonut kongressissa, mitä mahdollisia motiiveja kyseisten kohtien poistamiseen liittyi. Hän kertoi kuitenkin, että oli itse onnistunut palauttamaan joitakin poistettuja kohtia tai sanamuotoja tekstiin, mutta ei kaikkia.

The Hill -lehden mukaan Vindmanin kertomat uudet tiedot eivät juurikaan muuta käsitystä siitä, mitä Trumpin ja Zelenskyin puhelussa sanottiin. Siitä huolimatta Trumpia painostavat demokraatit saanevat uusia syitä kyseenalaistaa tapaa, jolla Valkoinen talo on asiaa käsitellyt, lehti arvioi.

Puhelusta julkaistu muistio oli viisisivuinen ja siihen oli kirjattu monia kiusallisia ja monien vastustajien mielestä Trumpille raskauttavia asioita. Trump itse totesi heti syyskuussa, että muistio puhdistaa hänen maineensa ja osoittaa, ettei hän millään tavalla painostanut Zelenskyitä.

Tiistaina vuodetussa avauspuheenvuorossaan Vindman painotti, että hän ei ollut se ilmiantaja, jonka kautta kohuttu puhelu tuli alun perin julkisuuteen. Hän oli silti samoilla linjoilla ilmiantajan kanssa: Trump esitti sopimattomia toiveita Ukrainan johtajalle.

”Puhelu huoletti minua. Ei ollut mielestäni soveliasta pyytää vierasta valtiota tutkimaan Yhdysvaltain kansalaista”, Vindman sanoi.

Viime viikolla Yhdysvaltain Ukrainan-lähettiläs William Taylor vahvisti tiedot, joiden mukaan Trump painosti Ukrainan presidenttiä aloittamaan Biden-tutkinnan.

Taylorin mukaan Trump oli luvannut vastineeksi maksaa Ukrainalle 391 miljoonan dollarin eli noin 351 miljoonan euron sotilaallisen avustuksen, jonka maksamisen Trump oli aiemmin keskeyttänyt.

Taylorin mukaan sopimukseen kuului myös kutsu Valkoiseen taloon. Tästä Trump puhui myös suoraan Zelenskyille heinäkuun puhelusta julkaistun muistion mukaan.

CNN-kanava kertoi keskiviikkona, että Taylor on valmis toistamaan todistuksensa julkisissa kuulemisissa.

Trump näyttää uskoneen tai halunneensa muuten osoittaa, että Joe Biden olisi vuonna 2015 hyökännyt Ukrainan valtionsyyttäjää vastaan, koska halusi suojella poikaansa Hunter Bidenia. Poika kuului ukrainalaisen kaasuyhtiön Burisman hallitukseen, ja yhtiötä tutkittiin korruptiosta.

Trump esitti puhelun aikana, että hänen asianajajansa Rudy Giuliani sekä oikeusministeri William Barr olisivat yhteyksissä Zelenskyin lähipiiriin, jotta Bideneihin liittyvät asiat tutkittaisiin pohjamutiaan myöten.

Tiistaina kongressissa puhunut Vindman on toiminut johtavana Ukraina-asiantuntijana Valkoisen talon kansallisessa turvallisuusneuvostossa. Hän on myös palkittu Irakin sodan veteraani, joka syntyi Ukrainassa ja joka puhuu ukrainaa ja venäjää.

Ennen Vindmanin esiintymistä kongressissa, Trump ilmaisi tviitissään, ettei pidä Vindmania suuressa arvossa.

”Miksi ihmiset, joista en ole ikinä kuullutkaan, todistavat puhelun tiimoilta? Lukekaa puhelusta tehty muistio ja tämä virkarikospetkutus on ohi! Ukraina sanoi, että painostusta ei tapahtunut”, Trump tviittasi.
Vindman oli todennut, ettei hän ole koskaan suoraan asioinut Trumpin kanssa. Hän oli kuitenkin yksi virkamiehistä, jotka kuuntelivat presidenttien välistä puhelinkeskustelua samalla kun se käytiin.

Zelenskyi on todennut aiemmin, että hän ei kokenut Trumpin puhelua painostukseksi.

Kongressin alahuone eli edustajainhuone järjestää torstaina ensimmäisen äänestyksen virkarikostutkinnassa. Äänestys ei läpi mennessään vielä toisi virkarikossyytettä Trumpille.


Demokraattipuolueeseen kuuluvan puhemies Nancy Pelosin mukaan äänestyksen tarkoitus on edistää käsittelyä siten, että jatkossa kuulemiset olisivat julkisia ja tutkintaa johtava komitea saisi todistusaineistoa päätöksentekonsa tueksi.

”Tähän mennessä keräämämme todistusaineisto maalaa kuvan presidentistä, joka käytti valtaansa väärin hyödyntäen monia hallituksen keinoja painostaakseen ulkomaata sekaantumaan vuoden 2020 vaaleihin”, neljän valiokunnan johtajat totesivat yhteislausunnossaan tiistaina.

Demokraattien uskotaan haluavan jouduttaa virkarikosprosessia, koska vuodenvaihteen jälkeen alkaa esivaalikausi, joka pohjustaa ensi marraskuun presidentinvaaleja. Joidenkin veikkailujen mukaan äänestys mahdollisten virkarikossyytteiden nostamisesta Trumpia vastaan pidettäisiin ennen joulua.

Jos virkarikossyytteiden nostamiseen päädyttäisiin, Fivethirtyeight.com-sivuston mukaan senaatti aloittaisi syytteiden käsittelyn aikaisintaan tammikuussa. Presidentti Bill Clintonin kohdalla virkarikosoikeudenkäynti kesti viisi viikkoa vuoden 1998 alussa.

Ensi vuoden marraskuun presidentinvaalien esivaalit käynnistyvät Iowan osavaltiossa 3. helmikuuta ensi vuonna.

Oikaisu 30.10. kello 20.54: Toisin kuin otsikossa ensin kerrottiin, Trumpin ja Ukrainan presidentin välinen puhelu johti virkarikostutkintaan, ei virkarikossyytteeseen.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   Isisin ”kalifaatti” on kaadettu ja sotilaat viruvat vankilassa, mutta Irakin luolissa lymyilee yhä taistelijoita – HS vieraili vuorella, josta kurdisotilaat tarkkailevat Isisin nukkuvia soluja

   Tilaajille
  3. 3

   Biopolttoaineen tankkaaminen ei vähennä liikenteen päästöjä – HS etsi vastaukset kolmeen kysymykseen autoilun ilmastovaikutuksista

  4. 4

   Osalla ihmisistä lihakset eivät kasva kuntosalilla, osalla ne kasvavat hämmästyttävän hyvin: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  6. 6

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  7. 7

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  8. 8

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  9. 9

   Kiira Korpi moittii urheilujärjestelmää tuoreessa julkaisussa: ”Tavoitteena on siivota pois tieltä lapset ja nuoret, jotka hajoavat leivontakoneessa”

  10. 10

   Harry ja Meghan perustivat oman tuotemerkin – Kuinka arvokas on hovin jättävien kuninkaallisten brändi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  2. 2

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  3. 3

   Entisen tavaratalon koko liiketila on ollut tyhjillään Helsingin keskustassa jo kolme vuotta

  4. 4

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  5. 5

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Sussexin herttua Harry kommentoi vihdoin lähtöä hovista: Meillä ei ollut vaihtoehtoja

  7. 7

   Valtava dokumenttivuoto paljastaa, että Afrikan rikkain nainen on junaillut itselleen korruption avulla lähes kahden miljardin omaisuuden

  8. 8

   The New York Times nimesi poikkeuksellisesti kaksi suosikkiaan Yhdysvaltain presidentiksi, ja tällä kertaa lehden valinnalla voi olla tavallista suurempi merkitys

  9. 9

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  10. 10

   Verkossa yllytetään tekemään lastensuojelu­ilmoituksia rasismin vastustajasta – tämä perättömästä ilmoituksesta seuraa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  5. 5

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  6. 6

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  7. 7

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  8. 8

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  9. 9

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää